SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imam još 1 pit, preporučite neku kremu za sunčanje za bebu odd 6m ?A da nije skupa.Videla sam u Aksi...Ne znam čija je al je oko 1000 din...Ima li nešto jeftinije a da je ok, mislim koji će mu krema za 1000din :roll:

Misliš da je rano za bebu od 6 meseci da ide na jezero?:think: Ili možda ne rano, ne bih ga stavljala u jezero jer se plaši vode :roll:, i kadica mu je pojam... Napunila bih taj bazenčić vodom...Al ta voda iz jezera, zbog higijene, da nije rano na njegovu kožu??Ili lupam gluposti? :lol: ... :think:

Sme da se brcka, nije ta voda prljava...... :)
Ne znam samo kakva je temperatura vode, ali stavis je u bazencic pa bazen na sunce da se ugreje pa onda moze :D

A mi cemo izgleda izvisiti za letovanje....opet :confused:
:rida:

ma nema mesta u toj kuci, familija koja je odande, nece da se skloni na tih 10 dana u stan u basti dole nego su se nabili gore i nema mesta za nas troje :roll:
eventualno cemo mi i jos jedni da iznajmimo stan u basti pa kolima da se smucamo okolo

a nagovaram muza da odemo na more ali on nesto nece...

da vas pitam...sta mislite o tom putu u autobusu do crne gore, sa bebom od godinu dana?
ima klima u busu...moze da spava na dva sedista...nocu se putuje-klasika...
jel da cekamo sledecu godinu ili?
jel neko putovao sa detetom od godinu dana tako dugo busom?

...sto da ne busom, ja sam moje vodila i busom i vozim tako male...jos tad nije bilo ni klime.....spavaju deca, nikakav narocit problem ne bi trebao da bude,
deca vecinom budu odmornija od nas...
...Mini je pitala za vodu iz jezera, ona bi trebala bar po meni da je toplija od mora, a nasa beba se uveliko kupa u moru, obozava..sva je sretna kad vidi da se
sprema slauf i da ce opet u vodu.....samo bebu treba postepeno navikavati da bude mokra, i sve ce biti ok....

ma nema mesta u toj kuci, familija koja je odande, nece da se skloni na tih 10 dana u stan u basti dole nego su se nabili gore i nema mesta za nas troje :roll:
eventualno cemo mi i jos jedni da iznajmimo stan u basti pa kolima da se smucamo okolo

a nagovaram muza da odemo na more ali on nesto nece...

da vas pitam...sta mislite o tom putu u autobusu do crne gore, sa bebom od godinu dana?
ima klima u busu...moze da spava na dva sedista...nocu se putuje-klasika...
jel da cekamo sledecu godinu ili?
jel neko putovao sa detetom od godinu dana tako dugo busom?

Stariji sin je imao 10 meseci kada smo iz NS odlučili da idemo na more avionom. To je podrazumevalo put autobusom do aerodroma, tamo čekanje, let , transfer do HN, sve ukupno 9 sati.
Ali u povratku avion nije mogao da poleti zbog kamenja na pisti pa smo u pilićarskom autobusu danju, po suncu isli do Podgorice kako bi tamo poleteli, u BG nas je čekao otac od mm čija su se kola pokvarila pa su nas šlepali do NS, sve ukupno 17 sati, danju...preživelo se, nama je bilo traumatično a njemu ništa nije falilo, kad mu se spavalo, spavao je, kad mu se jelo, jeo je...
Autobusom bi bilo sasvim normalno da odete i mislim da ne biste imali problema...a Krašići su lepo mesto, malo zabačeno, ali lepo :)

uh vas bas nije htelo :eek:

pa to i ja kazem za bus ali mm drami kao da je ne znam sta...

ma ni ne idemo, sledece godine cemo
sada jurimo po tari nesto....*** kad se setis u 5 do 12 :roll:
zato volim sve ja da organizujem na vreme a ne da cekam druge da se smiluju
ali kada na vreme hocu nesto da iskombinujem onda ja "penim i navaljujem"

Što se vožnje busom tiče, šta znam, po meni zavisi od deteta do deteta...Ebeš ga, ko i kod nas matorih, neki podnose , neki ne... Al ja se slažem s tm-em :lol: , što da ga mučiš kad ne moraš, mislim, moždai ne bude mučenje al sačekaj lepo sled.god.da poraste, nije ti konj stao na rep!!! :rtfm: :mrgreen: Po meni je veći rizik od neposotjanja klime u busu, jačina iste :confused:, znaju da je odvrne da ti ne bude dobro a onda ne mo'š svima udovoljiti, neki hoće, neki neće hladnije... Tara je bre zdravija za malo dete bez pogovora.

