RODITELJSKE GRESKE

A kada sam ja porasla dovoljno da odaberem sama, odabrala sam judo!!! :lol:
Ni to onda nije valjalo, nije za devojčice, ali sam ja moje isterala.
Moram reći da se slažem sa svima, ali malo i sa Petkom.To sve zavisi kakav je roditelj.Možda nije znala da odreaguje u momentu.
Sada, kad zamislim sebe kao balerinu, :grin: :grin: :grin: !!!
Znam samo da kada ja dobijem dečicu, pomoćiću im da probaju sve što žele.

Оригинал поставио Petka
Kako reci detetu istinu i kad nije lepa.

Мислим да је Петка овим мислила да истина није лепа, није пријатна за дете, а не да дете није лепо.

Hellen:
Оригинал поставио Petka
Kako reci detetu istinu i kad nije lepa.

Мислим да је Петка овим мислила да истина није лепа, није пријатна за дете, а не да дете није лепо.

U pravu si, nisam dobro ( pazljivo! ) procitala.
Bas sam bezveze. :( Izvini Petka.
Preskocite tu moju konstataciju !

ja i dalje cuvam moju baletsku haljinicu, iz perioda jos pre osnovne! Dajte svom detetu da proba sve sto ga zanima. Pa ako ga negde i budu zadirkivali, mislim, od toga nema bezanja, nek se nauci i s tim da se bori, da zapusi usta malim zlocama.

Retko koje dete ne zamera bas nista svojim roditeljima.
Ja sam im zamerala dosta toga. A onda kako sam odrastala, vecina tih zamerki su prestale da to budu i ostale su samo one koje su se odnosile na nedostatak paznje i ljubavi zbog njihove sebicnosti i obuzetosti sa samim sobom.
Cesto zbog toga nisu obracali paznju na nase sklonosti i zelje a o nekom vecem ulaganju u nas sem redovnog skolovanja slabo je bilo reci.
Najvaznije je da sam im oprostila sve ono sto sam smatrala da su bile greske i da se trudim da se prema svojoj deci ophodim drugacije i bolje.

pa....
otac prezaposlen, majka prezabrinuta, uz sve to apsolutno nerazumevanje svega sto sam ikada sam skontao...a tek o "moralnim lekcijama" da ne govorim.
Primjerice: "Ne kupuj grickalice kod Gazmeta (izvesni Sqiptar koji je prodavao iste), jer, pre nego sto krene u prodaju, on pusti svog psa da se ispiski na njih." I tome slicno. "Ne mozes da se druzis sa Vladom (izvesni vrsnjak sa sprata), jer je pesko." Ma, ima jos mali milion. A sve sam zapamtio. sta sam mogao, nego da cekam da napunim 18 i da kazem: "That's it! I'm outta here." Mada i sad ima povremenih izleta u iskazivanju netrpeljivosti prema svemu sto po njoj nije normalno. Valjda se ne treba obazirati na to, vec samo pricati "da, mama....sve je cool" i furati svoju pricu.
A volim je i dalje neizmerno i ne bih je menjao, normalno, ni za jednu drugu majku. Hell, da nije bilo nje, verovatno nikad ne bih naucio da muckam sopstvenom glavom.

e, moj ćale je bio sasvim lud (i dopadljiv) a mama je onako racionalna bila - i previše....što je samo sprečavalo da greši često, a i kad greši, da prizna
I sad kao: ko je teži čovek - JA bre, samo im to treba utuviti :P
"Vi st možda teški ko crna zemlja, ali ja sam GORA" :mrgreen: hihihihihih

Pa mislim da je red na temu naše greške prema njima :confused: Kome je do prebrojavanja....

Roditelje treba voleti, postovati, razumeti ali mislim da je vrlo pozeljno da ih posmatramo i sa racionalne i sa emotivne strane. Taj odnos nas obelezi za ceo zivot. Taj odnos utice i na nase roditeljstvo. Ljudski je gresiti i mislim da je licemerno da se pretvaramo da su nam roditelji sveci. Ako ima nekih zapazanja koja su negativna to nikako ne iskljucuje nasu ljubav i postovanje prema njima. Veoma je vazno da razumemo te greske da bismo pokusali da ih izbegnemo u odnosu na svoju decu.

Ako smo vec kod vere u Boga verovatno mislis na "Postuj oca svoga i majku svoju da ti dobro bude i da dugo pozivis na zemlji" - dakle POSTUJ a ne posmatraj ih kao da su oni bogovi.

Pozdrav :P

gurmanci:
Roditelje treba voleti, postovati, razumeti ali mislim da je vrlo pozeljno da ih posmatramo i sa racionalne i sa emotivne strane. Taj odnos nas obelezi za ceo zivot. Taj odnos utice i na nase roditeljstvo. Ljudski je gresiti i mislim da je licemerno da se pretvaramo da su nam roditelji sveci. Ako ima nekih zapazanja koja su negativna to nikako ne iskljucuje nasu ljubav i postovanje prema njima. Veoma je vazno da razumemo te greske da bismo pokusali da ih izbegnemo u odnosu na svoju decu.

