Saradnja četnika sa ustašama

Зашто је заштита сопственог народа издаја?
Е јеси наиван као француска собарица!
Логори, пољске страже, хапшење и предавање ухапшених Немцима на чување, ......је по теби заштита сопственог народа.
Тако ни окупатор не чува окупиране.

Е јеси наиван као француска собарица!
Логори, пољске страже, хапшење и предавање ухапшених Немцима на чување, ......је по теби заштита сопственог народа.
Тако ни окупатор не чува окупиране.

Не прави се глуп када ниси. Јасно сам питао-да ли су четници у НДХ починили издају штитивши свој народ? Да ли би по теби они били јунаци да се на некој четничкој планини у НДХ десило оно што се десило на Козари и Петровој гори?

Не прави се глуп када ниси. Јасно сам питао-да ли су четници у НДХ починили издају штитивши свој народ? Да ли би по теби они били јунаци да се на некој четничкој планини у НДХ десило оно што се десило на Козари и Петровој гори?
Човече, па неколико пута сам написао да ме веома мало интересују четници ван Србије. Утуви већ то једном у главу.
И коначно ако се трудиш да нас фасцинираш својим знањем те нео-четничке историје, онда немој уопште да питаш већ формулиши своје (глупо) питање у коментар којим би нам дочарао четничку благу нарав и антифашистичко определење и то нарочито тамо у Босни и НДХ.
Мани се више тих питања. Тако је радио и онај БГ5. Стално је нешто питао.

Човече, па неколико пута сам написао да ме веома мало интересују четници ван Србије. Утуви већ то једном у главу.
И коначно ако се трудиш да нас фасцинираш својим знањем те нео-четничке историје, онда немој уопште да питаш већ формулиши своје (глупо) питање у коментар којим би нам дочарао четничку благу нарав и антифашистичко определење и то нарочито тамо у Босни и НДХ.
Мани се више тих питања. Тако је радио и онај БГ5. Стално је нешто питао.
Ако те не занимају четници ван Србије, немој ни да долазиш на ову тему. А пошто те занимају четници у Србији, још незгодних питања. Зашто су Немци против сарадника у Србији водили око двадесетак операција? Зашто су хапсили и стрељали присталице својих сарадника? Зашто су за својим сарадником објавили две потернице?

Зашто је заштита сопственог народа издаја?

nisi to pitao, niti sam ti ja u tom pravcu odgovorio, pitao si za planine, teritorije :cool:

- - - - - - - - - -

ne vrši zamenu teza

ne odgovaraj na pitanje pitanjem

- - - - - - - - - -

А од мог питања корисниче Добро дошли бежанија? На којој се планини коју су контролисали четници у НДХ десило оно што се десило на Козари и Петровој Гори?

ni na jednoj, naravno iz razloga što su četnici u bih bili legalizovani kod ndh
em dobijali municiju, oružje a neki kao drenović i platu, bio je čak i vidjen za saborskog zastupnika

Ако те не занимају четници ван Србије, немој ни да долазиш на ову тему. А пошто те занимају четници у Србији, још незгодних питања. Зашто су Немци против сарадника у Србији водили око двадесетак операција? Зашто су хапсили и стрељали присталице својих сарадника? Зашто су за својим сарадником објавили две потернице?
Јел' си ти ишао у школу и јел' си научио да читаш и пишеш? Гуглај, читај нешто старију историју (ова нео- историја само залуђује такве), читај новине, читај књиге, ........и да ме више ниси питао: ,,Зашто''? Или си незналица или глуп. И откачи се једном са тим питањима.

Јел' си ти ишао у школу и јел' си научио да читаш и пишеш? Гуглај, читај нешто старију историју (ова нео- историја само залуђује такве), читај новине, читај књиге, ........и да ме више ниси питао: ,,Зашто''? Или си незналица или глуп. И откачи се једном са тим питањима.

Јел то једино што знаш да одговориш на моја питања? Немаш бољи одговор од ,,линк, гугл, неочетничићи, неочетничићи''?

Br. 10
SPORAZUM UROŠA DRENOVIĆA SA USTAŠAMAO PRIZNAVANJU VLASTI NDH
ZAPISNIK
sastavljen u kotarskom predstojništvu u Varcar Vakufu dana 27/IV. 1942. g. u svrhu smirenja i pacificiranja cielog područja, a u smislu postojećih odredaba danas su se sastali u kotarskom predstojništvu ispred hrvatskih vlasti g. Emil Rataj - bojnik, kao predstavnik domobranstva, g. Marko Jungić - kotarski predstojnik, kao predstavnik upravnih vlasti i g. Konstantin Urumović, kao predstojnik kotarskog suda, kao politički predstavnik, a sa srpske strane odnosno četničke komande "Kočić" g. Uroš Drenović, komandant četničke organizacije, i g.Tode Mitrović, kao predstavnik političkih četničkih organizacija.Na sastanku je zaključeno slijedeće:

( Садржај Споразума ЛИНК: http://www.znaci.net/00001/114_1.pdf ; стр.: 37 и 38) Dokumenti četničkog porekla!

