Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imao sam sudar. Izleteo mi lik kroz znak (STOP) i udario me dok sam se kretao glavnim putem... Potpuno priznaje krivicu i tako stoji u policijskom zapisniku...
Da bi se auto vratio u prvobitno stanje, potrebno je vise novca nego sto on vredi (nameravam da ga vozim u ovlasceni servis, a ne da ga krpim po kojekakvim limarskim radionicama, iz razloga garancije i bezbednosti). Sto se mene tice, popravka i nije najpametnije resenje, pa bi mi najvise odgovarala pravicna naknada stete koju sam pretrpeo.
Sta je najpametnije da uradim kako bi mi steta bila naknadjena na najbolji nacin?

Imao sam sudar. Izleteo mi lik kroz znak (STOP) i udario me dok sam se kretao glavnim putem... Potpuno priznaje krivicu i tako stoji u policijskom zapisniku...
Da bi se auto vratio u prvobitno stanje, potrebno je vise novca nego sto on vredi (nameravam da ga vozim u ovlasceni servis, a ne da ga krpim po kojekakvim limarskim radionicama, iz razloga garancije i bezbednosti). Sto se mene tice, popravka i nije najpametnije resenje, pa bi mi najvise odgovarala pravicna naknada stete koju sam pretrpeo.
Sta je najpametnije da uradim kako bi mi steta bila naknadjena na najbolji nacin?
Nakon 2-3 nedelje stiže zapisnik u osiguravajuće društvo u kom je osiguran. Odeš tamo, oni ti procene štetu i obično daju ponudu. Prihvatiš i uzmeš pare, a ako ti ne odgovara sudiš se. Ako ne znaš gde je osiguran treba da odeš u matičnu stanicu policajca koji ti je bio na uviđaju i oni će ti to naći iz zapisnika. ;)

..osiguranje mu je isto kao i moje.. nego, ja ne verujem da ce procenitelj toliko zalaziti u detalje da se stvarno sve vrati u prvobitno stanje... a i auto mi sada gubi na ceni ako bih ga prodavao nakon opravke.
Sta je 'totalna steta' i kako se utvrdjuje naknada za to?

Ti kralju povezes auto u servis i trazis da ti daju profakturu svega sto treba da se zameni i naravno njihov rad uracunaju u to i to poneses u OD. Oni ce ti ponuditi neku cifru, ako odgovara ti uzmi, ako ne idite na sud i to je to.

P.S. Koji auto je u pitanju, daj neku fotku da vidimo kol'ko je razbijen?

Ne mogu slike postaviti, na terenu sam...
Reno21 je u pitanju, 1. vlasnik, nikad udaran... pokupio me 'stojadin' sa 60-70km/h, pod pravim uglom iz sporedne ulice..udarac ispred prednjeg tocka..prednjica cela je ostecena. Otprilike znam da bi popravka kostala vise nego sto je trzisna vrednost vozila... zato se bojim da mi ne priznaju 'totalnu stetu' ako ce mi tako isplatiti samo katalosku cenu...

Moze li neko da mi da neki savet?? Pre jedno dva meseca moje drustvo i ja se vozimo u fici, svi pijani, ja vozim (isto pijan) nas sedmoro unutra, fica neregistrovan i stanemo. Neki su izasli iz kola i ja sam izaso i dolazi pandur, popisao me je, duvao sam i naduvao. Juce sam dobio poziv na sud. E sad nisam puno naduvao (srecom) a i prvi put da su me popisali tako da me to i ne brine, ali auto je neregistrovan, to me brine. Mada, taj pandur nas NIJE zaustavio nego doso do nas a nije ni video (mozda) da sam vozio. Ima li neko neki savet??

Imam ja savet za vas. Postoje mnogo bolji povodi da vam grupna fotografija bude objavljena u novinama, i da neko izloži lepšu stranu vaše biografije. Budite srećni što vas je pandur startovao!

Batice, ja radim sa osiguranjima zadnjih 20 godina. Steta je steta i nikad je osiguravajuci zavod ne pokriva u celosti. Prvo, osiguranje ti podrazumeva 20% ucesca, tako da ti je celi iznos stete uvek umanjen bar za taj procenat. Sto se tice popravke u ovl.servisu, to nemas racuna da radis jer su oni uglavnom za nova vozila, a za R-21 ti je najbolje da kupis polovnu limariju, a od novih delova samo ono sto je vitalno-trapovi i dr. Totalna steta ti je oko 40-tak hiljada, ***.....Pokusaj da uzmes neku kintu ovome sto te udario na foru kao da ga ne tuzis. Ako hoces tacan izos totalke ti daj nesto vise podataka o vozilu. Pozzz......

Osiguranje je, po zakonu, duzno da vrati vozilo u prvobitno stanje, a ne da "ucestvuje"! Nije to "visa sila", pa da mi se smiluju! Pa oni nam za obavezno osiguranje od auto-odgovornosti uzimaju toliko da time pokrivaju stetu do US$ 100000 po jednom stetnom dogadjaju! ...a ovde cepidlace za 1-2000€ !?
Mogu li uzeti nesto na nematerijalnu stetu?
@gori1, R21TL 1.4 160000km, stanje pre sudara-odlicno!

