Rat u Ukrajini (39)

Koliko će još teritorija Rusija osvojiti do kraja rata?

• Još mnogo

glasova: 43 54,4%
  • Još malo

glasova: 11 13,9%
  • Izgubiće

glasova: 25 31,6%

• Ukupno glasova
    79
Читао сам пре пар дана изјаве неког руског војника. Фронту уопште више не прилазе возилима него пешке, ноћу; најопаснији део је ротација са фронта/на фронт јер су ту изложени дроновима далеко више него у утврђеној позицији. Евакуација, снабдевање такође врло опасни.

Забавно је да су дронови, склапани аматерски по Украјини, у ствари много више парализовали руске пробоје него било какви скупи и драматично најављивани западни системи оружја
Upravo taj momenat je noćna mora za front.Sve je dobro dok se ne pokreneš.Zato i jeste sporo i djeluje poprilično poziciono kao da je prvi svjetski rat.

Ja mogu zamisliti jer sam iskusio explozije minobacaca od 120mm. I to je uzas kad se nadje u par stotina metara u momentu explozije mb. Ali Ali to je djecja igracka naspram bilo kojeg Fab
Kukala mu majka ko se zatekne u krugu 3km explozije bilo koje Fab. Posledice su stravicne...gubitak sluha I teske mentalno Posledice... Bolje je poginuti nego to iskusiti. A tek oni nesrecnici Koji se zateknu u krugu manje od 1km....nek I'm je svevisnji na pomoci da im pomogne sto brzu smrt.
Ne preteruj

Bomb typeLethal distance
(100% PoK)
Probability of wounding
FAB-1007.75m31m
FAB-25010.12m40m
FAB-50012.75m51m
FAB-150018.78m75m
FAB-300024m167m
FAB-900035m245m

Сва та дејства су овде приказивана за читав ред величине јачим него што јесу. "КУКАЛА МУ МАЈКА ко се затекне на 3 км од..." итд.

На 3 км? Не. На 300 м? Да.
На 300 м? Не. На 30 м? Да.
итд
Zemo nisam pogrijesio kunem se najrodjenijima I najmilijima I najsvjetijim. Od FAB za8ebi te metre samo kilometri ti metri vaze za minobacace

Ne preteruj

Bomb typeLethal distance
(100% PoK)
Probability of wounding
FAB-1007.75m31m
FAB-25010.12m40m
FAB-50012.75m51m
FAB-150018.78m75m
FAB-300024m167m
FAB-900035m245m
Mislim da FAB 9000 nisu bacali u Ukrajini koliko me sjećanje služi.U principu ako ti ovo padne na glavu šanse da preživiš su vrlo male.Ako padne par stotina metara od tebe velike su šanse da ćeš u najmanju ruku ogluviti ako te ne spuca nekakav komad betona ili krhotine koje lete.Više ovakvih bačeno na malen prostor ( a vidim da sve češće tako poklope ukrajinski položaj) stvara dosta za*ebanu situaciju za taj položaj pa makar bili i u podrumu zgrade u najmanju ruku ostaju živi zatrpani.

Још једна размена тела палих војника.

🇺🇦 1.000

🇷🇺 31

Sasvim normalno kada Rusi napreduju i osvajaju teritoriju

Jučerašnja linija fronta je današnja ruska pozadina a leševi ostaju na liniji fronta, odnosno na ruskoj strani.

Kada su Ukrajinci pravili proboje svi mrtvi su ostajali kod njih.

Od tih koji su pali i ostali Rusi vraćaju 1.000 tela Ukrajincima a svoje mrtve šalju kući
Taj podatak koliko su svojih mrtvih Rusi vratili kući nemamo tako da ovi podaci jednostavno nisu merodavni

Ovaj podatak jeste merodavan samo u smislu da verovatno 30 x veću površinu osvoje Rusi nego Ukrajinci ako se uzme proporcija tuđih poginulih vojnika koje "prikupe"

Steta sto nema tablica efekat explozije EEEE to mentalno ubija koje pre ili kasnije ima efekat na zivu silu.
Radijus ubijanja FABijanke od 3 tone uopšte nije malen. To je pola fudbalskog igrališta.
Jako kontuzovanih u dezorjentisanih će da bude na 200-300 metara od eksplozije, ali to je daleko od 3-4 kilometra.
Na 3-4 kilometra će da izazive strah.
I njena prvenstvena namena je uništenje jako utvrđenih položaja. Bunkera, armirnobetonskih tvrđava, zgrada i fabričkih objekata pretvorenih u tvrđave, a ne žive sile- Za te namene su kasetne bombe (ima FABijanki sa kasetnim punjenjem)

