Saobraćaj, zakoni, propisi ...

• Začetnik teme Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Jedno pitanje: Znam da je pre bilo ali nisam tada pratio to i nije mi bilo bitno pa nisam zapamtio...

Koji Euro kriterijum mora da zadovolji auto da bi se kod nas uvezao? Jel Euro 3?

Posto vidim da ima i kola 98. god. da ima pise da imaju Euro 3... Ili su to pogresno stavili. Na mobile.de... Konkretko intersuje me Peugeot 106 sport, vidim da ih ima to godiste a pise da imaju Euro 3... :think:

Jedno pitanje: Znam da je pre bilo ali nisam tada pratio to i nije mi bilo bitno pa nisam zapamtio...

Koji Euro kriterijum mora da zadovolji auto da bi se kod nas uvezao? Jel Euro 3?

Posto vidim da ima i kola 98. god. da ima pise da imaju Euro 3... Ili su to pogresno stavili. Na mobile.de... Konkretko intersuje me Peugeot 106 sport, vidim da ih ima to godiste a pise da imaju Euro 3... :think:

To kod nas ne vazi.Od 2001.pa nadalje.

Bez zadržavanja u raskrsnici

izqjrb.jpg
Beogradski vozači će uskoro imati priliku da se upoznaju sa novim saobraćajnim znakom i oznakama na putu, koji se odavno primenjuje u evropskim zemljama. Raskrsnica kod "Londona" biće obeležena crvenom bojom što će biti opomena vozačima da ne smeju ulaziti u raskrsnicu ukoliko nemaju slobodan izlaz iz nje, bez obzira na to što im je na semaforu zeleno svetlo.

Fluorescentnom crvenom obeležiće se površina na kojoj vozači neće smeti ni da zastanu, a ako to učine policija ima pravo da im naplati kaznu od 5.000 dinara. Ovo pravilo propisuje Zakon o bezbednosti saobraćaja.

- Zakon jasno kaže da vozač u vozilu ne sme da ulazi u raskrsnicu ili na pešački prelaz ako je gustina saobraćaja takva da će ostati u raskrsnici i time omesti protok vozila ili pešaka.

Ugao Kralja Milana i Kneza Miloša je idealan za takvo obeležavanje zbog ujednačene i kvalitetne podloge, smerovi se ukrštaju pod pravim uglom, otprilike su isti saobraćajni tokovi i nema levih skretanja - kaže Dragoljub Đakonović, gradski sekretar za saobraćaj.

Ovaj znak bi trebalo da se postavi na još desetak lokacija, međutim, pitanje je koliko bi to bilo korisno. Problem je što veliki broj raskrsnica u centru grada ima takozvana "leva skretanja". Primer je ugao Starine Novaka i 27. marta. Vozač koji skreće levo iz 27. marta u Starine Novaka to može da učini tek pošto propusti kolonu vozila koja se kreće Ulicom 27. marta, ka Takovskoj. Po prirodi stvari svako će ući u raskrsnicu i tu zastati, dok prođu vozila iz suprotnog smera.

Poštujući ovaj propis vozač bi morao da stoji na semaforu iako mu je uključeno zeleno, odnosno krene tek kad prođu vozila koja mu idu u susret. Rezultat će biti manje gužve u raskrsnici, ali više u traci za skretanje u levo.

Takođe, kad je vozaču koji skreće levo uključeno zeleno svetlo, u istom trenutku je zeleno i pešacima koji prelaze Ulicu Starine Novaka. Time se vozač stavlja u bezizlaznu situaciju kada ulicu prelazi veliki broj ljudi. Ako stane, platiće kaznu, ako produži naleteće na pešake. Sa ovim se slaže i Dragoljub Đakonović.

- Znamo da ovo nije baš idealno za raskrsnice gde su izuzetno značajna leva skretanja. U razvijenom svetu su leva skretanja svedena na najmanju meru, a u Beogradu ih, nažalost, ima mnogo. Međutim, od nečeg mora da se počne. Svaka od predloženih raskrsnica imaće poseban projekat obeležavanja i shodno tome uvođenja ili promene tehničkih mera. Kad budemo uvodili ovu meru ispitaćemo sve i videti koliko je to korisno - zaključuje Đakonović.

