Сарадња комуниста са усташама и Немцима

Negde pocetko devedesetih je drzavna televizija napravila emisiju otprilike s ovom temom. O pregovorima u prolece 43., negde u vreme bitke na Neretvi, svedocili su svedocili Milovan Djilas, tada je jos bio u zivotu, i Vladimir Velebit, on je doskora bio u zivotu, a jeli jos, ne znam. Obojica su bili clanovi pregovaracke delegacije, a cini mi se da je treci bio Koca Popovic.
Djilas je posvedocio da je cilj pregovora bio da se prekinu neprijateljstva izmedju Nemaca i partizana u slucaju da dodje do saveznickog iskrcavanja na Balkan, s obzirom da partizanima tada primarni neprijatelj postaju Saveznici.
Velebit je, koliko mi je u secanju, to otprilike potvrdio.
Nemci su taj aranzman odbili i tako se stvar zavrsila.
Zanimljivo je da je Djilas tada rekao, dodavsi da iznosi samo svoje misljenje, kako veruje da, da je zaista doslo do saveznickog iskrcavanja, do prekida neprijateljstava sa Nemcima bi doslo po prirodi stvari, i bez potpisivanja bilo kakvog dogovora o tome.
Zanimljivo je da beogradska televizija tu emisiju nikada nije reprizirala. Ili ja bar to ne znam. To je velika steta.

kada bude repriza emisije, slusaj pazljivije;
imas velebitovu knjigu "tajne i zamke drugog svetskog rata" u kojoj govori o martovskim pregovorima, i knjigu pukovnika lekovica "martovski pregovori". od originalnih dokumenata postoji samo "memo" i to je sve. razgovor je bio o izmeni zarobljenika , priznavanju partizana kao zaracene (legitimne) strane, i prekidu neprijateljstava za vreme pregovora (naglasak je za vreme pregovora) . delegacija je istakla da su cetnici njen glavni neprijatelj. razgovor o britancima se sveo na jednu recenicu, " da bi ih partizani napali, ako se pokusaju iskrcati" , sto je istina, ali u kontekstu, da je NOVJ jedina legitimna vojska na teritoriji jugoslavije, i da ce se boriti protiv svakog stranog koji pokusava da bude na jugoslovenskom tlu. politicki , ima malo realnije razloge. iskrcavanjem britanaca, cetnici bi se odmah pridruzili britancima, i to bi ugrozilo jos vise partizane. s obzirom na glasine o iskrcavanju , generalna ideja partizana je bila likvidirati cetnike, kao glavnog sadasnjeg, i potencijalnog neprijatelja za vlast posle rata.

ovo je neko polupriznanje...tj. ovako bi izgledalo izlaganje neo komunista, komunista bi sve u startu negirao....

Ovde je toliko izneto o toj saradnji i njenim namerama, da je ovo tvoje izlaganje bespotrebno....ali ponavljam, dobro je i to polu priznanje...i ti sam priznajes ko su bili glavni neprijatelji komunista, iz cega se izvlaci njihov jedini cilj, a to je revolucija...

odlicno, napredujemo...stvar je toliko ocigledna, da vise jednostavno ne moze da se negira, naravno moze da se pakuje u sarene laze...

sad nam jos lepo reci koji su to nemacki zarobljenici bili u pitanju?

a ovo, ''imas velebitovu knjigu'', opet zasluzuje standardni arsenal smajlija koji se krevelje...mislim da ne treba da dodatno objasnjavam zasto....a sto se tice samih smajlija, kao sto rekoh, ma nema potrebe...

Poslednja izmena:
ovo je neko polupriznanje...tj. ovako bi izgledalo izlaganje neo komunista, komunista bi sve u startu negirao....

Ovde je toliko izneto o toj saradnji i njenim namerama, da je ovo tvoje izlaganje bespotrebno....ali ponavljam, dobro je i to polu priznanje...i ti sam priznajes ko su bili glavni neprijatelji komunista, iz cega se izvlaci njihov jedini cilj, a to je revolucija...

odlicno, napredujemo...stvar je toliko ocigledna, da vise jednostavno ne moze da se negira, naravno moze da se pakuje u sarene laze...

sad nam jos lepo reci koji su to nemacki zarobljenici bili u pitanju?

a ovo, ''imas velebitovu knjigu'', opet zasluzuje standardni arsenal smajlija koji se krevelje...mislim da ne treba da dodatno objasnjavam zasto....a sto se tice samih smajlija, kao sto rekoh, ma nema potrebe...

