SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
...evo mene sa pitanjima....ustvari vise mi je potrebno malo konsultacije...
...nasa cupki od juce curi nosic, prvo smo to povezali sa nicanjem drugog
zubica..ali od jutros uz curenje nosa i kaslje...
...cera je kupila onaj rastvor za nosic, neki sirup za kasalj, po preporuci lekara,
i paracetamol..da ima u kuci u slucaju temperature...
...njoj je deveti mesec i do sad nije nikad bila prehladjena...doduse kaze cera
i sad je vesela, jede normalno, ona joj daje limun u rucicu da ga prosto pozvace,
i kaze voli to, prija joj...
...sta ste davale deci u takvim situacijama a da nisu lekovi klasicni...?
..e da ja sam joj predlozila ono sto sam ja njima kad su bile male, med na krpu
pa oko vrata, ako je upaljeno grlo smirice se...ali kaze kad se zakaslje cini joj
se da je puna slajma....odakle to i kako ne zna...da naglasim da zivi na moru,
da je na vazduhu, da se brcka svakodnevno kad to temperatura vode dozvoljava,
i kad nema vetra....
..jede sve....i sad ja svasta napisah, dal' ce me bilo koja od vas razumeti sta je
luda baba htela da kaze ..nem pojma..al' eto....:(

ma ne,mislila sam na ono sa fizioloskim i spricem...sto je november pisala,ovom mom to stvarno pomaze

...a to vec ne znam....verovatno ni ona....kako se to kupuje, da li prepisuje lekar, ili samo trazis u apoteci??
...to sto ona ima je neki rasvor koji se usprica u nosic...to je inace i jedino sto je ona njoj par puta koristila
preventivno....

Irini je od zuba bio pun i zapusen nos, kada su joj nicale gornje dvojke i dva tri puta dnevno smo ispirali nos sa fizioloskim
afro, to se kupi ona velika boca fizioloskog pa se pun spric fizioloskog na brzinu sipa u nos....prvo jedna nozdrva pa onda druga
kazu da treba lezeci al mi smo u sedecem polozaju, jer je panicila kada lezi, a kada sedi, smejala se
i tako se ispira sve dok cure slinci...kad vidite da nista ne izlazi, to je to i mirna je par sati....

Irini je od zuba bio pun i zapusen nos, kada su joj nicale gornje dvojke i dva tri puta dnevno smo ispirali nos sa fizioloskim
afro, to se kupi ona velika boca fizioloskog pa se pun spric fizioloskog na brzinu sipa u nos....prvo jedna nozdrva pa onda druga
kazu da treba lezeci al mi smo u sedecem polozaju, jer je panicila kada lezi, a kada sedi, smejala se
i tako se ispira sve dok cure slinci...kad vidite da nista ne izlazi, to je to i mirna je par sati....

...ako bude jace slinila reci cu joj za to..pa neka kupi...samo da se beba ne muci....hvala

pa da to ako se zapusi i ako ne moze da dise...., Irina je imala problem kada legne, tako da smo mi pred spavanje uvece i popodne to radili...i ujutru kad ustanemo...

trajalo je njoj to desetak dana....sve dok nisu izbili zubi

pa da to ako se zapusi i ako ne moze da dise...., Irina je imala problem kada legne, tako da smo mi pred spavanje uvece i popodne to radili...i ujutru kad ustanemo...

trajalo je njoj to desetak dana....sve dok nisu izbili zubi

....ja se iskreno nadam da ce proci sa ovim sto ima, i da nece biti vecih problema....
....nekako mi je vazn da je malena vesela, da lepo jede...pa mislim da ce se izboriti
sa tim lakse....
....a opet volim da znam, cime bi joj se moglo pomoci ako bas "stisne" to curenje iz
nosa i kasalj koji me vise brine i nervira od samog slinavljenja....

Zene, molim za pomoc! Vec sam postavila isto pitanje na pdf-u zdravlje, ali moram i ovde.

