SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kad su deca pocela da vam sede, a kad da ustaju, hodaju, puze?Ovaj lenjivac nece ni da puzi (buni se uvek kada ga okrenemo na stomak, odmah se prevrne na stranu pa na ledja).Sedi ok, ali jos uvek ne moze sam da se podigne (uhvati me za jedan prst i onda mu ja pomognem).Evo je upravo zaokruzio 10. mesec i usao 11.:? Kad cujem da su neka deca vec hodala u 9. mesecu, slogiram se, jer je on bas daleko od toga.Inace je dete koje sve zivo interesuje, sve zeli da vidi, dotakne,dohvati, cuje.To je jedan veliiiki radoznalko...

Uživaj gošćice, kad bude prohodao vrlo brzo ćeš se zapitati što nije pričekao još malo :)
Vanja je od tih famoznih beba koje su prohodale rano. Prve samostalne korake napravio je sa, nećete mi verovati 9 meseci i 10 dana, onda se neki dan umudrio i čekao i sa nepunih 10 je krenuo i tu su počele muke. On sad već, a 19 mu je meseci, iskace iz kreveca a to veruj ne želiš da ti se dogodi.

To sa dubkom me bas zanima, nekada je bio dozvoljen a danas su pedijatri ostro protiv. Da li deca, da ne kazem danasnje tate i mame, imaju nekih problema sa hodom ili kukovima zato sto su bili u dupku?
Bez obzira, ja svoje dete nisam u to stavljala niti bih, ali me zanima...

I mene je zanimalo kad smo bili u toj fazi. DR-i su protiv, a nisam čula nijedan konkretan razlog; da ne kažem slučaj.
Ja sam Stefana pokušavala da stavljam, ali on nikako nije hteo; bude dva minuta i onda podivlja. Tek u oradicu nije hteo Hodao je oko stola, kreveta; oko svega za šta je mogao da se uhvati. Samo da ga ništa ne sputava.
A znam gomilu ljudi (majki) kojima je šetalica baš pomogla, jer su onda bile mirne on trčka. skloni se sve što ne sme da dohvati i mir u kući:smile: I sva deca su normalno posle prohodala, neko ranije, neko kasnije, ali kao i sve drugo

Evo ja cu da odgovorim posto je Aleksa od skoro u dubku. Na zadnjoj kontroli kukova pedijatar je rekla "Moze u setalicu". Ja sam jos dva puta za njom ponovila "Znaci rekli ste da moze u setalicu"?! Zena me je na kraju cudno gledala i potvrdila da moze. Rekla je koliko on hoce, nista na silu, ne predugo, ne da se oslanja citavim stopalom, nego vrhovima prstiju, kupite cipelice duboke koje ce mu ucvrstiti clanak i krecite! On je bio odusevljen, i sada je pici kao lud, bas je brz i primetila sam cim se umori on lepo sedne i odmori noge i guzu. I inace se uznemiri kad ga recimo nosamo, odmah mlatara nogama i trazi da ga spustimo na zemlju da kao hoda, i tada je bas brz. I ja sam cula da sad kao ne valja u dubak, a rekose mi moze. I jeste mi mirna glava, imam vremena da ponesto uradim, on se vrzma oko mene, trckara, ja mu pricam, pevam i obavljam poslove po kuci.

E evo ja relativno skoro slusala o dubku na tv,pricao neki mladi doca - kazu da ta deca nemaju dobru motoriku, nisu sigurna kasnije kod padanja (u dubku nauce da se oslone na guzu, a ne da tresnu od nju).Kazu da nij edobar ni za razvoj kicme, uopste da su ta deca kasnije nesigurnija pri hodanju i padanju.Sve ovo se nazalost pokazalo tacnim kod mog bratica.Sad, da li je zbog dubka ili ne - ne znam, ali verovatno da jeste.Kazu i da neki procenat te dece kasnije hoda na prstima.
Evo sam nasla na jednom forumu nesto o tome je neko pisao, zanimljivo je pa procitajte:

