Salate

• Začetnik teme Začetnik teme praziluk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Novcic_u_fontani:
Sarena salata sa testeninom

100 g zelene salate
1 sveža crvena paprika
300 g testenine (masnice)
340 g kukuruza secerca
150 g praske sunke
150 g sira edamera, so

Za preliv:
100 g majoneza
250 ml jogurta

U posoljenoj prokuvanoj vodi skuvajte testeninu, ocedite je i dobro rashladite. U testeninu umesate sunku, sir i papriku koje ste iseckali na kockice, kukuruz secerac i ociscenu i iseckanu salatu. Radi vece dekorativnosti, zelene listove salate mozete koristiti kao podlogu za salatu od testenine.
Ovo zvuči baaaaš dobro! :wink:
Pozdravljam novčić :D

Ova salata je malo neobična, ali svi koji su je probali su tražili recept (a možda je i ono "kod drugoga je sve slađe")

Za ovo je potrebno oko kilogram kupusa, 3 korena šargarepe, 1 koren cvekle, ostalo po osećaju.

Svež kupus se seče na kocke, 2x2 (naravno uvek bude onih sitnijih komada), i ređa u lonac, preko se seče sveža cvekla na listiće, šargarepa i beli luk na kolutove i korijander, pa ispočetka.

Napravi se rastvor od 1 litra vode, pola čaše ulja, (po originalnom receptu ide časa šećera), ja stavim 4 kašike i 2 kašike soli, kad proključa doda se pola čaše sirceta i tako vrućim se prelije preko kupusa. Lonac se stavi na jaku vatru (najbolje ako je na plin), i pritisne se, kad počne da izbija ključ, skloniti sa vatre. Poklopiti tanjirom i ostaviti da stoji 1 dan.

Prijatno

ovo sam juce pravila:
* konzerva crvenog pasulja (ko ima vremena moze da kuva)
* seck. praziluk
* kuvana jaja seck. na kolutove
* kikiriki

dresing:
* senf
* masl. ulje
* jabukovo sirce
* malo vode
* beli luk u prahu
* so

prijatno!

evo šta sam probala za vikend i naravno zapisala recept:
potrebno je skuvati 250 gr sitnog testa ( recimo zvezdice, može tarana i sl.)
3 kuvane šargarepe, narendati
5-6 kiselih krastavaca, narendati
300 gr parizera, narendati
300 gr sira( trapist), narendati
5 kuvanih jaja narendati

krem: 2 kesice majoneza, jedan mileram ( ona veća čaša) i jedna pavlaka, so ovo sve umutiti.

salata se ređa ovako:
dole ide testo pa tanak sloj krema pa šargarepa-krem-parizer- krem-kiseli krastavci-krem- sir- krem- jaja.

salatu držati u frižideru.

Krastavac s jogurtom

Ova salata, je dobra uz svaki letnji roštilj....

Sastojci:
1 kg svežih krastavaca, 1 čen belog luka, so, biber, slatka aleva paprika

Za salatni preliv:
100 ml kisele pavlake, 100 ml jogurta, so

Priprema:
Krastavac uzdužno isecite, očistite od semenki i isecite na tanke ploške. Posolite ih, pobiberite i dodajte beli luk. Izmešajte pavlaku, jogurt i so, pa prelijte preko krastavaca. Dobro promešajte i ukrasite mlevenom crvenom paprikom. Salatu poslužite odmah, kao hladno predjelo ili salatu. Ako su krastavci veći, posolite ih i ocedite tečnost, a zatim dalje pripremite prema receptu.

Prijatno! :)

bundevino ulje ti je ql, ima ga valjda u radnjama zdrave hrane ili nekim vecim radnjama tipa merkator

i limunov sok i ulje ebiga imas nesto na temi maslinovo ulje nista posebno

iams i one u flashama, one nemacke prelive, to ume da bude dobro

Obariti belo meso i posoliti po ukusu, kad se ohladi iseckati ga, dodati krem sir ili ala kajmak ( meni se najviše svidja), jednu pavlaku, 150gr. iseckanog trapista na kockice, i 100 gr. preprženog susama. Po ukusu može se iseckati pečeni kikiriki ili sveža paprika. Sve promešati.

sta je ala-kajmak
ebote je l ni obican kajmak vise ne postoji

shmrc. dobra stara vremena. slusala sam novog ramba sprda se sa tom temom

A la kajmak , je proizvod šabačke mlekare, nešto izmedju pavlake i krem sira i ima ukus kajmaka. Ima da se kupi svuda iu C marketu. Košta oko 60 dinara. Bolje je to nego kajmak za salatu , jer običan kajmak se teže meša ;)

cafetin na zelene tufne:
evo sastojaka CEZAR salate iz Meka :)

zelena salata
komadici belog pileceg mesa
komadici preprzenog hleba
rendan sir

izmesati i dodati neki preliv za salatu
/ima ih u ponudi u nasim prodavnicama/

pohvala za entuzijazam! samo - jel ima neko "pravi" recept za ovu salatu???;-)

Potrebno:
5 kg duguljastih paprika svih boja, crvene ,zelene.
3-4 glavice crnog luka
3-4 glavice belog luka
1/2 kg sargarepe... sve sitno iseckati.

