RELACIJA DOBRO-ZLO

Rekli ste da su dobro i zlo relativni.
Jos ste rekli da je zlo pokretac, a neko i da je to kad nekome ucinimo nesto lose.
Ako ja ubijem ubicu koji pokusava da ubije nekoga, ja sam pocinio zlo, jer sam ubio coveka. Ali u samom tom ubistvu ja sam pocinio dobro delo, jer sam spasao jedan nevini zivot.
Dakle, vecina teorija je tacna, ali su sve one relativne. Dobro i zlo deluju po principu akcije i reakcije. Odredjena kolicina dobra uzrokuje odredjenu kolicinu zla i obratno...
Zlo je pokretač samo zla.
Nisi počinio nikakvo dobro delo nego si počinio samo zlo. Da si uspio da da sva trojica ostanete živi i bez zla, tada bi učinio dobro delo.
Ta reakcija je jednostruka i jednosmerna. Od dobra dobija se veće dobro; od zla dobija se veće zlo. Ne može zlo izazvati - dobro, niti pak dobro - zlo.

Као што већ рекох неколико пута, добро и зло су само илузије ума, ума палог човека. "Хаос и поредак", такође. Волео бих да ми неко јасно дефинише ове појмове, ако мисли да нисам у праву.

evo ja cu:

zlo = nesto sto rusi dinamiku necega.
dobro = nesto sto poboljsava dinamiku necega.

Srusivsi neki auto motkom ti mu sjebes dinamiku. A ako mu stavis bolji motor poboljsas. Tako je i sa ljudima...

Dakle, vaj ILUMINAT je promasio totalno temu. Zlo i dobro ne odrzavaju dinamiku, vec 2 neke sile odrzavaju dinamiku, a dobro je kad je dinamika ok, a zlo je kad je narusena na jednu od 2 strane.... problem resen.:heart:

naravno da su te 2 sile neutralne/ni dobre ni zle, i lupio sam taj broj "2".

Uglavnom, zlo je kad jedna prevagne, kad dinamika bude narusena. Dobro je kad je jos bolja (dinamika univerzuma, tj kako bi neki rekli harmonija/ravnoteza/zemljina teza).

I da, mislim da je lik totalno pomesao dobro i zlo sa "musko i zensko", i dalje proucavam sta je onako "izvestaceno pseimisticki" (vise izvestaceno nego pesimisticki) hteo da kaze.

Da, nabacano z brda z dola svega i svačega. Ako je plod ličnog razmišljanja, a stiče se dojam da jeste, onda je prilično konfuzno, da ne kažem težu kvalifikaciju.

U Vasioni ne vlada haos. Od kad je postao svestan sebe, jedino što je čovek mogao zaključiti u tom pogledu jeste da u Vasioni, još uvek, vlada harmonija. U Vasioni nema zla. Što je čovek više ispituje i upoznaje, sve više joj se divi. Ni jedan kamenčić u njoj nije nosioc zla. U kontekstu dobra i zla, svetlost i tama mogu se upotrebiti samo u simboličkom smislu.

Zlo nije ugrađeno u prirodu živog sveta kroz borbu za opstanak, kako neki tumače. Borba za opstanak ne postoji. Postoji nagon za životom. Zlo postoji samo kao proizvod čovekove slobodne volje i van prirode čoveka, u ostalom nama poznatom živom svetu, ne postoji. Netačna je konstatacija da zla ima više od dobra jer, da je tako, čovek bi se sigurno samouništio. Netačna je i tvrdnja nekih da zla ima koliko i dobra i da živi svet ne bi mogao funkcionisata bez prisustva i jednog i drugog. Iako (samo) čovek čini zlo, netačno je da ga i mora činiti.

A da li je Bog (šta god se pod tim pojmom shvatalo) znao da će čovek sa slobodnom voljom činiti zlo? Normalno da jeste. Jer, može li neko zamisliti kako bi ljudski svet funkcionisao bez slobodne volje? Pa, bili bi obični roboti, kakav je skoro sav životinjski i biljni svet.

Od svega što si gore rekao, najbiže je istini da dobro nije ništa drugo do samospoznaja zla.

odlicno receno svaka cast. Ovo do ovde, a ono kasnije bas mi se i ne svidja sve sta si rekao, al ovo moram da kazem da si super sve napisao. Cestitka od mene.

evo ja cu:

zlo = nesto sto rusi dinamiku necega.
dobro = nesto sto poboljsava dinamiku necega.

Srusivsi neki auto motkom ti mu sjebes dinamiku. A ako mu stavis bolji motor poboljsas. Tako je i sa ljudima...

