SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Moram i ovde da pitam, mozda neko zna nesto o ovome?
http://www.bebioprema-sandra.rs/content/bebi-pozicioner#Bebi pozicioner
Ja sam sad u 6.mesecu prve trudnoce i naisla sam na ovo slucajno, pa nisam sigurna da li je ovo korisno ili samo jos jedna budalastina i izvlacenje para. Racunam na vas sa vise iskustva :D

Ja sam imala jedan pozicioner. Meni su u bolnici rekli da dete stavljam da spava na strani, a u knjigama je pisalo najbolje na ledjima, pa sam ga ja stavljala na stranu, a ako se okrene na ledja nisam ga dirala. Oni dok su mnogo mali ni ne okrecu se. Kad je sa nekih 4-5meseci poceo da se prevrce na stomak ja sam kupila pozicioner i on ga je u tome sprecavao nekih dve nedelje, a posle toga je uspevao da se okrene i preko toga. Ja sam se bojala jer pise ne na stomaku nikako zbog gusenja i to, ali sam vremenom prestala da panicim, jer sam videla da ne mogu da ga sprecim, nekad sam ga i okretela kad vidim da je na stomaku. Sad ima godinu dana i ja kad ga spustim u krevet stavim ga na ledja, on rasiri ruke da mu dam zebricu sa kojom spava, zagrli je i okrene se na stranu, a do jutra promeni sve polozaje i mesta u krevetu.

da li je neko imao iskustva sa losim tonusom vrata i misica kod tromesecne bebe uz povremenu pojavu fenomena zalazeceg sunca? molim za bilo kakav odgovor posto sam ocajna jer niko ne govori nista konkretno da je a opet ni da nije, nasla sam da ovaj femnomen prati pojavu hidrocefalusa pa me informacija uzasnula

Htela sam da vas pitam da li ste resili problem zalazeceg sunca.Nasa beba pored fenomena ima,i tortikolis i hipertoniju.Glava mu je normalne velicine,ima 4 meseca.Lekari ne govore nista konkretno,pa sam htela da pitam vas za vase iskustvo,unapred zahvalna..

Narode, imam problem. Moja beba ima punih 6 meseci i par dana. Vec neka dva meseca kako se uspavljuje sam u svom krevecu. Pre nekoliko dana se razboleo - kaslje i od tada malo, po malo, poce covek da se buni i nece da spava. Stavimo ga mi u krevetac i on se mozda igra neko vreme, ali kasnije obavezno place i nece da zaspi. nekada cak place cim ga spustimo u krevetac, a opet se smiri cim ga podignemo. Znaci, nije mu nista, ali jednostavno vise nece uopste da spava. Juce i danas pakao, spavanje samo dva puta i to posle dugo plakanja i uspavljivanja na rukama. A i tako jedva zaspi.

Da li je to neka faza zbog bolesti? Da li mozda vise ne zeli da spava kao ranije - spavao je u poslednje vreme na 2-2,5h, znaci gledam na sat kada je ustao, i kada prodje dva sata da je budan, ja ga stavim u krevetac i on sam zalala. To je znacilo 3 dnevna spavanja u proseku po sat vremena i ima celonocno spavanje, obicno bez budjenja od 20-20.30h do 7-8h ujutro.

....Yula po meni on je "porastao" pa manje i spava:heart:

.....deca menjaju ritam spavanja preko dana, i to je sasvim ok...vazno je ima bar jedno dnevno spavanje
koje je ustaljeno...i to nocno, ne mislim da treba da brines...mada je sigurno osetljiviji kad je bolestam
pa samim tim i nervozniji i trazi vise mazenja nego uobicajeno....