Batice, ja radim sa osiguranjima zadnjih 20 godina. Steta je steta i nikad je osiguravajuci zavod ne pokriva u celosti. Prvo, osiguranje ti podrazumeva 20% ucesca, tako da ti je celi iznos stete uvek umanjen bar za taj procenat. Sto se tice popravke u ovl.servisu, to nemas racuna da radis jer su oni uglavnom za nova vozila, a za R-21 ti je najbolje da kupis polovnu limariju, a od novih delova samo ono sto je vitalno-trapovi i dr. Totalna steta ti je oko 40-tak hiljada, ***.....Pokusaj da uzmes neku kintu ovome sto te udario na foru kao da ga ne tuzis.
Ne tuži ga on nego policija. Dogovor te vrste ima smisla samo ako se policija ne zove.

Policija ga ne tuzi vec se protiv njega pokrece prekrsajni postupak za izazivanje saobracajne nesrece. A tuziti ga naravno mozes za pretrpljeni strah, dusevni bol, pokretanje kamena u bubregu, kardiovaskulane probleme izazvane stresom od sudara...samo treba mastovit advokat koji ce to sve da juri, i to neki specijalizovan za takve slucajeve.

Policija ga ne tuzi vec se protiv njega pokrece prekrsajni postupak za izazivanje saobracajne nesrece. A tuziti ga naravno mozes za pretrpljeni strah, dusevni bol, pokretanje kamena u bubregu, kardiovaskulane probleme izazvane stresom od sudara...samo treba mastovit advokat koji ce to sve da juri, i to neki specijalizovan za takve slucajeve.
Da, pod uslovom da je bio kod lekara odmah posle nezgode, a to ne pominje uopšte. Zato sam i mislio samo na prekršajni postupak koji se vodi po službenoj dužnosti.

To je bilo sada, 15.5.
...pretrpljeni strah je neminovan, i za to nije problem dobiti od psihijatra potvrdu.
Imam i dusevni bol jer je ostecena stvar koja za mene ima veliku sentimentalnu vrednost (dobio ga na poklon...)
Imam i stetu u vidu umanjenja trzisne vrednosti vozila jer je sada "lupan"...
Steta mi je i nemogucnost upotrebe vozila za koje sam platio porez i registraciju...
Da li mogu sve te stete i uskracene koristi, da im naplatim ako vec ne mogu dobiti dovoljno novca za povratak u predjasnje, ispravno stanje?

Ne znam odakle si, ali postoje kancelarije za besplatne pravne savete u BG i NS, imam negde i adrese, naći ću ako treba, Takođe neki advokati saobraćajke rade na procenat. Ja sam upravo u jednom takvom procesu, imao sam štetu oko 600e, a nudili si mi u zavodu 200, nisam potpisao njihov zapiusnik i sudim se. Trajaće to bar godinu dana, ali zašto nekome da poklonim 400 evrića?

Policija njega tuzi za ugrozavanje bezbednosti saobracaja, javni ce ga goniti a ostecena strana moze da ga goni za nadoknadu stete, za pretrpljene povrede, traume i mnogo toga jos. Zato se mogu dogovoriti, a to kazem jer imam iskustva sa tim stvarima. E ako je krivac naopak i ako ga neko nauci onda nema sanse da mu se izvuce nista

Mozes uzeti novac i ako se dogovorite,a i ako se ne dogovorite. Probaj slobodnom nagodbom, kada ti OZ ponudi cifru od recimo 500 E, objasni krivcu da je realna steta recimo 800E i da je najbolje da ti on to nadoknadi jer ces morati da ga tuzis, a onda pravo kod advokata da ti sroci sve zakonski moguce stvari koje mozes da naplatis, a krivcu objasni da to moze da izadje i na mnogo vise od te razlike. To sto ti auto nece biti onaj stari tu vec nemozes nista....:lol:

Ali ja nemam nista sa stetnikom! On je osiguran od auto-odgovornosti i osiguravajuca kuca snosi obavezu naknade SVE stete koju je stetnik ucinio do pomenutog iznosa! Ne zelim od coveka da uzimam novac jer nemam osnova!
Bili su mi na proceni i za koji dan ce mi dati ponudu, najverovatnije 'totalna steta', a kataloska vrednost je oko 1300€ !
Sta da radim ako bude tako, i jos ako mi uzmu auto!?

Aman bre policija ne TUZI nikog, vec podnese Opstinskom organu za prekrsaje ZAHTEV za pokretanje prekrsajnog postupka. Javni tuzilac tu nema nikakvu ulogu.
@SS88
Ne videsmo slike koliko je auto osteceno pa da ti kazem koliko bi ti po mojoj proceni trebalo da ga osposobis za voznju i malo vise trazis OD-u. Inace takvog stranca mozes da kupis za nikakve pare i da skidas sa njega sve sto ti treba.

Neso, hvala!
@geroder- nisam u prilici da postavim slike (pisem sa mob.) jer sam na terenu...
Inace,motor je ostao OK,a steta je kao ceoni sudar do 1/3 motorskog prostora+soferka. Blago je izdignut kos sa desne strane(gde je bio udarac) i blago deformisana kolevka motora i 2 nosaca motora na njoj.
...videcu to za stranca, ali sve zavisi koliko i sta mi ponude...

Back