Moja beba stara tacno 2 meseca, iskljucivo sisa, od rodjena ima uredne stolice u proseku 5 puta dnevno, uvek zlatno zute boje. Jedno vreme su bile malo i sluzave, verovatno nekih petnaestak dana, NIKADA ni malo krvave, ali od juce stolice su mu posvetlele, postale su dosta bledje nego inace! Ranije su bile otprilike boje senfa, da bi od juce bile dosta svetlije, onako nezno zute. O cemu se radi, mi sutra svakako idemo cim ustanemo kod dr-a opste prakse a mozda i pedijatra, ali ja sam uzasno uznemirena i interesuje me da li neko mozda zna sta je u pitanju... Bebac inace odlicno napreduje, pre neki dan smo bili kod pedijatra sve je bilo ok. Prosle nedelje ipak je dobio temperaturu, naprasno. Odemo u hitnu u bolnicu koja je specijalizovana za bebe i decu i najbolja je ovde gde zivim, urade mu sve moguce analize krvi,kake, urina i ne nadju nista! Temperatura posle dva dana nestala. Od tada sve super. Pre 4 dana je primio vakcine koje se dobijaju sa 2 meseca, za sada nikakvu reakciju nismo primetili. Da li je moguce da je promena boje stolice u vezi sa vakcinom??? Napominjem da stolica nije sluzava, vec je kasasta, ne smrdi ( ranije je mirisala kao na neki dezedorans lol, ali od povratka iz bolnice jedva da se malo oseca na taj miris ) beba je vesela, gugutava i vise nego napredna za svoj uzrast ( sa nepuna dva meseca imala je 6750gr i 65cm ). Dakle brine me neuobicajena boja bebine stolice i sta moze da joj bude uzrok ako mu prosle nedelje pretragom svih analiza nisu nasli nikakvu infekciju, upalu, bakteriju -nista.
Da li neko ima iskustva sa slicnim ili ima neko ko moze da zna sta je u pitanju i imam li razloga za zabrinutost? :sad2:
Unapred hvala na odgovorima.

Poslednja izmena:
Zene, molim za pomoc! Vec sam postavila isto pitanje na pdf-u zdravlje, ali moram i ovde.

Moja beba stara tacno 2 meseca, iskljucivo sisa, od rodjena ima uredne stolice u proseku 5 puta dnevno, uvek zlatno zute boje. Jedno vreme su bile malo i sluzave, verovatno nekih petnaestak dana, NIKADA ni malo krvave, ali od juce stolice su mu posvetlele, postale su dosta bledje nego inace! Ranije su bile otprilike boje senfa, da bi od juce bile dosta svetlije, onako nezno zute. O cemu se radi, mi sutra svakako idemo cim ustanemo kod dr-a opste prakse a mozda i pedijatra, ali ja sam uzasno uznemirena i interesuje me da li neko mozda zna sta je u pitanju... Bebac inace odlicno napreduje, pre neki dan smo bili kod pedijatra sve je bilo ok. Prosle nedelje ipak je dobio temperaturu, naprasno. Odemo u hitnu u bolnicu koja je specijalizovana za bebe i decu i najbolja je ovde gde zivim, urade mu sve moguce analize krvi,kake, urina i ne nadju nista! Temperatura posle dva dana nestala. Od tada sve super. Pre 4 dana je primio vakcine koje se dobijaju sa 2 meseca, za sada nikakvu reakciju nismo primetili. Da li je moguce da je promena boje stolice u vezi sa vakcinom??? Napominjem da stolica nije sluzava, vec je kasasta, ne smrdi ( ranije je mirisala kao na neki dezedorans lol, ali od povratka iz bolnice jedva da se malo oseca na taj miris ) beba je vesela, gugutava i vise nego napredna za svoj uzrast ( sa nepuna dva meseca imala je 6750gr i 65cm ). Dakle brine me neuobicajena boja bebine stolice i sta moze da joj bude uzrok ako mu prosle nedelje pretragom svih analiza nisu nasli nikakvu infekciju, upalu, bakteriju -nista.
Da li neko ima iskustva sa slicnim ili ima neko ko moze da zna sta je u pitanju i imam li razloga za zabrinutost? :sad2:
Unapred hvala na odgovorima.

nisam zena ali...
desava se to...ako pogledas par postova unazad videces da se i temperature desavaju...same od sebe...i brzo i prodju...sad..ima beba kojima zubucici krenu i ranije pa i to moze biti razlog temperature...sto se tice kake - i to se desava ali nije razlog za preveliku brigu. s'obzirom da dojis - mozda si jela neku hranu koju tokom dojenja do sada nisi nijednom okusila pa se bebac prilagodjava na istu...

razloga moze biti mnogo ali to su neke stvari koje nisu neuobicajene.
ako potraje - onda idite na neke analize ali...kaka zna da menja boju ponekad pa se vrati u normalnu...

secam se da smo i mi brinuli posle svake nestandardne promene ali...vremenom ces se i ti navici...sada mi je jasno zasto svi kazu da je prvo dete triki do je sa drugim - lako. sa prvim naucic da ne tremiras bespotrebno :)

navikni se na promenu boje kake - narocito kada krenete da jedete kasice za kji mesec...pa kada spremas neki zelenis itd...zanimljjive su boje :mrgreen:

dakle...budi mirna i osim kao ne potraje neko vreme - nema razloga za brigu...

sve najbolje. poz

@Drizzt, hvala ti puno na odgovoru, bez obzira sto nisi zena- roditelj si i ocigledno imas iskustva sa bebecim pelenama i njihovim sadrzajem. :)

Elem, posle dve te svetlije kake ( da vam docaram - boja je otprilike kao kuvano zumance ) dosla je i jedna standardne zlatno zute boje i zato ne odosmo kod doce. Ma, verovatno panicim bez razloga. Opet, ako neko ima slicnog iskustva molim da mi napise.

