Reši jednačinu

nije greska..tako jedino moze i da se racuna.
Ne znam na šta konkretno misliš, kako "jedino"?

sta je razmlomacka crta ?
Auuu...
na kraju ako sumnjas napravi razlomacku crtu na mestu deljenja i dobices isto :D
Ja samo ponavljam ono što si ti napisao.

I evo ponovo:
Ako upotrebiš razlomačku crtu, onda je rezultat 1.
Ali ...
Ako upotrebiš razlomačku crtu, automatski si stavio imenilac "2 * (2 + 2)" u zagrade.
Tako da ustvari računaš 8 / (2*(2+2)).
Što nije tačno...

Da li postoji razlika izmedju
8 ÷ 2(2+2)
i
8 ÷ 2*(2+2)
Naravno da postoji.
U prvom primeru se pretpostavlja da postoji znak množenja između 2 i leve zagrade.
Ali u matematici se ništa ne pretpostavlja, to je egzaktna nauka.
Izraz, onako kako je napisan u prvom primeru, je jednostavno neispravan.

U drugom primeru se ništa ne podrazumeva ili pretpostavlja, sve je napisano kako treba.

Da li postoji razlika izmedju
8 ÷ 2(2+2)
i
8 ÷ 2*(2+2)
Ovde je dobro pitanje.
Neformalno može da se zapiše 2a umesto 2*a. Ali to kalkulator ne prihvata.
Kad se tako zapiše, tretira se kao da je zalepljeno množenjem, tj. da ima prednost u odnosu na prethodno deljenje, iako bi ono (deljenje) moralo da ima prvenstvo jer je prvo. Nešto kao x/yz, pod pretpostavkom da su y i z dve promenljive, nije isto kao i x/y*z.

ja ti kažem da svi moderni naučni kalkulatori računaju po "novoj" metodi gde je u ovom slučaju rešenje 16

(množenje i delenje idu s leva na desno koji prvi naidje)
To nisu novi kalkulator, već je oduvek bilo tako. To se zove prednost prve računske operacije. Dakle ako prvo ide podeljeno pa puta prvi se radi podeljeno pa puta 😊

i uostalom evo mito da te zadovoljimo, pozvacu pravog doktora nauka koji prati nove trendove a znaje matematike joj je potrebno posto nije doktor filozofije da presudi :D

@Paula ?
Uh, moram ipak da se složim da je 16.
Izraz se svodi na 8 podeljeno 2 puta 4. E sad pošto su puta i podeljeno iste starosti, prvo se obavlja prva rač operacija.
Ne znam da li je nekada u istoriji prednost imala druga operacija.

Uh, moram ipak da se složim da je 16.
Izraz se svodi na 8 podeljeno 2 puta 4. E sad pošto su puta i podeljeno iste starosti, prvo se obavlja prva rač operacija.
Ne znam da li je nekada u istoriji prednost imala druga operacija.
Tako je, drugim rijecima, u takvim situacijama ide se s lijeve strane prema desnoj, samo sto to nas u skoli nitko nikada nije ucio.
Ja sam isto izracunao krivo.

Ok. Ja sam mislila da kad se napiše npr. ovako x/yz, bez znaka puta, da su ta dva operanda, y i z, "vezana" množenjem "jače" nego što bi bilo deljenje između x i y. Tj. da taj izostanak zapisivanja znaka puta znači ne operaciju, koja bi išla posle deljenja, nego "povezanost" množenjem.

Poslednja izmena:
Ok. Ja sam mislila da kad se napiše npr. ovako x/yz, bez znaka puta, da su ta dva operanda, y i z, "vezana" množenjem "jače" nego što bi bilo deljenje između x i y.
Pa ne, ako u program matematika staviš to prvo će podeliti sa y pa pomnožiti sa z. Kada kucamo jednačine u fizici hemiji itd morala bi da stoji zagrada x/(yz) ako hoćeš da oba budu u imeniocu.

Kada kucamo jednačine u fizici hemiji itd morala bi da stoji zagrada x/(yz) ako hoćeš da oba budu u imeniocu.
Znam da treba zagrada ako se hoće prvo množenje koji ide posle deljenja, ali mene zanima da li zapis bez znaka množenja nešto menja.
Priznajem da nisam sigurna.
Za sad verujem Misliši, dok neki matematičar zvanično ne razjasni.:)

ali ovde je stvar dogovora šta će prvo da se radi (množenje, delenje...)

Nije vam Gugl izbacio ovaj video?

Znam da treba zagrada ako se hoće prvo množenje koji ide posle deljenja, ali mene zanima da li zapis bez znaka množenja nešto menja.
Priznajem da nisam sigurna.
Za sad verujem Misliši, dok neki matematičar zvanično ne razjasni.:)
Ako sam dobro razumeo, 1917, godine je napisan akademski rad na tu temu :D

----------------------------------------------------------------------------
I još samo da pitam ovaj uvaženi matematički skup: - Zašto to nije jednačina, iako ima znak jednakosti ?
Bitno je da li je nepoznata, sa leve ili sa desne strane znaka jednakosti ?

-​

:ceka:

Poslednja izmena:
Ne postoji, isto je.
8 ÷ 2*(2+2)
dakle može da se izraz napiše i ovako

Untitled-1.jpg

Back