SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Posebnu pažnju treba obratiti na unos vitamina D, jer njegov nedostatak dovodi do poremećaja u razvoju kostiju i zuba, a višak do ozbiljnog oštećenja organizma zbog taloženja kalcijuma u krvnim sudovima i ostalim tkivima. Prema savremenim preporukama, dnevne potrebe u vitaminu D donesenog novorođenčeta i odojčeta iznose 200 do 400 IJ, a prevremeno rođenog 400 IJ. Dakle, ukoliko se dete hrani majčinim mlekom, ove potrebe se obezbeđuju unosom odgovarajućeg preparata vitamina D kao što je Vigantol (Merck, Nemačka), koji je već duže prisutan na našem tržeštu. Međutim, odojčetu koje se hrani adaptiranom mlečnom formulom, dodatni unos vitamina D, pa ni drugih vitamina, nije potreban. Obično kravlje mleko se ne preporučuje u ishrani deteta u prvoj godini života. Deci koja se, ipak, ovako hrane, neophodno je dodati ne samo vitamin D, nego i vitamin A, što se postiže primenom A+D kapi (Galenika, Srbija), kao i vitamin C. Dodatni unos vitamina D u dozi od 200-400 IJ je neophodan i deci u drugoj i trećoj godini života, ali samo tokom hladnijeg polugođa.

Znam Espi da se ne preporucuje ali je moj Nikola nakon Humane koju je odjednom eliminisao, stalno povracao, proliv, poceo da koristi i Hipp formulu i Aptamil, i Novalac, i na sve je reakcija bila ista. Mucili smo se dve nedelje stalno isli kod lekara i kad smo po nalogu pedijatra presli na kravicu ad3 to je prestalo...A tako sam htela da ga dojim ne bih imala tih problema al kad se ne da, ne da se..

Bas ti je problem.Razumem te.Jesi li probala Nan? Postoji i Milupa program za jako osetljive bebe. Ne osudjujem te uopste,samo sam htela da napomenem mamama koje daju obicno kravlje da obavezno daju i ove vitamine - mozda neka ne zna.Kako podnosi zitarice iz kutije? Da li mu ih dajes? I tamo ima adapriranog mleka.
saljem ti jedan:cmok:

samo ja ne znam kako da nadjem taj hidrociklin... ako ne nestane od promene pelena pitacemo doktora, pa valjda ce nam on dati neku varijantu hidrociklina koja ovde ima da se nabavi

jeste... i ja sam mazala to sa svim i svacim i nista ne pomaze, bude malo manje crveno, ali se i dalje on ceska... cak i kada se ne vide te crvene tackice on se cese :neutral:

pazi, ni nama pedijatar nije preporucila hidrociklin, nego sam ja slucajno namazala i pokazalo se uspesno...tako da ne znam ni da li ce vama pedijatar prporuciti nesto na tu temu...nego vidi ako neko moze odavde da vam posalje...inace mislim da je hidociklin na bazi penicilina i stavlja se kada se neko mesto "upali", odnosno pocne da gnoji, kao da se inficiralo...e sad iz kog razloga to pomaze kod pelenskog osipa ne zna ni pedijatar(samo je slegla ramenima kada sam joj rekla od cega nam je proslo ocekujuci njeno objasnjenje)...samo jos jedna stvar, te kreme-lekove nemoj mazati preko dana kad je dete izlozeno suncu da ne ostve neke fleke...

Cudno mi je da ne podnosi bas ni jedno adaptirano mleko a da mu je kravlje ok.Ako pije nek mu je na zdravlje:pivce:
evo sta sam nasla za bebe koje ne podnose laktozu (i ja sam imala kao velika slican problem,a mucila sam se da ga pijem dok sam dojilam - moz misliti kako mi je bilo.Dobro je sto nisam isla nigde napolje:sad2:

Kad dete ne podnosi laktozu
Piše Prof. dr Nedeljko Radlović, Univerzitetska dečja klinika, Beograd

Nepodnošenje laktoze najčešći je poremećaj izazvan hranom, a prema prirodi nastanka, može biti urođeni, razvojni i stečeni. Osnovu lečenja čini eliminaciona dijeta prilagođena prirodi i težini poremećaja, kao i uzrastu deteta.

