SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
nikakvo,to je samo navika,meni je bzvz,ali naravno svaka majka radi po svom,ko sam ja da osuđujem...ali ja mislim da jednostavno ne daje deci da se odvoje,da se osamostale...dete sa 4 godine već odavno nije beba,i trebalo bi da se ponaša u skladu sa tim...ne kažem da to mleko ne može da bude kvalitetno,ako je 3 puta zaredom zatrudnela znači bez prestanka se luče ti hormoni koji pospešuju mleko,ali što dete od 4 godine dojiti?šta je u tome dobro?:dontunderstand:to dete bi već trebalo samostalno da odradi neke stvari,a ne da sedi na maminoj suknji i traži sise...em dete od 4 godine neće napuniti stomak sa sisanjem,treba da jede normalno voće,povrće,meso,da se zdravo hrani,unosi vitamine,a ta sika je onda samo navika,uteha...hm...:rtfm::dontunderstand:stvarno

Ima tu dosta informacija koje bi se mogle komentarisati. Produzeno dojenje, dokle dojiti? Kvalitet mleka posle toliko dojenja? Uticaj na razvoj bebe u stomaku ili na zdravlje majke koja doji tokom trudnoce?
Nisam sigurna sta je od svega ovoga zanimalo Terapeuta?

Marija ako pocnes da je nosis na rukama da bi je odvikla od mleka opet ces je nauciti na ruke...

Jede li bebica sta drugo osim mleka? Mozda joj vise nije dovoljno samo mleko...

Ja sam mojoj deci nocni obrok ukinula kada su imali oko 5-6 meseci,nisu ni jeli... malo samo povuku i u tome se razbude pa bi se igrali...tako da sam cim ih cujem da se meskolje u kreveticu pocela da im dajem malo cajica ili vodice posle toga dudu i nakon par dana nisu se vise budili u sred noci spremni za igru.

Da, postoji i ta opcija, ali jednostavno moram da pokusam.
Naravno da jede, povrce i voce sam pocela da joj uvodim u petom mesecu, do punih sest sam joj uvela sve sto moze od voca i povrca, a kako je juce napunila 6 meseci, imala je prvi obrok sa malo mesa. Nikada nije odbijala hranu, od prvog dana je jela i slano i slatko i stvarno sam srecna jer se nisam mucila sa tim. Dojim je jos uvek, s tim sto sam pomislila da joj moje mleko nije dovljno jako, pa sam pred spavanje uvela jedan obrok adaptiranog, ali i posle toga se probudi za maksimum 4 sata, nekad i krace. I sta mi to govori? Mislim da zaista nije gladna, vec da je cista navika. Ako ovako nastavi, to moze tako do 2 godine da bude, a sto duze cekam bice je teze odviknuti. Pokusala sam ja i sa vodicom, i cajicima, ali zna da nije mleko, popije 2 gutljaja i krene da place dok ne dobije sta zeli. A kada je podojim, nema plakanja ni igranja nocu, samo utone u san, posle jako kratkog vremena. Ne znam, kao sto sam rekla, probacu... Bolje nego da je samo pustim ovako.

Pozdrav!! :p

to sa dojenjem...
ja mislim da je sasvim ok dojiti decu tako, ako si fizichki i psihichki spreman to da iznesesh... mislim da tu nema nicheg losheg po decu.... na starim dvorevima po evropi postojao je posao dojilje - tvoje je bilo da sedish i dojish tudju kraljevsku decu godinama... pa zashto onda ne bi neko dojio svoju.

ja bih, iskreno, prsla, posle prve nedelje bi me sa`ranila. izashla bih u lokalnim novinama sa ostalim chituljama - isisali su zzivot iz nje. a i da ne crknem, ostala bih krezava posle godinu dana. eto.

to sa dojenjem...
ja mislim da je sasvim ok dojiti decu tako, ako si fizichki i psihichki spreman to da iznesesh... mislim da tu nema nicheg losheg po decu.... na starim dvorevima po evropi postojao je posao dojilje - tvoje je bilo da sedish i dojish tudju kraljevsku decu godinama... pa zashto onda ne bi neko dojio svoju.

ja bih, iskreno, prsla, posle prve nedelje bi me sa`ranila. izashla bih u lokalnim novinama sa ostalim chituljama - isisali su zzivot iz nje. a i da ne crknem, ostala bih krezava posle godinu dana. eto.

Do 4 te godine da dojis dete :eek: ...ne ti bukvalno..
Gde je to ok??? Meni je prvo palo na pamet kada sam procitala tekst da je u pitanju patologija..Ona kao da je bolesno vezana i isto tako zeli da veze decu za sebe.. To nikako ne valja..Pa i zivotinje u neko doba odbiju od sise svoje mlade.. Kako li se ta deca psihicki razvijaju uz maminu sisu??