Yula, pretpostavljam da je on u fazi kad se prebacuje sa tri na dva popodnevna spavanja. Pusti ga malo duze da bude budan, a kad vidis da mu se spava, da trlja oci i slicno ti tad pokusaj da ga stavis u krevet. Meni se cini da oni u tom periodu oko 3h budu budni ili 3.5h, pa onda dremka. Pre par meseci je moj sin isto bio tako nervozan kad ga stavljam za drugo spavanje u toku dana, samo odjednom, poceo da place kad ga stavim u ljuljasku (od toga smo se skoro jedva odvikli) . A spavao je obicno pre rucka oko 10.30 nekih sat do sat i po, pa pred popodnevnu uzinu oko 3h, krace nego prvi put. Ja sam onda pokusavala da ga drzim budnog do rucka i stavljala ga samo jednom da spava posle rucka. Cesto je bio nervozan pred rucak, nekad je cak znao i da zaspi u stolici. Trajalo je to prilagodjavanje sigurno par nedelja. Sad spava samo posle rucka i to u svom krevetu, ali on sad ima vec 13.5 meseci, tvoje dete je jos malo za jedno spavanje. Ja mislim da on ne bi mogao toliko da sastavi budan, obicno posle godinu dana pocinju da izbacuju i drugo spavanje u toku dana. A kako spava nocu i jel i uvece pravi problem pred spavanje?

Poslednja izmena:
Sinoc nije pravio problem, mozda vrlo malo, ali je brzo zaspao. Isto tako i veceras. MM ga je uspavao sada, nije ga dizao iz kreveca kada je plakao, samo mu je pevusio, mazio ga po kosici i on eno ga zaspiva. I meni se cini da ce da promeni ritam spavanja i da ce izbaciti jedno spavanje i ostati na 2 preko dana i jedno nocno.

Sada ce mi to biti malo nezgodno, jer moracu da ga pratim i da vidim da li treba malo da korigujem raspored obroka, jer, uveli smo pre nedelju dana kasice i jos smo u fazi privikavanja, pa ne znam da li da mu odmah vec sada ta podnevna kasica, koja mu je inace drugi obrok u toku dana, bude i jedina u to vreme, ili da mu dam posle i malo mleka, ili da mu mleko dam kasnije kada mu sleduje naredni obrok?

Jutros je pravio frku oko spavanja, plakanje katastrofa, i posle sat vremena cimanja oko toga, ja ga podignem iz kreveca i odvedem ga u dnevni boravak. On sav srecan. Normalno mu je sledio obrok u 12h, ali resim da mu dam kasicu malo ranije ( u 11h ) jer on toliko bude gladan ako cekam tacan razmak od 4h, da strasno halapljivo jede kasu i ne smem ni sekund pauze da pravim izmedju zalogaja. Zato krenem da mu danas dam ranije kasicu, pa rekoh posle neka spava. Na pola kasice on je poceo da place, jer je bio preumoran. Nisam htela da ga maltretiram, prekinemo klopu i odvedem ga da spava, ali opet je plakao i tek na rukama je zaspao. Za drugo, popodnevno spavanje je bilo isto tako. Sada je, evo, brzo i prilicno lako zaspao.

Zao mi ga je sto se muci, jer je on zaista jedna bas dobra i zahvalna beba, ali eto sve nam se sada poremetilo. Nadam se da cu uspeti to da dovedem u red, jer on se najvise muci. A da ne pricam da smo u kuci svi bolesni, ja ne vidim na oci, obaveza 316, jos on divlja i place...

U svakom slucaju, hvala vam na savetima, uvek dobro dodju.

..yula i ja mislim da je vreme za dva spavanja..pokushaj da pomerish vreme kad ga spushtash u krevetac..
..moji veliki su oko 6 meseci prelazili na dva, a oko rodjendana na jedno spavanje,
a vec pre drugog prestajali da spavaju po danu..
..jaksha je malo duze spavao tri puta, negde do 9-10 meseci, a oko godinu i kusur je preshao na jedno..
..sad ima 21 mesec i vec desetak dana ne spava po danu, a bash sam mislila da ce on biti spavalica.. :)

Da, u pravu ste zene, i ja sam sumnjala da je to u pitanju, jer se slicno ponasao i ranije kada je smanjio dnevna spavanja na 3. Jos samo da vidim kako da sada rasporedim obroke i ta dva spavanja.

