SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ja svom klincu dajem neprokuvanu flashiranu vodu od rodjenja.
jednom il` dva puta sam mu dala ovu prokuvanu, samo zato shto nije bilo druge. :D

shta ste mi rekli kad smem da ubacim maslac u ishranu?
trenutno ima 5 meseci i dve nedelje... za sada smo ubacili, krompir, shargarepicu, jabuku, pirinach, breskvu, danas sam krenula sa brokolijem, pa cu dulek, bananu i tikvicu. :D

ja svom klincu dajem neprokuvanu flashiranu vodu od rodjenja.
jednom il` dva puta sam mu dala ovu prokuvanu, samo zato shto nije bilo druge. :D

shta ste mi rekli kad smem da ubacim maslac u ishranu?
trenutno ima 5 meseci i dve nedelje... za sada smo ubacili, krompir, shargarepicu, jabuku, pirinach, breskvu, danas sam krenula sa brokolijem, pa cu dulek, bananu i tikvicu. :D

Po nasem pedijatru, mozes odmah sa povrcem ali ne preteruj, malo po malo. Moja cerkanikada nije volela maslac, mozda zato sto obrok traje i trje - bas je mrljava, ljubi je tata - pa se ohladi i skori. Mi smo stavljali maslinovo ulje, i to i dan danas radimo.

da se pohvalimo: bili smo na kontroli! krvna slika nam je konacno sjajna, prvi put od kada smo se rodili, super smo skroz, porasli smo, imamo 76 cm, pluca su nam cista, imamo 9.560 gr (moja vaga definitivno nije lepo izbazdarena) i eto...

Prvi put smo nakon poslednje analize dobili referentne vrednosti za krvnu sliku dece do 3 godine, da su mi je ranije dali ne bih lupala glavom o zid sto nema krvnu sliku kao ja z:(

Dakle, referentne vrednosti za decu do 3 godine:

Leukociti (6-13,5)
Eritrociti (3,60-5,20)
Hemoglobin (105 - 135)
Hemtokrit (0,32-0,44)
Trombociti (286 - 509)

Leukocitna formula

Segmentirani (40-50)
Limfociti (50-60)
Monociti (0,5-5)

Mirabel, koliko ti je stara cerkica?
Moja devojcica ima nesto malo manje od 7 i po meseci, i mi smo juce bili na kontroli i slicnih smo "dimenzija" z;) ima 9kg i 550gr, i 75cm.
Ja se samo plasim da ne bude buca, maad su holandjani strogi po tom pitanju jer imaju dosta gojazne dece, a oni kazu da je OK. Jeste da se rodila sa 4250, ali meni opet to 9.5kg deluje mnogo za 7 meseci :think:

Moja devojcica ima nesto malo manje od 7 i po meseci, i mi smo juce bili na kontroli i slicnih smo "dimenzija" z;) ima 9kg i 550gr, i 75cm.
Ja se samo plasim da ne bude buca, maad su holandjani strogi po tom pitanju jer imaju dosta gojazne dece, a oni kazu da je OK. Jeste da se rodila sa 4250, ali meni opet to 9.5kg deluje mnogo za 7 meseci :think:

ma nije to strasno,visoka je devojka,izvuci ce se ona jos vise pa jos dok pocne da puzi pa na noge iiihajjj

Ima 14 meseci, ali je jako sitne gradje, nije mrsava ni neuhranjena vec jednostavno takva...rodila se sa 2700. znam da tvoja beba tebi lici na dzina naspram moje, ali veruj mi, ona je kako treba, znas kako je po tablicama - sa 6 meseci 2x porodjajna tezina a sa godinu dana 3x porodjajna tezina, a posle vec napreduju sporije nego u prvoj godini. znaci, sve je OK, ne brini z;)

kao što je već mirabel pisala,ne brini,tvoja beba je već na rođenju bila velika,normalno je što se ovako razvija...nije ona debeljuca,nego se ravnomerno razvija i raste kako i treba,kasnije će to ići sporije,sa porođajnom kilažom i ovom sada,tvoja devojčica upravo raste kako treba po knjizi...

Hej mame kada ste pocele sa vocnim jogurtom,jel kupujete ili pravite same?????

evo ja sam pravila kod kuće,Dukat jogurt i neko slatko voće..i dan danas ga obožava,a kada smo išli negde,onda sam nosila Hippov Fruit dessert,to je isto voćni jogurt,i taj je obožavao ali preskup je...inače ove kupovne voćne jogurte još mu nisam davala,nekako bolje mi je da sama napravim kod kuće sveže...ali Petar je već dovoljno veliki da počneš da mu daješ za bilo koji da se odlučiš,voćni jogurt je veoma zdrav...