Raskrsnice planirane za obeležavanje

1. Bulevar kralja Aleksandra - Kneza Miloša, Takovska
2. Kneza Miloša - Kralja Milana
3. Kneza Miloša - Nemanjina
4. Takovska - 27. marta - Džordža Vašingtona
5. 27. marta - Starine Novaka - Kraljice Marije
6. Bulevar kralja Aleksandra - Beogradska
7. Njegoševa - Beogradska
8. Starine Novaka - Cvijićeva
9. Cvijićeva - Bulevar despota Stefana
10. Džordža Vašingtona - Bulevar despota Stefana

NAPOMENA: Spisak nije konačan i menjaće se u zavisnosti od toga koliko uvođenje novog znaka bude korisno

Oštre kazne u inostranstvu

Ovakvo saobraćajno pravilo već postoji i poštuje se u Velikoj Britaniji i Španiji. Kazna za one koji ga krše u Londonu je 150 funti, dok za isti prekršaj u Barseloni vozači plaćaju 250 evra. Međutim, ulična mreža u ovim gradovima je rađena tako da je mali broj levih skretanja.

Goran Svilar | Foto: M. Jošida - blic.rs

Ovakvo saobraćajno pravilo već postoji i poštuje se u Velikoj Britaniji i Španiji. Kazna za one koji ga krše u Londonu je 150 funti, dok za isti prekršaj u Barseloni vozači plaćaju 250 evra. Međutim, ulična mreža u ovim gradovima je rađena tako da je mali broj levih skretanja.

Heheh ala su ostre... :lol: Ako se uporedi nasa prosecna plata i njihova i ako se kazne formiraju prema tome, kod nas bi bile oko 150-250 dinara... :hahaha:

Ali cuj ti tu genijalnu primedbu... ovakvo pravilo postoji u Velikoj Britaniji i Spaniji... eeeej, bre, Srbijo, to je Evropa!!! Da se cudis njihovoj naprednosti... a nisu se setili da procitaju da u nasem zakonu to takodje postoji odvajkada... i ne samo kod nas i u svetu uopste. Otkrili rupu na saksiji :roll:

Sviraju qurcu, voleo bih da cujem cifru koju je ova drzava dala za svu ovu novu nadzornu tehniku, projekte, "inzenjere" i sve ostale ugradjene dobrotvore, da bi nama u saobracaju bilo "bolje", a para u dzepu manje.
Umesto da su te pare dali da se malo poprave putevi i sredi signalizacija po Srbiji, a one pandure neko da nalupa sto lade jaja na raskrsnicama, ne umeju da rade posao i naprave veci haos nego sto bi inace bio.

A ovo ce u praksi u BG-u da funkcionise yebalo majci, narocito ako tako gledaju na problem levih skretanja... iako u zakonu postoji definicija izlaska na liniju preglednosti. To izgleda samo oni ne znaju.... Chobani...

Putarina poskupljuje 11 odsto

Izvor : Novosti.rs

Upravni odbor “Puteva Srbije” doneo je odluku o poskupljenju putarine za 11 odsto za sve kategorije vozila uz obrazloženje da cenovnik nije korigovan od februara 2008. godine, saznaju “Novosti”.

E jedva čekam da se vrati Šarić i počisti ove Lopine,jer ovo stvarno nema kraja.Slaviću taj dan.

Obrazloženje da cenovnik nije korigovan od februara 2008 naveli su samo „pro-forme“,da bi imali neki kakav takav izgovor za novu svinjariju koju su smislili,jer ta priča nema veze s mozgom.Svuda u svetu je normalno da se cena putarine (kao i ostalih nameta) planira unapred shodno budžetu,a ne kao u ovoj bednoj državi – čim zafali love,daj da nešto podignemo kako bi smo zadovoljili svoje lešinarske potrebe.