Mlečni šećer (laktoza) osnovni je ugljeni hidrat mle­ka većine sisara. Sastavljen je iz molekula glukoze i galaktoze međusobno vezanih beta 1,4 glikozidnom vezom. U majčinom mleku laktoza se nalazi u koncentraciji od oko 7 grama po decilitru (gr/dl), u kravljem, kozjem i ovčjem od 4,4 do 4,8 gr/dl, a u standardnim formulama kravljeg mleka od 4 do 7,5 gr/dl.

Laktoza se vari u gornjem delu tankog creva pod dejstvom enzima laktaze koji se nalazi na unutrašnjoj (četkastoj) strani membrane zrelih epitelnih ćelija (enterocita). Nakon ovog procesa oslobođeni molekuli glukoze i galaktoze se, zajedno sa natrijumom, transportuju u krvotok.

Laktoza, kao i drugi ugljeni hidrati u hrani, ima primarno energetski značaj. Pored toga, ona favorizuje iskoristljivost kalcijuma, magnezijuma, gvožđa, cinka i drugih minerala u tankom crevu, kao i rast tzv. „korisnih bakterija“ u debelom crevu.

Uzroci i vrste poremećaja
Nepodnošenje laktoze najčešći je poremećaj izazvan hranom. Javlja se kao posledica deficita laktazne aktivnosti koji, prema prirodi nastanka, može biti urođeni, raz­vojni i stečeni. Urođeni i razvojni oblici nepodnošenja laktoze manifestuju se neposredno po rođenju, tj. nakon prvog obroka mleka, dok se stečeni javljaju kasnije. Urođeni ne­dostatak laktazne aktivnosti je ekstremno redak. Na­sleđuje se autozomno recesivno i traje doživotno. Razvojni enzimski deficit predstavlja prolaznu pojavu koja se, u sklopu opšte nezrelosti, sreće kod prevremeno rođene dece.

Najčešći i najvažniji oblici nepodnošenja mlečnog šećera su oni koji se javljaju usled kasnijeg gubitka laktazne aktivnosti. Tu se izdvajaju dva klinička entiteta – prvi, koji je naslednog karaktera i drugi, koji nastaje usled oboljenja gornjeg dela tankog creva. Nasledni oblik naknadnog gubitka laktazne aktivnosti, tzv. adultna ili ra­sna hipolaktazija, nastaje posle dojenačkog perioda, pretežno sa navršenih tri do per godina i traje doživotno. Kod pripadnika bele populacije javlja se sa učestalošću od 15 do 25 odsto, a kod obojenih čak 50 do 100 odsto.

Za razliku od adultne hipolaktazije, gubitak laktazne ak­tivnosti uzrokovan oboljenjima tankog creva je prolaznog tipa i znatno ređi. Pretežno se viđa u dobi odojčeta i malog deteta i retko traje duže od jedne do dve nedelje. U oboljenja praćena ovim oblikom nepodnošenja laktoze spadaju rotavirusni gastroenteritis, intestinalna lamblijaza, gluten-senzitivna enteropatija, postinfektivna enteropatija i druga.

Simptomi i dijagnostika
Klinička slika nepodnošenja laktoze je dosta tipična. Smetnje se javljaju ubrzo nakon obroka mleka i zavise od težine enzimskog deficita i stepena njegovog opterećenja, ali i od uzrasta deteta. Teže oblike poremećaja, posebno u dobi odojčeta i malog deteta, karakteriše pro­liv, nekad tako intenzivan da narušava bilans vode i elektrolita, pa i ishranjenost deteta, dok u blažim oblicima poremećaja u starijem uzrastu simptome čine bolovi u trbuhu tipa grčeva, nadutost i pojačana eliminacija gasova.

Poremećaj podnošenja laktoze dokazuje se odgovarajućim testom opterećenja, a priroda uz­roka dodatnim ispitivanjima.

Lečenje i ishrana
Osnovu lečenja nepodnošenja laktoze čini eliminaciona dijeta prilagođena prirodi i težini poremećaja i uzrastu deteta. Ukoliko je reč o odojčetu, primenjuje se specijalna formula kravljeg mleka bez laktoze, kao što je Bebelac FL (Nutricia) ili sa njenim niskim sadržajem, kao što je HN25 (Milupa). Detetu starijem od godinu dana može se dati jogurt ili neki drugi fermentisani mlečni proizvod (kiselo mleko, kefir i sir). Bolesniku sa istovremenim nepodnošenjem proteina kravljeg mleka i laktoze u prvoj godini života daje se mlečna formula bazirana na ekstenzivnom proteinskom hidrolizatu, kao što je Pregomin (Milupa), a onom posle navršene prve godine sojino mleko, kao što je SOM (Milupa).