Uvek su bolja varijanta domaći proizvodi u odnosu na kupovne.
Ali sa godinu dana nema bojazni, slobodno možete deci davati kupovne jogurte.
Ja nisam nikada pravila voćni jogurt. Ili sam mu davala običan jogurt ili voće.
I do godinu dana sam se strogo pridržavala da dobija sve pravljeno kući.
Posle toga sam počela da uvodim i kupovne stvari....
Sve je to individualno.
Neke mame dugo prokuvavaju vodu svojoj deci. Ja sam Luki prokuvala 2-3 puta u životu, uvek je pio flaširanu Rosu. U školici za trudnice su nam rekli da možemo da je dajemo novorođenčadima....
Tako da, nema potrebe žuriti sa bilo čim, ali ništa neće škoditi detetu od godinu dana.

znachi, definitivno cu ostaviti ovo moje dete da otplache jednu noc. znam da nije gladan, bash ga lepo hranim i osecam da imam mleka, a on se opet budi na sat i po, dva nocu, trazzi sisu, uszme par gutljaja i nastavi da spava. pochinjem da shizim. ali stvarno.

Maslachak tako je i meni bilo kada je imala negde oko 5 meseci,bas sam se zalila ovde...i onda sam poslusala savet koji mi je vise njih dalo,probala sam sa cajicem bez da ju uzimam u ruke,posle caja dudu i ostavim da spava,nije bas palilo pa mi je jedna babica rekla da proba mm da daje da ona ne oseti miris dojke i mleka kada se ja priblizim kreveticu! I to je upalilo!Probaj i ti!
I srecno znam kako je kada se ne spava,ili kada je san isprekidan!

Maslachak tako je i meni bilo kada je imala negde oko 5 meseci,bas sam se zalila ovde...i onda sam poslusala savet koji mi je vise njih dalo,probala sam sa cajicem bez da ju uzimam u ruke,posle caja dudu i ostavim da spava,nije bas palilo pa mi je jedna babica rekla da proba mm da daje da ona ne oseti miris dojke i mleka kada se ja priblizim kreveticu! I to je upalilo!Probaj i ti!
I srecno znam kako je kada se ne spava,ili kada je san isprekidan!
on ima sad 5 meseci i 20es dana...
pocheo je sa tim pre nekih 2,5 nedelje....
prvo sam mislila da su zubi (dodushe, i jesu mu iznikla dva komada, al` to smo odbolovali na drugi nachin), pa sam mislila da je gladan (al` onda sam mu osim povrca, ubacila i zzitnu kashicu koja se pravi sa vodom, a ima adaptirano mleko u sebi kao predvechernji obrok), pa sad polako pochinjem da mislim da je samo bezobrazan... ne ochekujem da spava celu noc, ali ne mora da se budi u 12, u 2, u 4, u 6, 8.... brate, poludim. najcrnje mi je od svega shto me vishe mrzim da ustajem, pa ga na kraju stavim kod sebe u krevet, a muzza isteram u dnevnu sobu - inache, ako ostanemo svi troje u krevetu, muzz i ja ko` da spavamo na grani - on se pridrzzava za susednu fotelju, a ja za krevetac, a mali se shiri po sredini. :D
videcu sa njim dal` je voljan da proba tu strategiju sa chajem, jerbo, kazzem ti, njega to ne pogadja mnogo - on mahom mirno spava u dnevnoj sobi. :D

on ima sad 5 meseci i 20es dana...
pocheo je sa tim pre nekih 2,5 nedelje....
prvo sam mislila da su zubi (dodushe, i jesu mu iznikla dva komada, al` to smo odbolovali na drugi nachin), pa sam mislila da je gladan (al` onda sam mu osim povrca, ubacila i zzitnu kashicu koja se pravi sa vodom, a ima adaptirano mleko u sebi kao predvechernji obrok), pa sad polako pochinjem da mislim da je samo bezobrazan... ne ochekujem da spava celu noc, ali ne mora da se budi u 12, u 2, u 4, u 6, 8.... brate, poludim. najcrnje mi je od svega shto me vishe mrzim da ustajem, pa ga na kraju stavim kod sebe u krevet, a muzza isteram u dnevnu sobu - inache, ako ostanemo svi troje u krevetu, muzz i ja ko` da spavamo na grani - on se pridrzzava za susednu fotelju, a ja za krevetac, a mali se shiri po sredini. :D
videcu sa njim dal` je voljan da proba tu strategiju sa chajem, jerbo, kazzem ti, njega to ne pogadja mnogo - on mahom mirno spava u dnevnoj sobi. :D

Manje vise isti slucaj i kod mene,posle 4 meseca napunjena pocela je da se budi vise nego do tad,i mm je spavao mirno i to ujutro ustane i kaze "bila je dobra sinoc,nije se ni budila":roll: a ja pala s'nogu!!
Kada sam pocela da histerisem po kuci zbog slabog odmora odlucio je da mi pomogne,a i sebi jer je pretilo da ga zadavim:lol:
A sina sam stavljala kod sebe u krevet i dan danas ne mogu da ga isteram,al on sada ima 5 god i 24 kile pa kad me sutne nogom u bubrege vidim sve zvezde.Zato ova mala videla kreveta moga nije i nece!
Ali je upalilo to sa cajem,postepeno pocela da se budi svaka 4 sata,pa onda jednom i evo jos i sada (ima skoro 9 meseci) poneku noc se jednom probudi,ja joj dodam dudu i laku noc!Lakse je mnogo probuditi se jednom nego svaka dva sata.Sretno

Back