ocigledno sta? za tvoj beamterski iskljucivo srbijanski mozak, koji samo moze razmisljati o srbiji, i o nicem vise? martovski pregovori su vodjeni u situaciji, kada su partizani bili sa 4000 ranjenika, i pregovori su bili moguce resenje, da dobiju pauzu od nemackog pritiska.
cetnici su u toj operaciji bili na talijanskoj strani i pod talijanskom komandom, i bili protiv partizana, sta su pa partizani trebali da rade sa njima? da ih pozovu kod gojka na janjetinu, kada predju neretvu. pregovori su bili najobicnija ratna varka, .

ne odgovori mi za zarobljenike....koje su to zarobljenike razmenjivali komunisti?:per:

sto se mene tice, ja samo vidim pakovanje u sarenu lazu....mora se to sada kada je ocigledno, i kada za to svi znaju, opravdati....

to kako tu saradnju naziva komunjarska literatura, koju ti iskljucivo koristis, a koju niko za ozbiljno ne uzima je nebitno....''martovski pregovori'' sigurno nisu...vec je u pitanju sporazum koji si ti vec priznao...zajednicka borba protiv saveznika u slucaju iskrcavanja...

a imamo i tvoje priznanje ko su komunistima najveci neprijatelji....ne Nemci, ne ustase vec cetnici...:D

sve jasno ko dan....imam utisak da si zazalio zbog onog prvog posta, kako ces sad da ga ''pakujes'' u narednim, postaje ocigledno...:D:bye:

.''martovski pregovori'' sigurno nisu...vec je u pitanju sporazum koji si ti vec priznao...zajednicka borba protiv saveznika u slucaju iskrcavanja...

a imamo i tvoje priznanje ko su komunistima najveci neprijatelji....ne Nemci, ne ustase vec cetnici...

sve jasno ko dan....imam utisak da si zazalio zbog onog prvog posta, kako ces sad da ga ''pakujes'' u narednim postaje ocigledno...

pa ti mi postavi sporazum koji su oni potpisali sa nemcima o bilo cemu, naravno bez "kapetana terzica", laznih propusnica, i pisma ribentropa pisanog na racunaru. cetnici su anti-komunisti i talijanski prijatelji ( a talijani su nemacki saveznici, prijatelji i okupatori jugoslavije , specijalno crne gore i kosmeta)naravno da bradonje treba ubijati

Poslednja izmena:
:hahaha:

....postojao je dogovor...o tome se naravno lako da saznati iz nemackih izvora...komunjare su to vesto krili, ko zmija noge, al ostalo je i nesto nedostupno za unistavanje...

nesto poput ovoga...:)

Pišući o pripremama za Operaciju ''Vajs'' protiv partizana, Horstenau navodi da se o njoj nisu smeli obavestititi ''ni poslanik Kaše, a ni Hrvati''. Ovim se potvrđuje niz dokumenata, kako nemačkih, tako i drugih, o vezi koja je postojala između komunista i ustaša. Horstenau takođe potvrđuje ono što znamo iz četničkih izvora: da su komunisti, na početku operacije, silom naterali u zbeg veliki broj srpskih civila, ne dozvoljavajući im da odu na obližnju bezbednu italijansku okupacionu zonu ili na četničku teritoriju (172-173). J. B. Tito i drugi komunisti tvrdili su da je narod sa njima pošao dobrovoljno. Tada je od ustaša, ali i od gladi i zime, stradalo više desetina hiljada Srba, što je jedan od najvećih zločina komunista počinjenih tokom rata.
Horstenau otkriva još jednu komunističku tajnu: da mu je glavni izaslanik J. B. Tita za vezu sa Nemcima, Vladimir Velebit, ''rekao svoje pravo ime''. O Velebitu piše: ''U Zagrebu smo ga lepo smestili, u komandi grada, a uživao je punu slobodu kretanja, pa je mogao da poseti svoje roditelje''. Horstenau je bio prijatelj sa Velebitovim ocem, bivšim austrougarskim oficirom. On je cenio familiju Velebit, jer su unazad još dve generacije dale oficire austrijskoj vojsci. U vezi onoga što komunisti nazivaju ''martovskim pregovorima'', Horstenau piše da je i Kaše ''pristao na saradnju'', ali sve nije ispalo dovoljno dobro zato što se ''sa svih strana, neprestano, neznalice upliću u posao'' (234).

