SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
majcheki:
@pile_babino

Sve je to ok, ali podloga tome bi trebala da bude mešanje hrane s mlekom, kao neko parčence kuvanog žumanceta, koje se pomeša s mlekom pa neki griz u minimalnim količinama... nešto u tom fazonu kaže moja keva i žarkova keva i još neke tu keve kažu, počinje se po malo uz mleko pa posle od prilike mesec, mesec i po dana bez mleka na kašičicu......... što mi deluje logično al se ni jedna ne seća kako to beše ide a pedijatri nisu za taj način ishrane ,,promenilo se'' kažu... ništa prirodno, sve ima u apoteci :roll:
Nista te nisam razumela ozbiljno. Ajd ponovo

Meni su lekari rekli da se pored mleka prvo uvode pirincane pahuljice, mi koristimo Rizolino. Aleksa ce 10. avgusta napuniti 7 meseci i sada vec sve jede. Poceli smo sa Rizolinom ujutru kao dorucak a u podne sam mu uvela kasicu od voca, jabuka, jabuka i mrkva. Tako smo poceli. Nakon toga smo krenuli sa povrcem mrkva i krompir kao podloga i svakog dana sam mu tu dodavala po jednu povrcku, tikvicu, boraniju, karfiol, persun, cerel, malo crnog luka, blitvu, spanac. Tako jedno mesec dana. Onda smo uveli meso u sve to. Mlada junetina ili piletina sa povrcem izmiksas dodas malo mleka ili one vodice u kojoj se povrce kuvalo i to je to. Do sada nismo jeli pasulj, grasak, kupus, papriku, zbog nadimanja, od voca smo probali jabuku, kajsiju, breskvu, jabuku i visnju u kombinaciji, sljivu, bundevu, bananu. Ja sam sa rizolinom i kasicama krenula od njegovog 4. meseca. Tako sam i sa prvim detetom. Sada jede i keksolino i frutolino, svaki dan menjamo. On lepo jede meni je bilo najbitnije da je lepo prihvatio slani obrok meso i povrce. Svaki 3 dan mu u mleko stavljam cetvrtinu zumanca, po preporuci pedijatra. Probao je i jogurt obican i vocni, kiselo mleko, koricu hleba, i nije mu se to bas dopalo. U pravu ste da lekari sada razlicito savetuju majke i da se mnogo toga izmenilo. Ja sam praktikovala iskustvo sa prvim detetom i savete pedijatra, mada dve razlicite doktorke su mi uvek davale razlicite savete. Da ne zaboravim, izmedju obroka pije caj, vodu, vocni sokic, kako kad.
Zumance tek od 6. mecesa ne pre.

majcheki:
Jao ima veze stvarno........ kažem ti i Leni je bila zelena stolica od njega a nije imala grčeve i jeste najskuplje i najlepšeg je ukusa........

U među vremenu sam zvala sto jednog pedijatra -

E sad, meni su objasnili da ta zelena stolica znači da je beba gladna ili da je mleko koje pije premasno pa da se jetra nešto kao grči a da je zelena boja u tom slučaju boja žuči, pa da i ako se ne vidi da se beba muči, to nije dobro za njen organizam....... Zato sam ja promenila Novalak - držala sam ispred sebe kutiju bebelaka, aptamila, nana i novalaka i poredila im sadržaje :wink:

Novalak ima najviše kalorija, maltene duplo više od aptamila!

Volela bi da smo ostali na njemu, bar dete spava kao top..

Pozz
@Majcheki
U pravu si za zelenu stolicu, narocito kod malih beba.Kazu da je stolica gladi.Sada se, iskreno, nesto ne brinem za Dj. jer je ipak vec veliki i verujem da nema veze sto zna da mu bude i zelenkasta.Inace smo uveli i driugu hranu, a dojila sam ga skoro 7 meseci - od mene dosta!

Pre neki dan sam u knjizari Plato prijateljici kupio knjigu- Kako zajedno do prvog koraka-(vodic za roditelje).
Knjigu je napisala neka doktorka Vukicevic iz Sokobanjske i prijateljica mi kaze da je odlicna.
Ima gomilu nekih saveta u kom polozaju treba da spavaju bebe,kako da se nose itd.
Vidim da ovde razmenjujete savete pa ko velim nije na odmet da vam kazem.Pozdrav svim mladim roditeljima kod mene ova tema davno bese aktuelna...... :D

Mame, imam jedno pitanje.
Prijateljica mi se porodila pre tacno mesec dana, beba super, lepa ko lutka, i danas je stavi na vagu, kad ono beba napredovala samo 615 grama.
Doji je, rodjena je sa 2825 kg.
Ona se jako iznervirala, pa me zanima da li je to normalno?