@Drizzt, hvala ti puno na odgovoru, bez obzira sto nisi zena- roditelj si i ocigledno imas iskustva sa bebecim pelenama i njihovim sadrzajem. :)

Elem, posle dve te svetlije kake ( da vam docaram - boja je otprilike kao kuvano zumance ) dosla je i jedna standardne zlatno zute boje i zato ne odosmo kod doce. Ma, verovatno panicim bez razloga. Opet, ako neko ima slicnog iskustva molim da mi napise.

Yula, moj prijateljski savet je da ne panicis:heart:
Bebe se menjaju svakodnevno, kao i kaka..u zavisnosti od svega i svacega, a najvise od toga sta ti jedes s' obzirom da dojis.
Inace panika nije dobra. Moze se desiti da kaka bude i zelenkasta. To se desi iz dva razloga, ili je bebi hladno, ili je gladna.
Ni tada nemoj paniciti, ni voditi dete za svaku sitnicu kod lekara da mu rade kojekakve analize. Znam da ovo moze da ti zvuci
svakako. ali veruj nema potrebe. Da beba nije dobro, daleko bilo, ti bi to videla. Ovako se opusti da bi imala mleka koliko mu je
potrebno, jer od tvog raspolozenja i stalozenosti zavisi kakvo je mleko i koliko ga ima.
Uzivaj u materinstvu:zag:

evo i mene ovde, juuuhuuuuu
elem, htedoh pitati,
koliko je tacno ono "beba da je gladna, vristala bi, plakala bi..."
ovaj moj siki, ne nesto previse dugo vremenski, al valjda koliko je njemu dosta
i posle toga cuti, ili odvali da spava 2 do tri sata
a ja se sve plasim da ne jede dovoljno, da je gladan, posto mu je stolica zelenkasta, al nije vodena
i jos jedno pitanje, kad piski od jutros se u peleni pojavljuju crvenkaste tackice, kao krv
kaze patronazna da ne brinemo, to je normalno, a ja bih samo da pitam jel se jos kod neke dece javljalo to, eto cisto da znam....

...nova mama, sta da vam kazem, uostalom, sve ste prosle kroz to;)
gledam u svaku sitnicu i pravim problem tamo gde ga naravno, verovatno nema
al sta ces...

Jexy, ne brini, sisa dovoljno, covek vuce lepo, najede se i spava....tako je i Irina radila...nikad nije gnjavila
Stolica gladi je zelena i vodena
za ovo drugo ne znam

sve je to normalno,sve primetis,pa se uplasis....vremenom se opustis
ali sto afro rece, da bebi stvarno nije dobro, znale bi,tako da nemojte previse brinuti....

elem, htedoh pitati,
a ja se sve plasim da ne jede dovoljno, da je gladan, posto mu je stolica zelenkasta, al nije vodena
i jos jedno pitanje, kad piski od jutros se u peleni pojavljuju crvenkaste tackice, kao krv
kaze patronazna da ne brinemo, to je normalno, a ja bih samo da pitam jel se jos kod neke dece javljalo to, eto cisto da znam....

al sta ces...

...Jexi, nadam se da ce se od nekud pojaviti Kistina, pa bi ona to bolje i strucije objasnila...
...mislim da je beba jako mala da spava po 2-3 sata, inace ja sam se u pocetku kad se
cera porodila, nju konsutlovala za puno toga, sto je i meni bilo nekako "novo" jer nisam
dojila bas dugo svoju decu...pa zaboravila...
...po njenom savetu, smo budili bebu kad bas tako oduzi spavanje da bi sisala opet, jer
je mala...i ne moze bas mnogo da pojede da bi tako dugo spavala...u pocetku je bolje da
probas da dojis bebu na sati ipo do dva...a posle kad beba malo ojaca i bude bas mogla da
se nasisa dovoljn, pustaces je i da spava duze...
....probaj pa ces videti..a i stolica ce biti drugacija...

...sto se mene tice hvala Kistini sto mi je skrenula paznju na to....
...ne plasi se, vec budi bebu da rucka pa neka spava opet:D

Nama je pedijatar rekao da ne budimo bebu,da ce sama da odredi kada ce sisati....kaze ne valja da je budis i prekidas joj san
prvo se budila na 4 sata pa je smanjila sama na dva ipo 3 sata
kaze da je treba buditi samo ako slabo jede i ako ne napreduje lepo

