Šarplaninac

383830_1669554794542_1707535954_904000_1058409861_n.jpg

imam sarplaninca starog 3god i oko9 meseci veoma je miran i dobar sem kada neko nepoznat dodje u dvoriste bele je boje i ima bujnu grvu i veliku glavu mogu vam reci da je to jedan od najboljih i najvernijih pasa a evo i zasto jedna od situacija u kom je moj pas dokazao vernost i odanost meni: pre otprilike 2,5god dosla mi je kuci starija sestra od strica meda(moj pas) bio je pusten i igrao se samnom ja sam nesto iznervirao sestru i ona mi je udarila samar tako da sam ja od udarca pao na zemlju kada je to uradila meda je odmah skocio ispred mene i poceo sapom da udara moju sestru, da laje na nju, rezi i zamolo je nije ujeo to je jedna mnogih situacija sa njimverni smo prijatelji i svaki dan ga obilazim imam samo 12god i mogu vam priznati da je sarplaninac najbolji prijatelj kojeg mozete imati moze se cak porediti i sa ljudima...pozzzz

procito sam cjeli forum,i od malena poznam šarplanince jer su ih imali moji a sada i ja sam. svi govore ovakvi onakvi krizani s kavkazom s ovim s onim. a sta ako pas ima papire zna mu se porjeklo, naerast i postize visinu 75cm ili cak 80cm u grebenu? to nije sarplaninac ili? negdi citam o standardu pise muzijak do 65cm, pozeljni visi psi,negdi nepozeljni visi psi i sta je tu sada ispravno?:lol:

Ranije tokom istorije rase su ukrstani sa NO da bi se dobili poslusniji, mirniji psi da bi kasnije, da bi ih vratili sto pribliznije izvornoj formi, koristili autohtone pse i kavkasce. Otud neujednacenost u eksterijeru i nedoslednosti u standardu sto se tice boje i visine. (Ovo je iskljucivo iz literature i iz razgovora sa jednim poznanikom, int. kinoloskim sudijom, ispravite me ako gresim.)

i šta to znaci da i ovaj s papirima moze bit da je mjesanac necega? dali ima jos negdi za nabavit šarplaninac karakterom i izgledom kakvog su svi znali,ostar hrabar,da ga se ne da podmitit. ja se sjecam nasa dva sto smo nabavili s Karadordeva od vojske, 90ih godina to su bili pravi sarplaninci,ove sve posle mi je tako.
Prije mjesec dana sam kupio stene kojem je mama takva kao sto sam napiso,a tata je mirniji,psi su s papirima i muzjak ima 80 u grebenu.

Back