Deca koja sisaju, izuzimajući onu sa urođenim deficitom laktazne aktivnosti, ostaju na istom režimu ishrane, s tim da im se tekući gubici vode i elektrolita, nakon korekcije dehidracije, adekvatno nadoknađuju: deci starijoj od 3 meseca Orosalom 65 ( Galenika ), a ispod tog uzrasta običnom vodom. Ishrana majčinim mlekom ne uskraćuje se ni prevremeno rođenom detetu.

Poremećaj podnošenja laktoze koji se javlja kod nekih oboljenja tankog creva, kao što su gluten-senzitivna en­te­ropatija, intestinalna lamblijaza i druga, svakako, zahteva i lečenje osnovne bolesti.

pazi, ni nama pedijatar nije preporucila hidrociklin, nego sam ja slucajno namazala i pokazalo se uspesno...tako da ne znam ni da li ce vama pedijatar prporuciti nesto na tu temu...nego vidi ako neko moze odavde da vam posalje...inace mislim da je hidociklin na bazi penicilina i stavlja se kada se neko mesto "upali", odnosno pocne da gnoji, kao da se inficiralo...e sad iz kog razloga to pomaze kod pelenskog osipa ne zna ni pedijatar(samo je slegla ramenima kada sam joj rekla od cega nam je proslo ocekujuci njeno objasnjenje)...samo jos jedna stvar, te kreme-lekove nemoj mazati preko dana kad je dete izlozeno suncu da ne ostve neke fleke...

Mom Nikoli se nekada pojave te ospice po ledjima,narocito na strani na kojoj spava, nekad u pregibima ruku ili ispod brade - pogotovo kad su ove vrucine. Nama uvek prodje od pomadice sa Zn.Definitivno ne treba mazati sa necim jacim - osim ako nije osutost od vrucine. Mustela,Seba med,Hipp,Nivea - sve one imaju dobre kremice bas za te stvari;)

Bas ti je problem.Razumem te.Jesi li probala Nan? Postoji i Milupa program za jako osetljive bebe. Ne osudjujem te uopste,samo sam htela da napomenem mamama koje daju obicno kravlje da obavezno daju i ove vitamine - mozda neka ne zna.Kako podnosi zitarice iz kutije? Da li mu ih dajes? I tamo ima adapriranog mleka.
saljem ti jedan:cmok:

Ma u svakom slucaju hvala tebi. Nestle nan pretpostavljam da na to mislis sam pocela da mu dajem u startu ali je povracao u mlazu pa sam promenila i dala Humanu. Bio je dosta nezgodan sa tim mlekom jer posle 2 nedelje koliko sam ga dojila verovatno se navikao na moje mleko pa mu je sve ostalo bilo strano.Kupila sam milupine 7 zitarice i stavljam mu po jednu kasiku kad spremam nesto, a imam i pirincane pahuljice sa bananom od humane pa mu to stavljam u mleko 1-2 kasike da moze da pije na cuclu.Stavljam i rizolino a poparu mu pravim cesto od kukuruznog, pazenog i integralnog hleba. Inace to sa adaptiranim mlekom je bilo strasno.I kad je pio Humanu on je lepo napredovao ali nije postojao obrok da on ne povrati, razumem ja da je visak ali je to uvek radio iako nije pio veliku kolicinu. Medjutim posle su to bili mlazevi i za te dve nedelje koliko sam pokusavala da mu uvedem sve vrsta adaptiranog mleka on je izgubio 200gr. Sreca moja pa je tada jeo cvrstu hranu. A kad sam mu dala kravicu ako verujes nista. Do dana danasnjeg ni jednom nije bljucnuo niti povratio a znao je pojede za obrok i do 250ml. Zato obozava i jogurt i pavlaku i sve na bazi mlecnih proizvoda- pogorovu one hipp kasice vocni dueti sa jogurtom i kravljim sirom. I doktorkase cudila ali sta je tu je. Zvali smo cak i beograd i oni su nas malo utesili da nije strasno sto pije kravicu, znas ono na principu, pa i vi ste to pili kad ste bili mali, nije bilo adaptiranog melka. E udavi te ja..