Dakle, vaj ILUMINAT je promasio totalno temu. Zlo i dobro ne odrzavaju dinamiku, vec 2 neke sile odrzavaju dinamiku, a dobro je kad je dinamika ok, a zlo je kad je narusena na jednu od 2 strane.... problem resen.:heart:
:heart: :heart: :heart:

Postoje stvari koje nisu dobre, ali koje nisu ni zle, pa i nih treba uzeti u obzir. Kad kazemo dobro i zlo, ne mozemo povezivati prirodu kao nosioca dobra ili zla vec samo coveka i to ne kao prirodno bice, vec kao drustveno bice. Jer ne moze se reci da je uragan zao, sto je "pobio" toliko i toliko ljudi, a ne mozemo reci ni da je kisa samo zato sto je dobra pala za vreme suse i spasila 1000 zivota.
Ipak prirodne pojave mogu uticati na ponasanje grupe i pojedinca, a oni ce ispoliti dobro il zlo. Tako da dobro ne mora izazvati samo dobro, vec, evo primera gde zlo izaziva dobro:
Osoba 'x' vozi kola, potpuno trezna, dete izleti na ulicu i vozac pocne da koci, udare ga druga kola i vozac ostane na mestu mrtav. Ovde je dobro i zlo isprepleteno, ako se moze reci da je i jedan postupak, bio zao ili dobar. Vozac je spasao zivot detetu, ali je svoj unistio.
Dobro i zlo su u stvari samo norme drustva, a norme se ne moraju postovati, a i nisu u svakom slucaju savrsene, pa...

Jednom su novinari pitali jednog pripadnika hotentotskog (bušmanskog) plemena šta je za njega dobro a šta zlo. I on je odgovorio ovako: „Dobro je kad mi napadnemo susedno pleme, pobedimo ga i pojedemo njihove najbolje ratnike. A zlo je kad oni napadnu nas, pobede nas i pojedu naše najbolje ratnike.“ Znači, za njega, kao i za svakoga drugog, dobro i zlo je ono što on smatra dobrim ili zlim. Nije li to svojevrsni paradoks dobra i zla? Stvari su zapravo onakve iz kakvog ugla ih posmatramo. Šta vi mislite?

ali zamisli - zlo postoji, kako god da okreneš. nemušto je to uvek kad se neko batrga da pokaže opravdanost zla i subjektivizaciju objektivnog postojanja zla - čak i takva plemena su tačno znala da postoji demonsko zlo...

Ja se ne slazem da je stvar dobro-zlo ugao posmatranja
Neke stvari su univerzalno dobre i univerzalno lose
Droga ne moze nikako biti dobra
Novorodjence nikako ne moze biti zlo

Da nije nekih postavki na ovom svetu, kojom ipak upravlja neka sila, zvali je mi ovako ili onako, odavno bi nestalo ljudske vrste u njenom pokusaju da udovolji sebi na ustrb svega

Наравно да јесте дефинисано нечијим углом посматрања.
Све је субјективно.
Дрога је,рецимо,нечији избор.
Она је за наркомана у датом тренутку добра јер му је потребна,јер га лишава мука.
Новорођенче је за мајку која га не жели зло (а можда си хтела рећи злокобно).
Оно што је за мене добро за некога није.
И не постоји ту нека универзализација,тј. генерализација.
Премда је ово само моје мишљење.

Све је субјективно.
Она је за наркомана у датом тренутку добра јер му је потребна,јер га лишава мука.

Oвакво је и моје мишљење Саrol, но многи га неће, не могу, не желе ......прихватити.
Па ништа зато, и не треба.
Дала си добре примјере.
Слажем се.

sta utice na nas da nesto okarakterisemo kao dobro ili zlo?vera ili svest?
ubistvo i eutanazija. ako na nasu odluku o tome da li je nesto dobro ili zlo utice vera,onda je ubistvo lose,a ako na nju utice svest,onda je ubistvo dobro(eutanazija).

Jednom su novinari pitali jednog pripadnika hotentotskog (bušmanskog) plemena šta je za njega dobro a šta zlo. I on je odgovorio ovako: „Dobro je kad mi napadnemo susedno pleme, pobedimo ga i pojedemo njihove najbolje ratnike. A zlo je kad oni napadnu nas, pobede nas i pojedu naše najbolje ratnike.“ Znači, za njega, kao i za svakoga drugog, dobro i zlo je ono što on smatra dobrim ili zlim. Nije li to svojevrsni paradoks dobra i zla? Stvari su zapravo onakve iz kakvog ugla ih posmatramo. Šta vi mislite?

Ne,paradoks dobra i zla,vec ugla gledanja.Kad si izneo ovaj primer vecina ljudi ce na njega gledati iz ugla gledanja "civilizovanog,evropskog" coveka.Kao sto jedan busman ne bi razumeo pogled na dobro i zlo jednog "evropejca".Stvari nisu onakve iz kakvog ugla gledamo,ali taj ugao gledanja zato dosta govori o nama.;)

ali zamisli - zlo postoji, kako god da okreneš. nemušto je to uvek kad se neko batrga da pokaže opravdanost zla i subjektivizaciju objektivnog postojanja zla - čak i takva plemena su tačno znala da postoji demonsko zlo...

vrlo subjektivno misljenje ;)

Ja se ne slazem da je stvar dobro-zlo ugao posmatranja
Neke stvari su univerzalno dobre i univerzalno lose
Droga ne moze nikako biti dobra
Novorodjence nikako ne moze biti zlo

Da nije nekih postavki na ovom svetu, kojom ipak upravlja neka sila, zvali je mi ovako ili onako, odavno bi nestalo ljudske vrste u njenom pokusaju da udovolji sebi na ustrb svega

Moze i tako da se kaze ili misli,bitno da stvari funkcionisu ;)

Moze ovako...aa.moze i 'nako? :lol:

gle,paradoksa....:eek::P

Све је субјективно.

Ovo je primer relativizacije....ali koliko god hteli neke stvari nisu relativne.

Back