Razgovor sa ateistima

Očigledno ovo nije za tebe, već crtani film.:D
Sve možeš reći Glisti, samo ne da ima bilo kakve veze sa životinjama nižnjim.

Da potkrepimo tu dramatičnu razliku, dajem sliku lobanja raznih primata. Osim one dole desno, koja je očigledno izuzetno posebna (razlika se vidi iz aviona) i ona nema veze sa ostalima pošto jedina ima Dušu.

fossil-hominid-skulls (1).jpg

Da. Šta će ti nezavistnost kada može država da te kupi za parče zemlje
i brdo para.
Vidim da nisi upućena... ništa tebe kanadska država ne prisiljava, osim da ostaneš na tom imanju bar 7 godina ako hoćeš da na kraju bude tvoje. Možeš da odeš i ranije, ali onda si im dužan rentu za period koji si proveo i vraćaš im sve nazad.

A što se tiče useva, to je na tebi, da li ćeš za sebe ili češ da prodaješ, da li ćeš organsko ili ne, znači imaš punu slobodu.

Znači bar jedna država stimuliše poljoprivrednike jer joj je u interesu.

Vidim da nisi upućena... ništa tebe kanadska država ne prisiljava, osim da ostaneš na tom imanju bar 7 godina ako hoćeš da na kraju bude tvoje. Možeš da odeš i ranije, ali onda si im dužan rentu za period koji si proveo i vraćaš im sve nazad.

A što se tiče useva, to je na tebi, da li ćeš za sebe ili češ da prodaješ, da li ćeš organsko ili ne, znači imaš punu slobodu.

Znači bar jedna država stimuliše poljoprivrednike jer joj je u interesu.
Naravno da nisam upućena. Bilo bi iznenađenje pravo da sam ja u nešto upućena
i da nešto znam. Taman posla. :lol:

Ti nisi upućen u ono o čemu ja pričam. Pitala sam te kako ti zamišljaš slobodu od
sistema. I odgovora nema. Jer ti o tome i ne razmišljaš.

Odgovor ti leži ovde...
https://www.bbc.com/future/article/20190418-how-and-why-did-religion-evolve
ali pošto ti ne voliš da čitaš linkove evo ti odgovor na tvoje pitanje (možeš da pročitaš i samo ono što sam boldovao):

"Сличности између људи и шимпанзи су добро познате, али једна важна разлика има везе са величином групе. Шимпанзе у просеку могу да одржавају величину групе од око 45, каже Дунбар. „Чини се да је ово највећа величина групе која се може одржати само дотјеривањем“, каже он. Супротно томе, просечна људска група је око 150, позната као Дунбаров број. Разлог за то је, каже Дунбар, тај што људи имају капацитет да за дату количину друштвеног напора постигну три пута више социјалних контаката од шимпанзи. Људска религија произлази из ове повећане способности за социјалност.
Како то? Како су се наши мајмунски преци преселили из шумских станишта у удаљенија окружења, попут савана у источној и јужној Африци, на њих су деловали дарвинистички притисци како би их учинили социјалнијима ради веће заштите од предатора и бољег приступа храни; такође је олакшало проналазак партнера . Без могућности да одржавају нове структуре - попут малих група од пет или шест такозваних нуклеарних породица, каже Турнер - ови мајмуни не би могли да преживе.
Па како је природа постигла овај процес социјализације? Турнер каже да кључ није оно што обично сматрамо интелигенцијом, већ емоције, које су пратиле неке важне промене у нашој структури мозга. Иако неокортекс има истакнуто место у многим теоријама еволуције религије, Турнер каже да су се важније промене односиле на подкортикалне делове мозга, што је хомининима давало способност да искуси шири спектар емоција. Ове појачане емоције промовисале су везу, пресудно достигнуће за развој религије.
Комплексна религиозна осећања често су комбинација многих емоција.  Страхопоштовање је, на пример, опојна мешавина страха и среће (Цредит: Гетти)
A може ли нам тај Турнер нешто рећи о религиозности код шимпанзи, да ли они људе виде као богове, или и они сами маштају о оностраном приписујући појаве као муња неком божанству. Или шта рећи о групама код преријских паса, да ли је можда процес њихове социјализације отишао даље него код шимпанзи и људи, они живе у много већим групама, по новим открићима кажу да посједују чак и неки одређени фонд "ријечи" које користе као упозорење за разне предаторе. :roll:

Pa nemoj tako, cela priča vodi se oko ove izjave:
Nezavisni seljak je neprijatelj svakog sistema.
Ono što ja sve vreme govorim, to je da je izjava prosto netačna. Ne postoji nikakav razlog da to bude istina, da "nezavisni seljak bude neprijatelj svakog sistema", šta god ti podrazumevala pod "sistem". Osim ako ne želiš da dodatno objasniš šta je poenta izjave.

Ono što ja sve vreme govorim, to je da je izjava prosto netačna. Ne postoji nikakav razlog da to bude istina, da "nezavisni seljak bude neprijatelj svakog sistema", šta god ti podrazumevala pod "sistem". Osim ako ne želiš da dodatno objasniš šta je poenta izjave.
Da pojasnim?
To što ne razumeš o čemu pričam, ne smeta ti da sve vreme govoriš
da to nije tačno. I ne smeta ti da navodiš primere u koje ja nisam upućena
bez obzira što oni nisu prikladni.
Naravno da neću da pojasnim. Tvoje je pravo da o nekim stvarima ne
razmišljaš i da te ne interesuju, ali onda o tome nemoj ni raspravljati.
Posebno ne sa takvim stavom.

To što ne razumeš o čemu pričam, ne smeta ti da sve vreme govoriš
da to nije tačno.
Nema potrebe da se ljutiš, izjava koju si dala je savršeno jasna, ali i netačna. Moj predlog da dodatno pojasniš šta si htela reći potiče od toga što je vrlo moguće da nisi rekla baš ono što si mislila.

Nije u pitanju filozofski esej na 100 strana, pa da ga pogrešno razumem, već jedna veoma jasna prostoproširena rečenica sa kojom se ja ne slažem, a naveo sam jasno i zašto se ne slažem.

А можеш ли ти дати неко разумно образложење за једно од питања на које треба да одговори земља која истакне кандидатуру у ЕУ, примјера ради, колико у тој земљи има кока носиља, питање обухвата како регистроване фарме, тако и сеоска домаћинства?

А можеш ли ти дати неко разумно образложење за једно од питања на које треба да одговори земља која истакне кандидатуру у ЕУ, примјера ради, колико у тој земљи има кока носиља, питање обухвата како регистроване фарме, тако и сеоска домаћинства?
Da li sam dobro razumeo: pitaš me za razlog zbog kojeg EU uopšte postavlja takvo pitanje?

...............
Nema potrebe da se ljutiš, izjava koju si dala je savršeno jasna, ali i netačna. Moj predlog da dodatno pojasniš šta si htela reći potiče od toga što je vrlo moguće da nisi rekla baš ono što si mislila.

Nije u pitanju filozofski esej na 100 strana, pa da ga pogrešno razumem, već jedna veoma jasna prostoproširena rečenica sa kojom se ja ne slažem, a naveo sam jasno i zašto se ne slažem.
Iz toga što pišeš vidim da ne razuemš. Iz primera koji si naveo vidim
da ne razumeš. Iz rečenice da je to levičarski predizborni slogan, vidim
da pojma nemaš. Iz toga što nisi odgovorio na pitanje kako zamišljaš
nezavisnost od sistema, vidim da ne znaš.
A neću za inat da ti pojasnim.

Back