Reši jednačinu

Ok. Ja sam mislila da kad se napiše npr. ovako x/yz, bez znaka puta, da su ta dva operanda, y i z, "vezana" množenjem "jače" nego što bi bilo deljenje između x i y. Tj. da taj izostanak zapisivanja znaka puta znači ne operaciju, koja bi išla posle deljenja, nego "povezanost" množenjem.
Sta bi bilo da si napisala ovaj izraz kao razlomak ? Menjaju li se pravila?

Inače, ne znači postojanje jednakosti da se radi o jednačini. Recimo, ako iz fizike izvodim neki izraz, napiešm čemu je jednak, i onda opet čemu je jednak, itd, i tako ima puno jednakosti... ali to još uvek ne znači da se radi o nekoj početnoj jednačini.

Baš je jasno :D
x x
Ovako ---- z ili ovako -----
y yz

Izgleda da editor ne usklađuje realnost sa željama tj. guta spejsova koji su po njemu višak. @tab503, odakle mu pravo?
Trebalo je da ispadne ovo (bez tačkica, morala sam da ih dodam):
. . . . . . .x . . . . . . . . . . x
. . . . . . .y . . . . . . . . . .yz

Inače, ne znači postojanje jednakosti da se radi o jednačini. Recimo, ako iz fizike izvodim neki izraz, napiešm čemu je jednak, i onda opet čemu je jednak, itd, i tako ima puno jednakosti... ali to još uvek ne znači da se radi o nekoj početnoj jednačini.
Треба разликовати израз од једнакости, али и једнакост од једначине.

x x
y yz

Pa jasno je.

Nisam tvrdila da su to pravila, dozvoljavam mogućnost da u nekoj notifikaciji postoji takvo "pravilo". Da se yz smatra kao y zetova, kao pridev koji opisuje z i u tom smislu bude "vezano". U tom mom slučaju bi razlomak bio napisan ovako

x
----
yz

Da iskomplikujemo jednostavno :)

izraz:

8 / 2(2+2) = x (ili ?)

bi mogao analiticki da se uopsteno napise ovako:

a / b(c+d) = x

kad se ovako gleda jasno je da je zagrada najstarija dakle:

p = (c + d)

izraz se svodi na (matematicki notirano):

a / bp

ili da budemo explicitni:

a / b * p

uobicajeno je da se radi s leva na desno kako je napisano (plus mnozenje i deljenje je iste starosti - dakle nema prioriteta) konsekventno:

q = a / b

ako je:

a = 8
b = 2
p = 4

proizilazi:

q = 4

q * p => 4*4 => 16

dakle: X = 16

---------------------

ps. da taj razlomak iz citata moze da bude napisan na vise nacina tako da je prisutna dvosmislenost (i nepromisljenost) zato sto

kad sam ja (nekad davno) isao u gimnaziju, jedno od glavnih pravila resavanja matematickih zadataka je da se postavi zadatak korektno :)

Baš je jasno :D

Izgleda da editor ne usklađuje realnost sa željama tj. guta spejsova koji su po njemu višak. @tab503, odakle mu pravo?
Trebalo je da ispadne ovo (bez tačkica, morala sam da ih dodam):
. . . . . . .x . . . . . . . . . . x
. . . . . . .y . . . . . . . . . .yz
Kod:
Sa spejsevima :)

x
--- z
 y

1692870891088.png

Ако проф. Огњановић случајно залута на ову тему, имам за њега лијеп задачић, једноставан разломак, само да ми срачуна колика му је вриједност:
razl.jpg

У недостатку професора, молим неког од његових бивших ученика или дежурних форумских математичара да га замијени.

Ако проф. Огњановић случајно залута на ову тему, имам за њега лијеп задачић, једноставан разломак, само да ми срачуна колика му је вриједност:
Pogledajte prilog 1483795
У недостатку професора, молим неког од његових бивших ученика или дежурних форумских математичара да га замијени.
sa leva na desno -> 8/2=4/4=1

gledam razlomačku crtu kao "podeljeno" dakle 8/2/4. Rešavam sa levo na desno
Па видим, али пошто се ради о задатом разломку, дакле дијелиш одозго на доље, зар не? :lol:
Ето, сад да поред „с лијева на десно” уведемо лијепо и „одозго на доље” ако се ради о разломцима. :mrgreen:

Back