RELACIJA DOBRO-ZLO

ali zamisli - zlo postoji, kako god da okreneš. nemušto je to uvek kad se neko batrga da pokaže opravdanost zla i subjektivizaciju objektivnog postojanja zla - čak i takva plemena su tačno znala da postoji demonsko zlo...

Велештовани,
овај пут бих се морао несложити са вама:hvala:

Дакако, није баш да ћу сад понудити доказе о непостојању истог:rumenko:
само
немам ни доказе постојања:)

А овако, сам за себе, контам
"ма нема бре ни добра ни зла, све је једно"

:)

pitali su ga šta je za njega dobro i zlo i on je odgovorio šta je za njega dobro i zlo.
nema tu ničeg paradoksalnog.
pitanje nije bilo šta su dobro i zlo generalno pa da je on odgovorio šta su dobro i zlo za njega pa da se tu nešto čudimo.

... zlo je nanosenje bola svesnim bicima... i nije relativno kao sto ni ubistvo nije relativno.... a zla ljudska bica su vrlo cesta pojava i najcesce nam izgledaju kao sasvim obicni ljudi... neki ljudi samo srljaju u zlo a neki su zrtve zla koje ih je obuzelo... a ta prica primitivnih plemena "kad ja ubijam onda je ok a kad drugi ubija nije ok" i danas sluzi primitivnim ljudima kao opravdanje za nanosenje zla drugima

... zlo je nanosenje bola svesnim bicima... i nije relativno kao sto ni ubistvo nije relativno.... a zla ljudska bica su vrlo cesta pojava i najcesce nam izgledaju kao sasvim obicni ljudi... neki ljudi samo srljaju u zlo a neki su zrtve zla koje ih je obuzelo... a ta prica primitivnih plemena "kad ja ubijam onda je ok a kad drugi ubija nije ok" i danas sluzi primitivnim ljudima kao opravdanje za nanosenje zla drugima

Iako veoma cijenim tvoje misljenje i mislim da si jedna od naj na forumu, neće biti da smo ja, Carol i td. primitivnci i nanosioci (nanosači:) zla drugima i da smo se ovako izjasnili da bismo tu grozotu opravdali.

Svjesnim bićima i bolest i starost nanose bol, takođe ih boli i kad ih udari grom ili padne saksija na glavu, sve to nije samo po sebi zlo ali kad bolesni, psihički oboljeli ljudi nanesu ili neki zdravi kao taj divljak ali u svom primitivizmu, onda su oni zli. Divljak je začudo iskren do koske.

Iako veoma cijenim tvoje misljenje i mislim da si jedna od naj na forumu, neće biti da smo ja, Carol i td. primitivnci i nanosioci (nanosači:) zla drugima i da smo se ovako izjasnili da bismo tu grozotu opravdali.

Svjesnim bićima i bolest i starost nanose bol, takođe ih boli i kad ih udari grom ili padne saksija na glavu, sve to nije samo po sebi zlo ali kad bolesni, psihički oboljeli ljudi nanesu ili neki zdravi kao taj divljak ali u svom primitivizmu, onda su oni zli. Divljak je začudo iskren do koske.

Nije on iskren do koske,vec su kodeksi ispravnog i loseg drugaciji.On se samo vlada po kodeksima svoje kulture,nista vise.

Ko je rekao da je on zao?

Ali sam sigurna da je i u njegovoj kulturi zlo ubiti nekog samo da bi ga ubio.:P

...bolest, starost i ta saksija obicno nisu nesto na sta svesna bica mogu da uticu... ako neko svesno nanose bol i patnju svesnim bicima to samo govori o stanju i nivou njegove svesti...patnja je usud svih zivih bica ali to ne znaci da je ona nesto sto je pozitivno

...covek je milionima godina razvijao svest i zahvaljujuci tome povecao blagostanje i dugovecnost i smislio bezbrojne igracke koje mu pomazu da ovaj svet ucine lepsim mestom za zivot... znaci zahvaljujuci razvoju svoje svesti uspesno se borio sa prirodom oko sebe i povecavao svoje blagostanje ali je zaboravio da treba da se izbori i sa prirodom u sebi da ne bi unistio i sebe i svoje okruzenje

Poslednja izmena:
Nije on iskren do koske,vec su kodeksi ispravnog i loseg drugaciji.On se samo vlada po kodeksima svoje kulture,nista vise.

Ko je rekao da je on zao?

Ali sam sigurna da je i u njegovoj kulturi zlo ubiti nekog samo da bi ga ubio.:P

Ma dobro de. Nije iskren možda je vrlo neiskren u svojoj hordi, plemenu. Ispravljam se tj da budem precizan makar kao on, on je samo precizno (tačno) odgovorio na pitanje. Jel sad OK.
Mislim da je u njegovoj kulturi ubiti nekog iz protivničkog plemena samo da bi ga ubio, nekorisno ili malo korisno jer bi smanjio brojnost protivnika samo za jednog čovjeka. Opet zavisi od okolnosti.
Naprotiv, ubiti pripadnika svog plemena najvjerovatnije je ili je sigurno zlo.
Nije tema o iskrenosti i njegovoj kulturi već.......

