SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
a cime da izvlacim?imam onu pumpicu al mene strah a i nema previse sekreta tacnije to je vodica dal treba da izvlacim tom pumpicom ili???

Kvikveg,
Mi pumpicu koristimo oooooodavno...imate srece da jos nije imao slinice...Do pre neki dan je bio slinav dve nedelje...taman mu proslo, kad prekjuce krece da curi, tatica je slinav, pa eto ti...Samo rokaj fizioloski i izvlaci pumpicom sto cesce. Ja sama tesko uspevam, ponekad kad je mirniji, uglavnom ga jeno od nas drzi,a drugo izvlaci. Mada, nekad ima periode kad kulira i gleda sta mi ludaci radimo, a nekad se otima i place.

Ja ne znam sta ce se desiti, ja sam prestala da to radim, samo mi je pedijatar rekla da tako napravimo sa inhalacijama, kad za to nema preke potrebe, problem sa plucima i da to ne radim. I da je bosiljak prilicno jak a ako treba postoje inhalacije u dz sa inhalatorima i posebnim smesama za to. Moj nikad nije imao zacepljen nos sa gustim slinama i vise nikad nisam ni pokusavala. Te vodenaste samo izvlacim pumpicom i sipam fizioloski i cekam da prodje.

Poenta cestog izvlacenja vodenih slina i jeste da ne prerastu u guste tj. u bakterijsku infekciju, jer je klasicno cirenje nosica, tj. vodeni sekret- virusna pehlada.

ne...normalan tok prehlade, koja je vurusna infekcija, je da se sekret iz skroz vodenastog pretvara u gusci, staklasti sekret ali bezbojan tj. providan ili beo. kada se boja promeni u npr zelenu, tada se razvila bakterijska infekcija. rekao pedijatar.

imam pitanjce posto dojim vec11 meseci da li sad mogu da uzmem nesto drugo protiv glavobolje osim paracetamola, to mi ne pomaze uopste a glavobolje su strasne? brufen?
mozzesh brufen, mozzesh panadol (on ima mali postotak kofeina, ali ja sam ga bila zbog zubobolje i kad je beba imala manje od tri meseca, a ja sam dojila....)...
eto.
mozzesh i da pozovesh halo bebu i da pitash.... oni su meni uvek davali super savete...
jednom sam imala temp visoku i nisam znala shta smem da pijem i da lu uopshte smem neshto i za prvu ruku sam zvala njih i ona teta mi je rekla: "jes`, nemojte nishta da popijete, ma najbolje je da vi crknete..." :D

Drage mame....
Ja sam Keka i do skoro sam bila na kutku za trudnice...
Porodila sam se 17.01. i dobila cerkicu 4400 i 56,zove se Sofija...
Danas imamo 13 dana i poceli su problemcici (grcevi i bolne bradavice)...
Zato smo resili da se preorijentisemo sa kutka za trudnice na savete o bebama ....

Jel neka od vas imala ili ima problem sa bradavicama?
Sofija sisa od 2 dana i od tad imam problem sa bolnim bradavicama...
Pre dva dana sam joj uvela aptamil da oporavim bradavice...a juce je opet pocela da sisa i opet me bole bradavice...
Od vakuma koji moja cica pravi pojavi mi se podliv na bradavici i na desnoj dojci mi se pojavila ragada...

Mazala sam melem happy mama,ulje happy mama,lanolin kremu i lanolin komprese...
Sad koristim kremu fitomama i kupila sam silikonske bradavice....ali opet me bole i peku grudi...

Pozdravljam vas sve pa se kuckamo :bye:

ja sam imala bolne bradavice na pochetku. chak su mi se i stvarale ragade.
al` nikad nisam prestajala da dojim zbog toga.
koristila sam neko ulje mama neshto neshto i znam da je bilo bash skupo, al` kad sam prestala da ga mazzem na bradavice, potroshila sam ga za usne, laktove, pete... fenomenalno se pokazalo.... :D

Keka, nemoj da peresh bradavice chesto sapunom, posle sisanja ih pusti da se sushe prirodno - ja sam prve dve-tri nedelje skoro stalno imala toples bar u kuci, ali to sushenje na vazduhu mnogo pomazze, meni vishe nego lanolin. A podlivi se prave kad beba ne uhvati dobro siku, mora dosta sike da joj bude u ustima, ne samo vrh bradavice. I pre nego shto joj dash da sisa, izmasiraj malo siku, i pochni rukom da cedish, da krene mleko da beba lakshe sisa, ona ti podlive i ragade pravi kad se muchi i grize poshto ne uspeva da pokrene mleko kako treba.

Keka, nemoj da peresh bradavice chesto sapunom, posle sisanja ih pusti da se sushe prirodno - ja sam prve dve-tri nedelje skoro stalno imala toples bar u kuci, ali to sushenje na vazduhu mnogo pomazze, meni vishe nego lanolin. A podlivi se prave kad beba ne uhvati dobro siku, mora dosta sike da joj bude u ustima, ne samo vrh bradavice. I pre nego shto joj dash da sisa, izmasiraj malo siku, i pochni rukom da cedish, da krene mleko da beba lakshe sisa, ona ti podlive i ragade pravi kad se muchi i grize poshto ne uspeva da pokrene mleko kako treba.

lazy je sve super objasnila :super:...za zdrave bradavice i dobro dojenje najbitnije je da beba dobro uhvati siku...nije dovoljno da uzme samo bradavicu, bas tako se prave ragade...mora da uhvati i sto vise oko bradavice i tad je sve bezbolno.

i keko, samo strpljenja, dodje to na svoje kad se beba i mama uhodaju z:kiss:

Keki,
Devojke su sve objasnile...Ja bih samo da doda, da sam ja koristila Babylove lanolin iz DM parfimerija i jos uvek ga koristim. Pe i posle svakog dojenja sam ga mazala na pocetku dojenja. Jako mi je prijao, ne mora da se ispira...Masan je, pa kab beba sisa, manje boli.:bye:

pa sta znam sa paradajizom ide lepoi pavlaka recimo maslinovo ulje ili parmezan...ispeci ga u rerni najukusniji je tako...pa onda lepo pomesas ili tikvice i paradajiz mozes i meso da dodas kao kad pravis musaku sa patlidzanom znaci iste sastojke ubacis samo sto njemu u blender i to je to...

pa sta znam sa paradajizom ide lepoi pavlaka recimo maslinovo ulje ili parmezan...ispeci ga u rerni najukusniji je tako...pa onda lepo pomesas ili tikvice i paradajiz mozes i meso da dodas kao kad pravis musaku sa patlidzanom znaci iste sastojke ubacis samo sto njemu u blender i to je to...
Hvala,kuvala sam mu danas sa teletinom i krompirom i fino je ruckao...a paradajz on meni jos ne jede...

Back