Razlika izmedju prijateljske ljubavi i romanticne?

“Odnos prema boli”? - kako se to sazna?

Посматрањем сопствених реакција на њега.

Kakav moze biti taj “odnos”?

Човек може бол да избегава[1], може да се са њим суочава, и може да га користи као гориво.

Ово треће је најређа појава, и појединци који то умеју су они које је Ниче са пуним правом назвао „успешним примерцима људске врсте“.

[1] Чиме себи чини медвеђу услугу, јер ће тиме временом постајати све осетљивији на бол. Што мање бола, то више бола.

Dalje “sto vise boli, to manje boli”?
Vremenom naucis da bolje podneses bol?

Временом ојачаш, па оно што ти је пре задавало бол престанеш да осећаш.

“Човек може бол да избегава[1], може да се са њим суочава, и може да га користи као гориво.

Ово треће је најређа појава, и појединци који то умеју су они које је Ниче са пуним правом назвао „успешним примерцима људске врсте“.

[1] Чиме себи чини медвеђу услугу, јер ће тиме временом постајати све осетљивији на бол. Што мање бола, то више бола. “

Na prelazu sam izmedju suocavanja i trece faze. Vise suocavanje.
Nisam sigurna da znam kako da bol koristim kao gorivo.

Da vas ne nagovori ovaj stoik da se polijete benzinom i zapalite? waaa! uga tjaka uga tjaka boooool prevazilaziiiiiiim.

Још једна погрешна квалификација. О смислу изреченог да не причам...

Држи се ти твојих веза и секса.

Романтична љубав је заједничко бежање од патње; пријатељска љубав је заједничко стремљење ка вишем циљу.
Ovo baš lepo zvuči
Ne znam da li je istina nisam na romantičnu ljubav gledala kao na bežanje već suprotno
kao na srljanje u patnju

Poslednja izmena:
Bežanje od patnje sa idejom da te neko spasi. Ideja o ljubavi ili predstava koju imaš. A onda shvatiš da je to nemoguće. I tamo je patnja ukoliko svoje biće ne dovedeš u red.
Upravo
Ko hoće da spašava druge ako pre toga ni sebe nije umeo da spasi
Ali mislim da u svakom živom biću postoji ta mračna strana koja ponekad traži patnju
I sveukupno ceo životni koncept je takav kako ga mi lično podesimo.
Ne treba nam uvek samo sreća

Ne znam da li je istina nisam na romantičnu ljubav gledala kao na bežanje već supeotno
kao na srljanje u patnju

Истина је да се романтичне љубави на крају углавном претворе у патњу и увену, али се рађају из потребе за бежањем од ње.

А већина њих увене зато што временом избледи страст која је љубавницима служила као палијатив, после чега они почну изнова да осећају патњу коју живот носи са собом, те крену у потрагу за новом романтичном љубављу или се пак одлуче за неки други вид бежања од патње. Постоји и оно када, из навике или увиђавности, покушају да одрже везу тако што пребаце фокус на пријатељство (тј. на оно како га они појме — заједничко бежање од патње без примата еротске компоненте). То такође у већини случајева пропадне, зато што сваки човек бежи од патње на себи својствене начине, па се ретко деси да се двоје у њима поклопе довољно да остану заједно... а чак и кад се деси, незадовољство је увек тик испод површине или чак на отвореном, зато што су обоје донекле свесни да су остали заједно из страха да неће наћи нешто боље.

Истина је да се романтичне љубави на крају углавном претворе у патњу и увену, али се рађају из потребе за бежањем од ње.

А већина њих увене зато што временом избледи страст која је љубавницима служила као палијатив, после чега они почну изнова да осећају патњу коју живот носи са собом, те крену у потрагу за новом романтичном љубављу или се пак одлуче за неки други вид бежања од патње. Постоји и оно када, из навике или увиђавности, покушају да одрже везу тако што пребаце фокус на пријатељство (тј. на оно како га они појме — заједничко бежање од патње без примата еротске компоненте). То такође у већини случајева пропадне, зато што сваки човек бежи од патње на себи својствене начине, па се ретко деси да се двоје у њима поклопе довољно да остану заједно... а чак и кад се деси, незадовољство је увек тик испод површине или чак на отвореном, зато што су обоје донекле свесни да су остали заједно из страха да неће наћи нешто боље.
Pa sad si malo uprostio na kraju. Zavisi u kom su životnom dobu.