Ma dobro de. Nije iskren možda je vrlo neiskren u svojoj hordi, plemenu. Ispravljam se tj da budem precizan makar kao on, on je samo precizno (tačno) odgovorio na pitanje. Jel sad OK.
Mislim da je u njegovoj kulturi ubiti nekog iz protivničkog plemena samo da bi ga ubio, nekorisno ili malo korisno jer bi smanjio brojnost protivnika samo za jednog čovjeka. Opet zavisi od okolnosti.
Naprotiv, ubiti pripadnika svog plemena najvjerovatnije je ili je sigurno zlo.
Nije tema o iskrenosti i njegovoj kulturi već.......

vec o relativnosti dobra i zla....jel?:P

Svako od nas odredjuje svoje granice.To ja zovem slobodom.Iz najboljih namera su nastajala najveca zla.U ime ljubavi i pravde vodili se najbrutalniji ratovi.Nikad nista na ovoj planeti nije poceto u ime zla,zar ne?
Stvari se lako okrenu i crno postane belo.Ocas posla....Vestina govora,sugestije i usmeravanja je stara koliko i ljudski rod.Sto je stepen civilizacije visi to su i ove vestine suptilnije.Dakle,svako od nas bi morao znati sta su mu granice i dokle ce ici zarad nekog cilja,kao i nacin kako ce do toga doci.U suprotnom,bojim se da stvari na kraju ispadnu lose.E,sad ljudski je i zaklanjati se od odgovornosti i ne mislim da je potrebna ne znam kakva sad opsednutost bezgresnoscu,ali postoje stvari koje kad se urade ne moze se reci : nisam hteo.To je poenta.

...bolest, starost i ta saksija obicno nisu nesto na sta svesna bica mogu da uticu... ako neko svesno nanose bol i patnju svesnim bicima to samo govori o stanju i nivou njegove svesti...patnja je usud svih zivih bica ali to ne znaci da je ona nesto sto je pozitivno

...covek je milionima godina razvijao svest i zahvaljujuci tome povecao blagostanje i dugovecnost i smislio bezbrojne igracke koje mu pomazu da ovaj svet ucine lepsim mestom za zivot... znaci zahvaljujuci razvoju svoje svesti uspesno se borio sa prirodom oko sebe i povecavao svoje blagostanje ali je zaboravio da treba da se izbori i sa prirodom u sebi da ne bi unistio i sebe i svoje okruzenje

Dobro de i tebi. Bolest starost i saksija. A šta ako u tu saksiju posadimo život, dođe starost i bolest jal naopako i taj se život prometne u smrt. Biraj ili bukvalno il ko metaforu. Da li je ta smrt sama po sebi zlo a sađenje dobro.
Ako neko svesno nanese bol jal ubie, takav čovjek nije psihički zdrav već psihopata ili šta već eventualno može da bude neki takođe suludi eksperimentator (Raskoljnikov) tek mislim da nijedan mentalno zdrav čovjek neće mučiti ni ubijati ljude osim ako nije uletio u masovnu psihozu (Fašizam je najbolji primjer nacionalizam i mnogi drugi izmi koje su izmi slile njihove vođe koje su još luđe.
Tek moje je mišljenje da je dobro i zlo objektivno ne postoji već je stvar iz kog nugla gleamo. Čak i u svetim knjigama, sad mi pada na pamet samo Bhagavad gita, Krišna kaže Arđuni otprilike, Bez straha pobij rođake koji su se pobunili a srce svoje stavi pod stopala gospodnja. Smrt će ih zadesiti kad tad i od čeg bilo tek će jednom umrijeti da bi se kasnije reinkarnirali i Arđuna pa valjda i Krišna. Da Krišna prelazi u Avatare, jok u ove kakve mi rabimo.
Možeš i da odbaciš ovo religiozno možda je i nepotrebno no mi na um pade pa velju da ne propane priča ;)
Filozofski odgovor je mislim Zlo ne postoji, dok Moralno-etičko-sociološki aspekt kaže Postoji.
To ja mnim, more bit nije vako.
Još jedan od mogućih odgovora je i: Ebem li ga?
;)

evo ja cu:

zlo = nesto sto rusi dinamiku necega.
dobro = nesto sto poboljsava dinamiku necega.

Srusivsi neki auto motkom ti mu sjebes dinamiku. A ako mu stavis bolji motor
poboljsas. Tako je i sa ljudima...

Dakle, vaj ILUMINAT je promasio totalno temu. Zlo i dobro ne odrzavaju dinamiku,
vec 2 neke sile odrzavaju dinamiku, a dobro je kad je dinamika ok, a zlo je kad je
narusena na jednu od 2 strane.... problem resen.:heart:

Ova tema je bila tacno pre godinu dana. Pa, Ivane, ako si se umorio od pisanja
moze i ovde ponesto da se procita. Narocito su mi se dopale misli
ristoba i crna_neba...

