Rupa VII

Meni od nedavmo ispred kuće prođe njih pedesetak na sat u grupama po dvoje troje. Nisu do sada tuda išli, promenjena im je maršruta, svi gledaju u telefone i idu kako ih navode.
Od pre par dana pratim dete u školu i dočekujem je što nisam radila do sad.
Psi poludeše od lajanja za njima.
Svi su radno a verujem i ratno aktivni, prosečne starosti 15 do 30 godina, muškog pola.
O tome se ne priča van našeg atara, nije nikom važno...

Meni od nedavmo ispred kuće prođe njih pedesetak na sat u grupama po dvoje troje. Nisu do sada tuda išli, promenjena im je maršruta, svi gledaju u telefone i idu kako ih navode.
Svi su radno a verujem i ratno aktivni, prosečne starosti 15 do 30 godina, muškog pola.
Strasno je to kad nemaš slobodu u svom mestu gde živiš I što živiš u strahu. Kod moje dece recimo nema tih migranata ali ima siptara jako puno, na "privremenom radu" pa ne možeš decu ni pred kuću ni oko kuće da pustiš bez da ih stalno nadgledas, a o odlasku u školu ili negde kad padne mrak nema ni govora.

Ukazati na štetne pojave u društvu nije "bes i ljutnja", može isto tako biti i nezadovoljstvo, osećaj prevarenosti, ugroženosti, straha...a adresa, pa sigurno nije upućeno tim migrantima, nego ljudima na forumu.

A odmah ste skočili, pa ljudi moraju da jedu!
Nije niko ni rekao, neka umru od gladi!
Nego je samo pokazano, vidite koliko ih je među nama!

To je stvarnost, ovde se tako živi. Sa njima.
U prodavnicama, na ulici, na njivama, salašima, po dvorištima...
A tu su nelegalno, slobodno kršeći zakone koje mi moramo da poštujemo.
Ма шта их брига, нису њима под прозором, на салашу и у кући, није ником од њих дете убијено или кућа опљачкана.

Strasno je to kad nemaš slobodu u svom mestu gde živiš I što živiš u strahu. Kod moje dece recimo nema tih migranata ali ima siptara jako puno, na "privremenom radu" pa ne možeš decu ni pred kuću ni oko kuće da pustiš bez da ih stalno nadgledas, a o odlasku u školu ili negde kad padne mrak nema ni govora.
O jbte ?Deca zelenaša i dilera?
Što su pretnja...šta rade šiptarioni?
@tema
Šetao sam psa i pretvorio se u kocku leda.

Sposobni ` postace sposobni ` dok pri tom zena male dece starih ima za fotografisanje na tv ekranima ovako ne bas kad pricaju o tome sta vide medju onima koji prolaze.

I u bgdu ima dosta albanaca na gradilistima
Ima i turaka
Ja ih redovno vidjam, cela gradilista po centru, oni rad
Hbg trbuhom za kruhom
Oni kod nas, nasi na -baustel- i to vam je tako

I u bgdu ima dosta albanaca na gradilistima
Ima i turaka
Ja ih redovno vidjam, cela gradilista po centru, oni rad
Hbg trbuhom za kruhom
Oni kod nas, nasi na -baustel- i to vam je tako

Ja sam u proseku bar 5 puta nedeljno na aerodromu. Nekad i po više puta dnevno. U poslednjih, možda godinu dana, neverovatno je koliko ih obojenih možeš videti na dolascima. Verovatno je vrlo malo njih u tranzitu, jer ih uvek neko čeka. U glavnom su u grupama, po 5,6,10 ili više. Svi su prilično mladi muškarci, veoma retko je videti ženu, dete ili nekog starijeg. Sad, dobro, dolaze da rade na građevini možda... mada mi deluju sve samo ne tako. Veoma često jako dobro obučeni, doterani i generalno, uopšte ne odaju utisak nekoga ko ide negde da radi na građevini.
Najčešće su ovi sa bliskog istoka mada ih ima dosta i Indijaca pa i Afrikanaca.

Ja sam u proseku bar 5 puta nedeljno na aerodromu. Nekad i po više puta dnevno. U poslednjih, možda godinu dana, neverovatno je koliko ih obojenih možeš videti na dolascima. Verovatno je vrlo malo njih u tranzitu, jer ih uvek neko čeka. U glavnom su u grupama, po 5,6,10 ili više. Svi su prilično mladi muškarci, veoma retko je videti ženu, dete ili nekog starijeg. Sad, dobro, dolaze da rade na građevini možda... mada mi deluju sve samo ne tako. Veoma često jako dobro obučeni, doterani i generalno, uopšte ne odaju utisak nekoga ko ide negde da radi na građevini.
Ok ali ja pricam o albancima i turcima koji rade na gradjevini po bgd-u

Ima ih koliko hoces, bas kao sto nasih ima koliko hoces na gradjevinama u nemackoj itd
Nisam spomenula migrante :/

