Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovako: prijatelj je imao neki udes i okrivljen je pravosnazno,treba da plati kaznu od 40.000 din. Pre neki dan mu je dosla tuzba-gradjanska parnica u kojoj ta osoba tuzi njega i DDOR Novi Sad za nematerijalnu stetu(pretrpljeni strah itd.).Na osnovu prethodne presude sledi da je tuzitelj pretrpeo lake telesne povrede.
Koja je "sudska praksa" [ne znam kako se kaze:D],sta moze da se ocekuje i ukoliko se dokaze postojanje nemat.stete ko placa-Osig.drustvo ili ce opet da naguze njega?

Zna li neko,na kom granicnom prelazu sa Hrvatskom,moze da se kupi zeleni karton za vozila sa stranim tablicama i koliko kosta?
Unapred hvala.
Па то би требало да буде на свим прелазима, али је то скупље типа 3-4 пута него да се купи у представништву осигурања код кога је регистровано возило ;) а цене не знам, знам само да је у Србији око 1000дин а у РС око 500дин..
Ovako: prijatelj je imao neki udes i okrivljen je pravosnazno,treba da plati kaznu od 40.000 din. Pre neki dan mu je dosla tuzba-gradjanska parnica u kojoj ta osoba tuzi njega i DDOR Novi Sad za nematerijalnu stetu(pretrpljeni strah itd.).Na osnovu prethodne presude sledi da je tuzitelj pretrpeo lake telesne povrede.
Koja je "sudska praksa" [ne znam kako se kaze:D],sta moze da se ocekuje i ukoliko se dokaze postojanje nemat.stete ko placa-Osig.drustvo ili ce opet da naguze njega?
Зависи да ли суд установи да му је нематеријалну штету нанело осигуравајуће друштво или твој пријатељ... ;)

Па то би требало да буде на свим прелазима, али је то скупље типа 3-4 пута него да се купи у представништву осигурања код кога је регистровано возило ;) а цене не знам, знам само да је у Србији око 1000дин а у РС око 500дин..

To sam citao na internetu,pise 1000 din,ali danas sam zvao u AMSS i rekose mi da mogu na granici da kupim granicno osiguranje koje traje mesec dana i kosta 113.evrova.
Ali u svakom slucaju hvala za trud i informacije

Па то сам ја и рекао... ако купиш код свог осигурања онда је 1000дин за годину дана, а ако купујеш код АМСС онда ти кожу одеру тј из горе наведеног - 9000дин за МЕСЕЦ дана... ;)

Nema nezgode, ali ima prekršaja, za to je i kažnjen. Nikad se ni ne kažnjavaš za izazivanje saobraćajne nezgode samo po sebi, nego za prekršaj kojim je izazvana. Nezgoda je samo otežavajuća okolnost, pa je onda kazna veća.

U bre Nesho, sada si ga bas... Procitaj npr. clan 226.ZOBS, tacnije njegove poslednje stavove, pa ces da vidis kako je to formulisano. Naravno da se kaznjava za nezgodu. I rpblem je upravo taj sto je on kaznjen zbog toga. Postoji i opcija da bude s kaznjen u slucaju neposredne opasnosti, ali to je malo teze dokazati.

И ја сам контао да би тако нешто требало да буде, али нисам знао тачно како је дефинисано... Хвала ;)

Него, ја тебе питах једном приликом, а чини ми се да ниси одговорио... како приликом удеса да се наплати осигурање без доласка полиције. Мени у осигурању рекоше да су потребне изјаве учесника у удесу и потврде о НЕпијанству које даје полиција, а ако се полиција позове на лице места писаће пријаве... :?

Osiguravajuca drustva mogu da traze sve i svasta, npr da dokazes da si u momentu nezgode imao kariranu kosulju, ali ono sto je bitno jesu dokazi da je stetni slucaj tj saobracajna nezgoda nastala, i pod na koji nacin se to odigralo. Nije tacno da moras da imas zapisnik policije, jer oni i ne dolaze ako je steta manja od 10.000 din.

Ako te osiguranje sikanira i nece da plati uprkos tome sto imas izjavu drugog ucesnika u nezgodi, zapreti im sudskim postupkom. To uglavnom pali.

U bre Nesho, sada si ga bas... Procitaj npr. clan 226.ZOBS, tacnije njegove poslednje stavove, pa ces da vidis kako je to formulisano. Naravno da se kaznjava za nezgodu. I rpblem je upravo taj sto je on kaznjen zbog toga. Postoji i opcija da bude s kaznjen u slucaju neposredne opasnosti, ali to je malo teze dokazati.
Da, ali to piše kod mnogih prekršaja. U rešenju o kažnjavanju mora pisati član na osnovu kog se to čini, onda je jasno sve.

Ако пријавим нестанак возачке дозволе и добије потврду јелте да сам је изгубио и после нпр пет дана је пронађем јел' ''грех'' :lol: наставити као да се ништа није десило или је потребно нешто да се додатно уради?

