SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
naravno da možeš,slobodno daj grašak sa malo slatke šargarepice i putera(možeš i maslinovo ulje),ješće Sergej samo tako..

cao mici...ma njupa on sve, nego mi frka da ga ne muci stomacic posle...juce se prejeo rucka...junetina, krompir i sargarepica...posle ga boleo stmak...plakao, ja cak posumnjala da nisu usi...u principu nije mnogo placljiv, place samo kada ga nesto boli...

Ja sam Luki počela da dajem Nesquik sa nekih godinu-godinu ipo, ne sećam se tačno.
To je odličan napitak za decu i pije ga redovno pre spavanja. Bez njega više neće u krevet. :D

Inače se često i mm i ja grebemo za Nesquik. Po meni nema lepšeg napitka. A i kažu da je kakao izuzetno zdrav i da ga treba piti.

ovako, ja se ozbiljno brinem, majke mi....
http://blog.b92.net/text/10672/Šta nije u redu sa mojim detetom? (Rani znaci autizma)/

kao shto reko`... ozbiljno se brinem...
moje dete od ovih simptoma ima dosta, a ima i najvazzniji... ne odaziva se na svoje ima a ima 17 meseci... ma koliko vikala, ma koliko ga dozivala, on se ne odaziva...
Ne može se dozvati (mi smo mislili da možda ima problema sa sluhom jer se nije odazivao na ime, ali smo onda shvatili da se na čokolada ili reklame koje voli, odmah trza)

· Nema očni kontakt (ne gleda vas u oči kad mu se obraćate ili to radi veoma kratko)... on me gleda, ali prilicno kratko....

· Zamišljenost nije preterano zamisljen, ne mogu da kazem

· Dekoncentriranost niti je dekocentrisan, chak ima ogroman stupanj koncentracije

· Problemi sa spavanjem - česta buđenja po noći ne budi se nocu

· Dobra beba - tj. pasivna beba bio je dobra beba, ali ne i pasovna beba

· Ne imitira, ne pokazuje prstom kad nesto želi.Često uzima ruku odrasle osobe i njom pokazuje na predmet umesto svojim rukom. ne pokazuje prstom nishta, sem dugmica u liftu ili prekidacha za svetlo u hodnicima. kada hoce vode uzme me za ruku i vodi do sudopere, kada hoce tv donese mi daljinski, kada hoce sok, donese mi flasicu i to je to.

· Ne promatra što se dešava u okolini svako deshavanje u okolini ga interesuje 30es sekundi

· Stereotipna (repetitivna) ponašanja - vrti se u krug, hoda amo tamo, besciljno se ljulja, ovoga, HVALA BOGU, nema

· Fasciniranost nekim detaljima - voda, baloni, mehurići sapunice fasciniran je vodom, stvarima koje se okrecu, tochkicima i svim vrstama dugmica - telefonski gici, gde god vidish zgodno dugme, a ti ga pritisni....

· Hod na prstima ne

· Vrtnja predmeta uvek

· Hiperaktivnost mislim da je normalno aktivan, kad se umori, on sedne

· Slaba ili nikakva socijalizacija s drugim osobama onako, decu zaobilazi, odraslim prilazi samo kad mu neshto treba

· Ne govori ako se u govor podrazumeva, tatatata, gu gi, kaka gaga gigujaga.... itd, a mama se kazze samo u skandiranju - ma-ma-ma (i pri tom pljeska rukama), onda govori, ponavljam ima 17 meseci

· Blage motoričke smetnje ne, hvala bogu. hvata i najsitnije mrvice, trchi i skache normalno, popenje se na neshto dok si rekao keks

· Ponavljanje reči (eholalija) umesto normalne verbalne komunikacije ja bih volela kad bi on ponovio neku rech.

· Dodirivanje rukom i vođenje umjesto verbalnog zahtjeva jedini nachin komunikacije

· Distanciranost desava se, posebno kad gleda tv. iako mu maksimalno ukidam, bio je mnogo bolestan u poslednje vreme, i dosta vezan za kucu, i chovek nema nekog izbora. kao shto rekoh, ne odaziva se na ime. uopshte.

· Nedostatak zanimanja za ostalu djecu i ono što ostala djeca rade vrlo retko ga zainteresuje shta druga deca rade

· Izostanak odgovora na verbalne zahtjeve jedini zahtev koji zna je "daj ruku" i "idemo" - da ruku i krene ka vratima za napolje.

· Izbjegavanje fizičkog kontakta nisam primetila, ali sam primetila da ima izrazito visok prag bola

· Zabavljanje sa samim sobom, okretanje, prevrtanje, pljeskanje dlanovima itd. ovo mislim da rade sva deca u nekoj kolichini, stvarno nije neki pokazatelj

· Neprimereno smejanje ili ispadi bez vidljivog razloga ne

· Neprimjerena povezanost za stvari ne

· Opsesivno-kompulzivno ponašanje, npr. poredavanje stvari slazze i do 8 kocki jednu na drugu, pa srushi i nastavi dalje... vrati se kockama, ali ne radi to bash recimo pola sata....

