Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Prvi put kupujem auto i to na plin u Srbiji pa bih zamolio za odgovore na ova dva pitanja :

1.Prilikom kupovine automobila sa ugradjenim plinom da li treba od prodavca auta da trazim neki papir da je plin atestiran ?

Da li ce mi dokaz o atestiranom plinskom uredjaju biti potreban prilikom registracije automobila bilo na tehnickom pregledu bilo pri prenosu vozila u policiji?

Da li se podaci o plinskom uredjaju negde upisuju recimo u saobracajnoj dozvoli ili nekom drugom papiru?

2. Da li je neophodno da prodavac auta bude vlasnik vozila u smislu da njegovo ime pise u saobracajnoj dozvoli tj da je preneo vozilo na svoje ime u policiji,ili pak da ima napisano ovlascenje da je vlasnik vozila napisano na nekom papiru.

Da li mogu u oba slucaja da prebacim auto na svoje ime bez nekih vecih problema ili da budem oprezan ?

Da li se desava da vlasnik auta da ovlascenja ne samo jednoj nego vise osaba pa da mi to pravi problem pri prebacivanju auta u policiji na moje ime

Ja sam kupovao auto na plin,svi atesti,dozvole i svi potretni papiri su bili u autu.Na tehnickom bi trebao da odneses atest mada meni nisu trazili.Pozeljno je da taj papir nosis sa sobom jer ako te policija zaustavi ima pravo da te ispituje za atest.
Podaci se upisuju u posebnoj knjizici,bar je kod mene tako.
Za ova druga pitanja u vezi prebacivanja ne bih znao da ti odgovorim.

cemo redom?

Da. Postoji jedan mali papir sa serijskim brojem plinskog uredjaja. Taj broj mora se poklapati sa brojem na uredjaju.

Da. Taj papir *dobija se jos gomilu papira, ali oni nisu potrebni toliko* . Sad, ovisi, neki tehnicki pregled ne trazi, neke kuce traze taj papir. Zavisi gde registrujete auto, tj. gde radite tehnicki pregled. Uglavnom treba imati taj mali papir sa serijskim brojem uredjaja.

Da. Na saobracajnoj dozvoli pora biti oznaka GAS,oznacena pecatom. Po pravilu, ako imate atest morate sa sobom imati, kada Vas milicja zaustavi, overenu saobracajnu dozvolu tim pecatom i papir taj mali, ali njega retko kad trazi milicija. Samo pod strogom kontrolom. Taj papir je "saobracajna dozvola" za plinski uredjaj.

Ne i da. Onaj koji Vam prodaje auto moze biti vlasnik vozila i onda cete lako preneti vlasnistvo vozila na Vas. Ali, ako je osoba koja Vam prodaje auto samo ovlascena Vi mozete kupiti auto i voziti pod ovlascenjem,ali ako zelite auto, ondosno saobracajnu dozvolu na sebe, onda mora VLASNIK *koji je dao ovlascenje vasem prodavcu vozila* da potpise 4 dokumenta za prenos vlasnistva koje nosite u bezistan, ili gde vec, da platite porez.

Ne, objasnih, samo ako je saobracajna dozvola na bas to lice koje prodaje, onda mozete. Ako on ima ovlascenje onda morate pronaci pravog vlasnika i odneti mu na potpis dokumenta i da se overe ta 4 dokumenta uz vasu i licnu kartu vlasnika vozila...posle ta dokumenta predate da platite porez. Tri dokumenta ostaju kod njih, jedno za vas.

Ne i Da. Sad, mislim da nije moguce da se da vise ovlascenja na jedno vozilo, ali ipak najbolji slucaj je da prevedete auto na sebe.
Nadam se da je jasno...sta nije na PP mi se obratite. Mogu i da skeniram pa da vidite kako izgleda taj papir koji je bitan uz atestirani plin...
pozdrav

Ево како магарац може да ти направи белај без потребе...

Не знам да ли сам овде помињао, али мој стари је пре неких 9 месеци излазећи са паркинга наслонио браник на неког таксисту који је ту стајао. Таксиста дигао фрку иако му је 15 колега рекло да не **** јер штете нема ни 5 динара он позове пандуре и ево стигне пресуда на 4500 динара мом старом, а у образложењу пише да се кретао неопрезно у рикверц и да притом НИЈЕ начинио материјалну штету нити је повредио икога... таксисти се не пресуђује ништа јер нема материјалне штете нити је повређен :roll:

Значи не дао Бог никоме да ми се наслони на ауто... најебао је за 50 еврова минимум :evil:

*** Vlado, ima nedojebanih idiota, pa kad mu već dan nije lepo započeo (nema posla, žena, deca, itd), on će ga drugom upropastiti, i to za dve-tri dnevnice.
angry2.gif

Našao bih ja njega, pa bih mu olupao i branik i glavu.
bash.gif

Не знам да ли сам овде помињао, али мој стари је пре неких 9 месеци излазећи са паркинга наслонио браник на неког таксисту који је ту стајао. Таксиста дигао фрку иако му је 15 колега рекло да не **** јер штете нема ни 5 динара он позове пандуре и ево стигне пресуда на 4500 динара мом старом, а у образложењу пише да се кретао неопрезно у рикверц и да притом НИЈЕ начинио материјалну штету нити је повредио икога... таксисти се не пресуђује ништа јер нема материјалне штете нити је повређен :roll:

Значи не дао Бог никоме да ми се наслони на ауто... најебао је за 50 еврова минимум :evil:

vishe, 500e

Мој стари има челичне живце, ја бих му дефинитивно олупао браник и хаубу да бар знамо зашто пандури долазе :roll:

Apsolutno se slažem... Lepo je da budem uljudan i kulturan u saobraćaju, ali badava kad sam ja usamljeni primer, tačkica svetla u mraku..., on će meni da se iznakrši ako se ja njemu ne iznakršim prvi... Zakon jačeg, zakon džungle... Znači, ako sam okružen auto debilima, onda ću bar da im iebem maiq... Znam da nije dobar savet mlađima, al iebiga - takvo je društvo i okruženje...sistem vrednosti...

ŽALBA DOVLA, ŽALBA!!!!

Pogledaj član 10. ZOBS, definicija saobraćajne nezgode! Nema štete- nema nezgode!

Možeš da skineš ZOBS sa www.kbs.org.yu

И ја сам контао да би тако нешто требало да буде, али нисам знао тачно како је дефинисано... Хвала ;)

Него, ја тебе питах једном приликом, а чини ми се да ниси одговорио... како приликом удеса да се наплати осигурање без доласка полиције. Мени у осигурању рекоше да су потребне изјаве учесника у удесу и потврде о НЕпијанству које даје полиција, а ако се полиција позове на лице места писаће пријаве... :?

ŽALBA DOVLA, ŽALBA!!!!

Pogledaj član 10. ZOBS, definicija saobraćajne nezgode! Nema štete- nema nezgode!

Možeš da skineš ZOBS sa www.kbs.org.yu
Nema nezgode, ali ima prekršaja, za to je i kažnjen. Nikad se ni ne kažnjavaš za izazivanje saobraćajne nezgode samo po sebi, nego za prekršaj kojim je izazvana. Nezgoda je samo otežavajuća okolnost, pa je onda kazna veća.

Back