Šarplaninac

28012012067.jpg
28012012068.jpg
28012012064.jpg
28012012062.jpg
Prvo da pozdravim sve na forumu, a posebno Utvara jer zahvaljujuci njegovim savjetima poceo sam da "shvatam" i pravilno da hranim i njegujem ovu predivnu rasu. Imam muzjaka starog 20 mjeseci, Lenoxa. Maloprije sam se igrao s njime napolju pa sam napravio par snimaka. Malo je nezgodno kada covjek sam slika. Samo bi se igrao. Nece da stane mirno da ga "uhvatim" kako ja hocu nego kako on zeli. Inace je poslusan pas. Naucio sam ga osnovno da sjede legne i da ide u kavez na komandu. Nista mi vise i ne treba. Socializovan je, ali Utvar kao sto si rekao da treba vremena da " proradi " tacno i bi tako. Nema ulaska u dvoriste nikom sem mene i cerke. Nesto ni suprugu ne "mirise". Mada imam osjecaj da mu treba jos jedno pola godine da "proradi" pravo. Kao da je jos uvijek malo stene samo bi se igrao i skakao. Da vas vise ne davim. Pozdrav svima i probacu postaviti koju fotku.
28012012057.jpg

Poslednja izmena:
Sastane hvala na lepim rečima,no na kraju krajeva ja i nisam nešto bog zna koliko uticao na rast i razvoj tvog psa. To je ipak tvoja zasluga i tvoj uspeh. ;)
U svakom slučaju,lepo odhranjen pas.

meri.jpg

Meri,dama od deset leta.

Prilozi

• mici.jpg
    mici.jpg
    28,3 KB · Pregleda: 8
Poslednja izmena:
zanima me posto u standardu koji sam citao (zamalo nisam pao sa stolice) pise da muzijak ima od 35 do 45 kg u radnoj kondiciji a visina grebena prosecno 62 cm,ja se raspitam koliki je bio moj sarac posto sam bio tada klinac kad sam ga imao i rekli mi da je imao 50 i neki kg sa 6 meseci i skoro 70 cm u grebenu.Stvarno ne mogu zamisliti odraslog sarplaninca koji ima 45 kg.Zato sam te i pitao prosto mi nelogicno.

Vidiš ja mogu da zamislim odraslog šarplaninca od 45-50kg. U standardu je data naj niža visina za šarplaninca,gornja nije navedena.Dakle nema je. Lično za moj ukus naj više mi se svidjaju psi od 68-72cm i težine od oko 50-ak kg. Te visine i kilaže nam naj češće daju ( naravno vrlo je bitno da je jedinka kompletno zdrava/ispravna u svakom segmentu) naj funkcionalnije pse.

70-73 cm je po meni najljepsa visina za Sarplaninca . Da bi bio
kompletan u svakom segmentu sto rece Utvar . Gledao sam i
vece primjerke jednog mnogo dobrog sa 83cm ali je to stvarno
rijetkost . Uglavnom ti veci psi budu limfaticni , sa opustenim
usnama , nerjetko im zadnje noge imaju kravlji stav ...

Znaci moj je bio van proseka?
ok je i meni da bude tu oko 78-72 naj lepse i izgleda, ali samo 50 kila mi cudno posto sam mislio da treba da imaju oko 60kg to je ipak veliki pas

Poslednja izmena:
moja zenka im oko 68,69 u grebenu. zanima me kakva je to visina za zenke?

Visoka,no bitno je da je povezana/kompaktna.

dali si kavkazi puno bolji cuvari od šarplaninaca kao sto mi svi govore?

Sve je stvar lične prirode,no kakvkaz mi ne bi trebao ni da mi ga neko pokloni sve sa 100 evrića oko vrata. Rase u mnogome slične ali takodje dosta i različite.

prekrasan mi je ovo pas,obozavam te boje. samo steta sta ga tako drzis vezanog. kaki je cuvar