A dosta toga je postavljeno na ovoj temi, i previse s obzirom na sve vreme sveta koje su komunjare imali da uniste sve dokaze....zamisli koliko je zaista toga bilo...

Edmund Glaise von Horstenau se ubio 1946 godine. beleska o velebitu je u trecem tomu nemackog originala 'general im zwielicht" u prevodu "jedan general u sumraku" i doslovno pise sledece, na strani 220 o velebitu;
"der kurzlich aus dem stabe tito, des partisanenfuhrers,bei uns als unterlandler wegen gefangenenausttausch und auch wegen der slawonischen partisanen erschienen war" u prevodu ; ..."koji je skoro dosao iz titovog staba kao prgovarac radi ramene zarobljnika i slavonskih partizana"
znaci ne spominje ni jedne reci o drugoj svrsi velebitovog dolaska osim radi razmene zarobljenika, ukljucujuci one koje su zarobili slavonski partizani

a to je ono sto gospodin "vredni prevodilac", po imenu zivkovic kaze:
citiram tebe
Citat:
Horstenau otkriva još jednu komunističku tajnu: da mu je glavni izaslanik J. B. Tita za vezu sa Nemcima, Vladimir Velebit, ''rekao svoje pravo ime''. O Velebitu piše: ''U Zagrebu smo ga lepo smestili, u komandi grada, a uživao je punu slobodu kretanja, pa je mogao da poseti svoje roditelje''. Horstenau je bio prijatelj sa Velebitovim ocem, bivšim austrougarskim oficirom. On je cenio familiju Velebit, jer su unazad još dve generacije dale oficire austrijskoj vojsci. U vezi onoga što komunisti nazivaju ''martovskim pregovorima'', Horstenau piše da je i Kaše ''pristao na saradnju'', ali sve nije ispalo dovoljno dobro zato što se ''sa svih strana, neprestano, neznalice upliću u posao'' (234).
da li ja treba da razumem da gospodin zivkovic ne razume nemacki, ili da gospodin zivkovic pise sta hoce , i zapravo namerno falsifikuje tekstove, zbog politickih razloga?

kada bude repriza emisije, slusaj pazljivije;
imas velebitovu knjigu "tajne i zamke drugog svetskog rata" u kojoj govori o martovskim pregovorima, i knjigu pukovnika lekovica "martovski pregovori". od originalnih dokumenata postoji samo "memo" i to je sve. razgovor je bio o izmeni zarobljenika , priznavanju partizana kao zaracene (legitimne) strane, i prekidu neprijateljstava za vreme pregovora (naglasak je za vreme pregovora) . delegacija je istakla da su cetnici njen glavni neprijatelj. razgovor o britancima se sveo na jednu recenicu, " da bi ih partizani napali, ako se pokusaju iskrcati" , sto je istina, ali u kontekstu, da je NOVJ jedina legitimna vojska na teritoriji jugoslavije, i da ce se boriti protiv svakog stranog koji pokusava da bude na jugoslovenskom tlu. politicki , ima malo realnije razloge. iskrcavanjem britanaca, cetnici bi se odmah pridruzili britancima, i to bi ugrozilo jos vise partizane. s obzirom na glasine o iskrcavanju , generalna ideja partizana je bila likvidirati cetnike, kao glavnog sadasnjeg, i potencijalnog neprijatelja za vlast posle rata.

........:super:.........

drago mi je da ucestvuje na temi ''Saradnja komunista sa Nemcima''

ovde je i tvoj doprinos...

osim sto si naravno jedan deo saradnje predstavio kao pregovore o razmeni nekih zarobljenika, kako su to komunjare morale da predstave, donosis iste zakljucke...

1. glavni i najveci neprijatelji komunista su cetnici......ne Nemci, ne ustase....sto jasno govori o glavnom i osnovnom cilju njihovog delovanja, a to je revolucija....

