Razgovor sa ateistima

Danas Ateisti ne znaju da objasne zasto su Ateisti,niti vernici da objasne zasto su vernici,a svadjaju se oko necega sto ne znaju sta je i jedno i drugo.
Ма не, него атеисти не причају о Марксу, Ничеу, већ само и искључиво причају о православљу, обичајима и Христу. Дакле причају против хришћана, а не о атеизму као таквом нити се баве макар историјом онога што заступају.

Ма не, него атеисти не причају о Марксу, Ничеу, већ само и искључиво причају о православљу, обичајима и Христу. Дакле причају против хришћана, а не о атеизму као таквом нити се баве макар историјом онога што заступају.
Nekada davno sam predlagao da imaju svoj pdf ali su me dočekali na "nož" https://forum.krstarica.com/threads/predlog.632889/

Nisam imao nekih zackoljica sa tim ljudima koji ne veruju.Kao sto sam rekao,nema tu rasprave normalne,vec sukobi.Zato izbegavam i ovde na forumu da pisem o tome.Mi koji verujemo,znamo sto,a oni koji ne veruju opet imaju svoj razlog.Sta se tu moze,nego samo sukobljavanje.Ja to ne zelim.I svakome zelim sve najbolje u zivotu.

Сваком је материјализација Бога различита. Неко доживи саобраћајну несрећу, у клиничкој смрти види пакао.
Pa upravo je to u skladu sa činjenicom da je doživljaj Boga nastao iznutra, pa zavisi od individue. Drugim rečima: Bog nije izvan čoveka, već je sklop unutrašnjih emocija, pa otuda i razlika u osećaju materijalizacije Boga.
Један случај је када је човек радио у фирми, обичној фирми. Имао је један чудесан сан, одлучио да пресече и да због тога постане свештеник, и сада је свештеник.
Материјализације Бога има колико хоћеш, питање је како људи одговарају на ту материјализацију.
На пример, како сила Господња делује кроз свештенике приликом истеривања демона.
Или како слеп од рођења прогледа. Или глувонем почне да чује.
Или болесни од рака како оздраве.
Или људима којима је речено да никада не могу да имају децу, и да су здрави, да такви људи ипак добију децу.
Неко једноставно има слободу да сва та чуда одбаци, јер је Бог свакоме дао слободу, не да мора да поверује у то, већ слободу да буде близак Богу из љубави, а не из морања.
Рецимо било је људи који нису веровали у демоне, којима је то смешна прича. И баш су такви људи били присутни приликом жестоких истеривања демона. Не, нису сва истеривања демона као на филму, некада је тако, а некада не. Поента је да баш када је било веома жестоко, "случајно" је био присутан онај који није веровао да тако нешто постоји. Бог све зна да уреди и има своје путеве.
Sve je ovo lepo što si napisao, a baš je i interesantno da sve pripisuješ Bogu, što je tipićno verski. Kamo sreće da je tako. Ako pogledaš statistiku verske opredeljenosti kod nas, videćeš da je preko 95% verujućih a toliko slepih, bolesnih, umirućih.....I nemoj samo ono "svakom po zasluzi", jer onda "dobri" Bog i nije baš dobar.

Sve je ovo lepo što si napisao, a baš je i interesantno da sve pripisuješ Bogu, što je tipićno verski. Kamo sreće da je tako. Ako pogledaš statistiku verske opredeljenosti kod nas, videćeš da je preko 95% verujućih a toliko slepih, bolesnih, umirućih.....I nemoj samo ono "svakom po zasluzi", jer onda "dobri" Bog i nije baš dobar.
Па коме би ти приписивао ? Демонима ? Сањао демоне, па одлучио да постане свештеник ? Не капирам ништа.
Друго, ако питаш зашто Бог постоји а дешава се зло у свету, то захтева мало озбиљнију анализу и не може се "сабити" у једној или две реченице. Јеси ли читао "Колибу" од "Вилијем Пол Јанга" ?

