Što se tiče vrtića, evo da i ja prenesem svoje iskustvo.
Mislim da je dete jako malo da krene od godinu dana u vrtić ako imate baku da ga čuva. Ako nemate, onda ok. Ja lično ne volim bebi siterke jer ne poznajem te osobe i nekako nisam voljna da dajem svoju bebu nepoznatima. Nisam za vrtić ranije jer još uvek nose pelene, ne znaju da kažu da su gladni, žedni, da im nešto fali. Menjanje pelena mi je diskutabilno, a sa nekih 2 godine su otprilike dovoljno zreli da počnu da uče na nošu. Ko nije uspeo to kući da odradi, u vrtiću će dete naučiti po kratkom postupku.
Po meni je idealno dati dete u vrtić sa 2 godine, toliki je bio moj Luka kada sam ga poslala. Do tada ga je čuvala svekrva i bio je pravi mali đavo. Totalni raspad sistema! Nije se znalo kad jede, kad spava, bio je užasno histeričan i sve je moralo da bude po njegovom. Tj. baba ga je užasno razmazila.
E kad je krenuo u vrtić, za 2-3 meseca je imao savršen red i konačno smo mogli mm i ja da ga vaspitamo kako treba. Tako da mislim da je vrtić mnogo bolja varijanta od babe. Tamo su sa svojim vršnjacima non-stop, nauče ih svašta pametno i ne gledaju TV po ceo dan kao što je slučaj kod babe...
Sledeća beba treba da se rodi za mesec dana i daću ga u vrtić sa godinu ipo jer mislim da je predugo da čekamo 2.5 godine. Mada, videću još. Zavisi i od deteta...Ali definitivno 2.5 godine je zadnji voz za vrtić.