SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ra-ta-tat:
Draga Happy-ca, nemoj molim te ovo shvatiti kao kritiku, ali mislim ... posto imam ideju kako to izgleda otprilike... da je 7kg na 60cm jako puno...
ja sam mislila da je moj sin bucko kada je imao 6,5 kg, na svojih 64cm (sa dva meseca) dok mi doktor nije rekao da je to sasvim normalno
i tada se nalazio na vrhnu grafikona za svoj uzrast, tj. na najvisoj krivoj, istoj i za duzinu i tezinu,... tj. bio je proporcionalan

Nije dobro za bebe da budu debeljuce jer tada ne mogu da se razvijaju kako treba... nisu dovoljno pokretne, a ni za zdravlje nije dobro. Treba malo da vodis racuna, ne moras da mu dajes toliko secera na primer... ne znam zasto mu stavljas taj secer u caj... to uopste nije zdravo... sta ce mu secer???

Ne stavljam secer u caj.Nisi me dobro razumela.Secer sam samo stavljala u vodu dok smo se borili protiv fizioloske zutice.A sto se tezine tice,meni ne izgleda kao debeljuca,i d\pedijatar mi je rekao da je ok.Izbacila sam nocni obrok,tako da to nije u mojim rukama,ja ga hranim kad je gladan,inace niko u nasoj familiji nije sklon gojenju,pa nece valjda ni on biti.

Ne znam...mozda to ima neke veze sa dojenjem.Ja mog ne dojim i on mesecno dobija po kilogram i po.I dr je rekla da je to ok s obzirom da se hrani adaptiranim mlekom,ne znam koliko grama dobijaju bebe koje sisaju,cula sam da je normalno oko 750gr mesecno.Ne znam,ne deluje mi kao debeljuca,izgleda mi sasvim normalno i skladno.

Prilozi

• aca.jpg
    aca.jpg
    59,1 KB · Pregleda: 81
Happy-ca, nemoj da se uzbudjues oko toga sta ti drugarice forumasice kazu za tezinu tvog misica. Ako pedijatar nije imao zamerki, i ako je tebi dete zdravo i veselo sve je ok. Svako dete je drugacije i napredak svakog deteta je individualan. Dok god ne odstupa drasticno od nekog proseka, pa ni tad... Sta ja znam. Mojoj klincezi je sa 1,5 mesec konstatovana hipertonija, i fizioterapeut kod kojeg smo mesecima isli me je svaki put dovodio do ludila recenicama tipa: " Dete u tom periodu, vec bi trebalo da moze ....". A, moj misic vristi kako je vidi i ne da nece, nego NECE da uradi to sto 'dete u tom periodu treba da radi'. Onda negde sa 6-7 meseci odemo na more i dete mi i propuzi i podigne se na noge. Sad vec skoro sama hoda sa 9,5 meseci, ali ne bih se zabrinula ni da prohoda sa 15. Pozdrav!

Goscica:
Opterecujes se unapred bezveze.Mnogo bolje ce biti ( sve ce ti biti jasnije) kada dodje beba i kada sve krene svojim tokom.E tek onda ce ti ovi sveti odavde dobro doci.Opusti se i uzivaj u svojoj trudnocijos Baki 75 opusti se, bices ti super mama, a kad beba dodje onda udri s pitanjima! ;)

Ma, ne mogu da se opustim, takav sam tip volim da budem unapred pripremljena sto vise...

Happyca
tu, tu da ga ne ureknemo...pravi je momak, ko lutka, i svidja mi se sto je u zutom...

Frka samo kada ti dete pocne da gubi na tezini, sve ostalo je ok.
Suzy@
Sto se tice nove hrane, das joj vrlo malo, po jednu vrstu, ako nema nikakvih reakcija (osip na na kozi, nadutost, otecenost) mozes da joj das jos malo vise. Reakcije se cekaju 24h. Ako si je dugo dojila verovatno si i kasnije krenula sa cvrstom hranom tako da se period uvodjenja nove hrane pomera.
Sto se tice dupka, apsolutno ga ne preporucujem, jer malci ne uce u njima da hodaju vec se samo odguruju nogicama, dolazi do zamora kicme pa i do nepravilnog drzanja. Znam koliko je tesko nosati bebu, zato ti preporucujem ogradicu. Dete uz pridrzavanje nauci sigurnije da ustane a to je vec pocetak hodanja. Bolje im se razvija motorika i osecaj za ravnotezu. Ogradice obicno imaju tvrdo dno pa ga oblozi nekim tankim sundjerom, nikako debelim, da bi dete imalo bolji oslonac.