Normalno je.Cula sam da je za bebe koje sisaju normalno da dobijaju oko 750gr mesecno,ali 615gr nije puno manje tako da ja mislim da je normalno,uostalom ovo joj je tek prvi mesec da sisa,mozda sledeci mesec dobije vise grama.

moja beba nije prvi mesec uopste napredovala..mozda 100g, i bas sam se uplasila, ali je u naredna tri to nadoknadila...znaci sve zavisi kako beba podnese -promenu sredine-, a normalno je 500-700g u pocetku..a paniciti kada je sve ok ne podnosim

Puno pozdrava za pile babino i molim te nemoj da mi saljes pp...
Kazi jasno i glasno sto mislis ne stidi se sebe...
Ako sam rekla da nesto nema logike mogle si me razuvjeriti a ne pljuvati...
A za ono kokoska ,ha ha ha,ti si pile porasces i ti pa ces biti kokoska...

maricicak:
A da li da uzima neku prehranu(tako nesto), ona je pominjala da hoce neku hranu da kupi, jer se jako uplasila?

Pa ne bi trebalo da je dohranjuje. Pitanje je da li su bebu dohranjivali u porodilistu. Neka prati bebu, ako je zadovoljna i lepo spava znaci da je sita, ako je kaka zuta isto znaci da je sita. Neka je stavlja na obe dojke dokle god beba hoce, neka prati koliko vremenski beba sisa. Ne bi valjalo da sad krene da je dohranjuje ako beba lepo sisa i ona ima mleka. Ako beba kaki zeleno i cesto sisa neka proba da izmuze svoje mleko u flasicu i tako da bebi onda ce videti koliko beba popije pa ce znati. I normalno je da beba toliko napreduje prvi mesec, moj sinko je napredovao samo 700 g prvog meseca. Pozdrav.

ja ću da puknem dok ne nađem ,,stari način za ishranu dece'' ovaj američki sistem da se do šestog bude na mleku mi ide na živce... Kako bre niko ne zna recept za uvođenje čvrste hrane od 3... pa svi smo tako odrasli :(
Da je dojim ne bih brinula - al da na glupoj formuli držim bebu 6 meseci, bez ii jedne prirodne stvari to ne mogu

Pa "americki sistem" ishrane se koristi do sestog meseca samo za bebe koje odlicno napreduju od maminog mleka ili od vestackog. Znaci beba koja dobro napreduje na mleku NEMA potrebe za uvodjenjem druge hrane do mleka prevashodno zbog nezrelog sistema za varenje kod beba, a ni beba jos nije savladala prihvatanje hrane kasicicom. Znaci ja sam pratila takve savete i uvela hranu tek kada je beba pocela da pokazuje interesovanje i kada joj mamino meko nije bilo dovoljno. A opet nemojmo zaboraviti ni gojaznost koja moze biti posledica preranog uvodjenja hrane:)

Da nebi bile u mikama kao sto sam prosla ja slusajte pedijatre.Ja sam sa najmladjom cerkom provela 4 meseca po bolnicama od Subotice do Beograda i posle jos 10 na lecenjima po anbulantama i lekarima.Meni je dete pocelo da povraca u 13 mesecu kada je pocelo da se smanjuje moje mleko.Ja sam pocela da joj dajem kasice u 4 mesecu i povrce i sokice i zitarice.Posle je ustanovljeno da je alergicna na sve zivo(bukvalno) plus jos neke komplikacije sa zelucem i bubrezima.Receno mi je da je to verovatno zbog toga sto sam joj pocela davati ranije ishranu.Inace to mi je trece dete i nju sam i dojila dugo,dok blizance nisam i isto sam ih hranila od 3 meseca i bili su na vestackoj ishrani od 1 meseca i sa njima je bilo sve ok dok je ova mala tako pocela da povraca da su joj par puta stajali bubrezi.

