Reši jednačinu

ovde je pravilo jednosmerno

radis racunicu u zagradi, mnozenje je najstarija racunska operacija i zato taj rezultat osmica deli

na kraju ako sumnjas napravi razlomacku crtu na mestu deljenja i dobices isto :D

nemojte bezati sa casova matematike i onda ne biste gresili kod ovih osnovnih stvari :deda:
deljenje i množenje ima isti prioritet u odnosu na sabiranje i oduzimanje imaju prednost zato se ide redom podeliš pa pomnožiš sa onim što je u zagradi i rezultat bude 16

Napisala sam na koji nacin, citaj pazljivije. Ne stavljaju se dzaba razlomacke crte u jednacinama u matematici.

Onda se naravno sve sto je vezano za mnozenje ispod ili iznad razlomacke crte zavrsi, pa se tek onda pristupi deljenju.
pa ako ima da se množi iznad crte naravno da se prvo to uradi jer ne da ima prvenstvo već se ide redom
deljenje i množenje ima isti prioritet
manje forumašenja, više matematike i sve će biti dobro :D

pa ako ima da se množi iznad crte naravno da se prvo to uradi jer ne da ima prvenstvo već se ide redom
deljenje i množenje ima isti prioritet
manje forumašenja, više matematike i sve će biti dobro :D
A sta bi bilo, a komotno je moglo, da se predstavi i napise ovako?

Screenshot_1.png

A koliko se secam, tako smo pisali sve moguce jednacine i razlomke?

A šta bi bilo, a komotno je moglo, kad bi čitali šta pišu pametniji?
Ako upotrebiš razlomačku crtu, onda je rezultat 1.
Ali ...
Ako upotrebiš razlomačku crtu, automatski si stavio imenilac "2 * (2 + 2)" u zagrade.
Tako da ustvari računaš 8 / (2*(2+2)).
Što nije tačno...

A šta bi bilo, a komotno je moglo, kad bi čitali šta pišu pametniji?

Zasto pametniji i zasto nije tacno? Ovde nema tacnog i netacnog, nego samo pravilno ili nepravilno napisanog. Kada je deljenje u pitanju, stavljaju se razlomci (ili kose crte, svejedno) u jednacinama.

Dakle sve zavisi kako se napise, ali jednacine se pisu razlomkom i/ili kosim crtama.

Mozda je to bas ono sto zbunjuje, jer ovo nije jednacina i onda se navodi na pogresan trag (da mnozenju, normalno, das prednost nad deljenjem).

hajde i tebe da pitam
Da li postoji razlika izmedju
8 ÷ 2(2+2)
i
8 ÷ 2*(2+2)

Ne postoji, mada iskreno retko vidjam ovakvu formu bez znaka mnozenja ispred zagrade, ali to je nebitno.

hajde i tebe da pitam
Da li postoji razlika izmedju
8 ÷ 2(2+2)
i
8 ÷ 2*(2+2)
Pa jel čita ovde neko tuđe postove ili samo vergla svoje?
Naravno da postoji.
U prvom primeru se pretpostavlja da postoji znak množenja između 2 i leve zagrade.
Ali u matematici se ništa ne pretpostavlja, to je egzaktna nauka.
Izraz, onako kako je napisan u prvom primeru, je jednostavno neispravan.

U drugom primeru se ništa ne podrazumeva ili pretpostavlja, sve je napisano kako treba.

Tako da ću i ja da sledim primer @tab503 i da se lagano isključim sa teme...
ja se iskljucujem sa teme jer gledam koliko ljudi nemaju pojma matemartiku a nemam nameru da ih ucim :D
Kako lepo kaže naš narod:
Ja ih krstim, oni prde...

Zasto pametniji i zasto nije tacno?
Zato što je tako.

Ovde nema tacnog i netacnog, nego samo pravilno ili nepravilno napisanog. Kada je deljenje u pitanju, stavljaju se razlomci (ili kose crte, svejedno, u jednacinama).
Nikada nije bilo, niti će ikada biti svejedno.

Dakle sve zavisi kako se napise, ali jednacine se pisu razlomkom i/ili kosim crtama.
Ako ne znaš razliku između razlomačke crte i znaka za deljenje zašto se uopšte javljaš na ovoj temi?

Zasto pametniji i zasto nije tacno? Ovde nema tacnog i netacnog, nego samo pravilno ili nepravilno napisanog. Kada je deljenje u pitanju, stavljaju se razlomci (ili kose crte, svejedno) u jednacinama.

Mozda je to bas ono sto zbunjuje, jer ovo nije jednacina i onda se navodi na pogresan trag (da mnozenju, normalno, das prednost nad deljenjem).

Ne postoji, mada iskreno retko vidjam ovakvu formu bez znaka mnozenja ispred zagrade, ali to je nebitno.
kako onda da napišeš ovo

Untitled-1.jpg

koristeći znak delenja (ili kosu crtu) umesto razlomačke crte?