Nema moj, tvoj, nas, vas......ovaj pdf je za vernike i za ateiste :ok:
Kao sto sam i rekao, na ovom pdf necemo o automobilizmu, krojenju i sivenju :D
Nigde se ne spominje za ateiste.
Kada sam otvorio temu "predlog" tada u okviru pdf religija bili su zasebni pdf-ovi pravoslavlje, katolicizam, budizam, čini mi se da je bilo i za svedoke... I shvatio sam kao diskriminaciju prema ateistima pošto ih bilo podosta da trebaju i oni da imaju svoj pdf.
Naravno da je tema bila sprdnja jer tadašnja organizacija ovog pdf-a je bila užasna. Neki ateisti se upleli da kažu kako je to glupost i tako su odradili posao ono što sam i hteo, da se ratosiljamo nepotrebnih pdf-ova u pdf :D
Ateizam ko ateizam ne znači ništa, to je negacija, ne priznavanje nečeg što već postoji. Ako je nekom gušt da dolazi na pdf za verujuće i oni koji bi to želeli da budu da konstantno piše kako bog ne postoji niko to ne može sprečiti sem sami sebe kad uvide u čemu greše. Neko ni za tri života ne može da shvati pa šta, nek živi u svojoj mudrosti.
Tako da ti meni ne smetaš, niti sam ikada rekao da mi bilo ko smeta. Ionako svako sebe predstavlja. Nijedan vernik ili nevernik me ne predstavlja.

Па коме би ти приписивао ? Демонима ?
Ni Bogu ni demonima, jer ih je čovek izmislio. Ta izlečenja, koje vi vernici nazivate čudesna, su veoma retka i zahtevaju jedno ozbiljno naučno istraživanje i onda bi se uvidelo racionalno objašnjenje (lekovi, placebo...), i onda ne bi bio potreban Bog. U svom neznanju, čovek je od davnina prizivao Boga kao rešenje. No, došli smo do toga, da je Bog sve manje potreban pri objašnjenju raznih pojava, pa tako i tih "čudesnih" izlečenja.
Сањао демоне, па одлучио да постане свештеник ? Не капирам ништа.
Jasno je da ne kapiraš, jer si došao do čvrstog zaključka na osnovu jednog uzorka, o kojem si čuo. Prava stvar je istraživati i uvideti koliko je još njih slično sanjalo a nisu postali sveštenici. Samo je problem, što se takvi slučajevi ne objavljuju na sva zvona, kao slučaj sa tim sveštenikom. Nego vi vernici postupate po sistemu "što je babi milo, to joj se i snilo", tj. nečija priča se uklopi u vaše shvatanje Boga, i vi to odmah prihvatiš kao nesumljivu istinu i jasan dokaz Njegovog postojanja, a racionalno objašnjenje vam ne pada ni na kraj pameti.
Друго, ако питаш зашто Бог постоји а дешава се зло у свету, то захтева мало озбиљнију анализу и не може се "сабити" у једној или две реченице.
Ja to uopšte ne pitam jer mi je sasvim jasno da je Boga izmislio čovek, dakle On je unutar čoveka-vernika, pa takav Bog nema nikakve veze ni sa dobrim ni sa zlom, ni sa izlečenjima....ni sa bilo čime što je izvan čoveka. No, vidim da se ovo pitanje često postavlja vernicima, i veruj mi, nisam video ni jedno dobro objašnjenje. Pokušaj ti.
Јеси ли читао "Колибу" од "Вилијем Пол Јанга" ?
Nisam čitao ovu knjigu. Sutra ću zameniti knjige u gradskoj biblioteci i potražiću je. Ali, sve se bojim da je i u njoj gomila nedokazanih stvari, no videću. Ako je nađem, sledi diskusija o njoj.