Ако пријавим нестанак возачке дозволе и добије потврду јелте да сам је изгубио и после нпр пет дана је пронађем јел' ''грех'' :lol: наставити као да се ништа није десило или је потребно нешто да се додатно уради?

moras da prijavis da si je nasao i da je predas u sup,posto ce ti oni sigurno bez problema dati duplikat koji ce biti vazeci za ubuduce,ja to nisam uradio i kad je doslo vreme za zamenu vozacke,baba na salteru htela da me tera na sud,kao to je prestup,ne mozes da imas dva aktuela dokumenta(u ovom slucaju vozacke dozvole) u isto vreme

Da li si je zvanično oglasio kao nevažeću?
Па не само сам пријавио нестанак. Нисам вадио дупликат ни ништа.
moras da prijavis da si je nasao i da je predas u sup,posto ce ti oni sigurno bez problema dati duplikat koji ce biti vazeci za ubuduce,ja to nisam uradio i kad je doslo vreme za zamenu vozacke,baba na salteru htela da me tera na sud,kao to je prestup,ne mozes da imas dva aktuela dokumenta(u ovom slucaju vozacke dozvole) u isto vreme
Као што рекох горе... само сам пријавио нестанак и нисам ни тражио ни узимао дупликат...

п.с. ово питам хипотетички јер сам се расправљао са једним рођаком нешто у вези са овим...

Па не само сам пријавио нестанак. Нисам вадио дупликат ни ништа.

Као што рекох горе... само сам пријавио нестанак и нисам ни тражио ни узимао дупликат...

п.с. ово питам хипотетички јер сам се расправљао са једним рођаком нешто у вези са овим...
Imaš 2 varijante:
1. Ćutiš i voziš dok ti ta vozačka važi.
2. Oglasiš je nevažećom i vadiš drugu. Ovo može biti zgodno za slučaj ako ti preti zabrana.

Шта може да се догоди полицајцу ако у записнику наведем примедбу да је његово понашање било некоректно?

Синоћ ме зауставили неки индијанци код Крагујевца и јбга пишу запсник за код судије за прекршаје (брзина 95 на ограничењу 60 у насељу) и ја додам неколико примедби он напише једну пита јел' у реду, ја кажем није јер није написао све примедбе, онда он дода још једну па још једну и мени ту пукне филм 4 пута му враћам записник да дописује и он мени као 'ајде да потпишеш на шта ја одговорим да одбијам да потпишем записник због некоректног понашања полицајца (био је између осталог и дрзак и безобразан од момента како ме је зауставио) и он напише само ''одбио да потпише''... и ја му ОПЕТ вратим да допише некоректно понашање ОСЛ на шта он одговори алко-тестом, провером кола (рез. точак, дизалица, прва помоћ, сијалице итд), а на то ја одговорим враћањем назад 7км да проверим да ли постоји табла или знак па додам и то у примедбу да сам се вратио 7км назад са два сведока и да нема знака уопште (што и јесте тачно тј није било никаквих знакова) и једва се ми ту натегнемо да он напише све примедбе, а за некоректан однос ОСЛ је хтео бубрег да ми извади...

Реално јесам ишао толико, али знака ни за ограничење ни за насељено место није било 100%, а у почетку нисам хтео да се расправљам јер је било пола 2 и ишло ми се кући, али кад је постао безобразан онда сам само смирено био оштар и инсистирао на детаљима, а на крају установио и да ме левати за знак и насељено место које узгред буди речено нема НИЈЕДНУ кућу ближе од 50м од пута за тих 7км колико сам се враћао и ту ме је баш разљутио, али намерно нисам ништа коментарисао да бих био чист на суду. Једино мислим да ми је грешка што нисам звао ову двојицу напоље да стоје ту и слушају да буду сведоци, али довољно је то за знак што су сведоци :)

Шта мислите ви о овој ситуацији?

Jes da imamo jednog stručnjaka ovde, koji će verovatno da kaže pokoju "stručnu", ali ja ovako laički cenim da ćeš ti lepo da platiš kaznu, a njemu neće da se desi ama baš ništa... Da ne misliš možda da će da izgubi posao? :lol:

U stvari...predizborna kampanja je...možda ga i kazne da uberu neki glas...:lol:

Па оно, ако би га казнили дефинитивно бих изашао овај пут на гласање, иако не излазим никако :D

Па не, није мени толико сад за ту пријаву него ми није јасно зашто ме је дркао толико и зашто није одмах све лепо написао него избегава да напише прво примедбе, а онда примедбу на његово понашање клање да напише, па ми је због тога деловало да ипак може нешто да му буде кад он 5-6 пута покушава да ми ували записник без тога. ;)

@Dovla
Trebao si da ujutru napises prestavku na ponasanje OSL i da je posaljes nacelniku sp i komandiru saobracajne policije u KG. Da u zapisniku navedes sve lepo i kulturno kako je bilo, da te je maltretirao,verbalno, da je pokusavao da te zastrasi vikanjem i psovanjem....das masti na volju.
E sad, da se razumemo, kaznu za to sto si prekoracio brzinu ces da platis, 5000+ i mogucnost vozacka out of order na par meseci, jer je napisao da je bilo u naseljenom mestu. Ne pomaze ti na sudu da svaljujes krivicu na njega jer nije on prekoracio, vec ti, nego da se branis, da dokazes da nisi ti kriv, mada ovde skoro nemoguce. Tvoja zalba njegovim nadredjenima moze samo njega da syebe, dok tebi ne pomaze nista. Sto se tice svedoka, kazi da su svo vreme stajali pored tebe, a da je njegov kolega bio sa druge strane ulice i zaustavljao druga vozila.

Back