SAVETI O BEBAMA

• Začetnik teme Začetnik teme mamaa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Majo,super su ti recepti.Ja cu da probam mom da dajem kravlje mleko najverovatnije sa 10 ili 11 meseci i to u ovom tvom grizu,pire krompiru,kremu sa zumancetommmmm. Moram posto ce da krene u jaslice uskoro, i tamo ce mu dati kravlje mleko da pije.I med - al njega tek pred kraj, kad skoro napuni godinu dana.Samo ne znam sta da radim za one virsle sto sam videla na meniu.Moj je sin jako osetljiv,pa cim pojede nesto sto ima te aditive i ostale gluposti pocrveni mu cmar i dobije plihove.Jadnicak.Al ostajem pri odlluci da mu dajem adaptirano mleko dokle god bude hteo da ga pije

Ej cao devojke, eto mene... i moje bebe!!! Zelim da podelim svoje iskustvo (kojeg sam se toliko pribojavala) sa porodjaja ovde u Reykjaviku. Imala sam carski rez 11.8. Pod spinalnom anestezijom i muz je bio prisutan sve vreme. Cudesno iskustvo!!!!! I zabavno! Nikakva bol, samo iscekivanje. I najzad, bebac!!! Odmah su mi ga pokazali, onda isekli pupcanu vrpcu i dali ga mom muzu u ruke, a on mi ga je doneo i stavio na grudi dok su oni zatvarali rez. A rez su inace zaheftali, ne usili! Odmah smo zatim otisli u sobu za oporavak, naravno, svi zajedno. Na dva sata. Dobio je ocenu 9 i 10 na Apgar testu. Bas smo ponosni:) Posle toga, pocela sam malo da pokrecem noge i odveli su nas u sobu. Muz i mama su bili sa nama sve vreme. Odmah sam ga dojila, jos u sobi za oporavak. Malisa je bio 53cm i 3725g. Skolski:) Treci dan su mi skinuli gazu sa reza i oterali na tusiranje, sto u Srbiji ne smes 15 dana zbog rane. Nisu me vise previjali, jer je rez potpuno zarastao. Cetvrti dan su ga okupali, u kadici, bez ikakvog previjanja i dezinfikovanja pupka. Patrljak je otpao sedmog dana, bez ikakave infekcije, suseci se na vazduhu samo, a ciscen je stapicima za usi prvo mokrim, pa suvim, da bi ostao suv na kraju. Znaci, maltretiranje sa jodom, kupanjem polivanjem preko ruke i zavijanjem pupka je totalno izgleda besmisleno!!! Cetvrti dan smo bili uvece vec kod kuce! Slatki smo kao secer, a Gasu u mom profilu ce uskoro zameniti jedan mali Filip, zvani Ficko, samo da ga ishendlujem, jer se upravo budi:) Ljubim vas, pisemo se uskoro!

Ja sam mog Nikolu dojila do 3 meseca,ali sam izgubbila mleko tako da ga dohranjujem.Citajuci tvoj post dolazim do zakljucka da ti nocu nemas dovoljno mleka pa ti se beka budi non stop gladna jer se nije dobro nasisala.Moj savet je da pokusas obilno da veceras da bi imala vise mleka ili da joj pred spavanje das zitarice da popije na flasicu,samo kupi neku cuclu sa vecom rupicom ili je jednostavno malo prosiri posto je kasica gusta.Videces da ce biti malo sitija nego inace.Mozes slobodno da pocnes sa zitaricama jer ti jer beka stasala za dohranu.Zato je i gladna jer joj tvoje mleko nije dovoljno.Ja ti preporucujem Hipp (kutija sa zitaricama) jer u sebi ima probiotike,gvozdje,jod i kalcijum.Pravi se sa vodom posto ima adaptirano mleko u sebi.I Humana ima ok zitarice.Za pocetak mozes u flasicu da izmuzes tvoje mleko i da stavis jednu kasiku zitarica da bi se bebin stomak navikao na cvrstu hranu i tako 3 dana pa onda stavis 2, pa opet dva dana, i onda joj stavis 3-4 u zavisnosti kolika je razmera vode i zitarica. Sve ti pise na kutiji.Ajd probaj pa nam javi:bye:.