Motorni razvoj deteteta se odvija po odredjenoj semi koja je manje-vise slicna za svako dete. Ako detetu dozvolimo da samo otkriva svoje delove tela, odredjene polozaje i pokrete redosledom koji odgovara njegovom motornom uzrastu, omogucicemo mu da ojaca postepeno odredjene grupe misica i da se pripremi za sledecu fazu motornog razvoja. Znaci, da bi dete, npr. sedelo, neophodno je da prvo dovoljno ojacaju ledni misici. Ako dete pasivno postavimo u sedeci polozaj, a njegovi misici nisu dovoljno jaki, rizikujemo da preopteretimo kicmu deteta. Isto vazi i za stajanje i hod u dubku. Kroz okretanje, sedenje i puzanje, dete se polako samo priprema za stajanje i hod. Ukoliko ga stavimo u dubak a njegovi misici nisu dovoljno jaki da podrze njegovu tezinu, trpece zglobovi - kicma, kukovi, kolena, stopala, usled cega se otvara mogucnost razvoju deformiteta. Znaci posledice se ne moraju javiti cim dete prohoda (hod na prstima), vec i mnogo kasnije u zivotu. Ako zelite da smanjite mogucnost razvoja ravnih stopala, krive kicme, krivih nogu a kasnije ranih degenerativnih oboljenja zglobova, niposto nemojte stavljati vase dete u dubak.

Uvek me oduseve ovi komentari "ma to su ciste gluposti"...
Za nekoga jesu, jer svoj odnos prema detetu bazira na bapskim pricama, sujeveerju, brojanicama, crvennim koncicima sa belim lukom, i onim "valja se"... Za druge nisu jer veruju u nauku, u dokazane metode i iskustvo...

Meni izgleda da to znači - nemojte stavljati dete u dubak dok ono nije spremno za to, a ne: nemojte NIKADA stavljati dete u dubak. Sve mi se čini da je ovako doktorima lakše reći, jer verovatno ima dosta nerealnih (ili nepažljivih) roditelja koji će dete staviti pre nego je ono spremno.

Skoro sam se ukljucila u vase diskusije o bebama.Moram da priznam:razlicita iskustva.Kada vam budem ispricala svoje verovatno ce neki biti u soku.Imam bebu od dva i po meseca.Hranim je adaptiranim mlekom,redovno je pojim vodom (Rosom).U pocetku sam prokuvavala vodu sa kimom i sa malo secera,sada ne.Povremeno kada je muci stomak skuvam caj od kamilice(naravno u odredjenoj razmeri:voda,secer,caj).Od pre dva dana uvela sam joj jedan obrok sa obicnim mlekom i jedan obrok keks i mleko.Reci ce te da nisam normalna,ali ja keks stavljam ravnu kasicicu na pola litra mleka i obavezno procedim.Normalno joj rade creva,ima gasove sto je mnogo vazno.Starije dete je od prvog dana jelo dvotrecinsko mleko,a od treceg meseca uvela sam slatke kasice i sokice.Redovno sam mu kontrolisala krvnu sliku i uvek je bilo sve u redu.On sada puni osam godina.Iako pedijatri ne preporucuju nista drugo do dojenja do sestog meseca,ja planiram da i drugo dete ocuvam na isti nacin kao i prvo.Inace koristila sam i ja literaturu za sve sto mi nije jasno,tako da znam da niti sam gresila niti gresim.Da,zaboravih!I kengura koristim.Naravno uz pridrzavanje.Starije dete, cim je pocelo da sedi, stavila sam ga u dubak(nije dodirivao nogama pod),bilo mi je lakse i mogla sam sve da radim.Kukovi su mu bili sasvim o.k.
Slusala sam tudja iskustva,poneki savet,ali sam se iskljucivo oslanjala na sebe i majcinski instikt.
Ako mogu da pomognem svojim iskustvom,tu sam!