2. da su komunisti imali dogovor sa Nemcima o napadanju saveznika u slucaju iskrcavanja (o kakvoj antifasistickoj borbi, kao primarnoj, onda govorimo)

Poslednja izmena:
Ono sto ja mislim da ti pregovori dokazuju, to je da su partizani vodili rat za uspostavljanje komunisticke vlasti, u prvom redu, a njihov antifasizam je tu bio kolateralni fenomen. Borili su se protiv Nemaca jer su u datom casu Nemci bili glavna prepreka, i, naravno, jer je Nemacka bila u ratu sa Sovjetskim savezom.
Kada je zapretila mogucnost da se Saveznici iskrcaju u Dalmaciju i da citav komunisticki projekat za Balkan tako propadne, bili su spremni da se nagode sa nacistima. Ti pregovori nisu bili nikakvo taktiziranje. Sad, da li nastuipla otvorena saradnja Nemaca i partizana a protiv Saveznika, ili bi taj pakt bio precutan (kao sto proizlazi iz Djilasove izjave u emisiji o kojoj sam govorio), to mozemo samo nagadjati.

Poenta je da pregovori u proleće 43. pokazuju da su partizani pre svega vodili rat za uspostavljanje komunističke vlasti, a nacisti su su tu bili kolateralni neprijatelj, sa čim je svakako imalo veze i to što su Nemci bili u ratu sa Sovjetskim savezom.
Iskrcavanje Saveznika u Dalmaciji bi sprečilo uspostavljanje komunističke vlasti u tom delu Balkana, i za partizane nacisti prestaju da budu neprijatelj, ili bar glavni neprijatelj, a taj neprijatelj postaju Saveznici.
Možemo samo nagadjati šta bi se desilo da su se Saveznici stvarno iskrcali - možda bi Tito sklopo otvoreni pakt sa Nemcima, a možda ne otvoren nego prećutni, kao što je to sugerisao Djilas u emisiji o kojoj sam govorio.

Poenta je da pregovori u proleće 43. pokazuju da su partizani pre svega vodili rat za uspostavljanje komunističke vlasti, a nacisti su su tu bili kolateralni neprijatelj, sa čim je svakako imalo veze i to što su Nemci bili u ratu sa Sovjetskim savezom.
Iskrcavanje Saveznika u Dalmaciji bi sprečilo uspostavljanje komunističke vlasti u tom delu Balkana, i za partizane nacisti prestaju da budu neprijatelj, ili bar glavni neprijatelj, a taj neprijatelj postaju Saveznici.
Možemo samo nagadjati šta bi se desilo da su se Saveznici stvarno iskrcali - možda bi Tito sklopo otvoreni pakt sa Nemcima, a možda ne otvoren nego prećutni, kao što je to sugerisao Djilas u emisiji o kojoj sam govorio.

djilas nije pregovarao sa nemcima o nicem, na pregovorima su trebali da budu koca popovic, djilas i velebit. koca popovic nije stigao dalje od sarajeva, i vratio se natrag, zbog pogorsane situacije na neretvi. djilas je bio u zagrebu 24 sata i nakon toga se vratio za sarajevo. jedini tko je bio je velebit. kao sto rekoh, od dokumenata postoji samo nemacki memo, i nista drugo, kojem se daje politcko znacenje koje nema. pregovori sa nemcima u to odredjeno vreme su bili nacin/pokusaj da partizani olaksaju svoju vojnu situaciju, i nije nista drugo nego ratna varka (pokusaj dobivanja na vremenu)
djilas je bio spomenuo te pregovore u svojoj knjizi "razgovori sa staljinom", sa jednom recenicom. 1985 je dao intervju za zagrebacki "start" (onda je lazanski bio vojni komentator), u kojem je bio direktno pitan za te pregovore (knjiga pukovnika lekovica je bila objavljena). objasnjenje je bilo "dobivanje na vremenu"

.....U "martovskim pregovorima" 1943. godine partizansko rukovodstvo pokušalo je da sa Nemcima sklopi nagodbu da ih Nemci puste da se bore samo protiv četnika u zamenu za primirje sa njima jer se, kako su rekli, oni nisu borili protiv hrvatske države a još manje protiv Nemaca. Uveravali su Nemce da su njihovi glavni neprijatelji četnici Draže Mihailovića. Titovi opunomoćeni izaslanici Koča Popović, Milovan Đilas i Vladimir Velebit čak su izjavili da će se njihove snage sa oružjem u ruci suprostaviti Englezima i njihovim saveznicima ukoliko pokušaju da se iskrcaju u Dalmaciji, na jadranskoj obali.(...)