Pročitali smo i saglasni smo:
Komandant četničkih organizacija:.JajceZapovjednik bojnik: EmilRataj v.r.Predstojnik kot. suda: KonstantinUrumović v.r.Kotarski predstojnik: MarkoJungić"Kočić" - Drenović v.r.Predstavnik političkih organ.T. Mitrović v.r.M.P.Velika župa Pliva i RamaJajceZapovjednik bojnik: EmilRataj v.r.Predstojnik kot. suda: KonstantinUrumović v.r.Kotarski predstojnik: MarkoJungić
Za točnost prepisa рročelnik operativnog odjelaglavnostožerni pukovnik M.P.(Dragojlov)Dragojlov [Fedor]Zbornik XIV, 1, str. 215-218

Најјача је она "Марчетић и усташки полицајци у Б.Луци" а на фотографији два Четника и цивили. Или она Четници и Домобрани, ниђе домобрана, зна се и за ту и предзадњу да су Пећанчеви. Прва фалсификат са козацима. Па Раде Радић на Ситници са Њемцима, а у животу није био на Ситници (Змијање). Па Дреновић са Урумовићем, ни мање ни више, као случајно то је баш Урумовић, а није, јел Константин Урумовић је усташа под чијом командом је најмање 1.500 Срба бачено у јаме око Ливна.

a nije ni istina da su četnici neometano prošli kroz zagreb bežeći pred partizanima???

- - - - - - - - - -

ko je pustio četnike da beže kroz zagreb??

draža je bio u kontaktu sa pavelićem????

- - - - - - - - - -

btw zašto draža nije pomogao četnike na lijevča polju dok su ih klale ustaše, nego se odmarao na puškomet dalje na četničkoj olimpijadi???

Прошли су кроз Загреб као "црногорска војска".... Онда су у Словенији опет ставили кокарде.

Зашто им Дража није помогао на Љевче пољу? Зашто је Дража учинио многе глупости, зашто је спријечио да се побију Тито и цијели врх КПЈ? Зашто?

ma bruka, vojvoda djurišić mu je bio konkurencija, draža se nadao skorom kraju rata i da ce saveznici njega postaviti na vlast pa je sklanjao sve vojvode koji su mu smetali ili bili konkurencija

a silni srbi poklani na ljevča polju su bili samo koletaralna šteta.....

zamislite, "četnički olimpijci" vrh vrha od vojnika tuku po gibanici i takmiče se dok na puškomet ustaše kolju četnike

- - - - - - - - - -

u ovom slučaju, čista saradnja sa dražom i u njegovu korist

to nije jedini primer iz ww2 gde je draža na ovaj ili onaj način eliminisao konkurenciju

znaš to vrlo dobro, a možeš malo i da istražuješ sam ako ne znaš

- - - - - - - - - -

pre bitke na neretvi, draža je već video sebe kao pobednika i predsednika ili bar glavnokomandujućeg i uz vino sa saradnicima je delio ministarska mesta

ali na neretvi su četnici zbrisani i nikad više nisu prestavljali vojnu silu, tako da od te raspodele ministarskih mesta nije ničeg bilo....

Mladic-i-Klark-foto-NIN.jpg

Dokumenti četničkog porekla

Br. 10
SPORAZUM OZRENSKOG, TREBAVSKOG 1 ODREDA "KRALJ PETAR II" O PRIZNAVANJU NDH

Zbornik XIV, 1, str. 276-280.
http://www.znaci.net/00001/114_1.pdf Стр.: 41 и 42
И у четничким документима стоји записана четничка срамота.
Захваљујући тој срамоти Озрен није доживео судбину Козаре и Петрове горе...

- - - - - - - - - -

to nije jedini primer iz ww2 gde je draža na ovaj ili onaj način eliminisao konkurenciju

znaš to vrlo dobro, a možeš malo i da istražuješ sam ako ne znaš

- - - - - - - - - -

pre bitke na neretvi, draža je već video sebe kao pobednika i predsednika ili bar glavnokomandujućeg i uz vino sa saradnicima je delio ministarska mesta

ali na neretvi su četnici zbrisani i nikad više nisu prestavljali vojnu silu, tako da od te raspodele ministarskih mesta nije ničeg bilo....
На овакву гомилу глупости не желим да одговарам, посебно кад знам да саговорник не зна ни које су јединице учествовале на Неретви, нити да је после исте било најмање 15 великих битака грађанског рата...

На овакву гомилу глупости не желим да одговарам, посебно кад знам да саговорник не зна ни које су јединице учествовале на Неретви, нити да је после исте било најмање 15 великих битака грађанског рата...

znam , vrlo dobro znam, kao što znam da neke četničke jedinice zbog pljačke nisu ni stigle na neretvu

draža je to sam izjavio, zar ne?

-------------------
Međutim, crnogorski četnici Pavla Đurišića kasnili su na Neretvu jer su se razišli kućama da odnesu plen, nakon pokolja muslimana Sandžaka i istočne Bosne. 19. februara Zaharije Ostojić upozorava Dražu Mihailovića da “lakomisleno vraćanje ljudi kućama radi odnošenja plena, može dovesti do vrlo teških potresa”. 20. februara Zaharije Ostojić upućuje generalu Mihailoviću dramatičnu depešu u kojoj zaključuje da je odnošenje pljačke kućama nakon pokolja muslimana, umesto dolazak pravo na front, katastrofalna greška:

„Po žestini napada sigurno je da imamo posla sa njihovim proleterskim brigadama odlično naoružanim... Italijani neaktivni i kao jagnjad idu mirno pod nož. Očigledno da će sva pojačanja iz Crne Gore stići dockan za održanje sadašnjih položaja, a Vi znate kako pada moral ljudi pri povlačenju. Bojim se da odlazak Crnogoraca iz Čajniča kući umesto kod mene, ne bude katastrofalna greška po sve ove krajeve.Ne usuđujem se ni da kažem ljudima da će pojačanja stići tek za sedam do deset dana... Dok sam živ neću zaboraviti da se u ovakav kritičan položaj došlo zbog odnošenja pljačke...Pavle i njegovi komandanti nisu shvatili da se na Neretvi brani Crna Gora

izvor:
IZVOD IZ KNJIGE PRIMLJENIH DEPEŠA ŠTABA DRAŽE MIHAILOVIĆA U VREMENU OD 7—24. FEBRUARA 1943. GODINE

Poslednja izmena:

Back