SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li je neka od vas slala dete sa 12meseci u jaslice? Muz i ja mislimo da upisemo klinca,oboje radimo,ali nam se okolina buni. Ja nisam isla u jaslice,ali znam decu koja jesu i kazu da im je bilo ok,koliko secaju.

I mi smo u toj dilemi :aha: Moja sestra je ishla i nema lepe uspomene, a znam neku decu koja se ne bune kad idu... Mada ne vole deca ni sa siterkom da ostaju, al ne mogu ja sad da dam otkaz i da ne radim :aha: A ne znam ni poshto je siterka... A ni necu je preko oglasa... a nemam po preporuci :aha: A malo mi je frkica pre godinu ipo da ide u grupu poshto josh nije primio sve vakcine/revakcine... Uglavnom, mi cemo ovih dana predati papire za jaslice, i trazziti i neku siterku ako nadjemo da nije nenormalno skupa, ali se nadam da cu uspeti josh 3-4 meseca da izmuljam neko bolovanje, a onda svakako imam raspust, a do septembra ce imati godinu ipo i onda ce u jaslice. :aha:

Moje cerke su imale skoro dve godine kad su krenule u jaslice.Tacnije 21 mesec i 22 meseca i mogu ti reci da imam jako lepo iskustvo sa tim.Htela sam i ovu trecu isto tako upisati (ona bi imala 19 meseci) ali je sisala pa mi bilo zao na taj nacin da je odvojim od sebe.
A i ovo sa virusom je unelo pometnju u svemu,a pogotovo u tome.

To je i meni frka zbog virusa,ali mi se cini da ce mu tamo biti ok sa decom. A i znace se neki red,a ne kao sa babama,bar su moje takve. Npr izjava od juce:samo da mama pocne da radi,pa cemo jesti sta hocemo?! A misli se na keks,grickalice..,posto sam ja protivnik toga,a eto bebi od 6meseci se bas to jede?! A ja mu kuvam povrce. Kako god da uradim,zao mi ga.

pa mi jos uvek nismo krenuli...a imamo pune 2 godine
i ubijte me, ali ne umem da se organizujem - nekako uvek racunam na to da ce se razboljevati, da cu morati da izostajem sa posla a to je sad...nepreporucljivo i neizvodljivo
ovako je moja mama angazovana i ja sam zadovoljna kako ona sve to obavlja, ima drugare i drugarice, ja stvarno insistiram da bude sa decom sto vise...sto mi je i ideja vodilja za vrtic...uhhhhhhhh

To je i meni frka zbog virusa,ali mi se cini da ce mu tamo biti ok sa decom. A i znace se neki red,a ne kao sa babama,bar su moje takve. Npr izjava od juce:samo da mama pocne da radi,pa cemo jesti sta hocemo?! A misli se na keks,grickalice..,posto sam ja protivnik toga,a eto bebi od 6meseci se bas to jede?! A ja mu kuvam povrce. Kako god da uradim,zao mi ga.

i moja sveki je takva i cela porodica mm sto me izludjuje jer ne postuju moju odluku kako sam ja resila da odgajam svoje dete...sta oni treba da mu daju nesto i dete da dobije neku alergiju ili sta znam vec i ja da imam problema posle po bolnicama da se vucemo a oni da spavaju i bas ih briga a nece moci!!
za vrtic sutra idemo da se raspitamo dal ima lsita cekanja i koje papire da spremimo...upis pocinje od maja koliko znam taman da se prijavimo i upisemo malisa moj ce imati 12 meseci u maju al posto se ndam da necu raditi do decembra eto onda ce mali da krene u vrtic sa 1,5 god...nemam srugog izbora,bar ce biti sa vrsnjacima i naucice neki red nesto,a kod baba moze da bude samo dete koje nece bog zna sta nauciti a opet ce biti razmazeno i necu imati autoritet a to ne zelim...