Dr Desanka KRSTIĆ

RASKRINKAVANjE ANTISRPSKIH LAŽI

povodom smrti majora Arci Dzeka, 1997. god

Njegov intervju dat istoričaru Imperijalnog ratnog muzeja u Londonu, jeste optužba izvesnih komunista i njihovih simpatizera u britanskoj obaveštajnoj službi. Između ostalih, Arči Džek je optužio i Ficroja Meklina koji je svojim "bombaškim raportom" Čerčilu servirao laži, veličajući Titovu armiju kao da ima 100.000 vojnika, dok je šef sovjetske misije procenio da Titove snage broje oko 18.000 ljudi. On je, takođe, oslanjajući se na engleske izvore, pisao o Titovom sporazumu sa Nemcima i akciji koju bi Tito preuzeo u slučaju iskrcavanja savezničkih trupa na Jadranskom moru, kada bi ih napao zajedno sa Nemcima.
Anglikanski sveštenik u svojoj besedi na sahrani majora Džeka, rekao je: "Pokojnik nije mogao shvatiti da je revolucionarni duh u Engleskoj živ među intelektualcima koji su bili bezobzirni u odanosti prema Staljinovom režimu. Uprkos svemu, njegovu veru, nadu i ljubav, čineći samo dobro, niko nije mogao promeniti".
Ardži Džek sahranjen je sa "Mačem časti", odlikovanjima i padobranskom beretkom sa kojom je sleteo u Srbiju, kod Čačka 1943. godine. Neka je slava i hvala srpskom heroju i vernom savezniku!

Piše: Dušan JOVANOVIĆ

Poslednja izmena:

toliko o zarobljenicima....

bilo ih je ili ne. ? gde ti je odgovor?ako si vec otvorio taj topik, citiraj literaturu;

...U "martovskim pregovorima" 1943. godine partizansko rukovodstvo pokušalo je da sa Nemcima sklopi nagodbu da ih Nemci puste da se bore samo protiv četnika u zamenu za primirje sa njima jer se, kako su rekli, oni nisu borili protiv hrvatske države a još manje protiv Nemaca. Uveravali su Nemce da su njihovi glavni neprijatelji četnici Draže Mihailovića. Titovi opunomoćeni izaslanici Koča Popović, Milovan Đilas i Vladimir Velebit čak su izjavili da će se njihove snage sa oružjem u ruci suprostaviti Englezima i njihovim saveznicima ukoliko pokušaju da se iskrcaju u Dalmaciji, na jadranskoj obali.(...)

odakle ti je ovaj citat? gd eje objavljen, kada i od koga?

pitanje nije bilo retoricko....ne znam sta mislis da postizes ovim glupostima, osim sto si mozda kupio vreme...da sam izmislis ili pronadjes na nekoj od slobodnih jugoslavija odgovor....

svakome ko se vrati nazad jasno je da sam odgovor na to pitanje dao jos na pocetku teme....A sada tebe pitam, o kojim je zarobljenicima rec :dash:....cim je dogadjaj dobio takav status u komunjarskoj istoriji, mora da je rec o nekom velikom broju, bitnih nemackih zarobljenika?....ili je ta smesna razmena bila samo uvod u dalju pricu, istu onu koju si ti potvrdio...hehe

oba citata su iz Pogleda, ako oces postavicu i broj i godinu kada su objavljeni....za nekog je dovoljno i sto sam ih potpisao...ne kazu oni nista sto ti vec nisi napisao

cetnici glavni neprijatelji komunista
dogovor o zajednickom napadanju sa Nemcima u slucaju saveznickog iskrcavanja...

eto ja samo dodatno potkrepio ono sto si ti vec napisao ....:)

Poslednja izmena:
tako je...svi ti dokumenti su upravo iz komunjarskih izvora, tako da nema pogovora o njihovoj autenticnosti...

Sa dokumentima se slažu i svedočenja koja su sami oni davali, poput Koče Popovića i Milovana Đilasa. Sa ovim dokumentoma slažu se i četnička dokumenta, npr. kad su Đilas i ostali otišli kod Nemaca u Konjic, tu je bio Lukačević, pod lažnim imenom, i odmah je izvestio Dražu.

al kiseli, ko kiseli....hehehe....postaje simpatican...izgleda trazi zarobljenike po netu:mrgreen:

Poslednja izmena:

sta ti je bre kiseli, tejk it izi, i bez tih malogradjanskih vulgarnosti...ne pristaje ti godinama...

da, to si nam ti sve dokumentovao, kao i uvek :dash:....znamo svi dobro ko ovde laze...