Pa sad si malo uprostio na kraju. Zavisi u kom su životnom dobu.

Навођење могућих случајева није упрошћавање већ управо супротно.

То да зависи од животног доба је тачно (мада не нужно), али не и нарочито важно за ову лекцију.

Навођење могућих случајева није упрошћавање већ управо супротно.

То да зависи од животног доба је тачно (мада не нужно), али то није нарочито важно за ову лекцију.
Pa dobro. Ali su ti slučajevi u stilu ništa shvatili nismo.

Pa dobro. Ali su ti slučajevi u stilu ništa shvatili nismo.
Vecina nikad nista i ne shvati.
Samo ne treba previse teoretisati i filosofirati
definicije bar meni ne znace nista
nema pravila svi smo drugaciji
strah je kocnica
da sam se plasio bola nikad posle 4 razreda srednje ne bih ni pogledao zensko
a kamoli prilazio i pokusavao da kontaktiram
ucimo verovatno celog zivota.

Da li ljudi beze ili srljaju u patnju kako bi ojacali s njom za jos patnje, ne mora da znaci da je to i neka vrsta ideala i zivotnog principa. Pogotovu ako se pogleda rec patnja, koja cesto znaci produzen ili cak hronican bol, bilo fizicki ili emotivno. Kao i suocavanje s patnjom, jer patnja tada ima i siri kontekst. U religoznom smislu na pr, na nasem podneblju, patnja ima vrednost kroz hriscanstvo- pati, trpi na ovozemaljskom, ceka te nagrada na nebu. Otud i produzen smisao patnje i idealizacija jacanja duha kroz nju. Ok, referenca je iz anticke grcke ali sustina ostaje ista.
A problem je taj sto su ljudi ziveli hijerarhijski otkako postoji drustveni poredak, sto znaci da raspodela dobara nije bila jednaka, vec je bila surovo po hijerarhiji rasporedjena. Kako onda objasniti tada vecini da ne dobijaju zaslugu dok se tamo recimo neki feud, kralj, vlastodrzac bahati. Pa odlagajem i kategorizacijom: ti si stvoren/a za patnju sada a kasnije te ceka nagrada a On je poslat od Boga. I sto vise patis, sladja je nagrada.
Zato se ne bih igrao s pitanjem patnje i jacanje licnosti kroz nju, jer ima korene mnogo dublje u drustvenoj svesti kao i na individualnom nivou koja je dusevno gledano principijalno i sistematski utkana po neetickim osnovama.
Ipak ljudski duh u psiholoskom smislu je stariji od svega toga. Tek skoro ljudi otkrivaju psiholoske- dusevne principe na egzaktan nacin. A psiholoski gledano postoji jasno pravilo: delovanje koje zadovoljava 3 kriterijuma: subjekat, objekat i okruzenje. Ako sva tri kriterijuma nisu zadovoljena, delovanje je pogresno i odrazava se kroz dusevni konflikt. Patnja je na pr jedan od derivata tog nedelovanja.

Da se sada menjam zbog tebe ili bilo koga?

Ako je neko iskren, to se tebi ne svidi, odmah zelis da ga menjas nekako?
To ne ide tako.

Мислим да је хтео да каже да требаш да се мењаш пре свега због себе.

Рекао је, "Било би добро за тебе".

Било би добро за тебе да мање потцењујеш саговорнике.

Ти си то протумачила као да је рекао да је то добро само за њега.

Ради се о предлогу који се тиче једне од најлепших особина које могу красити једну жену -- емоционалне интелигенције. На теби је да га прихватиш или одбијеш.

Шта је заправо проблем твог поста?

A nije ti palo ns pamet da neki samo odluce da zive a da ne mozgaju toliko sta i zasto I kako :lol:?

Проблем је што ова реченица звучи као пасивно агресивни начин да се каже, "За разлику од тебе, ми нисмо будале које претерано размишљају и компликују ствари, зато престани да лупеташ."