i moja sveki je takva i cela porodica mm sto me izludjuje jer ne postuju moju odluku kako sam ja resila da odgajam svoje dete...sta oni treba da mu daju nesto i dete da dobije neku alergiju ili sta znam vec i ja da imam problema posle po bolnicama da se vucemo a oni da spavaju i bas ih briga a nece moci!!
za vrtic sutra idemo da se raspitamo dal ima lsita cekanja i koje papire da spremimo...upis pocinje od maja koliko znam taman da se prijavimo i upisemo malisa moj ce imati 12 meseci u maju al posto se ndam da necu raditi do decembra eto onda ce mali da krene u vrtic sa 1,5 god...nemam srugog izbora,bar ce biti sa vrsnjacima i naucice neki red nesto,a kod baba moze da bude samo dete koje nece bog zna sta nauciti a opet ce biti razmazeno i necu imati autoritet a to ne zelim...

alergiju moze da dobije bila ti tu ili ne..samo sto u slucaju da nisi tu oni ispadaju krivi..
a kako mislis da krene u decembru?
mozda te nisam dobro razumela...

да се и ја прикључим расправи: ану сам уписала и кренула је у вртић са годину дана (пар дана после првог рођендана). првих месец дана у приватном, јер није могло другачије. после тога у државном, али мао подаље. јуче је коначно кренула у "наш" вртић. Ја сам презадовољна. Ана је регулисала дневно спавање од како иде у вртић, пре тога није се знало ни кад спава ни колико. Хвала Богу, није се разбољевала. Ево, 2,5 месеца како идемо у вртић(е) и сад у петак ће први пут бити да морам да ангажујем некога за пар сати да је причува поподне.
Мислим да је ствар одлуке родитеља, мада доста зависи и од детета.
поздрав!

I ja se nadam da cu uspeti da produzim porodiljsko malo, pa posle ce moji da ga cuvaju, a sa dve godine u vrtic. Takav je plan...E, sad, poostrili su dosta za to produzavanje. Ja jurim da dobijem papir od fizijatra da kasni sa motorikom, a kasni zaista (ne podize se jos sam u sedeci i ne puzi, a ima 10 meseci skoro), al zapala me najgora komisija tj. opstina po sedistu firme.

Od kog uzrasta deca smeju da koriste fluimucil granule za iskasljavanje slajma i da li su efikasne?Takodje drugarica mi je hvalila sirup flavamed i bisolvon,imate li iskustva.Moj bebac 15.mesec za Novu godinu zaradio gnojnu anginu i 7 boca,a juce dobio temperaturu 38oko 14h,a oko 16h popela se na 38,4.Odvedem ga kod dr kad grlo crveno,kao u pitanju virus,verovatno se nakacio zbog pada imuniteta od prosli put.Mada on jos uvek slini i nikako da izbaci slajm.Desi se da u noc povraca,pocne da kasljuca i eto.Vise su mi dojadili i dr,i temperatura,i krajnici,jos ako se neko nadje da mi huce iznad glave i pametuje,podigne pritisak,onda taman da eksplodiram.Imam utisak da nikome nije kao meni!

Viktorijabg, Fluimucil je odličan i svi koji su ga probali su prezadovoljni. Na uputstvu ima doza za decu do 2 godine, ne piše od koliko godina se sme davati. Mojoj snajki je dr prepisao Fluimucil za njenu bebu kad je imala tačno godinu dana i mislim da možeš slobodno da ga daš detetu.
Želim vam da što pre ozdravite!

