RELACIJA DOBRO-ZLO

О томе ти причам ;)
Bravo ti ga genije! Samo tako nastavi. Uskoro ćeš sa tom tvojom filomlatijom ostati sam na podforumu. Mada kad bolje razmislim verovatno to i želiš, a kad već pomenu bes: svaki čovek kojem toliki stepen tvog mlatiteta, floskuliteta, nebuloziteta, etiketiteta, neljudskosti i drskosti ne izaziva snažan bes je čovek koji je takođe zreo za lečenje. Ti čoveče oštro osuđuješ dokaze, argumentovanje, smisleno zastupanje bilo kog stava. Ne znam uopšte koji je tvoj problem. Šta ti hoćeš?

Bravo ti ga genije! Samo tako nastavi. Uskoro ćeš sa tom tvojom filomlatijom ostati sam na podforumu. Mada kad bolje razmislim verovatno to i želiš, a kad već pomenu bes: svaki čovek kojem toliki stepen tvog mlatiteta, floskuliteta, nebuloziteta, etiketiteta, neljudskosti i drskosti ne izaziva snažan bes je čovek koji je takođe zreo za lečenje. Ti čoveče oštro osuđuješ dokaze, argumentovanje, smisleno zastupanje bilo kog stava. Ne znam uopšte koji je tvoj problem. Šta ti hoćeš?

Није добро нервирати се. :mrgreen:

:lol::lol::lol:

Којице не даде нам "ратник" да наставимо распру. Изем му правила и критеријуме!

Криво му је што он не сме да расправља више на омиљену му тему. :mrgreen:

Него читам овде како је Вака прсо и не могу да верујем...:lol:

Толико знање о добру и злу, а равно у зло улетео. :rolleyes:

Zato što matematika nema veze sa realnim životom.

Јел? :D

А ја мислио да математика и физика описују реални живот... :D

Твоја архитектура се такође не базира на математици? :D

Matematički dva plusa daju pozitivnu vrednost
analogno, dobro i dobro trebalo bi da proizvode dobro ali nije uvek tako
Zašto?

Зато што добро и зло не постоје, а камоли да је добро, плус, а зло, јелте минус... ;)

Matematički dva plusa daju pozitivnu vrednost
analogno, dobro i dobro trebalo bi da proizvode dobro ali nije uvek tako
Zašto?
U kom to slučaju zbir dobrog i dobrog dela nije jednak dva dobra dela? Pričaš o sabiranju i onda kažeš da su posledice analogija na sabiranje. Nisu. Sabiranje je sabiranje. Posledice su posledice. Sabiranje se vrši za tačno jedan vremenski interval(recimo jedan trenutak). Kauzalitet(uzrok-posledica) podrazumeva tačno dva vremenska intervala koji počinju u različito vreme. Interval koji je prvi počeo zove se uzrok, a drugi posledica. To nema neke analogije na sabiranje.

ps: Mišljenja sam da je filozofija u suštini bukvalno grana matematike, jer smislena filozofija isto kao i smislena matematika zahteva konstantnost premisa i zaključke izvedene na osnovu tih istih neizmenjenih premisa, i isto kao i u matematici paradoksi nastaju jedino onda kad neko, namerno ili nenamerno, izmeni početne premise, pa onda na osnovu tih novih premisa dobije neke nove zaključke, pa onda tim novim zaključcima hoće da ospori ispravnost prethodnih zaključaka, izvedenih iz nekog drugog skupa premisa. To se ne zove paradoks nego greška u zaključivanju.

Rekli ste da su dobro i zlo relativni.
Jos ste rekli da je zlo pokretac, a neko i da je to kad nekome ucinimo nesto lose.
Ako ja ubijem ubicu koji pokusava da ubije nekoga, ja sam pocinio zlo, jer sam ubio coveka. Ali u samom tom ubistvu ja sam pocinio dobro delo, jer sam spasao jedan nevini zivot.
Dakle, vecina teorija je tacna, ali su sve one relativne. Dobro i zlo deluju po principu akcije i reakcije. Odredjena kolicina dobra uzrokuje odredjenu kolicinu zla i obratno...

Rekli ste da su dobro i zlo relativni.
Jos ste rekli da je zlo pokretac, a neko i da je to kad nekome ucinimo nesto lose.
Ako ja ubijem ubicu koji pokusava da ubije nekoga, ja sam pocinio zlo, jer sam ubio coveka. Ali u samom tom ubistvu ja sam pocinio dobro delo, jer sam spasao jedan nevini zivot.
Dakle, vecina teorija je tacna, ali su sve one relativne. Dobro i zlo deluju po principu akcije i reakcije. Odredjena kolicina dobra uzrokuje odredjenu kolicinu zla i obratno...
Opet se mešaju dela i postupci. Postupci u smislu dobro-zlo mogu biti relativni, ali dela nikako. Ko je imalo razmislio o tome šta znači reč relativno shvatio je da se svako relativno osniva na nečemu apsolutnom. Dela su apsolutna.

Opet se mešaju dela i postupci. Postupci u smislu dobro-zlo mogu biti relativni, ali dela nikako. Ko je imalo razmislio o tome šta znači reč relativno shvatio je da se svako relativno osniva na nečemu apsolutnom. Dela su apsolutna.

Vaka, poznajem jednog monaha koji ima troje dece. Vladika zna za to i sad kad zena traba da se porodi, naredio mu je da ih ne obilazi i da ih zaboravi, da se zatvori u manastir. Monah je ucinio velika i dobra dela. Decu ima iz ljubavi, ne iz bluda. vladika ljubav prema zeni naziva bludom.
Vladika je nalozio da ih ignorise i zaboravi na njih.
Sta je tu dobro i je l ima zla?

Ne volim da Sudim. Umesto Ovo je Dobro a ovo Zlo
vise volim da koristim Ovo Volim a Ovo Ne Volim.
A češće koristim Ovo Ne Volim u sebi nego Ovo Ne Volim kod njega/nje
Ko mnogo Sudi taj se kad-tad okrene sebi pa upadne u pakleni krug Sudija-Žrtva
P.S. Volim što je monah napravio troje dece a ostalo me jednostavno ne zanima jer ionako nista ne znam a i da znam, kakve veze to ima? :D

Back