Osim toga,cene derivata iz nedelje u nedelju skaču kao nigde u svetu,pa pošto je i to malo oni bi da podignu putarinu.A putevi u Srbiji,ako ih tako mogu nazvati,liče na sve,samo ne na puteve.Rupa do rupe,iskopine i kolotrazi na sve strane.Udobnije mi je da kupim traktor i vozim se po njivi nego po njihovim kvazi „putevima“ koje sredjuju jednom u pet godina i to samo slikanja radi kada se zajapureni debeli Mrkonjić pojavi sa šačicom svojih bednih radnika i kaže : Evo,napravili smo pet metara puta,za pola godine ćemo napraviti još 10m. :roll:

Plaćamo najskuplje gorivo u Evropi za koje je Lož ulje pojam kvaliteta,a sad treba i platiti Srpski makadam koji neko naziva putem.Joj Srbijo,bedna li si.
Serem im se i na puteve i na putarinu.
mad0260.gif

Deset novih saobraćajnih znakova

5v6vc0.jpg

Vozači će uskoro imati priliku da se upoznaju sa deset novih saobraćajnih znakova na srpskim putevima. Novi pravilnik o saobraćajnoj signalizaciji, koji je nedavno usvojen, propisuje nekoliko novina, a najznačajnije su označavanje zona usporenog saobraćaja i zona škola u naseljenim mestima.
Ubuduće će na putevima u Srbiji postojati i jedinstveni znak obaveštenja za ograničenje brzine na putevima različitog ranga. O ulasku u svako naselje vozači će biti obavešteni novim znakom, što će automatski značiti i da je najveća dozvoljena brzina 50 kilometara na sat.

- Novi saobraćajni znakovi napravljeni su zbog novih odredbi Zakona o bezbednosti saobraćaja. Primera radi, uvedena je zona škola gde je ograničenje 30 kilometara na sat, pa samim tim mora postojati znak kako bi vozači bili na vreme obavešteni - kaže Jasmina Jovanović iz Odseka za bezbednost saobraćaja Ministarstva za infrastrukturu.

Znakove na magistralnim putevima, koji povezuju naseljena mesta, u obavezi je da zameni JP „Putevi Srbije“. Koliko takvih znakova postoji može samo da se nagađa jer Srbija nema katastar saobraćajne signalizacije.

- Dobili smo rok od dve godine da zamenimo sve znakove, ali mi ćemo taj posao uraditi za godinu dana. Naravno, sve zavisi od sredstava, jer znakovi nisu jeftini - kažu u „Putevima Srbije“.

S druge strane, posao zamene znakova radiće i lokalne samouprave. Na ulazu u naseljena mesta i gradove Srbije stoje znakovi za ograničenje brzine na 60 kilometara na čas i svi oni će morati da se zamene novim, jer novi Zakon propisuje da je najveća dozvoljena brzina u naselju 50 kilometara na čas. Osim toga, novi Zakon je predvideo uvođenje „pešačke zone“, „zone 30“, „zone škola“ i „zona usporenog saobraćaja“ u naseljima.

Primera radi, u Beogradu ima više od 70.000 znakova od kojih će više od polovine biti zamenjeno novim.

P. Z. Veličković, G. Svilar - blic.rs

Najnovija odvala.
Stigao mi poziv za okrivljenog a obrazlozenje je to sto sam ja kao vlasnik Suzuki Burgmana dao Peri Pericu da upravlja tim vozilom mada on nema polozeno za tu kategoriju vozila.
Sad mi stvarno nije jasno dali su oni normalni?
Ja prodao coveku motor i sta sad treba da gledam dali ima polozeno jer ako nema onda ne smem da mu prodam.
Idiotizam.
Danas idem da me ispreslisaju pa cu javiti sta se odigralo.

