Rat u Ukrajini (39)

Koliko će još teritorija Rusija osvojiti do kraja rata?

• Još mnogo

glasova: 43 54,4%
  • Još malo

glasova: 11 13,9%
  • Izgubiće

glasova: 25 31,6%

• Ukupno glasova
    79
svi oni Mad Max motoristi su samoubojice

Читао сам пре пар дана изјаве неког руског војника. Фронту уопште више не прилазе возилима него пешке, ноћу; најопаснији део је ротација са фронта/на фронт јер су ту изложени дроновима далеко више него у утврђеној позицији. Евакуација, снабдевање такође врло опасни.

Забавно је да су дронови, склапани аматерски по Украјини, у ствари много више парализовали руске пробоје него било какви скупи и драматично најављивани западни системи оружја

Читао сам пре пар дана изјаве неког руског војника. Фронту уопште више не прилазе возилима него пешке, ноћу; најопаснији део је ротација са фронта/на фронт јер су ту изложени дроновима далеко више него у утврђеној позицији. Евакуација, снабдевање такође врло опасни.

Забавно је да су дронови, склапани аматерски по Украјини, у ствари много више парализовали руске пробоје него било какви скупи и драматично најављивани западни системи оружја
Ratovanje se u samo 2 godine nevjerojatno promijenilo.
Prije dvije godine je bilo važno imaš li haubicu.
Danas je to onako, usput.

Хаубица М84 од 152 мм је пала од мене ајд да кажем 250-300 метара док сам био у аутомобилу.
Ја сам имао осјећај да је пала мања нуклеарна бомба.Срећа у несрећи је што смо у тренутку ескплозије били заклоњени кућом.
Аутомобил се зауставио па смо се склонили у први подрум јер је пало још пар комада.Људи нису свјесни колика су ово разарања за војника на терену.

Минобацач од 120 мм је можда три киле експлозива.

"То убије све живо и мртво на четри стотне метара" није убедљиво, чак је и запањујуће глупо. "Руска бомба кад пукне то све у километру мртво". У ствари постоје врло јасне и прегледне таблице за разарања, рањавања, 50% шансу смрти за све раздаљине и снаге детонација

Херсон

Руски падобранци су се учврстили на Карантинском острву.
20251023_151702.jpg

I tu se odigrala čitava revolucija u upotrebi dronova na obje strane, prvo se išlo sa običnim ali njihov signal se može elektronski ometati pa su Rusi, uglavnom Rusi jer ukropi nisu toliko opremljeni, počeli ds koriste optička vlakna za vođenje dronova a Ukrajinci prešli na Američke satelite na letjelicama sa dizel motorom.

"То убије све живо и мртво на четри стотне метара" није убедљиво, чак је и запањујуће глупо. "Руска бомба кад пукне то све у километру мртво". У ствари постоје врло јасне и прегледне таблице за разарања, рањавања, 50% шансу смрти за све раздаљине и снаге детонација
Ovi su nekim cudom preziveli fab

Nije baš isto to, u pravu je Emish za haubice, slušao sam kako dolaze takvi projektili i veoma su razorni i bučni. Takav haubički projektil je ogroman i stvara veoma jaku detonaciju, pucaju bubne opne i kontuzija traje poprilično dugo.

Minobacač od 120 mm je opasan na drugi način. Prvo pada pod velikim uglom, ima veliku fragmentaciju i zahvata velike površine i sa tih 3 kg eksploziva. I najsitniji geler od 120 mm granate reže kao nož kroz sve prepreke.

Sve karakteristike nekog oruđa ili oružja treba uzeti u obzir. Recimo kod nagaznih mina najopasnija je PROM1, koja iskače iz zemlje i na visini od metar se aktivira zahvatajući faktički pun krug djelovanja u odnosu na sve uglove po vojnika.

Back