evo par informacija ako se neko odluci da ide sa bebom (9.5 meseci u trenutku polaska) u crnu goru.

ja sam izbegavao CG (prljavstina na kopnu i u vodi, nestasice vode, struje, neljubaznost blah blah) nekoliko poslednjih godina iako imam vikendicu ali...sada je dosao bebac pa...zbog njega smo hteli da provedemo sto vise vremena na moru pa smo se ipak odlucili za crnu goru.

isli smo vozom...kola isto stavili na voz. nisam hteo da rizikujem da vozim kola do sutomora - nezanemarljiv je procenat idiotskih vozaca a i da mi se ne desi neki kvar u nekoj cuki bez ikakvog signala za mob...jednostavno nisam hteo da rizikujem...

ne ocekujte da ako ima te bebu u kolicima da ce vam na pesackom prelazu stati (kao sto sam napisao u jedno jdrugoj temi - 1 kola od 10 stanu a od tih koji stanu je svaki drugi automobil nema Cg registraciju).

ako neka beba koristi humana adaptirano mleko - poneseite zalihe...humane nema dole...znam da moj bebac nije hteo nijedno drugo mleko kada je bio na adaptiranom...sada smo na kravljam mleku pa nije frka...

flasirana voda je pod OBAVEZNO...imaju rosu u flasama skoro svuda...u galonima sam je video samo u maksiju u baru...

za mazanje za bebca smo uzeli neku chiccovu kremu 50+ faktor..u aksi je bila oko 600 dinara...sasvim je ok...naravno, sklanjali smo malisu od jakog sunca...vodili ga samo ujutru i popodne na plazu..samo su mu nozice malo potamnele jer su strcale iz hlada suncobrana na kolicima dok smo ga vracali u prepodnevnim satima :)

i da ga pohvalim - nijednom se nije pokakio na plazi kad nije imao pelene...saceka lepo da se vratimo u vikendicu pa onda...sad, nije se desio dan a da nije mamu ili mene popiskio na peskiru na plazi ;)

ako putujete vozom - ponesite flasicu MERa (ili nesto slicno) i par tetra pelena za brisanje kabine...OBAVEZNO.

ja sam se zestoko namucio da dodjem do rezervacija za spavaca kola sa kabinama sa 2 lezaja jer su ih na zeleznickoj stanici kasno poceli prodavati a i to sto su imali su sakrivali i ostavljali za sebe i svoju rodbinu. morao sam da idem preko agencije koja im je gotovo preotela rezervacije koje su ovi sakrili/sklonili iz prodaje za slucaj da im zatreba. rekose mi iz agencija da se to vrl ocesto desava.

na crnogorskom primorju jos uvek nisu prskali protiv komaraca - raspitajte se cime mozete da mazete bebce protiv komaraca a i za posle uboda. komaraca ima MNOGO. mi smo malom za dole kupili krevetac sa baldahinom pa ga je srecom, za sve vreme ujeo samo jedan komarac.

i par hitnova: flasice perite cim bebac popije sok/vodu/mleko - za svaki slucaj. voda je u sutomotu nestajala skoro svaki drugi treci dan na po X sati. gadno je bilo 15.06 (znam datum jer je mali tada napunio 10-i mesec). uvece je nestala i struja i voda. pa smo mu flasice prali flasiranom rosom pod svecom...

cene i sve ostalo je uglavnom slicno kao i u bgd-u i uglavnom su po restoranima i kaficima ljubazni. to se znacajno promenilo.
ono sto moze tj. JESTE problem je da ste kao ja, da volite da stavite peskire na pesak. konkretno u sutomoru je OGROMAN deo plaze zakupljen i nacickan lezaljkama (koje ja smatram neudobnim) i sunobranima (5evra komplet). jako je uzani deo plaze kod 'korala' koji jos nije zauzet lezaljakama ali taj deo ce biti toliko popunjen da ce tesko biti mesta za roditelje, bebu, kolica i ostale beblje dzidzabidze...ima jos 2-3 dela plaze koji nije zakupljen ali tamo ce u sezoni biti gotovo nemoguce naci mesto...mi smo zato i otisli u junu...nigde nikoga...cuje se samo ruski jezik na plazi...diskoteke jos nisu pocele da gruvaju grandove otrove tako da je nama po tom pianju bilo uglavnom ok.

raspitajte sa kod mestana na kojim benzinskim pumpama nije rizicno sipati benzin...mislim da ovo ne moram da objasnjavam...

ako nemate svoj smestaj...mozda i da zaobidjete CG...mi smo otisli jer smo imali i krevetac i ves masinu i nismo morali da placamo smestaj...naravno, nismo ni zamisljali da cemo se provoditi itd..isli smo zbog bebca i bilo nam je ok jer je njemu bilo ok. lepo je spavao jeo, prijalo mu je brckanje, plivali smo smo sa njim ido bove (on je naravno bio u svom slaufu) i bas uzivali u njegovim grimasama i prvom (pozitivnom) morskom dozivljaju...

mozda sam smorio ovolikim postom i bio prestrog prema CG-ovskom turizmu ali - takav je moj utisak...mozda ce nekom ove informacije i znaciti...poz.

