SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Krompir sam odmah mesala sa sargarepom, pa onda sa karifiolom, tikvicom.

Maslinovo ulje - extra virgin, pazi da je od plodova a ne od komina, ima ih raznih - nekako sam najvise poverenja imala u Monini. Kad stavljas parmezan, nemoj so, dovoljno je on sam po sebi slan.

Pecena jabuka: probaj sa bananom da je pomesas i malo kase od pirinca. Ja sam dodala i kajsiju iz teglice, kasicicu-dve, i njupa, sve puca! I malo Plazme je u redu...

već sam probala da mešam pečenu jabuku sa bananom, ali neće:dash:,jede ga samo sa pirinčanom kašom...breskvu mu još nisam dala, to će biti sledeće od voća,pa ću onda pokušati da mu izmešam i to sa jabukom...ma pokušavam ja, ali njegovo nepce oseti šta ja pokušavam:whistling:
super, Monini imam,ali nisam bila sigurna da li smem taj da mu dam...staviš kap?...a od sira,jednom pređeš na rendaljci i to je dovoljno?

moja ljubav voli sve,samo moram da prokljuvim na koji nacin želi to nešto da jede.Najčešće je to slučaj sa bananom.Nekad jede samo ako joj ispasiram pa joj dajem iz tanjirića,nekad treba da stružem kašičicom direktno sa banane,nekad treba da odlomim parče pa ga ona uzme u svoju rukicu pa klopa,nekad hoće iz moje ruke onako kako i mi veliki jedemo, mislim sta reci-jedan veeeeeeliki zafrkant.Sve u svemu kad potrefim na koji nacin zeli,smaze sve za sekund,obožava jogurt i vocni jogurt,sokove nesto ne voli,bundeva joj se bas svidja,sad je za vikend probala visnju,kad smo bili na placu,vristala sam od smeha :)

Mame, NE stavljaj te so u hranu jer nije dobra za bebine bubrege.Kako mislite da ogadite bebi hranu? Ona nema istancan ukus za slano i slatko. Zavisi od vas kako cete je nauciti. Naravno da jede bljutavu hranu.I treba.Krompir mozete pomesati sa malo formule i eto pire,staviti sargarepu,blitvu,bundevu. Mozete ga mesati sa cime god zelite.Ali za ime Boga miloga ne solite deci hranu!!!!!!
Ulje ili maslac se stavljaju tek od 6 meseca,ali ne gojaznoj deci (bundevino,susamovo,laneno, maslinovo). Keks se moze dati u malim kolicinama tek u 8 mesecu.
Pecena jabuka se moze mesati i sa sargarepom i malo sokica da ne bude previse gusto.
Moj sin jede svo povrce i to ne soljeno,tako da ne znam odakle vam to da beb nece da jedu jer je hrana bljutava???

Haha, nas se zavrsio oko 10.30, malisa je toliko bio nervozan, pretpostavljam da ga muci stomacic, nije kakio dva dana, ali sad ce da odvali do 7 ujutru, ljubi ga mama, ko veliki co'ek. Looking forward to ukakane pelene :mrgreen:

Drage moje mame!
Posto cu kroz par meseci i ja dobiti tu titulu, potrebni su mi neki saveti od vas iskusnijih u tome!
Polako se raspitujem o svemu sto mi treba, sto za bebu, sto meni za porodiliste, ali sam totalno sludjena :dash:
Sto se tice stvari za bebu (konkretno benkice, stramplice, pelenice...) koliko mi treba cega? Obzirom da nam bebana stize polovinom 9 meseca, sta je bolje da uzmem? Duge ili kratke rukave i koliko?
Za benkice sam cula-sto vise, to bolje; za stramplice-vise, ali razlicitih brojeva, a za pelenice smo nailazili na svakakve odgovore!
Mi smo se cvrsto odlucili za pamucne pelene, ali ne u kojima smo mi odrasli (klasicne tetra) vec na ove novije, modernije!
Razlog tim pamucnim pelenama nam je prvenstveno zdravlje deteta (mislim da ni jedna mama ne moze da izdrzi u jednom higijenskom ulosku citav dan, bez obzira koliko "oni dobro upijali", pa tako mislim i za bebe!), a kao drugo ekonomicnost. Zanima me vase misljenje i o tome, jer dobrih saveta nikad dosta! :rumenko:

Unapred se zahvaljujem svim odgovorima! :D

Espi, nista sto sam radila nisam na svoju ruku vec sa pedijatrom.

Moje dete razlikuje ukuse, bljutavo pljuje, nece ni da cuje. Ukljucujuci vodu od prvog dana. I sve kasice od povrca iz teglica. Ali sa malo ukusa hoce. I eto odakle mi. Ja kad probam njenu kasicu, meni je i dalje bljutava, ni priblizno slana po standardima odraslih. Puter je po savetu pedijatra, kao i so, i ja sam jela sa malo putera u tom dobu, i jela malo posoljenu hranu, a bubrezi su mi odlicni i dan danas iako nisam u cvetu mladosti.