Yula, moj prijateljski savet je da ne panicis:heart:
Bebe se menjaju svakodnevno, kao i kaka..u zavisnosti od svega i svacega, a najvise od toga sta ti jedes s' obzirom da dojis.
Inace panika nije dobra. Moze se desiti da kaka bude i zelenkasta. To se desi iz dva razloga, ili je bebi hladno, ili je gladna.
Ni tada nemoj paniciti, ni voditi dete za svaku sitnicu kod lekara da mu rade kojekakve analize. Znam da ovo moze da ti zvuci
svakako. ali veruj nema potrebe. Da beba nije dobro, daleko bilo, ti bi to videla. Ovako se opusti da bi imala mleka koliko mu je
potrebno, jer od tvog raspolozenja i stalozenosti zavisi kakvo je mleko i koliko ga ima.
Uzivaj u materinstvu:zag:

Draga affrodiita, hvala ti na odgovoru i savetu. :heart: Svesna sam svega toga, zato i sam i resila da ne vodim odmah bebu kod dr-a, pre neki dan mi zbog temperature izbusise dete skroz i na kraju ne nadjose nista, kazu nazeb.
Hvala Bogu, kaka se regulisala, opet je standardne zlatno zute boje. :worth:

...da znam da sto lekara i savetodavaca "kilava deca"...
...ali, opet kazu da male bebe ne mogu nekad da se probude, iako spavaju dugo, isto su gladne....
...ima tu neka caka oko pada secera...pa zbog toga nije dobro...
...da je Kistina tu, bolje bi objasnila...
...znam samo da kad je nismo budile napredovala je ali puno manje nego kad smo krenule da je
budimo da sisa pa da nastavi da spava...

Draga affrodiita, hvala ti na odgovoru i savetu. :heart: Svesna sam svega toga, zato i sam i resila da ne vodim odmah bebu kod dr-a, pre neki dan mi zbog temperature izbusise dete skroz i na kraju ne nadjose nista, kazu nazeb.
Hvala Bogu, kaka se regulisala, opet je standardne zlatno zute boje. :worth:

Nema na cemu:heart:eto hvala Bogu sve je ok:zag:
Rado cu dati savet ako sam upucena u situaciju. Znam da panika nije dobar saveznik majkama malih beba.
Licno nisam panicarka, ali sam rasla uz jednu takvu:D
Srecom moja deca ne povukose na babu tu osobinu:lol:

Pa nemam pojma...nasa je napredovala po kilo i 100 mesecno,al dobro,mislim,sve zavisi,kako koja beba...ne znam
ovi iz halo bebe rekose da je budimo obavezno na svaka 2 sata a dr se smejao i rekao da ne radimo to kad je vec sve ok,nije slabasna,lepo sisa i tako to...

uvek je sama odredjivala kada ce da sisa....u pocetku na 4 pa na 2 pa na 3 pa opet na 4 sata i sve tako,kako je rasla menjala je s vremena na vreme,tako da ja samo kazem kako je nama bilo i sta rece dr....

...razumemo se naravno...
...ja se secam da je patronazna sestra mojoj ceri savetovala da doji bebu po 15 minuta sa svake strane...
...onda doktor rekao da je dovoljno po samo 5-10 minuta ako beba "kilavi" i drema...
...e onda je Kistina savetovala da to ne radi nego da je nadoji sa jedne strane, pa tek ako joj je to malo
da je doji i sa druge...i da joj da kad god je gladna..kad trazi...
...to se stvarno pokazalo kao najbolje resenje...
...i tacno zavisi i od bebe, i kolicine mleka, i kvaliteta verovatno....

elem, htedoh pitati,

al sta ces...

Jexy, draga, dobro dosla na ovaj kutak.

Sto se tice tih crvenih tackica u urinu, to nismo imali, sto ne znaci da je nesto alarmantno, valjda patronazna sestra zna znanje jer se verovatno cesto srece sa tom pojavom u tom uzrastu beba.
To sto je stolica zelenkasta uopste ne mora da znaci da je bebac gladan, ako on siki i ako ima nekoliko ukakanih i upiskenih pelena dnevno ne verujem da moze biti gladan. I moj bebac je imao u par navrata malo obojenu stolicu zelenom bojom, cak 2-3 puta celu zelenkastu, ali se nisam brinula da je gladan. On je lepo sisao i punio pelene samo tako, a da ne sisa dovoljno ne bi imao sta da ispiski ili iskaki. Plus sto nije bio bas neki spavac, preko dana se budio svako malo, ali kud da brinem o gladi kada vidim da malac napreduje ekspresno, a kazu neki da bebac ako se cesto budi da je gladan... Ko ce ga znati.
Pazi, bebac treba prvo da iscisti crevca od mekonijuma, zatim moze da bude da se kaka oksidise na vazduhu i tako pozeleni... Da li je stalno zelena ili se desava da je nekada i zuta? da, tvoja bebica je jos veoma malena, ona ne moze nesto mnogo ni da pojede, tek treba zeludac da joj se prosiri. Nemoj brzo da posezes za dohranom :heart::heart:

Back