majcheki:
ja ću da puknem dok ne nađem ,,stari način za ishranu dece'' ovaj američki sistem da se do šestog bude na mleku mi ide na živce... Kako bre niko ne zna recept za uvođenje čvrste hrane od 3... pa svi smo tako odrasli :(
Da je dojim ne bih brinula - al da na glupoj formuli držim bebu 6 meseci, bez ii jedne prirodne stvari to ne mogu
Ana je bila na NAN formuli do 6. meseca, a od 4. sam pocela da joj dajem sokove, prvo od procedjene rendane jabuke, pa kuvane sargarepe (nikako od sveze), pa mesano, rodjena je u decembru i lepo je pratila sezonu. Ceo 4. sam kombinovala jabuku i/ili sargarepu, od 5. pocela po malo da uvodim i kompot od tresanja, visanja... Mesano voce sa pirincanom Milupinom kasicom... Od 5. je pocela sa sokovima od povrca, pa sa pireom od sargarepe, pa od krompira pa mesano, pa malo kuvanog spanaca... I od 6 punih meseci je presla na obicno mleko i sokove od mesa (prvo Milupino pirincana kasa na 2/3 pa tako dalje...). Nikad nije bila debela, odlicno napreduje, zdrava je, voli da jede, i ako nije gladna u vreme obroka nema sile da cu da je ganjam po kuci, ponudim je kasnije. I sve ok..

prvo sam dojila samo do sestog meseca a zatim uvodila prvo povrce pa zatim voce po savetu nutricionista.Vidim da majke cesto prvo uvode keks plazmicu.Koliko znam nista sto sadrzi psenicu se ne uvodi pre 8 meseca.

sanja:
Ana je bila na NAN formuli do 6. meseca, a od 4. sam pocela da joj dajem sokove, prvo od procedjene rendane jabuke, pa kuvane sargarepe (nikako od sveze), pa mesano, rodjena je u decembru i lepo je pratila sezonu. Ceo 4. sam kombinovala jabuku i/ili sargarepu, od 5. pocela po malo da uvodim i kompot od tresanja, visanja... Mesano voce sa pirincanom Milupinom kasicom... Od 5. je pocela sa sokovima od povrca, pa sa pireom od sargarepe, pa od krompira pa mesano, pa malo kuvanog spanaca... I od 6 punih meseci je presla na obicno mleko i sokove od mesa (prvo Milupino pirincana kasa na 2/3 pa tako dalje...). Nikad nije bila debela, odlicno napreduje, zdrava je, voli da jede, i ako nije gladna u vreme obroka nema sile da cu da je ganjam po kuci, ponudim je kasnije. I sve ok..

Jasno :D
Hvala!!!
Znala sam od prilike da je tako nešto al me je bunila ta jabuka, nisam bila sigurna da li se kreće od nje ili od ceralija ili od delića žumanceta u mleku... I ja bih da krenem tako, ranije, nije mi baš najjasnije kako su oni sve bebe smestili u isti kalup kad se one razlikuju, jedna ista mlečna formula ne može da prođe kod dve različite bebe, sama ishrana roditelja i način života se razlikuje... možda je tamo negde logično da bebe budu samo na mleku, možda su nečiji roditelji alergični na kikiriki npr. a znanm da jedno od 10 000 dece ispoljava alergiju na hranu... Kontam da još uvek nije dovoljno razvijena i da sve to traži vreme al isto tako i da su ta prirodna vlakna važna za razvijanje njenog imunološkog sistema... pa prosto ako su njeni tata i mama tako odrasli i ništa im ne fali, što bi od nje pravila nešto što se ne uklapa... Prosto bih volela da nju prilagodim nama, pa i kada je u pitanju način ishrane... ko zna, možda za desetak godina bude drugačija moda pa odluče da je onako bilo bolje pa sad ovo puj pike ne važi :lol:
Taj tvoj način mi je nekako - proveren

e vidis sto se tice alergija nismo alergicni ni ja ni suprug a dete ima atopicni ekcem...
Mnogo sam vodila racuna kada koju namirnicu da mu uvedem u ishranu...
kikiriki tek posle godine dana kao i citruse,jagode i ostale namirnice koje su veliki alergogeni...

Nasla moja mama svoju svesku iz pedijatrije iz 1965. godine. Pise da se novorodjencetu dodaje u vodu par kapi limuna. Zena u cudu, sta je sad ovo, kako tek posle godinu dana? Penziju je docekala kao visa pedijatrijska sestra, i kaze da nikad nije bilo nonsensa u decijoj ishrani kao sada. Nekako joj verujem. Smesno i je i tuzno kad vidim da dete od 10 meseci gricka smoki, kao bas voli... I tu ceo sistem uvodjenja namirnica postepeno prestaje da vazi, kad dete voli smoki...
Za zumance se ne secam od kada je Ana pocela da jede, ali znam da se pocinje od 1/8 celog kuvanog zumanceta. Prepoznacu po slikama, fleke na garderobi :)
Gluten treba izbegavati bas zbog alergija. Ipak, rec pedijatra kom se veruje je merodavna, uz prilagodjavanje samoj bebi i njenom dotadasnjem napredovanju.

Back