Znam da si doktorirala na temi :). Znam sve preporuke, nemoj pogresno da me shvatis, oprezna sam do bola. Imam poverenja u pedijatra koji je vodi, birala sam ga dugo, pazljivo i sa milijardu preporuka ukljucujuci i druge doktore koji vode svoju decu kod njega.

Sa druge strane, nacitala sam se i onih saveta o davanju voca - ne pre povrca, jer ce im povrce biti neukusno i to na nasem primeru osvedoceno nije uopste tacno. Tu spadaju i saveti o kupanju jednom nedeljno i izbegavanju kozmetike za bebe.

Cico,so je jako losa za bebu u bilo koji molicinama.Taj tvoj pedijatar ...... Svacega sam se ja naslusala kod pedijatara i svako vodi svojui politiku. Sto se tice maslaca mozes slobodno da mu ga dajes,to se i stavlja bebama jer im treba mast.Zato se i daje npr jogurt sa 3,2 mlecne masti.To sto je tebi bljutavo bebama nije jer one za drugacije ne znaju osim ako ih ti ne naucis. U svako slucaju,radi kako mislis da treba jer si mu ti ipak mamica;)
A to za povrce pali u vecini slucajeva.Sve zavisi od bebe.Moj Nikola mnogo voli krompir i sargarepu,cak mozda i vise od voca.Sve je kazem individualno:ok:.

ali sad ce da odvali do 7 ujutru, ljubi ga mama, ko veliki co'ek. Looking forward to ukakane pelene :mrgreen:
blago tebi

zia, to ti sve dobro radis: ako njupa samo mu daj, ne moras da brojis kasicice.
ne moras prvo da mu das sve namirnice same pa tek onda njihove kombinacije (proslo bi mu detinjstvo dok bi stigla do kupusa i patlidzana :lol: ). pomesaj slobodno odmah krompir i sargarepu. dobices vrlo ukusnu slatku kasicu (ako nadjes slatke sargarepe).
Monini je ok. stavi jednu kasicicu slobodno.
nema bas strogih pravila, samo treba ici polagano.

Espi, znam da ih ima raznih, zato sam jos u trudnoci pocela da ga trazim! E sad, on jeste stara skola, ali je i vrlo liberalan i studiozan. Sad, nacin ishrane koji nam je preporucio mozda ima veze i sa njenom krvnom slikom koja na kontroli nije bila idealna pa smo sad na misiji popravljanja iste. :).

Jel Nikolicina guza bolje? Zaboravljam to da pitam stalno, a mogli bi i na neku kafu, ako ste raspolozene!

Hipotenuzo, bas bih volela da vidim taj rucak na kome su njih dvoje!

Espi, znam da ih ima raznih, zato sam jos u trudnoci pocela da ga trazim! E sad, on jeste stara skola, ali je i vrlo liberalan i studiozan. Sad, nacin ishrane koji nam je preporucio mozda ima veze i sa njenom krvnom slikom koja na kontroli nije bila idealna pa smo sad na misiji popravljanja iste. :).

Jel Nikolicina guza bolje? Zaboravljam to da pitam stalno, a mogli bi i na neku kafu, ako ste raspolozene!

Hipotenuzo, bas bih volela da vidim taj rucak na kome su njih dvoje!

Za krvnu sliku je najbolje da joj dajes milupine kasice jer su obogacene gvozdjem i jodom i naravno meso.U koliko je bebici bas hemoglobin nizak najbolje bi bilo da joj uvedes da pije gvozdje.Nikola je pio 2 meseca Ferum lek i mnogo mu je bolja krvna slika.Sirup je presladak i ima ukus cokolade tako da bebici nece biti gadno da ga pije. A sto se tice soli ona nema nikakve veze sa krvnom slikom.Probaj da joj dajes po malo pilece dzigerice kad uvedes meso.Ona je odlicna za krvnu sliku. A junetina ti je puna gvozdja. Ne sekiraj se,jer su skoro sve bebe mahom malokrvne u 6 mesecu jer su istrosile rezerve gvozdja koje su dobile dok su bile u stomaku.I jos nesto,suve kajsije su takodje pune gvozdja.Stavis jednu,dve kajsije u vodu da preko noci odstoje i ujutro ih isitnis,izmiksas i dodas malo vodice i dobijes super kasicu punu vitamina.To mozes da radis i sa suvim sljivama i smokvama;).

Tek pocinjemo sa mesom, a to za kajsiju je odlicna ideja. Duso, ne brini, 5 zrna soli na 3dl vode nije za brigu, vise izguta sa fizioloskim rastvorom koji joj stavljam u nos!

Ko Boga te molim, nemoj mu davati gvozdje! Ima ga dovoljno u hrani, pazi samo da mu das i malo C vitamina u nekom obliku sa zelenim povrcem i mesom! Gvozdje u tabletama i sirupima ima dalekosezne uzasne posledice po njih, a vec smo pricale da ga mleko anyway sprecava da se resorbuje.

Sto se Milupa kasica tice ne znam da li je to samo kod nas, ali od kad joj ih dajem, ima stolicu 4 puta na dan i to grozno tvrdu. Nekad se bas muci...a guza ume da jj bude crvena strasno. Uvela sam joj ih tek pre 4 dana, i to u maloj kolicini jer izbegava mleko i setila se vas....