Strain

Strain

tx Tsy :)

eh, da...(auto)vozovi (spavace dvokrevetne/trokrevetne kabine) iako je potrebno dodatno nase ciscenje su se pokazali ipak kao najbolji za bebce za putovanje (sto se tice aviona - ako vec dajem novac za avion - lne bih leteo ka CG-u:))...
ocisti se kabina, stavi se posteljina i bebac lepo spava. i u odlasku i u dolasku je u ovim vagonima bilo MNOGO dece i beba - to smo zvali decjim vagonima. ljuskanje voza ih nekako cak i lepo uspava...bolje je spavao u vozu nego nekim danima u stanu ili na moru...

sto ce tice cena mi smo povratne karte i rezervacije (dvokrevetna kabina) za oba smera (beograd-bar-beograd) za nas dvoje i automobil platili oko 200 evra. rezervacija za automobil je oko 30 evra u jednom smeru.

Poslednja izmena:
....ne bih da kometarisem previse o onom sto si napisao...ali bih rekla jedno, nasa beba je pila Aptamil, i zamisli tog mleka nema u Svedskoj, pa smo ga
slali iz Bg, da ne bi menjala hranu za mesec ili dva....sto samo znaci da ni u CG ne mora biti svih mleka, koja postoje na trzistu nekih zemalja...
....vode u CG odavno ima u svako doba dana i noci, vode za pice takodje, flasirane za decu Odmenjska i ostale za bebe...
....ni djavo nije bas crn koliko pricaju...a smestaj i uslovi su razliciti od grada do grada....

....ne bih da kometarisem previse o onom sto si napisao...ali bih rekla jedno, nasa beba je pila Aptamil, i zamisli tog mleka nema u Svedskoj, pa smo ga
slali iz Bg, da ne bi menjala hranu za mesec ili dva....sto samo znaci da ni u CG ne mora biti svih mleka, koja postoje na trzistu nekih zemalja...
....vode u CG odavno ima u svako doba dana i noci, vode za pice takodje, flasirane za decu Odmenjska i ostale za bebe...
....ni djavo nije bas crn koliko pricaju...a smestaj i uslovi su razliciti od grada do grada....

vidi...ovde nije bila tematika "crnogorski turizam" vec cime se opremiti za put sa bebom i situacije koje se mogu desiti (ili su se nekom desile) u slucaju odlaska u cg.

da li humane ima ili nema u cg nije stvar ocene/ocRne crne gore vec informacija koja nekom moze biti bitna.

ja nemam razloga da lazem kada kazem da je voda u sutomoru (mozda ne u celom ali u jednom delu jeste) nestajala na svaka 2-3 dana na po nekoliko sati i jednom i struja. sto se tice flasirane vode - navikao sam svom bebcu da dajem Rosu i to sam nastavio i u cg. u prvih par meseci i dok smo prokuvavali vodu - imao sam prilike da vidim se npr. prokuvana aqua viva pretvori u mlecno belu tecnost i zbog toga se trudim da bebcu dajem rosu koja se do sada pokazala ok. stoga sam napomenuo deo price sa Rosom. nisam napisao da nema uopste flasirane vode vec sam iskljucivo pomenuo Rosu gde i u kojoj ambalazi moze naci.

naravno da su uslovi razliciti od grada do grada i od ulice do ulice.

ne vidim zasto si licno dozivela moj post. to sto sam pisao - tako je i bilo. veruj mi - mnogo sam ostriji kriticar prema mojoj srbiji nego prema crnoj gori.
ako smatras da sam nesto netacno napisao - slobodno istakni to.

mogla si da vidis da sam popljuvao i lopurde koji rade na zeleznickoj stanici u bgd-u i pohvalio radnike po restoranima i kaficima u cg. od kako sam dobio bebca moja jedina nacionalnost je TATA - ovde su ipak glavni akteri bebci a ne srb-cg odnosi.

poz.