Zaista ko moze da definise dobro i zlo na granicama prirodnih zakona? Sumnjam da iko moze jer zaista to i ne postoji. Pa cak i u ljudskoj psihi ko je u stvari zao? Onaj koji krade od drugog kojeg i ne poznaje da bi sebe zadovoljio? Sve se svodi na sopstvene potrebe. Neko cak ima potrebu da nekoga ubije pa ga zatim pojede. Ono sto nije u nasim granicama morala mi smatramo zlim sto je i logicno. Ne zalazem se za kanibalizam ili tako nesto samo kazem da to nesto zlo mozda izgleda dobro gledano iz ociju onog koji je tu dobro prosao. Znam da ce neko sada sigurno pomenuti kajanje, ali budimo iskreni da li ce se neko iskreno kajati da mu okolina nije nametnula te moralne granice i propagirala "dobro"? Sumnjam... Ali ako cemo o snazi te dve iluzije naravno da je jaca zla strana u bukvalno svakom primeru. Jasan je crkvin ucinak ma koliko mi njih kritikovali sto su nas manipulisali vekovima ali zaboga oni su stvorili moral, odnosno objedinjili sve ono sto je do tada smatrano moralom do tada u ostalim kulturama (10 zapovesti), makar morali strahom da "uteraju" moral u druge. Sveti Djordje ubija azdahu samo implicira na to kako bismo trebali ipak da ulozimo sve nase stvari na "dobru" odnosno kontruktivnu stranu.

Sta da vam kazem moja teorija dobrih ljudi:
Oni su dobri iz straha prema bogu ;)

Poslednja izmena:
Ја ка агностик нејмам страа спрам Бога.
Ако сам добар и моралан што се трудим а не успијева ми вазда, то је зато што преферирам морал и доброту.
Слажем се са претходником.

... to je unutrasnji moralni zakon...ono sa cim ne mozes dalje da zivis kada zbog svoje oholosti i svojevoljnosti pocinis delo kojim oskrnavis sopstvenu savest ili zgresis protiv sopstvene savesti

ali kod nekih ljudi to ne postoji kako to objasnjavas? Ja mislim da je savest prosto utisnuta u nas vec milenijuma jos i pre crkve i to onim zemaljskim zakonima. Mozda i gresim. Ali kako to da ti savest proradi kada ubijes nekoga na primer bez ikakvog razloga a iz besa ne ili redje? Zato jer podsvest radi prostu kalkulaciju: Lakse mi je bilo da ubijem nego da trpim njegova/njena sranya. Savest mozda tek posle proradi u vidu kalkulacije: Pa mozda zaista nije bilo potrebno tog nekog da ubijem. Takodje gde je savest za vreme rata? Gde je savest bila Karadzicu i njemu slicnima?

...grupno zlo se razlikuje od pojedinacnog najvise zbog toga sto se i odgovornost lakse prebacuje sa pojedinca na celu grupu... sta mislis zasto se vojska u celom svetu profesionalizuje - manja je mogucnost da u svoje redove prime kriticnu vecinu onih koji misle svojom glavom... u svakoj velikoj grupi clanovi se odricu svoje savesti u korist neke grupne savesti... zivot vojnika je zivot pod hronicnim stresom... u takvim situacijama ljudska bica regresiraju...kad stalno gleda smrt oko sebe, dan za danom da bi nastavio da funkcionise covek sam sebe " emocionalno anestezira" da bi mogao da funkcionise... a onda je sve moguce pa i najstrasniji zlocini

pa dobro tako bih slicno definisao i dobro odnosno moral kako su jedni krenuli tako ce i drugi. Mozda je griza savest tu zato jer mi imamo dobre pokretace mase koji prate taj neki moral i onaj ko bi uradio nesto nasuprot tome biva izbacen iz drustva i podsvesno njemu je samo zao sto je odbacen a svesno ko zna sta mu prolazi kroz glavu.

...svako zlo se moze racionalizovati i opravdati to nije problem ali cinjenje zla nije pitanje teorije... oni koji misle da je moral i zakon forma nametnuta od strane drugih i da slobodan covek treba sam da izgradi neku svoju moralnost tek kad pocine zlocin na osnovu svojih uverenja da to nije zlocin mogu da provere tu svoju teoriju u praksi

...svako zlo se moze racionalizovati i opravdati to nije problem ali cinjenje zla nije pitanje teorije... oni koji misle da je moral i zakon forma nametnuta od strane drugih i da slobodan covek treba sam da izgradi neku svoju moralnost tek kad pocine zlocin na osnovu svojih uverenja da to nije zlocin mogu da provere tu svoju teoriju u praksi

ne kazem ja da je ubistvo ili tako nesto dobra stvar to je lose ali to nije ZLO zato sto ZLO ne postoji. Inace moral ne treba sam da gradi boze sacuvaj da svi znaju da je moral tvorevina ljudi na sta bi to licilo? Ovako samo oni koji ce se toga drzati bi trebalo da znaju desi se par iznimaka ali kako ti zavrse?

Back