Sa dokumentima se slažu i svedočenja koja su sami oni davali, poput Koče Popovića i Milovana Đilasa. Sa ovim dokumentoma slažu se i četnička dokumenta, npr. kad su Đilas i ostali otišli kod Nemaca u Konjic, tu je bio Lukačević, pod lažnim imenom, i odmah je izvestio Dražu.

izvor: Miloslav Samardzic, najveci poznavaoc istorije II sv.rata na ovim prostorima, a narocito Draze Mihailovica i JVuO...i nikako da shvatis, tj. ne zelis, da sva dokumenta postavljena na ovoj temi dolaze upravo iz komunjarskih izvora...:)

nego, gde su ti zarobljenici, jos nista na slobodnoj jugoslaviji....pa da, i tamo se pitaju zasto se o tim pregovorima cutalo 30 godina...i oni zagrizeni, kapiraju da tu nesto ne stima :per:

al mi ovde cekamo tebe, da smislis....kao ono za kolaz ili civilnu stvar vrhovne komande:hahaha:

do tad cemo konstatovati, ono sto si sam napisao...

1. komunistima su cetnici glavni neprijatelji....ne Nemci, daleko bilo ustase....

2.dogovor o zajednickom delovanju sa Nemcima protiv cetnika i saveznika u slucaju uskrcavanja...

i na osnovu tvog primera da se zakljuciti ko su oduvek bili najveci neprijatelji komunista....imao si temu o ustaskim zlocinima, ne secam se da si na njoj ucestvovao (mozda nisi upoznat sa konkretnim slucajevima, kako je tema zamisljena), ili si ako se ne varam umanjivao desetostruko broj srpskih zrtva, postavljajuci kao izvor sajt Jasenovca....imas temu o danas blazenom u Hrvatskoj, Alojziju Stepincu, nisam te video ni na njoj....i tu nemas sta da kazes....imas temu o procentima Srba i Hrvata u partizanima, i ta ti nesto ne stima....ili se ocigledno slazes sa gomilom splacina koje je postavljac temi izneo....Nisam video da si otvorio bilo koju temu o borbi protiv Nemaca, ali zato se ne skidas sa tema o Drazi i cetnicima, i imas neopisivu potrebu da uporno spamujes.....dovoljno :)

Poslednja izmena:
necu da imenujem ali niko te na ovom forumu nije opisao bolje do nje (cak ni ja koji sam te nazivao svakakvim imenima, ali po receptu Bukovskog, nazivao stvari pravim imenom)....

''zamenjuje teze i izvlaci iz konteksta''

takav prevrtljivac moze da bude samo hrvat....tako su vas mnogi opisivali u vasoj ''bogatoj'' povijesti...pocev od vladara u cije ste balege gazili do Karle Del Ponte :hahaha:

Kako mogu da odgovorim na pitanje koje sam ja tebi postavio:dash:....na pitanje na koje sam dao odgovor kada sam postavljao temu....

Ti nemas odgovor, jer taj odgovor mnogo otkriva....nemas odgovor ni na pitanje zasto se cekalo 30 godina da bi se culo za martovske pregovore....e, to se pitaju i tvoji drugovi na slobodnoj jugoslaviji....kopka ih to pitanje....

Da ne spominjem da nemas pojma za knjigu ''Martovski pregovori'' i da su svi postavljeni dokumenti koji dokazuju ociglednu saradnju upravo iz komunjarskih izvora....

da, kod nas se kaze brat, burazer....kako kod vas, ''decki''....hehehehe....citam tvoj isfeminizirani srpski....i ne znam ko se maze vazelinom:hahaha:

Poslednja izmena:
mislis propusnica "kapetana terzica" i jos ona dva jadna falsifikata...to su za tebe dokumenta?
"brat djurisic" tvrdi da ima lekica, prema tome neka kaze tko su zarobljenici.....

a) zarobljeni Volksdojčeri iz Jajca i posada oborenoga hrvatskog aviona o čijoj razmjeni je gospodin Leinschutz trebao pregovarati;
b) gospodin major Strecker za koga putem razmjene tražimo profesora Ivana Marinkovića iz Karlovca. On se nalazi u policijskom zatvoru u Zagrebu;
c) 25 njemačkih vojnika, koji su zarobljeni u Zagrebu;
d) oko 100 oficira, podoficira i činovnika Hrvatske vojske i države;
e) 15 talijanskih oficira;
f) oko 600 talijanskih vojnika i podoficira.

