Sarmatski Srbi

c0026377rosiamontanagol.jpg

Raša planina u Rumuniji (kao Raša u Istri, kao Raška u Srbiji)

http://en.wikipedia.org/wiki/Roşia_Montană

Не лупетај, Рошја Монтана није планина (поготово не "Раша планина"), него име округа кроз који пролази РЕКА Рошја:

http://en.wikipedia.org/wiki/Roşia_River

А на твојој слици је планина по имену Апусени и налази се у Рошја Монтани.

Poslednja izmena od moderatora:
"Раша боја"... Ај да се кладимо да овде на форуму има бар неко из твог краја и да никад у животу није чуо за ту непостојећу боју? (Осим ако ти баба која је ту реч користила није била Влахиња или Цинцарка.)

"Раша боја"... Ај да се кладимо да овде на форуму има бар неко из твог краја и да никад у животу није чуо за ту непостојећу боју? (Осим ако ти баба која је ту реч користила није била Влахиња или Цинцарка.)

Ja znacenje znam, slusao sam ga i moram sa armijom neznalica da se nosim, jer svi polaze od grckog i latinskog, a etimolosko znacenje rijeci svih ruza je raš = crven od sanskritske rijeci za krv rasya, tj. rašja sto znaci crvena.

Не лупетај, Рошја Монтана није планина (поготово не "Раша планина"), него име округа кроз који пролази РЕКА Рошја:

http://en.wikipedia.org/wiki/Roşia_River

А на твојој слици је планина по имену Апусени и налази се у Рошја Монтани.

Jos jednom pogledaj, protrljaj oci pa opet pogledaj:

Roşia Montană ("Roşia of the Mountains/in the Mountains"; Hungarian: Verespatak; German: Goldbach, Rothseifen)

Rumunski (zapravo srbska rijec): Roşia = crvena

Hungarian
: Veres = crvena

Njemacki: Rot = crvena

Sta ti nije jasno?

Па, Рошја није планина него река у том крају. :lol: Планина је Апусени.

Roşia of the Mountains/in the Mountains = планинска Рошја / Рошја из планине, а не "Раша планина".

Ja znacenje znam, slusao sam ga i moram sa armijom neznalica da se nosim, jer svi polaze od grckog i latinskog, a etimolosko znacenje rijeci svih ruza je raš = crven od sanskritske rijeci za krv rasya, tj. rašja sto znaci crvena.

СанСКРТ је само један од индоевропских језика, а не језик из ког су настали остали. На говорне језике у Европи су највише утицали латински и старогрчки, а корен за реч "црвен" је у свим ИЕ језицима сличан. С тим што су Срби ту реч заборавили и што је стара српска реч за црвено остала само у окамењеним изразима "рујно вино", "рујна зора" и глаголу "рудети" који више нико жив не користи ван фразе "зора руди".

Rumunski (zapravo srbska rijec): Roşia = crvena

Значи, румунско "рошја" нема никакве везе са италијанским "росо" и шпанским "рохо" и сва три нису настали од латинског "russus" за црвену боју, него су Румуни узели реч "рошја" од Срба, који су је сви заборавили сем твоје бабе, која ти је пренела да "раша" значи црвена?

Је ли, реци ми... Како гласе изведени облици те "српске" речи? Океј, раша је црвена, нпр. раша планина = црвена планина. Али како за средњи и мушки род? Рашо срце или раше срце? Раш барјак или раши барјак? Како се каже црвенити се? Рашити се? Зацрвенети се = зарашити се? Црвендаћ = рашдаћ?

Претпостављам да су то такође све српске заборављене речи за које никад у животу није чуо ниједан историчар српског језика, али су зато теби добро познате јер умом пониреш у протекле векове?

Па, Рошја није планина него река у том крају. :lol: Планина је Апусени.

Roşia of the Mountains/in the Mountains = планинска Рошја / Рошја из планине, а не "Раша планина".

СанСКРТ је само један од индоевропских језика, а не језик из ког су настали остали. На говорне језике у Европи су највише утицали латински и старогрчки, а корен за реч "црвен" је у свим ИЕ језицима сличан. С тим што су Срби ту реч заборавили и што је стара српска реч за црвено остала само у окамењеним изразима "рујно вино", "рујна зора" и глаголу "рудети" који више нико жив не користи ван фразе "зора руди".

Roşia Montană ("Roşia of the Mountains/in the Mountains).

Trazi nekoga da ti prevede!

Hristos je propovijedao rijec prije 2000 godina. Jesu li Njegove rijeci zastarile i danas neupotrebljive?

Sanskrit je mnooooogo stariji od latinskog i grckog.