Ok ali ja pricam o albancima i turcima koji rade na gradjevini po bgd-u

Ima ih koliko hoces, bas kao sto nasih ima koliko hoces na gradjevinama u nemackoj itd
Nisam spomenula migrante :/
A ne znam ni ja koji su đavo ovi. Ne liče na migrante. U glavnom, vrlo pedantno obučeni, deluju vrlo raspoloženo, vidi se po njima da nisu bar ta vrsta ovih običnih migranata.
A što se tiče Albanaca i Turaka po građevini u BG i to je vrlo zanimljivo, kako to odjednom postadosmo toliko napredni da ti isti Turci i Albanci hrče kod nas a ne u Nemačku. 😄

A ne znam ni ja koji su đavo ovi. Ne liče na migrante. U glavnom, vrlo pedantno obučeni, deluju vrlo raspoloženo, vidi se po njima da nisu bar ta vrsta ovih običnih migranata.
A što se tiče Albanaca i Turaka po građevini u BG i to je vrlo zanimljivo, kako to odjednom postadosmo toliko napredni da ti isti Turci i Albanci hrče kod nas a ne u Nemačku. 😄
Ne znam i ja sam se iznenadila jer mi nice zgrada pod nosom i gledam sa prozora radnike i vidim da nisu nasi
Kada setam l cujem jezik drugaciji i onda pitam drugaricu koja radi projekte itd i kaze vec dugo nam rade turci i albanci na gradjevini jer traze manje para nego nasi a ima dobrih radnika

Ja sam se isto iznenadila

moje kupatilo su odradili cacini ortaci iz bosne
vodoinstateri, al rade sve od stemanja do struje i keramike
kad zavrse s poslom presvuku se i srede
smekerica momci, vrlo uredni i fini
a tako su i kupatilo ostavili
obrisali ogledalo, pod...; )
hocu reci ne treba da imas predrasude o ljudima koji rade na gradjevini ili kao majstori, to je individualna stvar

Ne znam i ja sam se iznenadila jer mi nice zgrada pod nosom i gledam sa prozora radnike i vidim da nisu nasi
Kada setam l cujem jezik drugaciji i onda pitam drugaricu koja radi projekte itd i kaze vec dugo nam rade turci i albanci na gradjevini jer traze manje para nego nasi a ima dobrih radnika

И код мене у комшилуку, Турци.

Pošto se ovde piše o tome, evo jučerašnje iskustvo sa migrantima.
Odvezla sam ćerku u muzičku školu oko 20 h. Ispred škole tri momka a pošto je mrak, nisam kontala da su migranti. Ćerka krene da zvoni na vrata, jer se tako ulazi, i vidim iskače neki čovek iz kola, dotrčava do njih i viče. Ja izađem da vidim šta je bilo, kaže migranti dobacuju devojčici sad ću ih prebiti.
Migranti pobegoše, ćerka ušla u školu a ja nemam pojma šta se izdešavalo.
Kada je izašla, kaže da su bili kulturni i pitali je na engleskom da joj pomognu da otvori vrata jer su neka teška, velika, secesijska.
Tako da ovaj put nije bilo lošeg iskustva, ali generalno postoji strah i nije ti svejedno kad se približe tvom detetu

Odvezla sam ćerku u muzičku školu oko 20 h. Ispred škole tri momka a pošto je mrak, nisam kontala da su migranti. Ćerka krene da zvoni na vrata, jer se tako ulazi, i vidim iskače neki čovek iz kola, dotrčava do njih i viče. Ja izađem da vidim šta je bilo, kaže migranti dobacuju devojčici sad ću ih prebiti.
Kada je izašla, kaže da su bili kulturni i pitali je na engleskom da joj pomognu da otvori vrata jer su neka teška, velika, secesijska.
Tako da ovaj put nije bilo lošeg iskustva, ali generalno postoji strah i nije ti svejedno kad se približe tvom detetu
Ilegalni migranti, u centru grada, po mraku, ispred muzičke škole. Verovatno ima dece koja idu i vraćaju se sama. U svakom slučaju je to potencijalna opasnost po dete čak i ako mu se lepo obrate i čavrljaju sa njim.

Šta oni im ada se obraćaju deci i koji moj rade ispred škole.
Pevaju, normalno..
To je, ustvari, hor iz Avganistana...

Nasi se zale da mogu da nadju samo nekvalifikovanu radnu snagu. Velike firme su pokupile strucne, kao i inostranstvo.
A ovi hoce da rade po nasim cijenama.

Jutros mi šefica poslala poruku da žena koja je trebala da počne da radi odustala i to javila, jutros.
U tri lepe, više.
Ajde da kažem da je moja krivica što sam tek sad pročitala poruku, ali tolika neodgovornost.
Sinoć sve super a jutros ne može.
Odoh brzinski da odradim.
I sad mi je sve poremećeno.
Više mi dosta svega.
Hoće radi, neće radi

Back