Oko cmarica i izmedju guzova sa osipom kao ujedom pauka pored. Pantenol nam je jako pomogao, ali to i dalje traje...Sutra idemo kod lekara, pa cemo da vidimo...Osip se povukao, ali crvenilo i dalje traje posle svake stolice.

Mnogo sam citala o gvozdju, jos pre trudnoce. Lekari su skloni da prepisuju gvozdje i antibiotike kao da su bombone i niko da se seti da upozori da bez folne kiseline i C vtamina nema resorpcije, a da mleko, crna kafa i sir potpuno sprecavaju resorpciju pa u tom smislu ga treba piti bar 1 sat pre ili posle konzumiranja istih. Pogledaj po netu, pedijatri savetuju podizanje nivoa C vitamina u ishrani zelenim povrcem i mesom za podizanje hemoglobina, a gvozdje u tabletama/sirupima tek za teske anemije koje traju duze vreme, kad dete prestane da se budi od malokrvnosti. Kad si mu ti kontrolisala krvnu sliku?

Pre 1.5 mesec.Sad bismo trebali da primimo vakcinu i da dobijemo uput za vadjenje krvi. A sto se tice gvozdja ne treba piti mleko i mlecne proizvode ometaju resorpciju gvozdja,kafa,caj,zitarice. To znam jer sam i ja pila jer sam jako iskrvarila na porodjaju pa sam dosta omalokrvila.
Sto se tice stanja crvenila oko cmara to mi lici na gljivice.I moj ih je Nikola dobio pa mu mazem Daktanol i Pantenol.Identicna je situacija sa problemom srvenila oko cmara,samo sto moj nije imao na drugim mestima.Nemoj ti da slusas vajne pedijatre,nego pravac u Zavod za javno zdravlje u Dzordza Vasingtona i za 5 min ces znati da li postoje gljivice ili neke bakterijice pa je guza crvena.Meni je moj pedijatar rekao da to nije nista i da budem srecna sto je samo tu crveno.Znate vi gospodjo kako su druge guze osute:think:
I tako samse ja uljuljkivala dok mi nije puko film i dok nisam otisla kod koznog i resila stvar;)

Joj kako me nerviraju! POcev od partonazne sestre koja je dosla kad smo izasle i zbolnice koja je zahtevala da budim bebu, ja je kupam, donosim i odnosim vodu (!!!!!!!!!) sa sve ranom od carskog reza! Kod ovog mog pedijatra ima i laboratorija, kazem ti idemo sutra na vakcinu. Zato sve radim u privatnoj klinici, zato sto me ovi u DZ izludjuju! Ja sam od onih koje uvek traze zasto i kako, dok ne dobijem objasnjenje necu ni da se pomerim odatle. E tu smo se rastali ja i DZ!

Ako se ne varam, Nidza ima sad 6 meseci?

Ima 6 meseci i 4 dana:D
Ako ces joj uzimati bris nemoj nisacim mazati guzu ceo dan i nemoj je prati guzu sutradan nego pravo u laboratoriju.Ako budes mazala zamaskiraces postojece stanje,a i ne valja da guza bude masna kad se bude uzimao bris
A sto se tice patronaznih sestara no comment.Kod mene su jedva i dolazile kad su videla da sam bila u bebi frendli.Mamicu im.Poludela sam.I jos je cekala zadnji dan na vratima i nikako da ode da joj nesto dam i ja je iskuliram.Nije zasluzila8).

blago tebi

zia, to ti sve dobro radis: ako njupa samo mu daj, ne moras da brojis kasicice.
ne moras prvo da mu das sve namirnice same pa tek onda njihove kombinacije (proslo bi mu detinjstvo dok bi stigla do kupusa i patlidzana :lol: ). pomesaj slobodno odmah krompir i sargarepu. dobices vrlo ukusnu slatku kasicu (ako nadjes slatke sargarepe).
Monini je ok. stavi jednu kasicicu slobodno.
nema bas strogih pravila, samo treba ici polagano.

hvala puno na savetima...stvarno pokušavam biti oprezna,ali dati i detetu slobodu da odluči...ništa mu ne nudim agresivno...kad vidim da njemu godi,onda ne gledam koliko pojede ili popije...veoma je strog prema sebi po tom pitanju,ne prežderava se...kad mu je dovoljno,nema šanse da otvori usta...danas ću mu napraviti krompir sa šargarepom...popodne idemo na vakcinu,pa ću i sa pedijatrom razgovarati...a što se soli tiče,ni mi ne koristimo puno soli,čak jedemo više neslano...zbog toga se ne brinem,on ne traži so,samo da je klopa pripremljena po njegovom ukusu...a to znači treba pogoditi meru pirinčane kaše i sa čim mešam...e sad tu ima prostora za eksperimentisanje...ali obožavam da ga gledam kako klopa...mlekce baš neće kao ranije,ali pošto on voli i vodu,i čaj i sokiće,tečnosti unosi dovoljno...a mlekce ja mu nudim,pa koliko se njemu popije...

Back