SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jos jedno pitanje,apotekarkami je rekla da bebac pije fluimucil 3 puta dnevno po pola kesice sa pola case caja ili vode,e sad on je mali da bi jednu meru popio odjednom,mogu li da mu nudim cesto umesto vode,ali da popije kesicu ipo dnevno,ili da predjem na neki sirup?

Što se tiče vrtića, evo da i ja prenesem svoje iskustvo.
Mislim da je dete jako malo da krene od godinu dana u vrtić ako imate baku da ga čuva. Ako nemate, onda ok. Ja lično ne volim bebi siterke jer ne poznajem te osobe i nekako nisam voljna da dajem svoju bebu nepoznatima. Nisam za vrtić ranije jer još uvek nose pelene, ne znaju da kažu da su gladni, žedni, da im nešto fali. Menjanje pelena mi je diskutabilno, a sa nekih 2 godine su otprilike dovoljno zreli da počnu da uče na nošu. Ko nije uspeo to kući da odradi, u vrtiću će dete naučiti po kratkom postupku.
Po meni je idealno dati dete u vrtić sa 2 godine, toliki je bio moj Luka kada sam ga poslala. Do tada ga je čuvala svekrva i bio je pravi mali đavo. Totalni raspad sistema! Nije se znalo kad jede, kad spava, bio je užasno histeričan i sve je moralo da bude po njegovom. Tj. baba ga je užasno razmazila.
E kad je krenuo u vrtić, za 2-3 meseca je imao savršen red i konačno smo mogli mm i ja da ga vaspitamo kako treba. Tako da mislim da je vrtić mnogo bolja varijanta od babe. Tamo su sa svojim vršnjacima non-stop, nauče ih svašta pametno i ne gledaju TV po ceo dan kao što je slučaj kod babe...
Sledeća beba treba da se rodi za mesec dana i daću ga u vrtić sa godinu ipo jer mislim da je predugo da čekamo 2.5 godine. Mada, videću još. Zavisi i od deteta...Ali definitivno 2.5 godine je zadnji voz za vrtić.

Jao, Eli, nemas pojma koliko si me obradovala svojim postom...i moj Andrija je na cuvanju kod svekrve, koja mu SVE, ali bukvalno sve dozvoljava...igra joj se sa sudjem, kad trazi da ide u prodavnicu ona ga vodi, mislim, penje joj se na glavu...ja vilenim zbog toga.. bas me briga kako ce ga ona nauciti da se odnosi prema njoj...ali kad mi dodje kuci i pocne sa histerijom, "zgazila" bih ga...konkurisali smo za vrtic pre godinu dana i jos cekamo red...planiram na prolece potegnuti neke veze da ga od septembra prime...imace malo jace od dve i po...i nadam se da ce se stanje poboljsati...a i ja cu biti kuci, na porodiljskom, tako da ce najvise vremena provoditi sa mnom...z:hm:

Jao, Eli, nemas pojma koliko si me obradovala svojim postom...i moj Andrija je na cuvanju kod svekrve, koja mu SVE, ali bukvalno sve dozvoljava...igra joj se sa sudjem, kad trazi da ide u prodavnicu ona ga vodi, mislim, penje joj se na glavu...ja vilenim zbog toga.. bas me briga kako ce ga ona nauciti da se odnosi prema njoj...ali kad mi dodje kuci i pocne sa histerijom, "zgazila" bih ga...konkurisali smo za vrtic pre godinu dana i jos cekamo red...planiram na prolece potegnuti neke veze da ga od septembra prime...imace malo jace od dve i po...i nadam se da ce se stanje poboljsati...a i ja cu biti kuci, na porodiljskom, tako da ce najvise vremena provoditi sa mnom...z:hm:

sva deca su ista po pitanju baka i deka ...koliko se meni cini
eto npr. stefan deki bukvalno sedi na glavi,te daj mi ovo,te ono,te me vodi ovde,nosi me...itd a ovaj mu to dozvoljava,a vec meni nece tako,kad smo sami i kad nije sa dekom tako se ne ponasa,meni npr uopste ne trazi takve stvari

Hm...ja mislim da je dosta do baka i deka...jer, moja mama cesto i podvikne na Andriju, ako joj nesto urnise, ili ako je bezobrazan. Isto tako i tata, pa se on kod njih lepo ponasa i zna sta sme i sta ne sme...a kod nje...uzas...najgore mi je sto kad odemo kod nje na rucak, tako se ponasa i prema meni i mm...pa imam osecaj da stalno galamim na njega...

sva deca su ista po pitanju baka i deka ...koliko se meni cini
eto npr. stefan deki bukvalno sedi na glavi,te daj mi ovo,te ono,te me vodi ovde,nosi me...itd a ovaj mu to dozvoljava,a vec meni nece tako,kad smo sami i kad nije sa dekom tako se ne ponasa,meni npr uopste ne trazi takve stvari

Kod nas ovako: ja svome detetu dozvoljavam vise nego moja majka tak oda ona ne moze da ga razmazi, ali sam je naucila da postuje moje stavove tako da zaista tu problema nema. A sa sveki je druga prica z:((.

