Šarplaninac

Bibalux-1.jpg

:zskace::heart::heart:

i šta to znaci da i ovaj s papirima moze bit da je mjesanac necega? dali ima jos negdi za nabavit šarplaninac karakterom i izgledom kakvog su svi znali,ostar hrabar,da ga se ne da podmitit. ja se sjecam nasa dva sto smo nabavili s Karadordeva od vojske, 90ih godina to su bili pravi sarplaninci,ove sve posle mi je tako.
Prije mjesec dana sam kupio stene kojem je mama takva kao sto sam napiso,a tata je mirniji,psi su s papirima i muzjak ima 80 u grebenu.

nije više moderno imati oštrog psa , sad je vazno da pas zabije rep u zadnjicu i da gura glavu na milovanje

svako mulja sa papirima

za mene šaplaninac koji nije oštar ko žilet i nije šarplaninac pa makar mu i tata i mama i ostala rodbina bili šampioni i ne znam koliko bili visoki ili teški

kako ja definišem oštrinu
da čuva dvorište od nepoznatih i zaštiti imovinu
da se ne plaši nepoznatih ,
da ne prima hranu od istih već samo od ukućana , veoma važno da ti komšija ne baci kosku umočenu u živu sodu
a kad ga izvedeš napolje da ne kidiše na ljude , već da bude miran i na recimo oprezu
da ne reaguje na tudju decu i ako moze da ne reaguje na druge pse

Najzalosnije je to sto neki stariji odgajivaci forsiraju i stalno
to spominju da Sarplaninac ne smije da bude ostar da na
svjetskim izlozbama se to ne tolerise ....

ALi to pise u standardu, da pas treba da ima bas takav karakter a zube uz stalozenog vlasnika koji za psa predstavlja alfu i omegu, sudija bi morao da moze da pregleda zubalo i kod muzjaka testise. Nista gore nego kad smi odgajivaci ne postuju standard rase koju drze.

ALi to pise u standardu, da pas treba da ima bas takav karakter a zube uz stalozenog vlasnika koji za psa predstavlja alfu i omegu, sudija bi morao da moze da pregleda zubalo i kod muzjaka testise. Nista gore nego kad smi odgajivaci ne postuju standard rase koju drze.

Ziva ti je to istina . Ali kazu ne mogu ih prodat preko
ako su ostri . Pa se sve bojim da ce nam Sarplaninac
doc ko Bernski planinski pas , da ce mu ubit sve ono
zbog cega je nadaleko poznat i cuven .

Ziva ti je to istina . Ali kazu ne mogu ih prodat preko
ako su ostri . Pa se sve bojim da ce nam Sarplaninac
doc ko Bernski planinski pas , da ce mu ubit sve ono
zbog cega je nadaleko poznat i cuven .

uvek će trebati oštrih pasa bar kod nas
sad zavisi od trendova , neke godine popularan je NO neke ROT ili neke moderne mešavine koje ljudi uglavnom kupuju da bi se hvalili koliku su novca dali za njega
ali šarac ostaju uvek tu , verovatno podcenjen
low cost pašče

Tacno , on je vazda popularan . I treba da smo ponosni sto
ga imamo . Jer malo bi koja rasa opstala kao on u planini
sa oskudnom hranom , teskim uslovima zivota . Da se izbori
protiv predatora , da sacuva svoje stado .

Prvu vakcinaciju štenadi ( bez obzira na rasu ) radimo u sedmoj nedelji starosti. Revakcina se daje posle trideset dana. Po potrebi daje se i treća vakcina posle petnaest dana.
Prvo čišćenje od parazita ( gliste) se radi u trećoj nedelji starosti ( pre samog početka prehranjivanja štenadi),zatim sa šest nedelja starosti. I tako dva puta mesečno ( dok god su štenci kod nas).

Ovo je moja ženka i mali štenac aga od 3 mjeseca

Prilozi

• IMG_0442.jpg
    IMG_0442.jpg
    23,8 KB · Pregleda: 24
  • IMG_0446.jpg
    IMG_0446.jpg
    17 KB · Pregleda: 19
  • IMG_0447.jpg
    IMG_0447.jpg
    14,9 KB · Pregleda: 16
  • DSC00255.jpg
    DSC00255.jpg
    70,8 KB · Pregleda: 17
Poslednja izmena:
nemam,nisam sliko ga,a probat cu nabavit sliku,a razmisljam da ga kupim. ima tri god to me malo muci kako bi se prilagodio,on je iz srbije uvezen iz loznice kod šabca,tako mislim da mi je reko covjek taj,i prodo bi ga.

loznice kod šabca,tako mislim da mi je reko covjek taj,i prodo bi ga.
Ako je ono šta mislim da jeste ( voleo bih da grešim ),računajte da će te za početak imati problema sa štenetom u vezi zadnjih udova ( možda i prednjih) kao još nekih problema tokom odrastanja psa. Molim vas nemojte me shvatiti pogrešno niti zlonamerno.Samo želim da na vreme ukažem na moguće probleme da bi se uz pravilnu negu i ishranu koliko toliko izbegli ( ako to uopšte bude moguće ). Svaki faktor u odgoju šteneta ( bilo koje rase ) je vrlo bitan. Počevši od porekla pa preko ishrane,nege,uslova života , itd...

Back