Molim vas kazite mi koliko dugo smem bebi od tri meseca davati probiotik? Cesto ima zelenu stolicu,namuci se sa gasovima i dok se isprazni sva pomodri od stenjanja. I do dva dana to traje. Probala sam sa cajevima ali jedino sto joj brzo pomogne je probiotik. Dajem joj ga skoro svaki dan vec meces i po dana. Brinem da li smem tako dugo. Pomozite savetom. Hvala.

Do 4 te godine da dojis dete :eek: ...ne ti bukvalno..
Gde je to ok??? Meni je prvo palo na pamet kada sam procitala tekst da je u pitanju patologija..Ona kao da je bolesno vezana i isto tako zeli da veze decu za sebe.. To nikako ne valja..Pa i zivotinje u neko doba odbiju od sise svoje mlade.. Kako li se ta deca psihicki razvijaju uz maminu sisu??
ne znam.
nisam psiholog/psihijatar.
ali kao majka, primetila bih da li to chini neshto loshe il` dobro za moju decu.
mozzda su jacheg imuniteta, mozzda se ne razboljevaju...
ko zna?

nego, klinac pochinje da mi krklja u nosu, onako duboko, ne cure mu sline, al chini mi se da mi je zapushen nos... imamo parno grejanje, pokachila sam po kuci svuda one chantre, ali chini mi se da to ne radi... el postoji josh neshto shto mogu da uradim kako bih povecala vlazznost u sobama?

i da li je to krkljanje stvarno posledica suvog vazduha il` sam ja to neshto umislima...:think:

moj uveče još pije pred spavanje pod obavezno,to ne da...ali noću više ne traži,i prespava celu noć od 1o uveče do 7,pola 8 ujutro....

Joj ja sve mislim da to vecernje mleko i budjenje da bi jeli samo ovisi o dete samo :aha: evo moja smizla vec od 4og meseca legne u najkasnije 21h i tad popije zadnje mleko i onda se probudi izmedju 6h ili 9h i onda opet jede :aha: prosto nikad nije bila dete koje voli da jede, vise je oduvek volela da spava i da se ljubi, igra,... :klap: :D

A sto se zubica tice... prvi (donji levi kec) je dobila 1 dan pred punih 5 meseci, drugi (donji desni kec) odmah sutradan... e onda smo se nacekali i balavili dugoooo... dobrih 3 meseca :aha: da bi moja smizla evo sad dobijala zubice samo tako... pre mesec dana gornje keceve, pre 2 nedelje donje dvojke i juce gornju levu dvojku :eek:

Sta je pisac hteo da kaze... :think: :mrgreen: da je prosto sve u genima, u nasoj deci, to je njihov bioritam i mi samo mozemo da ga slusamo i da im pomazemo da prebrode sve sto lakse... :aha:

ne znam.
nisam psiholog/psihijatar.
ali kao majka, primetila bih da li to chini neshto loshe il` dobro za moju decu.
mozzda su jacheg imuniteta, mozzda se ne razboljevaju...
ko zna?

nego, klinac pochinje da mi krklja u nosu, onako duboko, ne cure mu sline, al chini mi se da mi je zapushen nos... imamo parno grejanje, pokachila sam po kuci svuda one chantre, ali chini mi se da to ne radi... el postoji josh neshto shto mogu da uradim kako bih povecala vlazznost u sobama?

i da li je to krkljanje stvarno posledica suvog vazduha il` sam ja to neshto umislima...:think:

ISTO!
Kacim i vlazne peskire po radijatorima i sipam etarsko ulje eukaliptusa u te cantre ali i dalje krci. Kaze dr treci krajnik al ajde da pratimo pa da ga vodite kod orl, al posto nije hica da ne idemo medju bolesnu decu bas sad.
Mi i dalje lose zbog toga spavamo :neutral::sad2:.

Pricala ja sa pedijatrom u domu zdravlja, zena kaze da je dojila svoje dvoje dece do dve i po godine. Sto se tice sastava mleka, kaze da se naravno on vremenom menja ali i da je posle godinu dana i dalje majcino mleko bolje i kvalitetnije i da se sastojci iz njega bolje apsorbuju nego iz adaptiranih mleka ili ``kravice``. E sad ne znam do koliko godina bi to vazilo, dal bas do 4-te..., ne znam. A o psiholoskim momentima i vezivanju ne bih, da li i koliko dojenje pomaze vezivanju i razvezivanju nek komentarise neko ko se u to razume bolje neg` ja.