Hehe catkis maji...
Inace fizioloska zutica je zutica koju skoro svako novorodjence dobije par dana posle porodjaja i traje od nedelju do deset dana.Nastaje usled uspostavljanja rada jetre,nijenista opasno,zato se i zove fizioloska.

Ja imam jedno pitanje........ Jel može neko da mi da neku tablicu ili nešto s uvođenjem čvrste hrane, pedijatri neće ništa da pričaju dok ne dođe vreme - a novo vreme je sad od 6. meseca a ne od 3 ko što smo mi bili uzgajani...

Ja mislim da je još rano za moju bebu al kroz mesec dana (tamo pred kraj četvrtog) hoću da krenem s tim samo ne znam kako i šta se prvo daje... ide ono nešto u mleko valjda..... pa kakoa to, pojma ne znam a svi znaju nešto ,,od prilike''

Jel može nešto da im se stavi u mleko, i šta se stavlja prvo......... ma celokupno to oko ishrane, kako bi trebalo da ide?

Inače, što se mleka tiče Lena je na Aptamilu, a probali smo Bebelak, Nan i Novalak...
Bebelak mi je pedijatar zabranio čim sam pomenula da sam joj to davala i ja sam se uplašila i promenila mleko (koje joj je inače baš prijalo) i uveli smo Aptamil, isto po preporuci pedijatra... I to je katastrofa, zvala sam je da je pitam šta da radim jer moja beba ne može da kaki, da se baš muči i da joj je stolica jako, i neuobičajeno tvrda... Iskulirali me, kao to tako treba... E reko, ******, ima toliko mleka... Čula sam da je Nan dobar, al ona to nije htela da pije - inače je dosta gušće mleko, probala sam i Novalak (koji je inače najskuplje mleko koje postoji kod nas, francuzi ga rade) al od njega je imala zelenu stolicu... objašnjenje je bilo da je to zato što je duplo jače od aptamila, odnosno masnije pa se cima oko toga... tako da smo se mi vratili na taj aptamil i patimo svaki put kad treba da kaki, bar naprduje i žuto je :roll:
Ne smem više da joj menjam mleka........ to tek nije dobro...

Kao treba da se pije dosta tečnosti između obroka... pije i vodu i instant čajeve od kamilice i morača Milupine, čajevi su odlični

Izašla je iz bolnice sa okruglo 3 kg, sada ima dva meseca, 21 dan i skoro 6 kg :D

E mani me tog dojenja, preplakala sam što ne mogu da dojim bebu, jer sam imala one operacije na sisama zbog tumora pa su mi mlečni kanali iskidani..... istripovala sam da će se razboleti i sl, pošto na sva zvona zvone o tome kako se bebi jača imunitet i sl kad pije majčino mleko, znači ne znaš šta sam sve radila sisama ne bi li imala nešto................ :(

... al izgleda da nije strašno ni kad ne dojiš bebu...

Ja sam prestala da dojim Dj., koristimo Novalac po preporuci pedijatra, a inace je vrhunsko mleko (i najskuplje) Ne znam kakve veze ima sto je stolica zelenkasta.Dj. ga voli i vidim da mu prija.Ima divan ukus, najlepsi od svih koje smo probali do sad.Da li jos neko ima iskustva sa Novalacom?

Mi smo poceli da uvodimo cvrstu hranu od pet i po meseci po jednu kasicicu, pa smo kasniej povecali i on sam odredjuje kolicnu , jer je mali bas poceo bas da prati svaki zalogaj... ne da je smesno.... i ovako posto dojimo ujutru ide cisto mekooo... jedna pa dluga sisa... heheh.... pa posle za rucak mali luca mekoooo pa malo kasnije sam trazi da luca malo povrca, boranija, grasak, articoka, bundeva, sargarepa,tikvica, spanac) pa posle opet za uzinu siska i i onda voce kao bananu, jabuku, kajsiju, breskvu, krusku, dunju...( i negde videh da neko hoce bebi da daje dinju...sto nije tako pametno jer je iz porodice tikvi i jako je teska za stomak, cak i za odrasle) i sve te nove ukuse pocinjes polagano da uvodisi jedan po jedan, dok se ne navikne, a narocito je dobro da bi se pratila slucajna mogucnost od alergija na neku hranu. I posle za veceru ponekad se izmuzem i napravim mleko sa kasicicom zitarica... zavisi koliko je gladan. Ali ponovo moras konsultovati lekara. ovde je praksa da se pocinje sa uvodjenjem cvste hrane sto kasnije zbog nezrelog sistema za varenje... znaci onda kada beba pocinje slabije da napreduje dojenjem... a tada vec klinac sam pocinje da trazi. Ma samo pratite znakove koje vam salje beba;
Sto se imuniteta dojenjem tice, ja cu samo da kazem da je moj prelezao varicelu koju je ocigledno dobio iz vazduha. Dojenje ga nije nesto posebno zastitilo od toga, ali ga je je zastitilo od sitnih prehlada. TAko da nista ne moze da znaci.
Videh da neke zene jos daju secer sa vodicom i to nije preporucljivo. fizioloska zutica-ikterus se dobija usled neoformljenosti jetre i nemogucnosti preradjivanja bilirubina, a i novo bilirubina je visi kod beba koje su dojene, a davanje vodice samo povecava nivo bilirubina. A i ikterus se nicime ne leci. To prolazi samo, sem patoloskih tipova zuticee koja je super retka. Eto ... razbrbljah se
Pa i ne znam da li je pametno davati savete a da nisu provereni ili deliti svoja iskustva...sve je individualno. Najbolje je konsultovati svog lekara i biti siguran ... cmoka bebice