Hristos je propovijedao rijec prije 2000 godina. Jesu li Njegove rijeci zastarile i danas neupotrebljive?

Не, али ми Срби Његове речи не говоримо на арамејском него на нашем српском. А пре него што је Вук Караџић истолковао Нови завет на народни језик, на црквенословенском.

Sanskrit je mnooooogo stariji od latinskog i grckog.

Језик Веда или класични санскрт? Ови речници које користиш и одакле вадиш речи су за класични санскрт, а он је једнако стар као и латински и старогрчки.

(Узгред, кад већ пишемо о санскрту, само да приметим да увек пишеш санскрИт, са И. Тако се пише на енглеском, где је КРТ неизговорљиво. Име овог језика на српском се пише санскрт, или изворно самскрт(а).)

Tačno, plus reč rasya u sanskritu ne znači krv. :D

Значи, румунско "рошја" нема никакве везе са италијанским "росо" и шпанским "рохо" и сва три нису настали од латинског "russus" за црвену боју, него су Румуни узели реч "рошја" од Срба, који су је сви заборавили сем твоје бабе, која ти је пренела да "раша" значи црвена?

Samo Hrastovniku jasna logika.
Lepo sam mu rekao da potraži etimološko poreklo od roşu.

Tačno, plus reč rasya u sanskritu ne znači krv. :D

Samo Hrastovniku jasna logika.
Lepo sam mu rekao da potraži etimološko poreklo od roşu.

books003.png

books003.png

Rasya je krv. Rasya je pisana engleskim, a da umjesto engleskog y stavimo nase j, sta bi bilo? Bilo bi rasja i u govoru jotovanjem eto rijeci raša.

http://books.google.ca/books?id=SvV...EwAA#v=onepage&q=Rasya blood sanskrit&f=false

Pogledaj ime autora, kladim se da je visi stepen bio nego li ti sad i znao ono sto ti nikad ni cuti neces.

E vidis, zato ja kad nesto pisem i tvrdim, postavljam dokaze za to, pa ko ima jake kontradokaze, neka izvoli i dokaze da nisam u pravu. Ali, sve ono sto se svodi na "vjerovatno", "moguce" i sl. to se okaci macku o rep i macak se pusti na ulicu da time klepece..

Какви црни докази кад напишеш глупост о некој "Раша планини", а поставиш линк ка Рошја Монтани кроз коју пролази река, а не планина, Рошја? И кад тврдиш да су Румуни од Срба узели своју реч за црвену боју, а у српском та реч уопште не постоји, док француски, италијански и шпански имају готово идентичне речи (росо, рохо и руж), а латински реч russus? Кад напишеш да на енглеском rush значи црвено, а то документујеш линком где пише да је rouge црвено?

Supertruper, molim te da na svom korisničkom nalogu (pri Supertruper - Forum Krstarice svakome omogućuje blogove) otvoriš blog i postavljaš to; ovo je forum i mjesto za diskusije, a ne blogovanje.

Lep i elegantan način da se jalovo oponiranje gomili istorijskih izvora i fakata, kao i istoričara i hroničara prizna da su Sarmati stari naziv za Srbe. Ja znam da ti nisi ni sanjao, ni u najluđim snovima, da teza Srbi jest jednako Sarmati je potpuno istorijski opravdana i dokaziva. Jer, Srbi jesu Sarmati i ako se o tome piše i svedoči više od 15 vekova, to se ne može prebrisati gumicom kao što rade BB manekeni jedne šizoidno- sulude istorijske škole. Srbi su, jednostavno, ogroman narod, o njima i njihovoj prošlosti je ostala gomila dokumenata i zapisa da sve i da hoćemo, kao što hoće sve male Đokice, ne možemo sve da gurnemo pod tepih ili da ih proglasimo nevažećim. Slavene, sad si se barem uverio, onako površno, u ogromnu građu koja se tiče antičkih Srba. Jer, reći da je npr. pisanje Kranca o Srbima netačno, svakog upućenog navodi na smeh - i cela BB škola jedino može imponovati neupućenim i neobrazovanim. To je tome tako, a ja mogu navesti još nekoliko stotina relevantnih izvora koji dokazuju kako su Sarmati ništa drugo doli Srbi i samo Srbi!

Какви црни докази кад напишеш глупост о некој "Раша планини", а поставиш линк ка Рошја Монтани кроз коју пролази река, а не планина, Рошја? И кад тврдиш да су Румуни од Срба узели своју реч за црвену боју, а у српском та реч уопште не постоји, док француски, италијански и шпански имају готово идентичне речи (росо, рохо и руж), а латински реч russus? Кад напишеш да на енглеском rush значи црвено, а то документујеш линком где пише да је rouge црвено?