Mislim da nije problem u mlijeku. Mislim da mlijeka imam dovoljno i cini mi se da bih mogla da hranim jos jednu bebu sto se tice kolicine mlijeka :D. Ma salu na stranu, ipak mislim da ona samo mene zeza nocu jer kada se probudi ne jede puno,mozda samo minutu dvije i odmah ponovo utone u san. Tako da mi vise izgleda da ona samo zeli kao neku "potvrdu" da sam ja tu, blizu nje...Sasvim dobro napreduje i doktor ne preporucuje do sest mjeseci nista drugo osim mlijeka...valjda zbog nekakvih alergijskih reakcija...
Ono sto ja radim je da je uvece okupam, nahranim i spustim u krevetac. Kada se probudi, ja je prenesem kod nas u krevet tako da spavamo zajedno. Meni je tako lakse, jer svaki put kad se opet probudi ja samo "uvalim" siku i nastavimo spavati. Ali opet, noc je noc,a kada je san isprekidan,to je...uh...narocito kad moras ujutru na posao...tako da mi je velika zelja da prespava noc...
A da, za hranu...to mi je narocito zao...zivim u Americi i ovdje ne mogu da kupim keksolino, cokolino itd... To mi je stvarno zao sto ce moja curica biti uskracena za te nase predivne proizvode...a tek plazma keks...vec me tuga hvata...

Majo,super su ti recepti.Ja cu da probam mom da dajem kravlje mleko najverovatnije sa 10 ili 11 meseci i to u ovom tvom grizu,pire krompiru,kremu sa zumancetommmmm. Moram posto ce da krene u jaslice uskoro, i tamo ce mu dati kravlje mleko da pije.I med - al njega tek pred kraj, kad skoro napuni godinu dana.Samo ne znam sta da radim za one virsle sto sam videla na meniu.Moj je sin jako osetljiv,pa cim pojede nesto sto ima te aditive i ostale gluposti pocrveni mu cmar i dobije plihove.Jadnicak.Al ostajem pri odlluci da mu dajem adaptirano mleko dokle god bude hteo da ga pije

Mislis na virsle koje ce poceti da jede u jaslicama? I ja sam mom dala i jogurt i pavlaku ali pretpostavljam da je to za one mame koje doje svoju decu ili ima i onih koje ne daju mlecne proizvode sve dok pije i adaptirano mleko. Ja mislim da je to izuzetno zdravo i treba davati bebama posebno jogurt. I moj ce u jaslice i to planiram da ga dam 01.12. da vidim kako ce da se navikne, prvo na 2 sata a posle cu da produzujem. Ako mu ne odgovara da vidim sta cu dalje..

Pokusaj da joj stavis cuclu kad tako kenjka. Ako nije gladna i ako te samo zeki slobodno joj daj cuclu i uzivaj.Tako se i moj mali budi,bole ga zubici i ja sam cuclu u usta i jednog plisanog zeku kojeg obozava i ponovo spava kao jagnje.Neki su protiv toga da se detetu daje varalica,al kad pomislim da su meni zagnojila oba palca od sisanja i grickanja i da sam zbog toga primala kristalni penicilin kao bebce duda mi dodje kao manje zlo. Sto se tice zitarica slobodno daj bebi i nemoj da slusas doktore jer ke..njaju nevidjeno. Svi imaju neke svoje skole i da ti ne pricam.E sad,posto si u "obecanoj zemlji" ne znam kakve zitarice ima kod vas i sta sve stavljaju u njih pa se zato ogradjujem. Ja sam licno za zdravu ishranu,ali ti tvrdim da joj nece nista biti od pirincanih ili kukuruznih pahuljica pomesanih sa tvojim mlekom. Postoji i Milupa zitarice,ali moj malisa je bio alergican na adaptirano mleko iz njih pa mu je guza bola crvena ko paradajz.
ako nije gladna ti sacekaj 6 mrsrci pa joj slobodno uvedi zitarice i pitaj sve sto te intresuje jer sam sam stvarno moze se reci doktorirala tu ishranu sa mojim klincem. Imas nize moju temicu za ishranu odojcica i kako se i kada sta uvodi pa procitaj. Za Plazmu nisam sigurna da je neko uvozi u USD ali za Australiju znam jer to moja firma carini i salje coveku koji tamo ima prodavnicu.

To je velika zabluda - ne davati mlecne proizvode dok se daje adaptirano mleko.Mislim da zene nisu upucene. Jogurt je najzdravija namirnica i moze zameniti jedan mlecni obrok.Pogotovo onaj punomasni sa acidofilnim bakterijama.Za mladi nesoljeni sir se smatra da je jako zdrav i da se pola porcije sira jednaka jednoj porciji mleka. Ko ne veruje nek se raspita. I ja cu mog malisu u decembru bas kao sto si napisala.Ako se ne snadje tesko meni.