Nego, November, sta mislis o ovome:

" jer, uveli smo pre nedelju dana kasice i jos smo u fazi privikavanja, pa ne znam da li da mu odmah vec sada ta podnevna kasica, koja mu je inace drugi obrok u toku dana, bude i jedina u to vreme, ili da mu dam posle i malo mleka, ili da mu mleko dam kasnije kada mu sleduje naredni obrok? "

I da li mi mozes reci koja je kolicina kasice uobicajena za taj uzrast.. Imaj u vidu da je moj L. velika beba, ima preko 75cm i 10kg. ( znam da je tvoj Jaksa isto bio krupan, pa ces mozda pre ti znati da mi pomognes ). I zene, ne mislite da mi je beba Tajson :lol: , jer zaista nije, vec je jedna bas slatka i skladna beba, tezak jeste, ali ni gram nema viska.

..ja sam mleko davala posle samo prvih nekoliko dana,
posle toga nisam..ako bash malo pojede, pomerim sledeci obrok pola sata unapred..
..a kolichina - jaksha je jeo nemoguce kolichine :rumenka: ali po kupovnim kashama vidim
da je predvidjeno oko 200g..to je recimo oko 6 supenih kashika, punih, gotove kashe, izmiksirane..

To vazi za bebe na adaptiranom, "sisavci" su malo drugaciji, nema sanse da ne siki posle obroka.
Dozivljavala sam da dete doruckuje 150g masnog bureka sa sirom i solju jogurta, popije jos i casu vode posle toga i cim sidje sa stolice trazi da siki.
Realno, meni bi bilo muka od tolike kolicine hrane, a on siki kao da nije nista jeo 3 dana.
Inace, burek i jogurt mu je ritual sa tatom subotom ujutru dok ja spavam. :rumenko:
Znam da nije najsrecniji dorucak za dete, ali bas voli.

To vazi za bebe na adaptiranom, "sisavci" su malo drugaciji, nema sanse da ne siki posle obroka.
Dozivljavala sam da dete doruckuje 150g masnog bureka sa sirom i solju jogurta, popije jos i casu vode posle toga i cim sidje sa stolice trazi da siki.
Realno, meni bi bilo muka od tolike kolicine hrane, a on siki kao da nije nista jeo 3 dana.
Inace, burek i jogurt mu je ritual sa tatom subotom ujutru dok ja spavam. :rumenko:
Znam da nije najsrecniji dorucak za dete, ali bas voli.
e a Irina uopste nije bila zainteresovana za sisanje posle klope
ona kao da je jedva cekala da prestane sa sisanjem :lol:
sa 10 ipo je sama izbacila cak i to nocno koje sam joj uvaljivala dok je tako bunovna pa nema pojma jel sika il flasica :confused:

ona voli virsle

ZeMske, da vas pitam za savet: koje vlazne maramice i jednokratne pelene ste koristile? U stvari, koje su se pokazale kao najbolje?
Ja sam juce kupila Pampers vlazne maramice, polako se pripremamo za veliki dan :D Onda me je muz utripovao da cu, posto u njima ima alkohola, isusiti detetu kozu i tako neka slicna baljezganja....a ja se, iskreno, nisam ni setila da citam da li sve imaju alkohola u sebi.
Znacilo bi mi vase misljenje i iskustvo.

Ja sam koristila od pocetka vlazne maramice pampers one bele, sensitive ili johnson roze jer su i one bez parfema, nekad kupim i druge ali ove najcesce posebno dok je bio mali. Pelene smo na pocetku koristili pampers bele, a sad one zelene isto pampers. Moj sin mozda ima takvu kozu, ali nikad nije imao ojede, a uvek ga brisem maramicama. Uvece posle kupanja namazemo seba med protiv ojeda i to je to, mozda nekad i preko dana ako je dugo nosio pelenu, pa se malo zacrveni, ali retko se to desi. Verovatno zavisi od koze bebe dosta, ali nikad nismo imali probleme.