pile_babino:
kasnije sam trazi da luca malo povrca, boranija, grasak, articoka, bundeva, sargarepa,tikvica , spanac) pa posle opet za uzinu siska i i onda voce kao bananu, jabuku, kajsiju, breskvu, krusku, dunju...( i negde videh da neko hoce bebi da daje dinju...sto nije tako pametno jer je iz porodice tikvi i jako je teska za stomak, cak i za odrasle)
Mislim da je ovo malo kontradiktorno zar ne?

Goscica:
Ja sam prestala da dojim Dj., koristimo Novalac po preporuci pedijatra, a inace je vrhunsko mleko (i najskuplje) Ne znam kakve veze ima sto je stolica zelenkasta.Dj. ga voli i vidim da mu prija.Ima divan ukus, najlepsi od svih koje smo probali do sad.Da li jos neko ima iskustva sa Novalacom?

Jao ima veze stvarno........ kažem ti i Leni je bila zelena stolica od njega a nije imala grčeve i jeste najskuplje i najlepšeg je ukusa........

U među vremenu sam zvala sto jednog pedijatra -

E sad, meni su objasnili da ta zelena stolica znači da je beba gladna ili da je mleko koje pije premasno pa da se jetra nešto kao grči a da je zelena boja u tom slučaju boja žuči, pa da i ako se ne vidi da se beba muči, to nije dobro za njen organizam....... Zato sam ja promenila Novalak - držala sam ispred sebe kutiju bebelaka, aptamila, nana i novalaka i poredila im sadržaje :wink:

Novalak ima najviše kalorija, maltene duplo više od aptamila!

Volela bi da smo ostali na njemu, bar dete spava kao top..

Pozz

ra-ta-tat:
btw, pre nego sto je moj sin poceo da sisa, pored mog mleka davali su mu na pocetku bebelac i rekli su da je odlican,,, to na specijalnoj nezi za novorodjencad... oni su znaci najveci strucnjaci za bebi probleme... i paranoici

Da, to daju bebama u porodilištu ovde, čim se rodi beba je dobijala dva puta dnevno prehranu, odnosno bebelak.... I meni je isto palo na pamet i kupila sam to prvo........ ali čuj drugo obrazloženje zašto je to tako, šta kaže pedijatar: Bebelak mi proizvodimo, najjeftiniji je - formula mleka je zastarela, ne zadovoljava potebe bebe..............

Jubni bebu :p
I da znaš da vam zavidim što nemate ovakve probleme i što se hranite najbolje......... samo bi vam falilo kuvanje flašica i razmišljanje oko toga šta da joj daš, koliko je pojela i sl i sl :roll.

A da meni se desilo da ima takvu kakicu. I rekao mi je lakar da je to jednostavno od vitamina gvozdja. Ja sam tada uzimala zbog imuniteta i preko mleka je doslo do malog i otuda zelenkasto crnkasta. A mozda ga tu ima u vestackom mleku vise nego sto je potrebno vasoj bebi eto mozda je to

@pile_babino

Sve je to ok, ali podloga tome bi trebala da bude mešanje hrane s mlekom, kao neko parčence kuvanog žumanceta, koje se pomeša s mlekom pa neki griz u minimalnim količinama... nešto u tom fazonu kaže moja keva i žarkova keva i još neke tu keve kažu, počinje se po malo uz mleko pa posle od prilike mesec, mesec i po dana bez mleka na kašičicu......... što mi deluje logično al se ni jedna ne seća kako to beše ide a pedijatri nisu za taj način ishrane ,,promenilo se'' kažu... ništa prirodno, sve ima u apoteci :roll:

Back