Ja sam pavlaku dala mom sinu sa 8,a jogurt i kiselo mleko sa 7

Inace moj Nikola obozava jogurt a mogu ti reci da u zadnje vreme vise jede slane obroke nego slatke sto me posebno raduje. Dala sam mu i papriku i paradajz, a crni luk obozava.Pocela sam i sadzigericom jos pre mesec dana ali tad je nije hteo, sad hoce ali moram da stavim dosta pavlake. Tvoj Nikola sta najvise voli?

To je velika zabluda - ne davati mlecne proizvode dok se daje adaptirano mleko.Mislim da zene nisu upucene. Jogurt je najzdravija namirnica i moze zameniti jedan mlecni obrok.Pogotovo onaj punomasni sa acidofilnim bakterijama.Za mladi nesoljeni sir se smatra da je jako zdrav i da se pola porcije sira jednaka jednoj porciji mleka. Ko ne veruje nek se raspita. I ja cu mog malisu u decembru bas kao sto si napisala.Ako se ne snadje tesko meni.

J aima srece sto radim u drazavnoj firmi pa ako nece imam prava i na celi godisnji ( ceo mesec) a i na bolovanje. A inace na prolece planiram da se dam u akciju i priustim Nikoli batu ili seku..do tada cemo se valjda snaci sa cuvanjem a posle cu ponovo ja...

I Nidza voli jogurt,kacamak,muskatnu tikvu ( bundevu) al najvise voli mumu hahhaha
jede i dzigericu,luk samo u corbi,dobio je pre neki dan i male komadice paradajza sa sirom i svidelo mu se. Ima sad da se kupi onaj mladi sir koji ima minimalno masti - sto nije dobro za njih i min soli sto je odlicno. Masnoca se moze nadoknaditi dodavanjem maslaca tj putera u sir,naravno ako pored toga ne jede nesto sto u sebi sadrzi masnocu - npr pavlaka ili sl.

I Nidza voli jogurt,kacamak,muskatnu tikvu ( bundevu) al najvise voli mumu hahhaha
jede i dzigericu,luk samo u corbi,dobio je pre neki dan i male komadice paradajza sa sirom i svidelo mu se. Ima sad da se kupi onaj mladi sir koji ima minimalno masti - sto nije dobro za njih i min soli sto je odlicno. Masnoca se moze nadoknaditi dodavanjem maslaca tj putera u sir,naravno ako pored toga ne jede nesto sto u sebi sadrzi masnocu - npr pavlaka ili sl.

Ja hocu da mu dam i makarone sa sirom samo ne znam da li ce moci lepo da se izblendaju jel moj nikola jos uvek jede sve miksirano, ai moj jede luk u corbi ali kad ga ima on kao da oseti i sve pojede.U Jasminkinoj knjizi pise i pita ali to mi nikako nije jasno kako bi jeo.

Pise i pita,al to je za decu koja imaju zube i koja jedu sve muljano npr kao Mirabelina cera koja tecno nece ni da lizne.Moj pljuje kad ima malo parcence koje nije izmiksano,ali hleb i sir hoce da mulja po ustima.
Ja imam stapni mikser i taj reze sve zivo.Juce sam bila u Tempu i nasla muljane makarone tj testo sa sunkom i povrcem od proizvodjaca Sunval. To ti je ona faza III koju pomilnju kad dete prelazi sa miksanog na muljano.
Bila sam na roditeljskom (mom prvencu ljubi ga majka) i tamo su nam rekli da ih sa 10 meseci navikavamo na muljano sa viljuskom jer ce i tamo tako jesti pa ti preporucujem da za mesec dana pocnes da vodis rat oko klope kao i ja sa mojim. Beli hleb pisu da treba davati deci,ali onje tako gnjecav da se lepi za nepca.Moj obozava sa mekinjama jer malo sladi a ne lepi se,vec moze lepo da ga mulja poustima,sazvace i porucka.
A makarone kupi bez jaja zbog belanceta.Bar jos neko vreme.Ipak su oni jos mali.