Прво нема варијанте - ми верници.
Зар мислиш да су људи који долазе у манастир прво дошли ту, да никада нису били код лекара ? Велика већина је обишла све лекаре. И тек онда дошла за молитву.
Папире и документа имаш колико хоћеш.
На пример - родитељи који не могу да имају децу, једноставно им је речено да су телесно здрави и да не могу да имају децу, и деси се да добију децу молитвама у манастиру. Видео сам својим очима такве случајеве.
Онда томе додамо демонизоване, слепе од рођења....
Не разумем каква ти документа требају када је неко глувонем од рођења.
То што неко не жели да верује у чудо, то је његов проблем.
За људе који читају молитве, свештенике и јеромонахе, чудо није нешто што се дешава ту и тамо, понекад и ко зна кад, већ једна мало чешћа појава. А зашто неко никада не оздрави од молитве, а неко оздрави, то је сада питање за себе. Нити је молитва "аутоматско" оздрављење, нити то може бити.
Што се тиче документације, највећу документацију имају Хиландар и Острог.
На Хиландару је први забележен случај да су људи добили децу 1584, када је турчин који добио дете захваљујући лози Св.Симеона, поклонио доста земље манастиру. И дан данас, Хиландар води прецизну евиденцију колико брачних парова је добило децу постом, молитвом и употребом лозе Св. Симеона. Ни то наравно није "аутоматска" и "сигурна" помоћ, али многима је помогло.
Ja to uopšte ne pitam jer mi je sasvim jasno da je Boga izmislio čovek, dakle On je unutar čoveka-vernika, pa takav Bog nema nikakve veze ni sa dobrim ni sa zlom, ni sa izlečenjima....ni sa bilo čime što je izvan čoveka. No, vidim da se ovo pitanje često postavlja vernicima, i veruj mi, nisam video ni jedno dobro objašnjenje. Pokušaj ti.
Ти полазиш од чврстог уверења да Бог не постоји, и ако се плашиш да идеш варијантом да Бог можда постоји, ја немам шта да покушавам. Ја знам да Бог постоји. То што просечан атеиста замера вернику да се држи чврсто својих ставова, па и атеиста се чврсто држи става да Бог не постоји. Сваком своје.

На Хиландару је први забележен случај да су људи добили децу 1584, када је турчин који добио дете захваљујући лози Св.Симеона, поклонио доста земље манастиру.
on ne moze da shvati da su ljudi svoje bogatstvo poklanjali crkvi, jer su tako hteli, vidimo i zasto su tako hteli, a nije bio neki milo kao danas kome je na pamati da ukrade i preproda dok vara da bi da osnuje nacionalnu crkvu

odakle crkvi bogatsvo? kako smo dosli u situaciju da su nekada ljudi ostvljali darivali, a danas bi da ukradu crkveno?

Lepo vam piše u Bibliji kako vam izgledaju i Raj i Pakao. Čemu ova polemika?
Možda zato što vam se ne sviđa ćinjenica koja piše u Bibliji i onda izmišljate svoje?
upravo si sam i rekao sta je biblija-ono latinski- knjiga.
knjiga izmisljotina.
bilo kakvi citati iz knjige izmisljotine ne vredi ni jednu paru
a ponajmanje je da postoji pakao ili raj
izmisljotina da se u ono vreme , vreme feudalaca i siromasnoga klera
da neka vrsta nade , ako ne u stvarnom zivotu a ono barem u takozvanom zagrobnom zivotu.

Vaše nije da je tumačite nego da je sledite mislim ako ste već izabrali tu religiju.
Погрешио си, Библија није написана као кувар, да се само прогута и следи као да смо роботи. Сви тумаче Библију, укључујући и протестанте који имају само Библију, а православни имају и Предање, и Библију, и светитеље, као и каноне.
Христос и не прича о томе да је Бог беспочетан, да за Бога не постоји време, нити Стари Завет пише да у Богу нема разлике између потенцијалности и могућности. Пише онако да би се трансцендентни Божји свет приближио човеку, онако како човек може да разуме целу причу.

Погрешио си, Библија није написана као кувар, да се само прогута и следи као да смо роботи. Сви тумаче Библију, укључујући и протестанте који имају само Библију, а православни имају и Предање, и Библију, и светитеље, као и каноне.
Христос и не прича о томе да је Бог беспочетан, да за Бога не постоји време, нити Стари Завет пише да у Богу нема разлике између потенцијалности и могућности. Пише онако да би се трансцендентни Божји свет приближио човеку, онако како човек може да разуме целу причу.

Ako si vernik Biblija za tebe mora da bude Božja reč.

Back