Pricala ja sa pedijatrom u domu zdravlja, zena kaze da je dojila svoje dvoje dece do dve i po godine. Sto se tice sastava mleka, kaze da se naravno on vremenom menja ali i da je posle godinu dana i dalje majcino mleko bolje i kvalitetnije i da se sastojci iz njega bolje apsorbuju nego iz adaptiranih mleka ili ``kravice``. E sad ne znam do koliko godina bi to vazilo, dal bas do 4-te..., ne znam. A o psiholoskim momentima i vezivanju ne bih, da li i koliko dojenje pomaze vezivanju i razvezivanju nek komentarise neko ko se u to razume bolje neg` ja.

Imas pravo... :aha: ali ja uopste ne mogu da zamislim dojenje toliko dugo! :eek:

Molim vas kazite mi koliko dugo smem bebi od tri meseca davati probiotik? Cesto ima zelenu stolicu,namuci se sa gasovima i dok se isprazni sva pomodri od stenjanja. I do dva dana to traje. Probala sam sa cajevima ali jedino sto joj brzo pomogne je probiotik. Dajem joj ga skoro svaki dan vec meces i po dana. Brinem da li smem tako dugo. Pomozite savetom. Hvala.

da nije dijete gladno,od gladi dijete zna da ima zelenu stolicu a i ima problema sa kakom?
a dali ima grčeve?:think:

da nije dijete gladno,od gladi dijete zna da ima zelenu stolicu a i ima problema sa kakom?
a dali ima grčeve?:think:
Doktor kaze da bebi podoj skroz odgovara,hvala Bogu dobro napreduje,voli da sisa i uvek joj dajem kada trazi,na sat i po do dva. A i grudi su mi uvek pune. Mislim da je problem sto stalno gura rucice u usta,obozava da ih sisa iz zanimacije,cuku sam cak resila da joj dam ali je odbija. Tako ubacuje bakterije. Grcevi su joj se javili tek pocetkom treceg meseca.

Doktor kaze da bebi podoj skroz odgovara,hvala Bogu dobro napreduje,voli da sisa i uvek joj dajem kada trazi,na sat i po do dva. A i grudi su mi uvek pune. Mislim da je problem sto stalno gura rucice u usta,obozava da ih sisa iz zanimacije,cuku sam cak resila da joj dam ali je odbija. Tako ubacuje bakterije. Grcevi su joj se javili tek pocetkom treceg meseca.

To je normalno sto gura rucice u usta, pocinju zubici d ase formiraju u desnima..i svi oni tako mukice i balave i glodju ruke, a i tako upoznaju svet oko sebe,, prvo svoje sake....Ako nije htela cuclu nemoj je ni navikavati... Moguce i od grceva..pokusaj da joj dajes neki cajic od komoraca ili espumisan kapi..procitaj uputstvo da ja sada ne duzim.. Mislim da probiotik moze dugo da se daje sa pauzama, ali ipak konsultuj pedijatra! :bye:

To je normalno sto gura rucice u usta, pocinju zubici d ase formiraju u desnima..i svi oni tako mukice i balave i glodju ruke, a i tako upoznaju svet oko sebe,, prvo svoje sake....Ako nije htela cuclu nemoj je ni navikavati... Moguce i od grceva..pokusaj da joj dajes neki cajic od komoraca ili espumisan kapi..procitaj uputstvo da ja sada ne duzim.. Mislim da probiotik moze dugo da se daje sa pauzama, ali ipak konsultuj pedijatra! :bye:
Davala sam joj espumisan kapi i englesku vodicu ali mi je svaki put povracala,ne odgovara joj. Svakako moram na kraju konsultovati lekara. I ja mislim da ne smeta dugo davanje probiotika,rekoh mozda neko ovde ima slicno iskustvo. Jedan farmaceut mi je kazao da je on svojoj deci davao probiotik protiv grceva i da dugo nije cuo da to jos neko radi. hvala puno

Da li sme da se pije Fervex i sl. stvari tokom dojenja?
Pocela sam da slinim i kijam:roll:, a bebac vec nedelju dana slini:dash: Dobar je bris nosica, znaci virus je neki...Samo vadimo slinice po ceo dan:(
Paracetamol sme da se unosi tokom dojenja,i bebama se daje preko supozitorije eferalgana. Jod je odlican za jacanje imunog sistema,raspitaj se koje ga apoteke prave. Pozdrav

evo nastasa je rekla za kapi i čajić od komorača, i još ima jedan plantex isto čaj,isprobaj sve,zelena stolica može biti i ako ti piješ sok od borovnice npr,ako je stolica normalne tvrdoće i boje nebi trebao biti neki problem,jedino su možda grčevi pa nju muče,a možda i zelena stolica bude i od probiotika:cmok2:

Ja popila aspirin C...Jedino to imam trenutno kuci. Pise da se treba posavetovati sa lekarom kod dojenja.
Zar Eferalgan i Paracetamol nisu samo skidaci temperature ili imaju jos neku ulogu?Mi nemamo povisenu, samo slinimo...
Pianissimo,
Prvi put cujem to za jod...Jel mislis za odrasle ili se daje bebi?