Podrucje i rijeka dobili su ime po dobilo ime je brdu Raša. Samo brdo je bogato mineralima i zemlja je crvenkaste boje sto se moze vidjeti na površinskim rudokopima po ovom i okolnim brdima.

Prije no sto su ih pogani grcki episkopi, vjecne sluge i placenici Rima, u 17. vijeku porumunili promijenivsi im jezik i pimo, 80% dotadasnjih "Rumuna" govorilo je srbskim jezikom, a zvanicno pismo bila je cirilica. Nisu dakle Rumuni uzeli srbsku rijec jer su i oni potomci Srba i ta rijec je srbska rijec.

Poslednja izmena:
Lep i elegantan način da se jalovo oponiranje gomili istorijskih izvora i fakata, kao i istoričara i hroničara prizna da su Sarmati stari naziv za Srbe. Ja znam da ti nisi ni sanjao, ni u najluđim snovima, da teza Srbi jest jednako Sarmati je potpuno istorijski opravdana i dokaziva. Jer, Srbi jesu Sarmati i ako se o tome piše i svedoči više od 15 vekova, to se ne može prebrisati gumicom kao što rade BB manekeni jedne šizoidno- sulude istorijske škole. Srbi su, jednostavno, ogroman narod, o njima i njihovoj prošlosti je ostala gomila dokumenata i zapisa da sve i da hoćemo, kao što hoće sve male Đokice, ne možemo sve da gurnemo pod tepih ili da ih proglasimo nevažećim. Slavene, sad si se barem uverio, onako površno, u ogromnu građu koja se tiče antičkih Srba. Jer, reći da je npr. pisanje Kranca o Srbima netačno, svakog upućenog navodi na smeh - i cela BB škola jedino može imponovati neupućenim i neobrazovanim. To je tome tako, a ja mogu navesti još nekoliko stotina relevantnih izvora koji dokazuju kako su Sarmati ništa drugo doli Srbi i samo Srbi!

Ma navodi ti što hoćeš, samo se aman vrati diskusiji.

I smiri intonaciju, dogovorili smo se da će sve biti civilno i umjereno.

Је ли, реци ми... Како гласе изведени облици те "српске" речи? Океј, раша је црвена, нпр. раша планина = црвена планина. Али како за средњи и мушки род? Рашо срце или раше срце? Раш барјак или раши барјак? Како се каже црвенити се? Рашити се? Зацрвенети се = зарашити се? Црвендаћ = рашдаћ?

Претпостављам да су то такође све српске заборављене речи за које никад у животу није чуо ниједан историчар српског језика, али су зато теби добро познате јер умом пониреш у протекле векове?

Te tvoje konstrukcije tipa "Рашо срце или раше срце" ne piju vode, jer i danas za nijansu crvene boje imamo rijec ruda boja, ali niko i nikad nece reci rudo srce, pa ni nece reci ni crveno srce. Tako nikad niko nije govorio ni "Рашо срце или раше срце".

Rijec za koju nikad niko od istoricara srpskog jezika nije cuo? Da su to bili istoricari srBskog, a ne srPskog jezika, oni bi culi za tu rijec.

Poslednja izmena:
Ma navodi ti što hoćeš, samo se aman vrati diskusiji.

I smiri intonaciju, dogovorili smo se da će sve biti civilno i umjereno.

Slažem se. Može se zaključiti sledeće
1. O tome da su Srbi Sarmati ima na stotine relevantnih izvora.
2. Ti izvori se od strane BBovaca tendenciozno komentarišu i umanjuje im se značaj iz ideološko- političkih razloga.
3, I pored toga tačka 2 izdate su knjige koje o našoj temi govore na jedan ozbiljan način. Da je tome tako svedoči rečito čutanje srpskih pripadnika BB postrojbe - a ćutanje je odobravanje, zar ne?

Slažem se. Može se zaključiti sledeće
1. O tome da su Srbi Sarmati ima na stotine relevantnih izvora.

Ne, nema! Razlikuj literaturu od izvora!

2. Ti izvori se od strane BBovaca tendenciozno komentarišu i umanjuje im se značaj iz ideološko- političkih razloga.

O kojim izvorima je riječ?

3, I pored toga tačka 2 izdate su knjige koje o našoj temi govore na jedan ozbiljan način. Da je tome tako svedoči rečito čutanje srpskih pripadnika BB postrojbe - a ćutanje je odobravanje, zar ne?

Ja tebe pitam da se vratiš našoj diskusiji, a ti predlažeš obustavljanje komunikacije. Što je od ta dva ćutanje?