Sto se tice maramica promenila sam sve zive Pampers,Nivea,Johnson.I sve su mi smdele posle nekog vremena.Onda sam presla na Becutan i odlicne su i predivno mirisu.Pelene pampers.

Cranberry,bebi maramice su bez alkohola.

Narode, jel ima neko iskustva sa ostavljanjem maticnih celija?
U pocetku, u stvari jos i pre nego sto sam ostala trudna, bila sam sigurna da cu ih ostaviti. Ali kako vreme prolazi, sve se vise dvoumim. Pare nisu male (oko 1800 evra), ali nisu ni velike ako bi, ne daj Boze, zatrebale celije. Moj ginekolog i nije bas nesto odusevljen tom idejom, on misli da je sve to jos uvek macka u dzaku, ali naravno covek nece da kaze nista konkretno jer ni sam nije siguran.
Svaki savet je dobrodosao, pogotovo sto ni muz ni ja nismo iz medicinske struke pa smo totalni duduci.

Planirali smo i mi, ali kad pozoveš da se informišeš pa postaviš "škakljiva" pitanja, više ti se nikad ne jave.
Raspitivala sam se i iz naše zemlje nema primera da je iko iskoristio mogućnost da se njima izleči, a i za ostali svet je diskutabilno.

pelene pampers i babylove
maramice nivea u pocetku ,bekutan...bekutan su najbolje po meni
pampers maramice smrde...fuj

becollino maramice su dobre isto
al dok je bebica mala po meni su bekutan najbolje...ili nivea...

Meni treba savet jedan

Irina je pocela da pije mleko i u toku noci
pila je pred spavanje i rano ujutru oko 6 ili 7 a sada pije i oko 4
uopste ne znam kako da resim problem jer nece da prestane da stenje i kuka dok ne popije mleko
vecera sasvim normalno uglavnom,nekad jede manje,al nezavisno od toga, trazi mleko

rastu joj zubi, ostale jos dve trojke i petice i mislim da su te gornje trojke krenule al nisam sigurna...
dal je od toga mozda?
cesto i zeza uvece nece da zaspi do 1
ona umesto sve bolje da spava ona sve vise zeza

aj sad me tesite,da su zubi i da ce proci :rida:

ocu bre da spavam! :lol:

Planirali smo i mi, ali kad pozoveš da se informišeš pa postaviš "škakljiva" pitanja, više ti se nikad ne jave.
Raspitivala sam se i iz naše zemlje nema primera da je iko iskoristio mogućnost da se njima izleči, a i za ostali svet je diskutabilno.
To mi je ginekolog i rekao - ako i zatrebaju celije, nije siguran da ce u Srbiji moci neko da radi sa njima. Cuvaju ih 20 godina, a posle se svaka godina dodatno placa oko 40evra. Medjutim, pitanje je da li ce one biti upotrebljive posle tih 20 god.
Sve mi je nekako nedoreceno i nejasno, i sve vise se udaljavamo od te ideje.

To mi je ginekolog i rekao - ako i zatrebaju celije, nije siguran da ce u Srbiji moci neko da radi sa njima. Cuvaju ih 20 godina, a posle se svaka godina dodatno placa oko 40evra. Medjutim, pitanje je da li ce one biti upotrebljive posle tih 20 god.
Sve mi je nekako nedoreceno i nejasno, i sve vise se udaljavamo od te ideje.
Болдовано ти није битно, важно само да их имаш, а могу се транспортовати тамо где су употребљиве за, не дај Боже, неку дететову болест.
Двадесет година је дуго, вероватно ће се пре тог рока успети нешто урадити и за болести или повреде у којима је примена матичних ћелија сада неопходна, тако да је боље сачувати их, ако си у могућности, или сачувати од наредног детета, ако се одлучите за њега.
Летос сам читао у Блицу да су родитељи којима су за лечење једног од двоје деце биле потребне матичне ћелије добили треће дете из чијег су пупчаника узете матичне ћелије за терапију оболелом детету и такође сачуване и замрзнуте ћелије за евентуалну неку будућу употребу.

Poslednja izmena:

Back