Pise i pita,al to je za decu koja imaju zube i koja jedu sve muljano npr kao Mirabelina cera koja tecno nece ni da lizne.Moj pljuje kad ima malo parcence koje nije izmiksano,ali hleb i sir hoce da mulja po ustima.
Ja imam stapni mikser i taj reze sve zivo.Juce sam bila u Tempu i nasla muljane makarone tj testo sa sunkom i povrcem od proizvodjaca Sunval. To ti je ona faza III koju pomilnju kad dete prelazi sa miksanog na muljano.
Bila sam na roditeljskom (mom prvencu ljubi ga majka) i tamo su nam rekli da ih sa 10 meseci navikavamo na muljano sa viljuskom jer ce i tamo tako jesti pa ti preporucujem da za mesec dana pocnes da vodis rat oko klope kao i ja sa mojim. Beli hleb pisu da treba davati deci,ali onje tako gnjecav da se lepi za nepca.Moj obozava sa mekinjama jer malo sladi a ne lepi se,vec moze lepo da ga mulja poustima,sazvace i porucka.
A makarone kupi bez jaja zbog belanceta.Bar jos neko vreme.Ipak su oni jos mali.

Ocigledno su sve Nikole na isti kalup. A prvenac koliko ima? Meni je kupovina veliki problem posto ovde kod nas skoro nicega nema tako da kad doem kod mojih u Nis ( ja sam odatle) ja onda pazarim ko pustena sa lanca. Na onoj temi Saveti sam pitala za sediste za bebe od 9-18kg. Kazi mi kakvo je tvoje iskustvo, koju marku preporucujes?

Ej cao devojke, eto mene... i moje bebe!!! Zelim da podelim svoje iskustvo (kojeg sam se toliko pribojavala) sa porodjaja ovde u Reykjaviku. Imala sam carski rez 11.8. Pod spinalnom anestezijom i muz je bio prisutan sve vreme. Cudesno iskustvo!!!!! I zabavno! Nikakva bol, samo iscekivanje. I najzad, bebac!!! Odmah su mi ga pokazali, onda isekli pupcanu vrpcu i dali ga mom muzu u ruke, a on mi ga je doneo i stavio na grudi dok su oni zatvarali rez. A rez su inace zaheftali, ne usili! Odmah smo zatim otisli u sobu za oporavak, naravno, svi zajedno. Na dva sata. Dobio je ocenu 9 i 10 na Apgar testu. Bas smo ponosni:) Posle toga, pocela sam malo da pokrecem noge i odveli su nas u sobu. Muz i mama su bili sa nama sve vreme. Odmah sam ga dojila, jos u sobi za oporavak. Malisa je bio 53cm i 3725g. Skolski:) Treci dan su mi skinuli gazu sa reza i oterali na tusiranje, sto u Srbiji ne smes 15 dana zbog rane. Nisu me vise previjali, jer je rez potpuno zarastao. Cetvrti dan su ga okupali, u kadici, bez ikakvog previjanja i dezinfikovanja pupka. Patrljak je otpao sedmog dana, bez ikakave infekcije, suseci se na vazduhu samo, a ciscen je stapicima za usi prvo mokrim, pa suvim, da bi ostao suv na kraju. Znaci, maltretiranje sa jodom, kupanjem polivanjem preko ruke i zavijanjem pupka je totalno izgleda besmisleno!!! Cetvrti dan smo bili uvece vec kod kuce! Slatki smo kao secer, a Gasu u mom profilu ce uskoro zameniti jedan mali Filip, zvani Ficko, samo da ga ishendlujem, jer se upravo budi:) Ljubim vas, pisemo se uskoro!
cestitam :)

i moj sin se zove Filip :lol:
i ja sam imala carski sa epiduralom :lol:

Moram da objavim kako sam resila problem sa osipom na ledjima i svrabom...

dasa se vise ne cese, dasa vise nema nikakve crvene tacke a ledjima
jer smo promenili pelene!

onaj prokleti aloe losion u Pampers pelenama je kriv... sada isto imamo pampers pelene, ali neke druge vrste bez tog losiona
uzas!
i danas dok smo trazili merdevine (posto smo izasli iz stana, bez kljuca, a vrata se zakljucala za nama :lol:) pa sam spopala i nekog komsiju sa bebom u rukama koja je imala one ozloglasene Pamers pelene... i njegova cerka ima osip!!!