· Ponavljane čudne igre koje traju dug period vremena, npr. slaganje kocaka jedne na drugu vidi gore

· Insistiranje na rutini i ne-menjanju ničega u okolini ne

i da li ja imam razloga za brigu?
vishe osnovnih uslova ispunjava - ne odaziva se, ne govori, ne pokazuje prstom shta zeli i ne gleda te - deluje potpuno nezainteresovan... da, imam razloga za brigu.
prichacu sa muzzem.

Ovo sve kao da sam ja napisala, uz dodatak da nas sin ima skoro 19 meseci. I strašno me uznemirava činjenica da ne pokazuje prstom na stvari već komunicira tako što vodi moju /suprugovu ruku. Takođe se veoma retko okrene kada ga oslovimo i govori malo: mama, ga, mimi ... Ume da odgovori na zahtev tipa: daj mami/tati loptu! Inače je vedro i veselo dete, živhano, puno se smeje i igra sa igračkama pravilno (slaže oblike u ram, ređa prstenove na štapić, vozi autić, ume da pokrene igračke koje rade na povlačenje, pritiskanje i sl.),vrlo je spretan, nema nikakve motoričke smetnje, voli da mu se priča i peva, sam to traži (pokazivanjem mojom rukom na usta), obožava da se mazi i da se igra sakrivanja, da se jurimo, da ga ljuljamo, da skačemo i da ga bacamo u vis.. Problema sa sluhom nema, čim čuje ključ u bravi trči na vrata sa raširenim rukama i osmehom- došla mama s posla! Nezainteresovan je za nepoznate ljude, neće ni da ih pogleda kad mu se obrate, ne pokazuje strah, ali ni zanimanje dok ne provede neko vreme sa njima, a onda će i od njih da traži da mu čitaju slikovnicu ili da taše rukama (opet sve to pokazivanjem radnje). Nije nesto posebno fasciniran ničim, a od "neobičnih" aktivnosti izdvaja mi se to što voli da igračkama, kockama, olovkama, poklopcimo lupka o parker, tako što stvar ispušta sa male visine. Dakle, kao i kod Maslacka- izostanak pokazivanaj prstom/rukom i retko odazivanje na ime (uz odusustvo kontakta očima sa nepoznatim osobama). I moram priznati da mi je laknulo kad sam pročitala neke odgovore koje ste joj ostavili.

:zpozdrav:Bas ste pisale o vrticu,pa da pitam jel zna neko sta je potrebno od dokumenata za upis?:zgrudvanje:

фотокопија дететове здравствене књижице, дететовог вакцинационог картона, дететовог извода, маминог и татиног М обрасца (нама су то тражили тек кад су ану примили), и да, треба обавити преглед у дому здравља да они попуне дететов здравствени картон...
кад га пријављујеш само се попуни пријава...
срећно!

moja svekrva je meni mesecima govorila - pa MORASH da mu da sh virshlu .... brate... pizdela sam.
kad ja nisam bila tu, bilo je parizer za doruchak, stvarno dobar ruchak (da ne greshim dushu) i pashteta za vecheru...
i vishe ne mogu.
trazzim stan. potajno.
a kad ga nadjem, samo cu da se pokupim i da nestanem.
EBO TAKAV BRAK KAD NE MOZES DA SE POEBESH KO CHOVEK!!!

a dete mi je opet bilo bolesno, cista na testisu mu je pukla, sad chekamo da vidimo da li ce ponovo pocheti da se "puni" il se povukla za stalno. u medjuvremenu, postali smo kandidat za operaciju treceg krajnika, a ja sam zvanichno reshila da vishe NECU da radjam....

diFan jedan period.
ljubim vas.

Maslačak, veruj mi, to su sve uobičajeni problemi.
E sad, živeti sa matorima je definitivno frustrirajuće, mm i ja smo se od prvog dana složili da ćemo biti podstanari makar leba ne jeli, samo da budemo sami.
I moja sveki je mog klinju navukla na viršle, paštete i kobasice. Muku mučim da mu uvalim nešto drugo za doručak. I meso, meso, meso....povrće sve manje jede. Jedino voće voli, hvala bogu.
A i mi ćemo izgleda operisati krajnike. Još uvek se stvar ispituje...

Ne daj se, bre!

kvikveg, bitno je da izvlacis taj sekret Lakiju sto vise, ali nemoj preterati - ako ne curi, ne izvlaci na prazno.
i ono sve drugo sto sam ti jutros napisala - fizioloski, inhalacija sa bosiljkom, kad spava podigni mu malo uzglavlje da mu se ne vraca sekret. to nije nista strasno, proci ce :cmok2:

Back