Negde pocetko devedesetih je drzavna televizija napravila emisiju otprilike s ovom temom. O pregovorima u prolece 43., negde u vreme bitke na Neretvi, svedocili su svedocili Milovan Djilas, tada je jos bio u zivotu, i Vladimir Velebit, on je doskora bio u zivotu, a jeli jos, ne znam. Obojica su bili clanovi pregovaracke delegacije, a cini mi se da je treci bio Koca Popovic.
Djilas je posvedocio da je cilj pregovora bio da se prekinu neprijateljstva izmedju Nemaca i partizana u slucaju da dodje do saveznickog iskrcavanja na Balkan, s obzirom da partizanima tada primarni neprijatelj postaju Saveznici.
Velebit je, koliko mi je u secanju, to otprilike potvrdio.
Nemci su taj aranzman odbili i tako se stvar zavrsila.
Zanimljivo je da je Djilas tada rekao, dodavsi da iznosi samo svoje misljenje, kako veruje da, da je zaista doslo do saveznickog iskrcavanja, do prekida neprijateljstava sa Nemcima bi doslo po prirodi stvari, i bez potpisivanja bilo kakvog dogovora o tome.
Zanimljivo je da beogradska televizija tu emisiju nikada nije reprizirala. Ili ja bar to ne znam. To je velika steta.
kada bude repriza emisije, slusaj pazljivije;
imas velebitovu knjigu "tajne i zamke drugog svetskog rata" u kojoj govori o martovskim pregovorima, i knjigu pukovnika lekovica "martovski pregovori". od originalnih dokumenata postoji samo "memo" i to je sve. razgovor je bio o izmeni zarobljenika , priznavanju partizana kao zaracene (legitimne) strane, i prekidu neprijateljstava za vreme pregovora (naglasak je za vreme pregovora) . delegacija je istakla da su cetnici njen glavni neprijatelj. razgovor o britancima se sveo na jednu recenicu, " da bi ih partizani napali, ako se pokusaju iskrcati" , sto je istina, ali u kontekstu, da je NOVJ jedina legitimna vojska na teritoriji jugoslavije, i da ce se boriti protiv svakog stranog koji pokusava da bude na jugoslovenskom tlu. politicki , ima malo realnije razloge. iskrcavanjem britanaca, cetnici bi se odmah pridruzili britancima, i to bi ugrozilo jos vise partizane. s obzirom na glasine o iskrcavanju , generalna ideja partizana je bila likvidirati cetnike, kao glavnog sadasnjeg, i potencijalnog neprijatelja za vlast posle rata.

.........
......... ....cim je dogadjaj dobio takav status u komunjarskoj istoriji, mora da je rec o nekom velikom broju, bitnih nemackih zarobljenika?....ili je ta smesna razmena bila samo uvod u dalju pricu, istu onu koju si ti potvrdio...hehe
....cim je dogadjaj dobio takav status u komunjarskoj istoriji, mora da je rec o nekom velikom broju, bitnih nemackih zarobljenika?....ili je ta smesna razmena bila samo uvod u dalju pricu, istu onu koju si ti potvrdio...hehe