Pa svojoj mami možeš sve reći. Svekrvi ne smeš jer se odmah uvredi. A mog Luku je čuvala svekrva. I mm se milion puta posvađao sa njom jer nas dvoje hvala bogu isto razmišljamo po pitanju vaspitanja deteta. Čak je mm i strožiji od mene. Ja onda prepustim njemu da razgovara sa svojom mamom, samo što je to jedna tvrdoglava žena i uvek tera po svom. U principu je ona odlična baka, raznovrsno ga hrani, vodi ga napolje, sve je super osim što ga pušta da joj se penje na glavu. Sa onim tipičnim histerisanjem, deranjem, udaranjem i ostalim ispadima. I onda je jako teško detetu objasniti da kod babe sve može, a kod mame i tate ne može.
Tako da čim malo ojačaju i stasaju, vrtić je mnogo bolji. Do 2 godine su ipak bebe.

ali vidis meni je malo frka sto se tice toga...slazem se sa ovim sto si napisala ali ja se npr poradjam u septembru i stefan bi tada trebalo da krene u vrtic ali se bojim da sve sto "donese"iz vrtica ne predje na bebu..razumes
necu ja njega pod stakleno zvono,nisam takva ali cim se on razboli odmah ce i beba

Evo Kameron ja treba da se porodim za 3 nedelje. Luka je zadnjih 3 nedelje kući sa mnom jer sam ja na porodiljskom. Ali od sledeće nedelje ću ga dati u vrtić jer mislim da je mnogo gore da ga pošaljem tek kad se beba rodi. Bojim se da ne bude ljubomoran što ja ostajem kući sa bebom, a on mora da ide. Svi su mi rekli da je bolje da ponovo krene pre bebe i da onda neće biti problema.
A ako mi se Luka razboli, slaću ga kod babe kao i do sada. Mada nikad nije bilo zdravije dece u vrtiću kao sada. Pre su slali bolesnu decu u vrtić, a sada idu samo ona zdrava kao dren. Luka mi je sve vreme išao u vrtić do pre 3 nedelje i sve vreme je bio zdrav. Dobio je šarlah kad je već bio kući par dana, ali je sve ukupno trajao 2 dana.

Nama dr. rekla da Nikola sad prakticno sme da jede sve od povrca,a od voca ni slucajno mandarine,narandze i nista bobicasto,drugo sve moze...
Kad se uvodi riba?Ja cesto za nas spremam filete soma,a ne znam kad bi smela i Nikoli da dam???

da, to i ja mislim, mada sam ja sa onim sto moja majka izvodi sa vesticom veoma zadovoljna. jeste da se ponekad ne slazemo, ali njoj sam bar uspela da objasnim sta i zasto ja hocu. svekrva je naravno druga prica, jedino na cemu ona insistira je jelo za stolom sto je super, ali sve ostalo pocev od toga sta se jede uopste nije za pricu. i jedva ceka da mi vidi ledja pa da krene po svom.

Nama dr. rekla da Nikola sad prakticno sme da jede sve od povrca,a od voca ni slucajno mandarine,narandze i nista bobicasto,drugo sve moze...
Kad se uvodi riba?Ja cesto za nas spremam filete soma,a ne znam kad bi smela i Nikoli da dam???

Nemoj one vijetnamske panga fileti, kazzu da je to iz jedne od najzagadjenijih reka na svetu, ja sam i nama prestala da ih kupujem, a kamoli Niku da dam.

Da. Samo da mama ode pa cemo jesti sta hocemo. A ne samo zdravo voce i povrce. A kad uzme da mu da mleko ili jogurt,beba nikad nece ni kap,a kod mene popije. Ja se,izmedju ostalog,toga bojim. Bice u fazi nejela a nece ga nahraniti jer:nece da jede. A o penjanju na glavu ne mogu ni da razmisljam. Znam samo jednu normalnu babu koja postuje zelje mame i tate i lepo vaspitava decu sa njima.

ribu mozes polako od 8-9 meseci, mada se mnogi sa tim ne slazu, nego tek od pune godine

i lazy je u pravu, pazi koju kupujes, svasta oni u ribarnicama vole da uvale - dakle, samo sa deklaracijom, na rec im ne verujem

A evo i "glupog" pitanja: Da li odrasli smeju da piju Neskvik i slične napitke koji se reklamiraju kao bogati mineralima i sličnim dodacima? Meni izgledaju vrlo primamljivo ali ne znam da li bi došlo do viška npr. kalcijuma u organizmu.

Back