MA pisite zene recepte prebicu vam guve:mrgreen:

Od karfiola i pirinca - daje se od 7 meseca

100gr karfiola, 1 sargarepa, 1 kasika pirinca, persunovo lisce, malo mleka buter.
Sve skuvati( posebno karfiol i sargarepu, a posebno pirinac), kada je skoro gotovo , pomesati dodati persunov list vratiti na vatri jos 5 min. Izmiksati, dodati malo mleka i buter.

Od kupusa - daje se od 7 meseca

150gr kupusa, 50 grkrompira, 30gr sargarepe, 50 grama paradajiza, list persuna
Prvo staviti sargarepu i krompir, posle 5 minuta dodati kupus i kuvati dok povrce ne omeksa. Iseci paradajz i staviti pred kraj kuvanja u corbu i posuti persunom.

Boranija sa mirodijom - daje se od 7 meseca

100gr boranije,1 sargarepa 1 kasicica mirodije
Sveze obranu mladu boraniju dobro oprati i iseci, uzeti i sargarepu i kuvati. Pri kraju kuvanja dodati mirodiju. Izmiksati sa malo puterom

Ma nisi,uopste.Stvarno je strasno kad beba ima problem a mama je nemocna i pokusava da joj pomogne. Moj jadnicak nije mogo da siki od zutice,pa kad mu je prosllo vise nije imao sta da siki.Par gutljaja i to je sve. Plakao je neutesno.Sva sreca pa mu posle Bebelaka lepo prihvatio Nan i sad rucka ko zmaj.Mada ovih dana nesto nece.Gadi se i pokazuje mi da mu se povraca kad god mu stavim cuclu da rucka.Tako je radio kad ga je bolelo grlce,a nase doktorke nema - na godisnjem je.A zamena je da te Bog sacuva.Hteli ljudi da je biju zbog nemarnosti.Eto sad sam ja tebe udavila.Ali malo mi je lakse

Blitva sa krompirom - daje se od 8 meseca

100gr mlade blitve, 1 krompir, malo putera ili maslaca
Mladu, sveze ubranu blitvu oprati, odvojiti cvrste delove i bariti u posoljenoj vodi. Ocediti i baciti vodu. U drugom sudu kuvati krompir, kad je gotov, dodati blitvu i maslac i propasirati

Spanac sa pavlakom - daje se od 11 meseca

100gr spanaca, buter, pavlaka, so
Spanac dobro oprati, odstraniti cvrste delove, ocediti i iseckati. Dinstati na buteru dok omeksa malo posoliti pomestati sa pavlakom. Sluzi se mlako

Dzigerica sa sargarepom - daje se od 7 meseca

50 gr dzigerice, 2 mlade sargarepe, persunov list, nekoliko kapi limuna, 1 kasicica butera
Sargarepu kuvati 20 minuta a dva minuta pre zavrsetka kuvanja dodati persunov list.Izvaditi i sargarepu i persun i u toj vodi kuvati sitno iseckanu dzigericu 50minuta. Dobro ispasirati i dodati buter i nekoliko kapi soka od limuna

Jagnjetina sa spanacem - daje se od 7 meseca

100gr jagnjetine(kotlet ili odrezak od buta) 100 gr spanaca 1 kasicica mladog sira, maslac
Jagnjetinu kuvati u slanoj vodi dok ne omeksa. Spanac posebno kuvati.Propasirati dodati maslac i malo mladog sira.

bas cudno, pokusacu da mu namazem lavandu tamo... mozda ce upaliti
hvala na savetu :D

Koh - daje se od 10 meseca

Staviti 200 mlmleka da se kuva i kad provri u tankom mlazu polako sipati 1 solju griza uz stalno mesanje da se ne bi zgrudvalo ili zagorelo, dok se potpuno ne skuva i ostaviti da se ohladi. U posebnoj ciniji umutiti 1 zumance, malo secera i sok od pola limuna i sipati u griz.Pripremiti vatrostalnu posudu, premazati buterom i staviti u rernu da se pece.Izvaditi ohladiti i sipati ili malo mleka, ili soka od sezonskog voca

Krem sa zumancetom - daje se od 8 meseca

Zumance prokuvati, zgnjeciti, dodati 200ml mleka,prstohvat secera i staviti da prokljuca.Dodati dve samlevene piskote i mesati dok se ne zgusne.Sluziti malo ohladjeno

Back