Da li sme da se pije Fervex i sl. stvari tokom dojenja?
Pocela sam da slinim i kijam:roll:, a bebac vec nedelju dana slini:dash: Dobar je bris nosica, znaci virus je neki...Samo vadimo slinice po ceo dan:(

Ferveks ti ne bih preporucila, obzirom da dojis. Sto se tice Eferalgana koji je pomenut, on se prepisuje za temperaturu, pre nedelju dana samo imali tu situaciju, i eventualno pomaze protiv nekih manjih bolova, isto tako i paracetamol. Bolje ti je da probas sa nekim prirodnim preparatima, meni je Dr rekla caj od belog sleza da kuvam bebi, i to isto moze da joj se nakapa u nosic, po jedna kap, a naravno mozes ga piti i ti. Recimo Propolis kapi tebi mogu da pomognu da poubijas te bakterijice u grlu koje te muce, a za bebca sto cesce ispiranje nosica, ne znam kolika je beba... I moju Tijanu je mucio nosic mesec dana, naravno ne istim intezitetom, ali nema mnogo sta sto mozes da uradis, osim fizioloskog rastvora za ispiranje, i pumpice ako je bas zapusen nosic... Procice to, samo je vazno praznjenje nosica, jer je bebama to povezano i sa usima, pa da ne dodje do upale!

Draga Pianissimo, ne znam da li si se posavetovala sa pedijatrom oko probiotika, mislim da je previse mesec i po dana, zaista. Okruzena sam medicinskim radnicima, pa ti zato to kazem. To sto pomodri, kako ti kazes, je normalno, sve bebe se napinju kada kake i to im se odrazi na licu. Moja beba je imala jako kratko grceve, ali i tada smo koristili Hipp od komoraca, i ublazavao joj je malo bolove. Za bas jake grceve, svi su mi rekli da je najbolji Nurse Harveys sirup, ali sa 3 meseca ne bi trebalo da ima te grceve. Verujem da bi joj Hipp od komoraca pomogao ako je bolucka stomacic, a isto tako i da joj skuvas10-ak zrna kima u 50 ml vode, mojoj bebi je bas prijalo. Probiotik je ipak lek, a beba je jako mala.. Zelena stolica, kazu pedijatri je isto tako znak da je beba mozda gladna, ili ako je na adaptiranom mleku, moze da bude zelena, zbog sastava... Jel dojis? Mozda joj nije dovoljno?

STA SU "PROBIOTICI"?

Probiotici su cisti sojevi zivih bakterija koje pospesuju zdravlje, ne samo organa za varenje, vec citavog organizma. Gastrointestinalni trakt naseljava oko 100 000 milijardi takvih „prijateljskih“ bakterija, koje obezbedjuju normalno odvijanje vitalnih fizioloskih funkcija. U samom zelucu ima vrlo malo bakterija, gde zbog agresivnog dejstva zeludacne kiseline ne mogu da se razmnozavaju. Koncentracija bakterija se povecava u tankom i jos vise u debelom crevu.
Najvaznije funkcije ovih bakterija su sledece:
-pomazu varenje i apsorpciju hranljivih sastojaka;
-ucestvuju u sintezi vitamina;
-pruzaju zastitu od infekcija sprecavajuci naseljavanje patogenih bakterija u gastrointestinalnom traktu;
-stimulisu imunitet celog organizma;
-obezbedjuju normalnu pokretljivost creva cime pomazu izbacivanje toksina iz organizma.
Smatra se da ova endogena mikroflora igra i znaèajnu ulogu u prevenciji intestinalnih bolesti, kao sto su zapaljenske bolesti kolona, kolitisi, pa cak i kancer.
Medjutim, na sastav mikroflore creva uticu razliciti endogeni (zeludacna kiselina, zucne soli, mukus crevnog zida) i egzogeni faktori (ishrana, lekovi, infekcije, stres, starenje, klimatski uslovi podneblja). Stoga je unos zivih bakterija, probiotika, veoma blagotvoran za organizam.
Probiotici oplemenjuju endogenu floru i cuvaju i podrzavaju funkciju organa za varenje, a time i zdravlje celog organizma.

Back