Hvala na komplimentima. Kazem, mozda nisam 100% ispravno ni mjerio. Do sada sam vidio ovde kod nas samo par saraca,ali mu nisu ni blizu. Pazi, on vrijeme provodi u boksu, ali ga pustam na sajlu. Duga je nekih 30 metara. Nisam jos uspio ograditi imanje pa da ga pustim. Dusa me boli sto je svezan, ali mora za sada tako da bude. A sto se tice Lenoxa kao cuvara, Tu nema price. Sama njegova pojava je impozantna, a tek kada zalaje, strasno. Utvar je prije pisao o njima kao cuvarima i 100% je upravu. A sada sam i ja svjedok. Prije sam drzao rovajlera i bio je neprikosnoven, istina vodio sam ga na dresuru negdje u Staru Moravicu. Radio je sve na komandu. Medjutim nikada vise ne bih dao psa niko da mi dresira, niti da mi plati, a kamoli ja njemu. Medjutim, to je mozda prica za neku drugu temu. Pazi, ono sto mi se svidja kod Sarplaninaca, nema potrebe za bilo kakvom dresurom. Izgleda im je urodjena. Prvo, ako cujes Sarca da laje, znaj da nije dzaba. da neko ima. A drugo, trece, cetvrto i tako dalje, neprikosnoven pas, pametan, privrzen i cuva sigurno prostor gdje bude i u kom se nalazi. Moj je jos mlad, ali ima preduslove za dobrog cuvara. Na kraju zbog toga sam ga i uzeo. Mislim da je ovaj forum i super upravo za sve nas koji volimu ovu predivnu rasu, a pogotovo za nas (mislim prije svega na sebe) koji smo novi kada je u pitanje ova rasa. Vjerujte kada kazem, Imao sam rota oko 12 godina, Sarac dosta tvrdji, tvrdoglaviji, ali imam osjecaj kada nesto nauci da mu to ostaje urezano duboko u sjecanje. Istina nekad tesko i poslusa, zna sta treba, ali se kenjka i hoce i nece, ali na kraju uradi.