iz "tajne i zamke drugog svetskog rata" velebita

:D:D:D:D:D:D:D

jesam li ti rekao vec da si komedija od coveka...ma de nisam...

za ''martovske pregovre'', tj. saradnju sa Nemcima kao izvor navodis Velebita :hahaha::zcepanje::dash:

mada nisam siguran da li si ti izlupetao ove zarobljenike ili sam Velebit....:hahaha:....bas me zanima kako je izgledala ta njegova razmena zarobljenika....

isti onaj Velebit, za koga Horstenau kaze: 'U Zagrebu smo ga lepo smestili, u komandi grada, a uživao je punu slobodu kretanja, pa je mogao da poseti svoje roditelje''. Horstenau je bio prijatelj sa Velebitovim ocem, bivšim austrougarskim oficirom. On je cenio familiju Velebit, jer su unazad još dve generacije dale oficire austrijskoj vojsci.

„martovski pregovori o razmeni zarobljenika". Međutim, ova tri pojma skrivaju ni manje - ni više nego četiri propagandna trika. Prvi je da se događaj nije odigrao u martu 1943. godine, već da je trajao do 17. maja, kada su Nemci, posle napada na četnike, operaciju „Švarc" proširili i na partizane. „To znači da Nemci lažu! Nikada nismo bili u većoj opasnosti!" - uzvikivao je toga dana partizanski komandant J. B. Tito, što je zapisao Milovan Đilas.

Drugi trik je činjenica da to nisu bili samo pregovori, već da je u međuvremenu postignut sporazum Nemaca i partizana o zajedničkoj borbi protiv četnika i Engleza u slučaju njihovog iskrcavanja na Jadran, koje se očekivalo svakog časa. Tokom tih dogovora Nemci su više puta odlazili u partizanski Vrhovni štab, što je za četnike bilo nezamislivo: u njihovu Vrhovnu komandu, sve do kraja rata, dolazili su samo oficiri i vojnici iz redova zapadnih sila.

Treći trik iz citirane rečenice odnosi se na fakat da
nije bilo uobičajene razmene zarobljenika, već su komunisti odmah i bezuslovno pustili sve Nemce, što je bila priprema za glavni deo razgovora, tj. za postizanje sporazuma o borbi protiv četnika i Engleza. Najzad, četvrti trik sastoji se u nametanju utiska da su partizani zarobili bog zna koliko Nemaca, dok ih je u stvari bilo svega 27. Većinom su to bili civili koji su radili u bosanskim rudnicima, a jedinog nemačkog visokog oficira, majora Šterkera, partizani su zaskočili iza nekog grma jer se zbog problema sa stomakom udaljavao od vojske. Štereker je inače komandovao bataljonom, a nemačku formaciju te veličine, od oko 500 vojnika, partizani nisu savladali do dolaska Crvena armije.

Poslednja izmena:
komentare velikog prevodioca , zadrzi za sebe. velebeit je bio na tim pregovorima, tvoj prevodilac nije, kao ni samardzic. rekao sam ti sta je horstenau napisao, u na nemackom, dok je cetnik to preveo sa komentarima.ponavljas jedne te iste cetnicke lazi.
uzmi knjigu lekovica, ili kada vec volis djilasa, otvori njegovu knjigu "wartime", na strani 288. umesto da ispires usta beskonacnim podmuklim lazima
cetnici su bili u operaciji weiss i schwarz pod talijanskom komandom, i cetnici su bili , i to crnogorski pod pavlom djurisicem gosti nemaca, i dolazili u nemacki stab. cak sta vise , djurisic je rekao da je mihailovic slab, i nemci su ponudili djurisicu, da sa svojim ljudima ode na istocni front. plan operacije weiss je bilo eliminirati partizane, a u operaciji weiss 2 razoruzati cetnike. samo razoruzati, ne ubiti, jer od tih ljigavac se ionak ne ocekuje nikakan otpor. zna se da cede vole cuclati nemcima. i tako i bi . nemci , kada su videli da talijani nece da razoruzaju cetnike, otisli i razoruzali, bez da su cede i metka opalile. i mihailovic pobegao natrag za srbiju. nemacki komandant napisao u svojoj depesi, komandi armije, da veceg idiota od mihailovica nije video