To sto ti je dete ok, ne znaci da je to sto radis zdravo..mislim, npr. moj cale pusi od 15. godine zivota (sto, je li, nije zdravo), sad mu je 52, i zdrav je..ali je isto tako mogao da razvije srcanu boljku ili dobije rak. Nemam nista protiv, radi sa svojim detetom sta hoces, ali nemoj zbunjivati buduce majke.
-dojenje je najbolje i za bebu i za mamu
-secer ne treba bebi, niti treba davati secer bar prvih godinu dana
-beba ne moze da vari cvrstu hranu bar pre 4. meseca kako treba (lepo kazes muci je stomak),...itd
A u kojoj si to literaturi nasla sve ovo sto napisa?

Zamisli,knjiga se zove ``Zdravo dete``.Da li si pitala mozda svoju majku kako je tebe cuvala?Moja beba ne doji jer nema mleka.Ja sam razgovarala sa pedijatrom koji je mene pratio(naravno sada je jako star) tako da ja nista pogresno nisam radila niti radim.Taj isti pedijatar je jos 1976 napisao bebin kuvar u kome pise da se dete OBAVEZNO napaja glukozom(na 100g vode 5g secera).Na porodilistu su mi redovno davali da pojim dete.Slazem se da je dojenje najbolje i najzdravije.Uostalom svako ima svoje misljenje.

Ono sto neznas je da je moja beba dojila do pre mesec dana.Tacno je to da je medicina napredovala,samo mi nije jasno da se bebi koja ima manje od sest meseci stavlja samo pampers?
Uostalom ja ne trazim tvoje savete,samo zelim da cujem tudja iskustva.

Caos!Moj decak ima skoro cetiri meseca,i pedijatri mi savetuju da zapocnem sa uvodjenjem nemlecne ishrane u vidu kasica od sargarepe i jabuke koje cu mu sama praviti,posto ne sisa nego je na adaptiranom mleku!Kada sam zvala call centar "halo za zdravu bebu" da se posavetujem oko kolicina kasica u prvo vreme koje cu mu davati oni su me nagrdili sa recima da cu upropastiti bebine bubrege i probavu,iako su mi prethodno tri pedijatra(jedan iz Beograda sa instituta za neonatologiju,i dva iz Kikinde gde zivimo) rekli da je pravi trenutak za pocetak ovakve ishrane,pa cak i za "Baby king" pirincane pahuljice sa navrsena cetiri meseca!Skroz sam u dilemi,ne znam vise sta da mislim,i kome da verujem,a naravno da mi je stalo do toga da ne pogresim,pa vas molim da podelite samnom iskustva!Unapred zahvalna!

Pre sedam godina za prvu bebu,su mi pedijatar i patronazna sestra savetovali da vec sa tri meseca uvedem bebi po jedan obrok slatke kasice(jabuka,sargarepa),a sa cetiri po jednu slanu.Medjutim te iste osobe sada mi kazu (za drugu bebu),da slatku kasicu pocnem da dajem sa cetiri i po meseca.Oba deteta su dojila samo po mesec i po dana,uz dohranu.Mada moja drugarica,inace isto pedijatar,kaze da beba vec sa tri i po meseca moze po malo da unosi nemlecnu hranu.
Pre neki dan u apoteci sam zapazila da na svim kasicama pise za stariju odojcad ili za bebe od sest meseci.Ranije je na vecini slatkih kasica pisalo za bebe od tri meseca.Tako da nisam vise sigurna sta je ispravno.Poslusaj jos necije misljenje.

meni se dešavalo da u savetovalištu jedna doktorica kaže da mogu početi sa uvođenjem nemlečne prehrane već sa navršena 4 meseca,dok je druga bila kategorična:ne pre 7-8 meseca!!!bilo kako bilo,sa 5 i po meseci počeli smo sa kasicama od povrća,strogo bez dodatka šećera i soli.za početak sam davala jednu kašičicu par puta dnevno,te postepeno povećavala.:D

Back