Što se tiče vrtića, evo da i ja prenesem svoje iskustvo.
Mislim da je dete jako malo da krene od godinu dana u vrtić ako imate baku da ga čuva. Ako nemate, onda ok. Ja lično ne volim bebi siterke jer ne poznajem te osobe i nekako nisam voljna da dajem svoju bebu nepoznatima. Nisam za vrtić ranije jer još uvek nose pelene, ne znaju da kažu da su gladni, žedni, da im nešto fali. Menjanje pelena mi je diskutabilno, a sa nekih 2 godine su otprilike dovoljno zreli da počnu da uče na nošu. Ko nije uspeo to kući da odradi, u vrtiću će dete naučiti po kratkom postupku.
Po meni je idealno dati dete u vrtić sa 2 godine, toliki je bio moj Luka kada sam ga poslala. Do tada ga je čuvala svekrva i bio je pravi mali đavo. Totalni raspad sistema! Nije se znalo kad jede, kad spava, bio je užasno histeričan i sve je moralo da bude po njegovom. Tj. baba ga je užasno razmazila.
E kad je krenuo u vrtić, za 2-3 meseca je imao savršen red i konačno smo mogli mm i ja da ga vaspitamo kako treba. Tako da mislim da je vrtić mnogo bolja varijanta od babe. Tamo su sa svojim vršnjacima non-stop, nauče ih svašta pametno i ne gledaju TV po ceo dan kao što je slučaj kod babe...
Sledeća beba treba da se rodi za mesec dana i daću ga u vrtić sa godinu ipo jer mislim da je predugo da čekamo 2.5 godine. Mada, videću još. Zavisi i od deteta...Ali definitivno 2.5 godine je zadnji voz za vrtić.

I još nešto...u vezi bojazni da će deca biti bolesna ako idu u vrtić.
Samo da podsetim da su bolesna i ona deca koja ne idu u vrtić, tako da mi taj argument nikad nije bio jasan. Moj Luka je bio manje bolestan nego klinci od mnogih prijatelja koji nisu išli u vrtić. Mislim da to ipak najviše zavisi od imuniteta deteta...

I još nešto...u vezi bojazni da će deca biti bolesna ako idu u vrtić.
Samo da podsetim da su bolesna i ona deca koja ne idu u vrtić, tako da mi taj argument nikad nije bio jasan. Moj Luka je bio manje bolestan nego klinci od mnogih prijatelja koji nisu išli u vrtić. Mislim da to ipak najviše zavisi od imuniteta deteta...

...i bolje je da kao mali preleze neke bolesti jer ce im se tako formirati imunitet i nije toliko strasno ako budu izostajali iz jaslica ili skolice nego kad krenu u predskolsko koje je obavezno kao skola.

...i bolje je da kao mali preleze neke bolesti jer ce im se tako formirati imunitet i nije toliko strasno ako budu izostajali iz jaslica ili skolice nego kad krenu u predskolsko koje je obavezno kao skola.

ali vidis meni je malo frka sto se tice toga...slazem se sa ovim sto si napisala ali ja se npr poradjam u septembru i stefan bi tada trebalo da krene u vrtic ali se bojim da sve sto "donese"iz vrtica ne predje na bebu..razumes
necu ja njega pod stakleno zvono,nisam takva ali cim se on razboli odmah ce i beba

ali vidis meni je malo frka sto se tice toga...slazem se sa ovim sto si napisala ali ja se npr poradjam u septembru i stefan bi tada trebalo da krene u vrtic ali se bojim da sve sto "donese"iz vrtica ne predje na bebu..razumes
necu ja njega pod stakleno zvono,nisam takva ali cim se on razboli odmah ce i beba

To je drugo.Upises ti njega u skolicu ali ga ostavis tih mesec,dva dok beba malo ne ojaca kuci i onda neka ide.Bice dobro i njemu,a veruj mi i tebi :aha:

I meni je zao da ide u jaslice,ali mi je zao i da ga raspuste. Lepo nisam pametna. A to za bolesti je tacno da zavisi od deteta. Meni je stalo mleko posle 3,5meseca,i svi su mi govorili kao steta je zbog imuniteta,a ni jednom nije bio bolestan. Kumina beba sisa vec 1 godinu i bio je cesto bolestan. Tako da su te bolesti individualne,moje misljenje.

Back