Ти то можда ниси рекла, не могу са сигурношћу да тврдим, али исто тако, не могу са сигурношћу да тврдим да ниси. Самим тим, ти стављаш саговорника у незгодну позицију. Да ли уопште треба да ти одговори? Ако треба, како треба да ти одговори? Да ли треба да буде озбиљан или неозбиљан? Да ли треба да ти укаже на то да се користиш пасивно агресивним ад хоминем нападом те да тако скрећеш с теме на запаљив начин? Или треба да игра твоју игру и да ти узврати на пасивно агресиван начин?

Шта заправо ствара проблем?

- "Није ти пало на памет" сугерише омаловажавање.

- Смајли који се смеје сугерише подсмех.

- Не бавиш се изнетом тезом, већ личношћу.

- Делује као да намећеш став и затвараш дијалог.

На тај начин изазиваш непотребне сукобе. Можеш ти то да ублажиш колико год хоћеш, али то се свеједно примети.

Мислим да је хтео да каже да требаш да се мењаш пре свега због себе.

Рекао је, "Било би добро за тебе".

Ти си то протумачила као да је рекао да је то добро само за њега.

Ради се о предлогу који се тиче једне од најлепших особина које могу красити једну жену -- емоционалне интелигенције. На теби је да га прихватиш или одбијеш.

Шта је заправо проблем твог поста?

Проблем је што ова реченица звучи као пасивно агресивни начин да се каже, "За разлику од тебе, ми нисмо будале које претерано размишљају и компликују ствари, зато престани да лупеташ."

Ти то можда ниси рекла, не могу са сигурношћу да тврдим, али исто тако, не могу са сигурношћу да тврдим да ниси. Самим тим, ти стављаш саговорника у незгодну позицију. Да ли уопште треба да ти одговори? Ако треба, како треба да ти одговори? Да ли треба да буде озбиљан или неозбиљан? Да ли треба да ти укаже на то да се користиш пасивно агресивним ад хоминем нападом те да тако скрећеш с теме на запаљив начин? Или треба да игра твоју игру и да ти узврати на пасивно агресиван начин?

Шта заправо ствара проблем?

- "Није ти пало на памет" сугерише омаловажавање.

- Смајли који се смеје сугерише подсмех.

- Не бавиш се изнетом тезом, већ личношћу.

- Делује као да намећеш став и затвараш дијалог.

На тај начин изазиваш непотребне сукобе. Можеш ти то да ублажиш колико год хоћеш, али то се свеједно примети.
Zašto Hiperboreja ne analizira tebe Svetozare? I tebi bi pomoglo. Zamoli ga. I svakome od nas. I Hiperboreji. Evo ja tebe mnogo puta doživim kao atak. Jednostavno nisam u tom modu u kom ti smatraš da svako treba da bude. A ako nije tako, ti ismevaš. Vidiš, svi smo ljudi sa manama. Zašto je Hiperboreja ovde kada može da bude na nekom lepšem mestu? Ima neku misiju?

Zašto Hiperboreja ne analizira tebe Svetozare? I tebi bi pomoglo. Zamoli ga. I svakome od nas. I Hiperboreji.

Ако имаш примедбе, слободно их изнеси. Додуше, можда не би требало овде.

Који ти постови сметају?

Evo ja tebe mnogo puta doživim kao atak. Jednostavno nisam u tom modu u kom ti smatraš da svako treba da bude. A ako nije tako, ti ismevaš.

Не знам о чему причаш. Не сећам да сам икад тражио од тебе да будеш у одређеном моду ( претпостављам рационалном моду? ) И не сећам се да сам те исмевао што си у неком другом ( претпостављам ирационалном? ) Али јесам ти указао да то што "ниси у рационалном" не оправдава твој покушај да наредиш другима шта да раде.

Ако имаш примедбе, слободно их изнеси. Додуше, можда не би требало овде.

Који ти постови сметају?

Не знам о чему причаш. Не сећам да сам икад тражио од тебе да будеш у одређеном моду ( претпостављам рационалном моду? ) И не сећам се да сам те исмевао што си у неком другом ( претпостављам ирационалном? ) Али јесам ти указао да то што "ниси у рационалном" не оправдава твој покушај да наредиш другима шта да раде.
Pogrešno razumevanje stvari

Back