Najnovija odvala.
Stigao mi poziv za okrivljenog a obrazlozenje je to sto sam ja kao vlasnik Suzuki Burgmana dao Peri Pericu da upravlja tim vozilom mada on nema polozeno za tu kategoriju vozila.
Ja prodao coveku motor i sta sad treba da gledam dali ima polozeno jer ako nema onda ne smem da mu prodam.
Idiotizam.

Znas kako se kaze kada covek stane pred sudiju...

Ko stane kriv, ne izadje ziv,
Ko snam prav ne izadje zdrav... :mrgreen:

U vezi pravila za nezaustavljanje u raskrsnici...
To pravilo je postojalo i u doba SFRJ, ali su ljudi bili kulturniji..
I u BG gde su bile guzve se moglo primenjivati pravilo i bilo je slucajeva da milicajac naplati bezobraznom vozacu...Tako kazu....a mislim da ne lazu...

Kad je skretanje u levo bilo, po tom starom kodeksu, vozac koji skrece levo bi izasao , tj usao u raskrsnicu, ako mu je slobodan ulaz u levo skretanje (pravilo je bilo da ne smes da ulazis u raskrsnicu ako je ocigledno da ne mozes da je napustis ako se ukaze prilika).
Tada se desavala situacija da vozac na istom semaforu koji skrece levo ulazi u raskrsnicu i ceka da prodju oni koji iz suprotnog pravca idu pravo, dok vozac do njega ne ulazi u raskrsnicu jer namerava pravo , a pravo je zagusenje i nece moci da izadje iz raskrsnice...

Medjutim danas, kad su svi demagozi i prilicno gluplji nego nekad, objasnjavanje pravila vozacu koji u trenutku prelaska bele zaustavne crte (to se uzima za mesto ulaska u raskrsnicu) nema prostor od 3m iza izlazne linije raskrsnice (ili vise ako je autobus ili kamion) obicno zavrsava glupiranjem....

Danas je to biti mudar, kad mozes da krivis nesto sto je kulturno u to da je mozda i glupo...
-----------------------------------------------
Sve raskrsnice u BG su duboke, sto ce reci da izmedju skretanja i prilaska pesackom prelazu postoji prostor od 2,3m gde vozac moze da propusti pesake koji su krenuli da prelaze ....
U unutrasnjosti to nije slucaj, pa imate plitke raskrsnice gde vazi pravilo da ne smete krenuti uopste da ulazite u raskrsnicu ako cete u trenutku prelaska pesackog prelaza imati pesaka koji je zapoceo prelazak ulice...
Pravilo vazi i policija pise kazne...Olaksavajuce je sto cesto nema pesaka ili nema policije da gleda na tom mestu....ali pre podne to zna da bude problem....Obrazlozenje je vozilo ne sme da blokira raskrsnicu , bez obzira sto u trenutku ulaza u raskrsnicu nije bilo vozila sa desne strane koja zele pravo da idu...

Ili prosto, onaj ko zeli pravo, treba da proveri saobracaj levo, desno, pesacki ispred , pesacki preko puta i tek ako je sve ovo prazno ulazi i izlazi iz raskrsnice.U protivnom "pada"....
I to bas ovim redosledom...

Najnovija odvala.
Idiotizam.
Prodao ili dao....
Dokle god je na tebe registrovan, mislim da se vodi kao dao...bez obzira na vlasnistvo...

Malo ljudi obraca paznju da je vas prekrsaj ako vam neko lako obije kola i napravi sudar i stetu sa tim kolima, pogotovu ako nisu zakljucana....
Vi placate i kaznu i stetu, jedino poeni idu onome ko je obio vozilo...

Sad sam se vratio i kaze sudija da ne smem da dajem vozilo licu koje nema polozeno.
A ja je pitao dali smem da prodam licu koje nema polozeno.Ona kaze smem ali dali imam ugovor ili neki dokaz da sam ga prodao pre prekrsaja i ja naravno nemam.Sad salju poziv ovom sto je napravio prekrsaj pa da se on izjasni dali ga je kupio od mene.
Ima da kaze da jeste inace lomim kosti.:)

Back