O Sarmatima ima dosta izvora. Uzmimo na primer tamge/nadjene su na stotinu lokacija/ na osnovu njih dosta toga se može reći o njima. Pod 2. zaista je ogromna skitsko- sarmatska umetnost, tzv. životinjski stil, takođe na stotinu nalazišta, a svako nalazište je izvor. Pod 3. grobljanske ostave: tumuli, mogile (gromile), grobljanske ostave, na desetine ih je u potpunosti sačuvano, to je na desetine izvora. Pod 4. gradinska naselja, 5.keramika....Šta si ti mislio, da su jedini relevantni izvori Marcelin, Prisk, vizantinci, Ovidije, Plinije... E moj Slavene, doista me razočaravaš, proučavanje te i svake drevne istorije je multikomparativna disciplina. Elem, gornjim tačkama dodati etnologiju i mitologiju, folklor....Eh, ne čudim se, studirao si, ako si, u post jugoslovensko vreme...Slabo se ima i inače šta novo naučiti ako čovek sam ne pokaže vlastitu inicijativu. Recimo, poynaješ li i jesi li čitao bilo kakvu knjigu iz istorije keramike? Može i Marsovski iscelitelj keramike od Phillipa K.Dicka... U keramici se krije duša čovečanstva, jesi li to znao? Kao i podatak da Srbi desetinama vekova prave crepulje i roštilj? Ne ponašaj se kao fah idiot!

Pomenuo si skitsko-sarmatsku umetnost.
Ja smatram da je ona zaista posebna, sa prepoznatljivim zlatnim nakitom i ukrasima.
I sa jedinstvenim stilom, mada je pitanje koliko je na njih uticala grčka umetnost.

scythian_pectoral2.jpg

Mid-4th c., Gold, enamel
From Tovsta Mohyla, near Ordzhonikidze, Dnipropetrovs'ka Oblast', Ukraine.

Moje pitanje je gde je kod nas ta umetnost ?
Ja verujem da bi se takav stil i takvi dekorativni elementi očuvali.

O Sarmatima ima dosta izvora. Uzmimo na primer tamge/nadjene su na stotinu lokacija/ na osnovu njih dosta toga se može reći o njima.

Ne mislim o Sarmatima uopšteno, već konkretno o zapisima koji Sarmate i Srbe poistovjećuju, kao što ti činiš.

Pod 2. zaista je ogromna skitsko- sarmatska umetnost, tzv. životinjski stil, takođe na stotinu nalazišta, a svako nalazište je izvor.

Znači, nema pisane tradicije koja poistovjećuje antičke Sarmate i docnije Srbe? To se vrši samo na osnovu materijalnih ostataka?

Pod 3. grobljanske ostave: tumuli, mogile (gromile), grobljanske ostave, na desetine ih je u potpunosti sačuvano, to je na desetine izvora. Pod 4. gradinska naselja, 5.keramika....Šta si ti mislio, da su jedini relevantni izvori Marcelin, Prisk, vizantinci, Ovidije, Plinije... E moj Slavene, doista me razočaravaš, proučavanje te i svake drevne istorije je multikomparativna disciplina. Elem, gornjim tačkama dodati etnologiju i mitologiju, folklor....Eh, ne čudim se, studirao si, ako si, u post jugoslovensko vreme...Slabo se ima i inače šta novo naučiti ako čovek sam ne pokaže vlastitu inicijativu. Recimo, poynaješ li i jesi li čitao bilo kakvu knjigu iz istorije keramike? Može i Marsovski iscelitelj keramike od Phillipa K.Dicka... U keramici se krije duša čovečanstva, jesi li to znao? Kao i podatak da Srbi desetinama vekova prave crepulje i roštilj? Ne ponašaj se kao fah idiot!

Ja sam mislio da mi govorimo o pisanim izvorima. :think:

Naravno da pored materijalnih postoje i pisani dokazi. Recimo Ovidije je bio zatočen u Tomi te je naučio sarmatski jezik. Čak im je recitovao pesme i bio dobro prihvaćen (nagrađen). Lingvistićki, ime Sarmat i Srbin su potpuno identične i prvo su se odnosile na poštivaoce boga Sunca - dakle, bile su kultni apelativ. I sa te strane nema se šta dokazivati jer je ovde A jednako B.

Naravno da pored materijalnih postoje i pisani dokazi. Recimo Ovidije je bio zatočen u Tomi te je naučio sarmatski jezik. Čak im je recitovao pesme i bio dobro prihvaćen (nagrađen). Lingvistićki, ime Sarmat i Srbin su potpuno identične i prvo su se odnosile na poštivaoce boga Sunca - dakle, bile su kultni apelativ. I sa te strane nema se šta dokazivati jer je ovde A jednako B.

