- Poruka
- 132.419
nije greska..tako jedino moze i da se racuna.
sta je razmlomacka crta ? koliko je 1/2 u razlomku?
sta je razmlomacka crta ? koliko je 1/2 u razlomku?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ne znam na šta konkretno misliš, kako "jedino"?nije greska..tako jedino moze i da se racuna.
Auuu...sta je razmlomacka crta ?
Ja samo ponavljam ono što si ti napisao.na kraju ako sumnjas napravi razlomacku crtu na mestu deljenja i dobices isto![]()
Ako upotrebiš razlomačku crtu, onda je rezultat 1.
Ali ...
Ako upotrebiš razlomačku crtu, automatski si stavio imenilac "2 * (2 + 2)" u zagrade.
Tako da ustvari računaš 8 / (2*(2+2)).
Što nije tačno...
Naravno da postoji.Da li postoji razlika izmedju
8 ÷ 2(2+2)
i
8 ÷ 2*(2+2)
Pa?Osnovno pravilo je, bar su mene tako učili, da se uvek prvo rešava zagrada.
Pa?
Kako ide dalje ako su računske operacije ravnopravne, imaju isti prioritet?
S leva na desno ili zdesna nalevo?
Ovde je dobro pitanje.Da li postoji razlika izmedju
8 ÷ 2(2+2)
i
8 ÷ 2*(2+2)
Završio si matem gimnaziju?postoji vise pravila ne znam na sta konkretno mislis..
pazi pricas sa osobom koja je zavrsila matematicku..pazi dobro sta ces napisati![]()
To nisu novi kalkulator, već je oduvek bilo tako. To se zove prednost prve računske operacije. Dakle ako prvo ide podeljeno pa puta prvi se radi podeljeno pa putaja ti kažem da svi moderni naučni kalkulatori računaju po "novoj" metodi gde je u ovom slučaju rešenje 16
(množenje i delenje idu s leva na desno koji prvi naidje)
Nije stvar dogovora. Postoji prednost prve rač operacije. Evo sin koji ide na takmičenja iz matiša kaže da sam u pravuali ovde je stvar dogovora šta će prvo da se radi (množenje, delenje...)
Ne postoji, isto je.Da li postoji razlika izmedju
8 ÷ 2(2+2)
i
8 ÷ 2*(2+2)
Uh, moram ipak da se složim da je 16.i uostalom evo mito da te zadovoljimo, pozvacu pravog doktora nauka koji prati nove trendove a znaje matematike joj je potrebno posto nije doktor filozofije da presudi
@Paula ?
Tako je, drugim rijecima, u takvim situacijama ide se s lijeve strane prema desnoj, samo sto to nas u skoli nitko nikada nije ucio.Uh, moram ipak da se složim da je 16.
Izraz se svodi na 8 podeljeno 2 puta 4. E sad pošto su puta i podeljeno iste starosti, prvo se obavlja prva rač operacija.
Ne znam da li je nekada u istoriji prednost imala druga operacija.
Moj sin kaže da su to sad radil "fazon u drugom osnovne", njegov odgovor. Sad je peti.Tako je, drugim rijecima, u takvim situacijama ide se s lijeve strane prema desnoj, samo sto to nas u skoli nitko nikada nije ucio.
Ja sam isto izracunao krivo.
Pa ne, ako u program matematika staviš to prvo će podeliti sa y pa pomnožiti sa z. Kada kucamo jednačine u fizici hemiji itd morala bi da stoji zagrada x/(yz) ako hoćeš da oba budu u imeniocu.Ok. Ja sam mislila da kad se napiše npr. ovako x/yz, bez znaka puta, da su ta dva operanda, y i z, "vezana" množenjem "jače" nego što bi bilo deljenje između x i y.
Sjecam se da sam dosta davno isti zadatak dao starom da rijesi, a taj je isao na natjecanja iz matematike.Moj sin kaže da su to sad radil "fazon u drugom osnovne", njegov odgovor. Sad je peti.
E jbg, šta da ti kažem, oni su to vežbali još za Mislišu u drugom razredu osnovne. Tamo ima takvih izraza. Misliša su takmičenja Arhimedesa.Sjecam se da sam dosta davno isti zadatak dao starom da rijesi, a taj je isao na natjecanja iz matematike.
Isto nije znao za to pravilo.
Znam da treba zagrada ako se hoće prvo množenje koji ide posle deljenja, ali mene zanima da li zapis bez znaka množenja nešto menja.Kada kucamo jednačine u fizici hemiji itd morala bi da stoji zagrada x/(yz) ako hoćeš da oba budu u imeniocu.

ali ovde je stvar dogovora šta će prvo da se radi (množenje, delenje...)
Ako sam dobro razumeo, 1917, godine je napisan akademski rad na tu temuZnam da treba zagrada ako se hoće prvo množenje koji ide posle deljenja, ali mene zanima da li zapis bez znaka množenja nešto menja.
Priznajem da nisam sigurna.
Za sad verujem Misliši, dok neki matematičar zvanično ne razjasni.![]()

8 ÷ 2*(2+2)Ne postoji, isto je.