Pozdrav svima, ne znam dali si (josipp 1983) mislio na mog psa ili na nekog drugog?
Maloprije sam mjerio visinu svog Lenoxa. Probao na sve moguse nacine. Mjerio sam sam i nikako da uspijem. Pomocu svih mogucih pomagala i na kraju sam morao ga staviti uz nogu i izmjeriti tako. Dobio sam visinu od 86 cm. Sad ljudi koliko sam mogao najvise tu ufulati, ne znam. Gledao sam da to bude u visini grebena. Ne znam kako bi ni izmjerio kada niko ne smije da mu pridje. Visina ograde pored koje sam ga slikao je 130 cm. Sad i vi ocijenite. Na kraju krajeva nije to toliko ni bitno, Ali bih volio da znam otprilike koliki mi je pas u odnosu na ostale muzjake. Na sta si Utvar mislio kada si rekao da pas mora biti povezan . Sta se sve gleda? Jel ovaj moj "medo" kompaktan?
P. S . Utvar, ljepse stence u zivotu nisam vidio.

Poslednja izmena:
.

Sve je stvar lične prirode,no kakvkaz mi ne bi trebao ni da mi ga neko pokloni sve sa 100 evrića oko vrata. Rase u mnogome slične ali takodje dosta i različite.[/QUOTE]

Zasto tako misljenje o toj pasmini ako nije tajna? mene dosta ljudi nagovara na tu pasminu,a sarplanince imam od kad znam za sebe. kao da su jos bolji cuvari i ostriji itd

Hvala na komplimentima. Kazem, mozda nisam 100% ispravno ni mjerio. Do sada sam vidio ovde kod nas samo par saraca,ali mu nisu ni blizu. Pazi, on vrijeme provodi u boksu, ali ga pustam na sajlu. Duga je nekih 30 metara. Nisam jos uspio ograditi imanje pa da ga pustim. Dusa me boli sto je svezan, ali mora za sada tako da bude. A sto se tice Lenoxa kao cuvara, Tu nema price. Sama njegova pojava je impozantna, a tek kada zalaje, strasno. Utvar je prije pisao o njima kao cuvarima i 100% je upravu. A sada sam i ja svjedok. Prije sam drzao rovajlera i bio je neprikosnoven, istina vodio sam ga na dresuru negdje u Staru Moravicu. Radio je sve na komandu. Medjutim nikada vise ne bih dao psa niko da mi dresira, niti da mi plati, a kamoli ja njemu. Medjutim, to je mozda prica za neku drugu temu. Pazi, ono sto mi se svidja kod Sarplaninaca, nema potrebe za bilo kakvom dresurom. Izgleda im je urodjena. Prvo, ako cujes Sarca da laje, znaj da nije dzaba. da neko ima. A drugo, trece, cetvrto i tako dalje, neprikosnoven pas, pametan, privrzen i cuva sigurno prostor gdje bude i u kom se nalazi. Moj je jos mlad, ali ima preduslove za dobrog cuvara. Na kraju zbog toga sam ga i uzeo. Mislim da je ovaj forum i super upravo za sve nas koji volimu ovu predivnu rasu, a pogotovo za nas (mislim prije svega na sebe) koji smo novi kada je u pitanje ova rasa. Vjerujte kada kazem, Imao sam rota oko 12 godina, Sarac dosta tvrdji, tvrdoglaviji, ali imam osjecaj kada nesto nauci da mu to ostaje urezano duboko u sjecanje. Istina nekad tesko i poslusa, zna sta treba, ali se kenjka i hoce i nece, ali na kraju uradi.

Zasto tako misljenje o toj pasmini ako nije tajna? mene dosta ljudi nagovara na tu pasminu,a sarplanince imam od kad znam za sebe. kao da su jos bolji cuvari i ostriji itd

Koliko sam ja kao laik i posmatrač sa strane u toku, a pretpostavljam da je to i Utvarovo mišljenje, šarac je kompaktniji i uravnoteženiji u svakom pogledu, dakle, i kao rasa i kao jedinke, lakši za obuku i saradnju, boljih zglobova i zdravlja uopšte i ujednačenijeg tipa.

Juce sam pustio malo sargu svog da se istrci po snijegu,inace ga tako pustam 2-3 puta sedmicno po 2 sata.E sad problem je u tome sto je tu dosao drugi pas,muzijak,njusili se malo i ovaj moj pas skocio na ovog drugog da se pari.Moze li mi ko od poznavaoco objasniti ovu pojavu?Na kraju se poklali,jedva sam ih razdvoio

Back