Bas tako.
Bila sam ubedjena da sam vec odgovorila na ovu temu ( mora da je bila neka slicna ) :confused: :D ...ali nisam ->
Bilo je tu nekih sitnica koje su mi smetale : npr. uspeh u skoli je broj 1, a onda ide sve ostalo ( barem je meni tako to izgledalo :) ), ali stvarno nista krupnije ne mogu da im zamerim ! Bili su uvek uz mene kada su mi bili potrebni, nikada nisu uticali na moj izbor ( decka, drustva, profesije ) i imali su uvek poverenja ( i verovali ) u mene. To je meni i vise nego dovoljno. :D

ariela:
Ko stvarno veruje u Boga mora da zna da se roditeljima nista ne sme zameriti...
Pa ovo moze razlicito da se tumaci.
Sta u slucaju kada roditelji spadaju u one koji zapostavljaju i zlostavljaju svoju decu?
Naravno da ce dete da im to zameri i da ce znati da to nije ispravno ponasanje i da ne treba i ono samo sutra tako da se ponasa prema svojoj deci.
Jedino sto dete treba da uradi to je da im iskreno oprosti i da ne oseca prema njima mrznju. To se jedino potpuno moze uspeti uz Boziju pomoc i veru u Njega.
Znaci: "Postujem roditelje ali ne moram uvek i da ih slusam."

Ne lupaj ariela zivota ti.
Ne smatram cak ni da ih treba postovati ako nisu vredni postovanja.
Je l' dete mozda treba da postuje nekog ko ga je seksualno zlostavljao?
Istinsko postovanje je osecanje koje nam ni drugi ni mi sami sebi ne mozemo nametnuti.

E pa ja onda postujem sve ljude. :D
Evo jedne greske i od mene. Otac mi je otvorio dva pisma koja sam dobila na njihovu adresu u poslednjih 15 dana...bila sam bas nesto ojadjena zbog takvog ponasanja veceras, al' sta da se radi...sad me je proslo...

Svojim roditeljima ne mogu nista da zamerim. Pruzili su mi sve sto sam trazila i sto su bili u mogucnosti, ponekad cak i vise od toga. Imala sam lepo detinjstvo. Vaspitali su me onako kako su umeli i mislili da je najbolje.

Kada bih mogla ponovo da biram, nista ne bih menjala.

Najvise me nervira ona vrsta roditelja koja pravi razliku izmedju dece. i koja ih podvaja. Znam puno takvih slucajeva. To nisam nikada mogla da shvatim.

Мене нису гушили бригом, али претпостављам да су се у себи ждерали од бриге! Врло рано су почели да ме пуштају саму, рано сам почела да излазим, са 15 година сам ишла сама на море са друштвом.... Значи, имали су велико поверење у мене, али су ми уградили и велики осећај одговорности па ја то њихово поверење нисам злоупотребљавала.

Мислим да је сада лакше због мобилних телефона јер увек можеш да будешу контакту.

Покушавам да у тим стварима будем као моји родитељи са мном. За сада успевам да их не гушим, али још нисмо ушли у пубертет...ту ћемо тек да видимо да ли сам успела или нисам!

А откад имају мобилни све нам је лакше!

Ja sam jedinica i dobili su me sa 41. i 43. god. tako da mozete misliti. Bili sam centar sveta. Pruzili su mi sve sto se moze pruziti ali me i razmazili. Posle su se razveli pa mi je tata nedostajao, retko sam ga vidjala, ostala sam nekako gladna njegove ljubavi i paznje, tako je ostalo do danas. Jedino to mogu da mu zamerim. A mama mi je bila pojam dobre majke i majke zaljubljene u svoje dete. Jedino sto je to kasnije imalo za posledicu da tesko shvatim da nije i ostali svet takav, divan i ruzicast, i da ne ceka da ja samo dodjem i pozelim zelju. Ali sve u svemu, hvala im, na svoj ljubavi i paznji.Nista im ne zameram.

silver-girl:
Svojim roditeljima ne mogu nista da zamerim. Pruzili su mi sve sto sam trazila i sto su bili u mogucnosti, ponekad cak i vise od toga. Imala sam lepo detinjstvo. Vaspitali su me onako kako su umeli i mislili da je najbolje.

Kada bih mogla ponovo da biram, nista ne bih menjala.

Najvise me nervira ona vrsta roditelja koja pravi razliku izmedju dece. i koja ih podvaja. Znam puno takvih slucajeva. To nisam nikada mogla da shvatim.
Ja kada bih mogla da biram....vise bih ucila .. :lol:

Ja zameram svom ocu sto mi je precesto govorio da se definisem u odnosu na idealno, uslovljavao svoju ljubav, ucio me svojim primerom da su interesi i pragmaticnost iznad bas svega.
Odrastanje mi je bilo toliko tesko, tako da sam jako pazljiva u odgajanju svoje dece.

Back