"dokaz saradnje" radica i usrasa ....
Тужилац: Добро Радићу. Јесте ли ви имали два сина и јесу ли погинули обојица као партизани?
Оптужени: Погинули су у борби против усташа и Немаца
Бранилац: Вама се ставља на терет сарадња са окупатором, што значи да сте били у пријатељским односима са окупатором. Ако сте били у пријатељским односима са окупатором, зашто нисте свога сина, који је био у Јасеновцу, спасли? Да ли сте што покушали у томе смислу.
Оптужени: Покушао сам, али није ишло. Јавио се један човек из Бање ЈТуке, који је разговарао са ондашњим великим жупаном. Тај велики жупан био је народни човек, а да је био народни човек види се и из тоГа што су Га усташе убили. Он је рекао да је мој син жив у Јасеновцу, па је рекао да ће један човек из Бање Луке отићи у Јасеновац. Он је добио пропусн.ицу и оишшао у Јасеновац. Пустили су га тамо. Али кад се вратио, ухапшен је у Старој Градишки и читаву Годину дана није долазио натраг. Кад се вратио, послс Годину дана, рекао је да је био с мојим сином, да Га је видео у Јасеновцу, али каже да су га на повратку усШаше ис- 7 3 5 пребијале и он је остао у болници. Из тога, се види да ли сам ја био пријатељ усташа и да ли су они били моји пријатељи. Сем тоГа, мој син и моја два сестрића, и још двадесет мојих рођака, Јошавчана, који су поГинули, сахрањени су у Котор Вароши. Да сам ја био пријаисељ усташа, ја бих отишао у Котор Варош да њихова мртва тела пренесем и да их сахраним.