Moram da objavim kako sam resila problem sa osipom na ledjima i svrabom...

dasa se vise ne cese, dasa vise nema nikakve crvene tacke a ledjima
jer smo promenili pelene!

onaj prokleti aloe losion u Pampers pelenama je kriv... sada isto imamo pampers pelene, ali neke druge vrste bez tog losiona
uzas!
i danas dok smo trazili merdevine (posto smo izasli iz stana, bez kljuca, a vrata se zakljucala za nama :lol:) pa sam spopala i nekog komsiju sa bebom u rukama koja je imala one ozloglasene Pamers pelene... i njegova cerka ima osip!!!

eto,ennna i ja smo lepo rekle da taj losion od aloe vere i Pampers uopšteo nije tako dobar...reklama je ogromna,a ima boljih pelena...važno da je Filipova guza sad dobro:heart:

Jao ljudi - grcevi!!! Ima 12 dana i juce su poceli da ga cepaju grcevi! Dojim ga, ali mu povremeno, uglavnom uvece dajem i malo formulice, 20-30ml, da bi malo duze spavao. Kad sisa samo, preko dana, sad kad su poceli da ga muce grcevi, spava samo po sat dva, onda se probudi gladan, pa sisa kratko, pa opet zaspi umoran i tako u vrzino kolo. Ali dam mu formulicu i onda se bas odmori, pa je pre podne kao nov:) Ali cula sam za neke kapi, espumisan. Narucila sam tati da ih kupi u Beogradu, pa ce mi poslati. Imate li neki predlog za u medjuvremenu, dok kapi stignu? On toliko tuzno place da to nije normalno:sad2:
A inace je dobar, place samo kad ga muce grcevi i kad mu nesto treba (kad se ukaki ili upiski i kad je gladan), mica mali:P

Jao ljudi - grcevi!!! Ima 12 dana i juce su poceli da ga cepaju grcevi! Dojim ga, ali mu povremeno, uglavnom uvece dajem i malo formulice, 20-30ml, da bi malo duze spavao. Kad sisa samo, preko dana, sad kad su poceli da ga muce grcevi, spava samo po sat dva, onda se probudi gladan, pa sisa kratko, pa opet zaspi umoran i tako u vrzino kolo. Ali dam mu formulicu i onda se bas odmori, pa je pre podne kao nov:) Ali cula sam za neke kapi, espumisan. Narucila sam tati da ih kupi u Beogradu, pa ce mi poslati. Imate li neki predlog za u medjuvremenu, dok kapi stignu? On toliko tuzno place da to nije normalno:sad2:
A inace je dobar, place samo kad ga muce grcevi i kad mu nesto treba (kad se ukaki ili upiski i kad je gladan), mica mali:P

ova prica o malo formulice mi mirise na savet tvoje mame :mrgreen:
ne slusaj!

to kako se tvoj sin ponasa je sasvim normalno, moj je sisao non stop, prva dva meseca je prakticno bio zalepljen za moju sisu po ceo dan i ja sam mislila da je to uzasno i nenormalno, pa sam i zvala konsultanta za dojenje da dodje hitno da vidi sta se desava sa mojim sinom... a mama se naljutila sto necu da je slusam u vezi sa formulom, pa jos nije htela da prica sa mnom... strasno, ali bas me briga sto se ljuti, vaznija je beba nego njeni osecaji... sve u svemu, to je sasvim normalna pojava, bebe su uglavnom takve, samo hoce da sisaju, ali nece tako zauvek. Znam da je tesko, iz jednog aktivnog zivota postanes pasivna jer ne mozes previse da mrdas jer ti neko stalno sisa sisu :P

takve su bebe!

budi srecna, to je super... videces i sama

za grceve je dobro da ti pijes caj za dojenje, toplo ti preporucujem caj od Welede koji mozes naruciti preko neta ili kupiti u nekoj apoteci-prodavnici zdrave hrane, ali pretpostavljam da ti je zgodnije preko neta, pa ti postar donese... buduci da imas nove obaveze

ja sam pila taj caj i nismo imali nikakvih problema, malo smo masirali stomacic, npr. kada ga muci stomak ja sam ga skinula, masirala stomacic sa nekim uljem specijalno za to... to ulje mu greje kozu, pa mu prija... i to masiranje je super, a posle i vezbice, dizali mu nozice, pa se on ukaki, pa mu bude bolje i spava lepo i sisa.

ali caj je zakon! obavezno uzmi caj i zaboravi na tu hemiju
mogu ti dati link za internet prodavnicu gde ja kupujem i gde sam kupovala taj caj

i nemoj nikad da mu das formulu zeno... jesi luda?

Back