vidi...ovde nije bila tematika "crnogorski turizam" vec cime se opremiti za put sa bebom i situacije koje se mogu desiti (ili su se nekom desile) u slucaju odlaska u cg.

da li humane ima ili nema u cg nije stvar ocene/ocRne crne gore vec informacija koja nekom moze biti bitna.

ja nemam razloga da lazem kada kazem da je voda u sutomoru (mozda ne u celom ali u jednom delu jeste) nestajala na svaka 2-3 dana na po nekoliko sati i jednom i struja. sto se tice flasirane vode - navikao sam svom bebcu da dajem Rosu i to sam nastavio i u cg. u prvih par meseci i dok smo prokuvavali vodu - imao sam prilike da vidim se npr. prokuvana aqua viva pretvori u mlecno belu tecnost i zbog toga se trudim da bebcu dajem rosu koja se do sada pokazala ok. stoga sam napomenuo deo price sa Rosom. nisam napisao da nema uopste flasirane vode vec sam iskljucivo pomenuo Rosu gde i u kojoj ambalazi moze naci.

naravno da su uslovi razliciti od grada do grada i od ulice do ulice.

ne vidim zasto si licno dozivela moj post. to sto sam pisao - tako je i bilo. veruj mi - mnogo sam ostriji kriticar prema mojoj srbiji nego prema crnoj gori.
ako smatras da sam nesto netacno napisao - slobodno istakni to.

mogla si da vidis da sam popljuvao i lopurde koji rade na zeleznickoj stanici u bgd-u i pohvalio radnike po restoranima i kaficima u cg. od kako sam dobio bebca moja jedina nacionalnost je TATA - ovde su ipak glavni akteri bebci a ne srb-cg odnosi.

poz.

..vidi, ja ne branim ni CG ni Srbiju, iako su se odavno odvojile, volim obe isto kao
i ranije...samo mi nekako vise muka da citam o tome kako u celoj CG nema vode,
kako se ljudi i dalje kupaju iz flase...kako nema ovoga ili onoga...:ok:

..do CG se cesto vozim vozom, aviono, busom, sve zavisi od materijalne situacije u datom momentu...i mogu da kazem da nekad ni avionom nije pesma kao sto je
nekad vozom spavacim kolima....narocito kad su male bebe u pitanju, a zbog nevremena avion ne moze da sleti npr., na Tivat...:rtfm:

...ocigledno se nismo razimeli...svejedno moje licno misljenje je da Sutromore
treba izbegavati osim u slucaju da imas svoju kucu ili stan..:think:

....inace bebac ti je presladak, i divno je sto bas vodis racina kako njemu ugoditi..:bye:

Jao...ne znam kako da pocnem,...ne znam ni da li je moja beba jos uvek beba...:D
U poslednje vreme imam problema sa Andrijom i nisam nacisto jel to normalno decacko ponasanje ili ima tu nesto vise...Kao prvo, mi smo kasno skinuli pelene i sad imamo problema sa odlaskom u wc na kakenje...obicno trpi po dva tri dana, a onda idemo po deset puta i nista...kaze:proslo me...izludjuje me, ali sam odlucila da ne pravim nikakve reakcije ne bi li on sam to prebrodio, i kako mu ne bi stvarala dodatni pritisak...elem, pre neki dan se ukakio u gace u vrticu...a juce se i upiskio i ukakio...nocas se upiskio u krevet...sto nikad nije uradio...osim toga, imali smo i epizodu plakanja pre neku noc, ali nista nije pomoglo da prestane ni lepo, ni vikanje...nista...jedva se smirio...osim toga, postao je jako agresivan...sinoc se tukao sa decom koja su duplo veca i starija od njega...mislim, nikad nije to radio, njega ako neko nakrivo pogleda on bezi...a sad prvi zapocinje tucu???? Nemam pojma sta se desava, i poprilicno sam zabrinuta...

...izvini ali moram da pitam....da li je bilo nekih promena u kuci i vasoj porodici skoro...da li se nesto desavalo sto je njega na bilo koji nacin uplasilo, ugrozilo, naljutilo...
...da li se iz nekog razloga oseca zapostavljeno...
...sve ovo moze biti razlog a ne mora...

...moja starija cerka je imala uvek "lenja" creva, pa je odlagala, jer joj je kakenje stvaralo teskocu....onda sam ja bukvalno znala da cucim pored nje, i da se zajedno sa njom
kao napinjem...pomagalo je...sad je odrasla pa muku muci sama...:lol:

...mozda neka od mama ima savet, ali ako potraje ne bi bilo lose da se posavetujes sa nekim strucnim licem....

Back