Zato što je tako.

Nikada nije bilo, niti će ikada biti svejedno.

Ako ti ne znaš razliku između razlomačke crte i znaka za deljenje zašto se uopšte javljaš na ovoj temi?
Itekako je svejedno da li je razlomacka ili kosa crta.

Nije svejedno da li je znak za deljenje ili razlomacka crta, ali u jednacinama se pise i barata razlomackim i kosim crtama, a ne znakom deljenja.

Ali nije, barem po onome sto nas msinstream mstematika uci.
Iako nije iskljuceno da ces ti za 100 godina biti u pravu.
U svakom slucaju, profesori matematicari su sadisti kakve svijet nije vidio, tu profesori jezicari ne mogu ni prismrditi.
Ma ovo je matematika za 1. razred ili za nize razrede, kasnije se uce jednacine sa razlomackim crtama, i moguce i da sam pogresila (jer polazim od toga da je svako deljenje predstavljeno razlomackom crtom iako ovde nije).

Izvini, ali ti ne da nemaš veze sa matematikom, nego je to tragedija...
Jel si išla uopšte u školu, makar do V razreda?
Ma skloni se bre, ja sam ucila matematiku sa elektronskog fakulteta i od takvih profesora.

To sto si ti "ostao" u 5. razredu, tvoj je problem, ali eto, i takvi "docekaju svojih 5 minuta".

Ma ovo je matematika za 1. razred ili za nize razrede, kasnije se uce jednacine sa razlomackim crtama, i moguce i da sam pogresila (jer polazim od toga da je svako deljenje predstavljeno razlomackom crtom iako ovde nije).
Stavi pred mene matematicki zadatak iz 4. osnovne, gledati cu u njega kao tele u sarena vrata.
Nikada ne bi ni taj zadatak provalio, da nisam procitao rjesenje i objasnjenje.
Tek sada si mislim da bi trebao naruciti "Basic Maths for Dummies", mozda pokusati iz drugig puta.

Pogledajte prilog 1359028

A koliko se secam, tako smo pisali sve moguce jednacine i razlomke?
To ti je kao da piše 8 : (2x (2+2)) =
Izračunaš prvo ono u zagradi i onda deliš. Nema može ovako ili onako jer barem u matematici postoji red.
Ne znam čemu su te učili na fakultetu koji spominješ, ovde deca u osnovnoj to moraju da znaju.

Stavi pred mene matematicki zadatak iz 4. osnovne, gledati cu u njega kao tele u sarena vrata.
Nikada ne bi ni taj zadatak provalio, da nisam procitao rjesenje i objasnjenje.
Tek sada si mislim da bi trebao naruciti "Basic Maths for Dummies", mozda pokusati iz drugig puta.
Ma nema ovde resenja tj, ima ih vise, kako ko posmatra, ali je ipak tacno 1. Zagrade imaju prednost nad mnozenjem i deljenjem.
To ti je kao da piše 8 : (2x (2+2)) =
Izračunaš prvo ono u zagradi i onda deliš. Nema može ovako ili onako jer barem u matematici postoji red.
Ne znam čemu su te učili na fakultetu koji spominješ, ovde deca u osnovnoj to moraju da znaju.
Pa vidi se da nisi iz akademskih krugova. Resenje je 1, jer je zadatak napisan tako da sadrzi u sebi zackoljicu i da moze da ga tumaci kako ko hoce i na savremen nacin gde je striktno vazan redsosled sleva nadesno.

To su smislili oni bez skole, da zbune one sa skolom, a evo ti i objasnjenja:

Ovaj zadatak doveo je do velikih podjela, ali čini se da su uvjerljiviji bili glasovi koji tvrde da je rezultat 1.

Zbog niza nedoumica, “Mirror” je upitao i profesora matematike sa Oksforda, a njegov odgovor je iznenadio mnoge korisnike interneta, s obzirom na to da se matematika doživljava kao egzaktna nauka.

Profesor, koji je želio da ostane anoniman ističe da je račun napisan tako da ne postoji jedno rješenje.

Bez boljih zagrada mogu postojati nedoumice. Postoje konvencije oko redoslijeda računskih operacija”, pojasnio je
.

Zao mi je draga, ali nema tacnog resenja.

Међутим, у неким академским литературама, множење се тумачи као већи приоритет од дељења, тако да 1/2x једнако је 1/(2x), не (1/2)x. На пример, упутство рукописа за часопис Физички преглед наводи да је множење вишег приоритета од дељења са косом цртом,[9] а то је уједно и конвенција примећена у угледним уџбеницима физике, као што је Курс теоријске физике од стране Ландау и Лифхица и Фојманове лекције Физике.
https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Редослед_операција

Mnogo si zavidna, ne valja ti to, ucili su me akademski, ako nisi znala.

Back