Poslednja izmena:
komentare velikog prevodioca , zadrzi za sebe. velebeit je bio na tim pregovorima, tvoj prevodilac nije, kao ni samardzic. rekao sam ti sta je horstenau napisao, u na nemackom, dok je cetnik to preveo sa komentarima.ponavljas jedne te iste cetnicke lazi.
uzmi knjigu lekovica, ili kada vec volis djilasa, otvori njegovu knjigu "wartime", na strani 288. umesto da ispires usta beskonacnim podmuklim lazima
cetnici su bili u operaciji weiss i schwarz pod talijanskom komandom, i cetnici su bili , i to crnogorski pod pavlom djurisicem gosti nemaca, i dolazili u nemacki stab. cak sta vise , djurisic je rekao da je mihailovic slab, i nemci su ponudili djurisicu, da sa svojim ljudima ode na istocni front. plan operacije weiss je bilo eliminirati partizane, a u operaciji weiss 2 razoruzati cetnike. samo razoruzati, ne ubiti, jer od tih ljigavac se ionak ne ocekuje nikakan otpor. zna se da cede vole cuclati nemcima. i tako i bi . nemci , kada su videli da talijani nece da razoruzaju cetnike, otisli i razoruzali, bez da su cede i metka opalile. i mihailovic pobegao natrag za srbiju. nemacki komandant napisao u svojoj depesi, komandi armije, da veceg idiota od mihailovica nije video

nastavljas sa jednim te isitm lazima, jos otvoreno navodis izvore, djilasa i velebita :dash:....pa niko od njih ne ocekuje da priznaju saradnju....:eek:

nemas odgovor na pitanje zasto se cekalo 30 godina da bi se culo za ''martovske pregovore''

ostaju tvoji zakljucci:

1. komunistima su glavni neprijatelji cetnici, a ne nemci, daleko bilo ustase...

2. postojao je dogovor sa nemcima o zajednickoj borbi protiv cetnika i saveznika u slucaju iskrcavanja (koje su komunisti kasnije, zavili u sarenu lazu zvanu ''martovski pregovori'')

ostali deo posta su vec standardno tvrdnje isfrustriranog hrvata, nicim argumentovane...ovo je pdf istorija, niko te nije pitao za misljenje....:mrgreen:

nastavljas sa jednim te isitm lazima, jos otvoreno navodis izvore, djilasa i velebita :dash:....pa niko od njih ne ocekuje da priznaju saradnju....:eek:

nemas odgovor na pitanje zasto se cekalo 30 godina da bi se culo za ''martovske pregovore''

ostaju tvoji zakljucci:

1. komunistima su glavni neprijatelji cetnici, a ne nemci, daleko bilo ustase...

2. postojao je dogovor sa nemcima o zajednickoj borbi protiv cetnika i saveznika u slucaju iskrcavanja (koje su komunisti kasnije, zavili u sarenu lazu zvanu ''martovski pregovori'')

ostali deo posta su vec standardno tvrdnje isfrustriranog hrvata, nicim argumentovane...ovo je pdf istorija, niko te nije pitao za misljenje....:mrgreen:

1.ne postoji takav dogovor. vrlo jednostavno. stavi nemacki dokument potpisan od obe strane, kao dokaz. ako ga nemas, a nemas ga, budi ljubezan i zatvori prljava cetnicka usta
2. komunistima jesu neprijatelji cetnici, i to zbog ociglednog razloga, sto su cetnici talijansko-nemacko-nedicevski qurcosisaci, dok su komunisti zastupnici borbe protiv okupatora na sirokoj jugoslovenskoj bazi, i i upravo zbog toga su dobili rat. da jedan partizan musliman ne mora da brine da ce ga netko zaklati na spavanju, samo zato sto je musliman
3. za martovske pregovore se zna iz jako puno knjiga, i oni su bili "pregovori", ne dogovor, i ne ugovor. mihailovic je u selu divcima, vac 1941 nudio svoje usluge svabama , ako mu daju oruzje i municiju protiv komunista. njegovi glavni neprijatelji su, po njemu bili komunisti, 1941 godine, kada je potpisao saradnju sa komunistima. toliko o karakteru tog ljigavca
4. sto se tice misljenja, ja iznosim ono sto mogu dokazati literaturom, jer ti ne znas tko sam ja. sta onda ako ja jesam bio u partizanima, i da sam recimo star,, ali da mi je memorija prilicno dobra, bolja nego kod tvojih vojvoda. bilo je dece koji su bila u partizanima jer su cetnici zaklali njihove porodice (samo pretpostavka) .nisu bas svi mrtvi.

Back