1/2 l vode, 1/2 l sirceta, 3 kasike soli, 3 kasike secera staviti da prokljuca.
Tome dodati gore navedene iseckane sastojke i kuvati 10-15 minuta, potom procediti i ohladiti.
600 grama senfa i 1/2 l ulja umutiti dobro mikserom.
Ohladjene paprike i sve ostalo dodati senfu i ulju, dobro sjediniti i staviti u tegle.
Dobija se 7 tegli.

Fantasticna salata, prilog uz meso.
Probajte!
Prijatno!

na netu sam našla ovo: (...) dragoljub (Tropaeolum majus). Ima izuzetno veliki procenat antibiotika i moze se koristiti u ishrani, svez ili kao salata.

e pa, mene zanima kako da spremim salatu od dragoljuba?
hvala.

Moj doprinos temiTzatziki: Svez krastavac se sitno izrenda, posoli, doda ili sitno seckan ili rendan beli luk i usitnjena suva nana. Tako zacinjen krastavac se ostavi u frizideru bar 1 sat da pusti vodu, koja se pre pravljenja salate dobro ocedi. Drugi deo je pavlaka, ona gusca, u koju se doda maslinovo ulje, jako dobro promesa i u otvorenom sudu ostavi da odstoji u frizideru isto najmanje 1 sat. Zatim dobro izmesati pavlaku sa krastavcem.Salata sa avokadom i racicima: 1 pakovanje smrznutih racica kratko obariti u slanoj vodi. Ostaviti racice da se ohlade. Pomesati majonez, kecap i malo sirceta, u to dodati avokado seckan na listice i racice.Salata sa cveklom i sirom: Izrendati 3 kuvane cvekle, 2 tvrdo kuvana jajeta, komad tvrdog belog blagog sira, dodati sitno seckane orahe i 2 cena belog luka. Po ukusu dodati majonez i sve dobro promesati.Prijatno! :)

a stho si ti damica...nosish roze?

gde ti je celer u salati....ne vidim celer

ono prvo moze sa jogurtom..to ti je onda grchka salata
i ide limun

?:
a stho si ti damica...nosish roze?

gde ti je celer u salati....ne vidim celer

ono prvo moze sa jogurtom..to ti je onda grchka salata
i ide limun
u koju salatu ide celer?

Recept za prvu salatu je nacin na koji je Kiprani i Grci spremaju, oni stavljaju jogurt (ali je on gust, ne kao nas) sto je slicno nasoj pavlaci. I ne ide limun

klara_m:
Ova salata je malo neobična, ali svi koji su je probali su tražili recept (a možda je i ono "kod drugoga je sve slađe")

Za ovo je potrebno oko kilogram kupusa, 3 korena šargarepe, 1 koren cvekle, ostalo po osećaju.

Svež kupus se seče na kocke, 2x2 (naravno uvek bude onih sitnijih komada), i ređa u lonac, preko se seče sveža cvekla na listiće, šargarepa i beli luk na kolutove i korijander, pa ispočetka.

Napravi se rastvor od 1 litra vode, pola čaše ulja, (po originalnom receptu ide časa šećera), ja stavim 4 kašike i 2 kašike soli, kad proključa doda se pola čaše sirceta i tako vrućim se prelije preko kupusa. Lonac se stavi na jaku vatru (najbolje ako je na plin), i pritisne se, kad počne da izbija ključ, skloniti sa vatre. Poklopiti tanjirom i ostaviti da stoji 1 dan.

Prijatno

kako se pritisne, je l znaci da se kuva u expres loncu (ili ne mora)
ili se neshto pritiska rukom
glupo pitanje..je l ne mora u expres loncu
je l mora bas tanjirom da se poklopi (keramika, shta znam) ili moze i poklopcem i d ali je bitno d aje plitak ili dubok tanjir :>>>>>
salims e bitno je da se poklopi nechim...ali ne kapom?

znaci expres?

i samo jedna cvekla na ceo kupus?

shta cete tajna je u sitnicama

:oops: stidim se malo zbog nekih pisama ovde

Varjačom ga pritiskaš, daviš ga, kao brže će da proključa

a posle mu nabaciš tacnu i ostaviš da koolira
ako su baš male glavice cvekle, onda dve-tri. šta znam

Back