Molim te nauči da citiraš na forumu, pola stvari si pogrešno shvatio, a drugu polovinu uopšte nisi zapazio. :eek:

Zašto kao potporu tome koristiš recimo Sulimirskog i dr. koji samo smatraju Srbe plemenom naroda Alana, koji je pak nastao iz Sarmata... :think:

Kako objašnjavaš onda takav pristup i da li Milanović to tvrdi da su Sarmati - ustvari Srbi?

Poslednja izmena:
Ruski skitolog N.B. Grakov dao je hronolosku šemu rayvoja sarmatske kulture koju usvaja Sulimirski. Najpotpuniju hronologiju daje K.F.Smirnov 1964.
Što se tiče dominantne grupe na području donje Volge i južnog Urala su Aorsi na čije istočno poreklo ukazuju veze sa Alanima/Serboima u centralnom Kazahstanu. U kineskim izvorima ih zovu Jentsai ili Antsai što se poistovećuje sa kasnijim Antima. U kasnom periodu, prema kineskim izvorima, Antsai menjaju ime u Alanai.
Alane prvi pominje Flavije u Jevrejskim ratovima u vezi sa zbivanjima na Kavkazu polovinom I veka. BB škola je falsifikovala ovu knjigu i mesto Alani pisala Albani.
Amijan je najpoptuniji izvor za Alane i njegov Rerum gestarum..
Da su Alani /Serboi Sarmati dokazuju u svojim knjigama K.Smirnov, J.Gagljoti, V.Kuznjecov, S.Jacenko, T.Gabujev A.Cucijev itd...

Podrucje i rijeka dobili su ime po dobilo ime je brdu Raša. Samo brdo je bogato mineralima i zemlja je crvenkaste boje sto se moze vidjeti na površinskim rudokopima po ovom i okolnim brdima.

Ма, само се вади и хватај за сламку, а кад си по 1000. пут ухваћен у голој лажи, опет ћеш прибегавати јефтином хумору и извлачењу на мистику и надбискупа Хочевара који ти блокира интернет.

Будало једна.

Prije no sto su ih pogani grcki episkopi, vjecne sluge i placenici Rima, u 17. vijeku porumunili promijenivsi im jezik i pimo, 80% dotadasnjih "Rumuna" govorilo je srbskim jezikom, a zvanicno pismo bila je cirilica. Nisu dakle Rumuni uzeli srbsku rijec jer su i oni potomci Srba i ta rijec je srbska rijec.

Ај не булазни. Ово што си написао је пола истине, а пола истине је цела лаж. Оптужујеш друге за језуитске и инквизиторске методе, а на твојим манипулацијама, извртањима и лагањима позивањем на полуистине и получињенице, позавидели би ти највећи латински сплеткароши и прогласили те за свог краља.

Te tvoje konstrukcije tipa "Рашо срце или раше срце" ne piju vode, jer i danas za nijansu crvene boje imamo rijec ruda boja, ali niko i nikad nece reci rudo srce, pa ni nece reci ni crveno srce. Tako nikad niko nije govorio ni "Рашо срце или раше срце".

Значи да се опет враћамо на то да није раша боја, већ рујна.

Боја није "руда", рудети је глагол од рујне боје, а руда је руда зато што руди (црвени се). Не можеш од глагола зеленити се градити боју која се зове "зеленета". Боја је зелена и боја је рујна.

Раша боја је твоја измишљена реч, а овде си чак и лагао да си је од своје бабе чуо... што је тешка неистина. Да постоји раша боја (придев), постојали би и раша крв, рашо/раше срце и раш барјак. Ко год је завршио бар осмолетку и имао пролазну оцену из српског језика може да види какве небулозе ти овде просипаш.

Rijec za koju nikad niko od istoricara srpskog jezika nije cuo? Da su to bili istoricari srBskog, a ne srPskog jezika, oni bi culi za tu rijec.

Разлика између срБског и срПског, је као и разлика између биологије и биЈологије, "не могу" и "немогу", враБца и враПца, ШаБца и ШаПца - исто се изговарају, а при писању само откривају колико је ко писмен, а колико не.

Lingvistićki, ime Sarmat i Srbin su potpuno identične i sa te strane nema se šta dokazivati jer je ovde A jednako B.

Да ли су онда и сармице заправо србице, или би требало да се зовемо Србати, па да у окружењу више немамо Србе и Хрвате, него Србате и Хрвате...

Back