Reši jednačinu

Jel može za nas priučene matematičare kratka definicija kompjuterskog i matematičkog računanja?
Koja bi bila glavna razlika između ta dva?
I ono najvažnije - gde je to tačno definisano?
Sve se to resava zagradama. Cela fora je tu da u matematici deljenje se obavlja kao da su zagrade postavljene
a u kompjuterskom sa leva na desno osim ako ne stavis zagrade.

Sve se to resava zagradama. Cela fora je tu da u matematici deljenje se obavlja kao da su zagrade postavljene
a u kompjuterskom sa leva na desno osim ako ne stavis zagrade.
Nije tako, ne blamiraj se bez veze tvrdnjama koje nemaju veze sa stvarnošću.
Kao prvo, kompjutersko računanje ne postoji.
Ali postoji prioritet računskih operacija, koji ide ovako:
1. Izraz u zagradama
2. Stepenovanje
3. Množenje i deljenje
4. Sabiranje i oduzimanje

U slučaju operacija sa istim prioritetom (množenje i deljenje ili oduzimanje i sabiranje) ide se sa leva na desno.

Tako se računa i u osnovnoj školi i na računarskom fakultetu.
Isto tako računaju i kompjuteri, programe su pisali ljudi koji imaju pojma o matematici.

Tako se računa i u osnovnoj školi i na računarskom fakultetu.
Isto tako računaju i kompjuteri, programe su pisali ljudi koji imaju pojma o matematici.
Možda danas.

Ali ne i prije 30-40 godina. Notacija je danas drugačija, forsira se PEMDAS a nitko više ne uči tradicionalnu notaciju.

Ne postoji nekakav autoritet koji će propisivati na koji način i kako se u matematici nešto zapisuje. Nekad si imao rusku notaciju, njemačku notaciju itd. Danas su se svi prebacili na PEMDAS, koji više odgovara kompjuterima a manje ljudima.

Ali ne i prije 30-40 godina.
Mislim da se varaš, možda pre 100 godina. pre 30-40 sigurno ne.

Notacija je danas drugačija, forsira se PEMDAS a nitko više ne uči tradicionalnu notaciju.
Šta je po tebi "tradicionalna notacija"?
Koliko ja znam (možda grešim) notacija se nije bitno menjala od 17-tog veka.
A PEMDAS (kao i BODMAS) samo propisuje redosled, odn. prioritet računskih operacija,
nema nikakve veze sa notacijom.

To vidim,.. Jednačina mora ima obe strane ? da je na desnoj pisalo X (iks) bila bi jednačina,..
Mislim da ako ima znak = ,.. jednačina je . :)
Nisi citirao celu moju poruku :)

Screenshot_12.png
Zašto ?
,.. i zašto onda svi taj "izraz" nazivaju jednačinom,.. ali baš svi na Netu,..
Ima to negde definisano ?.

Kontam ja šta ti hoćeš da kažeš,.. to je logično, ali nije definisano - ni na wiki,..

Poslednja izmena:
Mislim da se varaš, možda pre 100 godina. pre 30-40 sigurno ne.

Šta je po tebi "tradicionalna notacija"?
Koliko ja znam (možda grešim) notacija se nije bitno menjala od 17-tog veka.
A PEMDAS (kao i BODMAS) samo propisuje redosled, odn. prioritet računskih operacija,
nema nikakve veze sa notacijom.

Notacija se i te kako mijenjala, odnosno nikad nije bila unificirana.

Imaš rusku, njemačku, poljsku, obrnutu poljsku, francusku itd...

U Jugoslaviji se do 91 učila tradicionalna ruska notacija, Bronštajn je bio obavezna literatura na svakom fakultetu.

Овако се никад не пише. Евентуално ако је променљива у питању: 8/2x
Али углавном би и ту човек ставио знак множења између осам половина и икс, да неко случајно не би погрешно схватио, ако већ није у могућности да се напише:

1686525938901.png

Овако се никад не пише. Евентуално ако је променљива у питању: 8/2x
Али углавном би и ту човек ставио знак множења између осам половина и икс, да неко случајно не би погрешно схватио, ако већ није у могућности да се напише:

Pogledajte prilog 1358355
Ovaj treći zapis je problematičan. Nešto slično sam se zapitala u svom postu na prethodnim stranicama.

Back