Poslednja izmena:
Mislim da FAB 9000 nisu bacali u Ukrajini koliko me sjećanje služi.U principu ako ti ovo padne na glavu šanse da preživiš su vrlo male.Ako padne par stotina metara od tebe velike su šanse da ćeš u najmanju ruku ogluviti ako te ne spuca nekakav komad betona ili krhotine koje lete.Više ovakvih bačeno na malen prostor ( a vidim da sve češće tako poklope ukrajinski položaj) stvara dosta za*ebanu situaciju za taj položaj pa makar bili i u podrumu zgrade u najmanju ruku ostaju živi zatrpani.
Na našem sarajevskom ratištu je dr Lazić iz jednog ranjenog vojnika izvadio bravu od vrata.
NATO bomba je pogodila prazno skladište ali je brava sa vrata doletjela u vojnika koji je bio udaljen od mjesta eksplozije.

Te eksplozije ko nije čuo ne može da zamisli. 120 mm se čuje dalkeo i mnogo je opasnija od zvaničnih tablica.

Нормално бих огорчено био против овога због патње становништва, али се сада одлучно залажем за уништење комплетне укро енергетске структуре због славодобитног гађања руских рефинерија! Како су се радовали свакој оштећеној. Е, сада нека кусају такву идиотску одлуку.

Izvini a ko je prvi krenuo da gađa i uništava infrastrukuture, elektrane, skladišta nafte i slične stvari
Tamo 2022, 23, 24...

Ukrajinci su samo ispali glupi što su se kasno setili šta bi Ruse moglo najviše da boli i šta su najranjivije mete koje postoje.
To su očigledno rafinerije jer recimo neku fabriku oružja da gađaš moraš da budeš jako precizan i da gađaš u srce a to svakako ne može dronovima plus mnogo toga bitnog se nalazi pod zemljom.

Rafineriju su izložene i otvorene, sve je na izvolte, sve je iznad zemlje i pošto je to složena procesna industrija sa vrlo zapaljivim materijama praktično svaki pogodak zaustavlja proizvodnju, samo je pitanje na koliko dugo. Ako se progodi prava tačka može da bude i višemesečni zastoj.

Jučerašnja linija fronta je današnja ruska pozadina a leševi ostaju na liniji fronta, odnosno na ruskoj strani.

Od tih koji su pali i ostali Rusi vraćaju 1.000 tela Ukrajincima a svoje mrtve šalju kući
Taj podatak koliko su svojih mrtvih Rusi vratili kući nemamo tako da ovi podaci jednostavno nisu merodavni

Ovaj podatak jeste merodavan samo u smislu da verovatno 30 x veću površinu osvoje Rusi nego Ukrajinci ako se uzme proporcija tuđih poginulih vojnika koje "prikupe"
Vrlo konkretno sam pitao @Bojan_BRT koji zaključak izvlači iz statističkih omjera razmjene poginulih, pa se nadurio i počeo nešto pričati o Ilonu Masku.
No dobro, bar nije zaključio da Ukra gine 35x više Rusa.

Radijus ubijanja FABijanke od 3 tone uopšte nije malen. To je pola fudbalskog igrališta.
Jako kontuzovanih u dezorjentisanih će da bude na 200-300 metara od eksplozije, ali to je daleko od 3-4 kilometra.
I njena prvenstvena namena je uništenje jako utvrđenih položaja. Bunkera, armirnobetonskih tvrđava, zgrada i fabričkih objekata pretvorenih u tvrđave, a ne žive sile- Za te namene su kasetne bombe (ima FABijanki sa kasetnim punjenjem)
U stvarnosti je gore. Vjeruj da je dobrim dijelom u pravu.

FAB3000?

Ja ti garantujem da na površini od četiri fudbalska stadiona nema živih nakon nje. Pluća popucaju kao lubenice.

Ja sam haubicu doživio i nije lijep osjećaj, za vbr znam dosta ljudi koje je poklopio zavisi od položaja gdje se nadješ isto dosta razorno jer je pokrije dosta terena ali od minobacača je najviše ranjeno.On izbacuje iz stroja, par minobacača zaustavi akciju za sekund ako je dobro navodjeno.
Što se tiče FAB gledao sam na par kilometara rušenje ovog hrvatskog mig 21.Mislim da je nosio tada popularne "krmače" od 250 kg.Pilot je poginuo ali je uspio baciti teret.Poprilično jezivo djeluje krater.Ovo je inače prvi hrvatski gubitak 1992 godine u Posavini.
Imao sam sreću nesreću da ovo gledam uživo.
Na današnji dan 1992. poginuo je Hrvatski vitez Antun Radoš - Kamenjar https://share.google/1stWmuA4R7mRMgszE

Vrlo konkretno sam pitao @Bojan_BRT koji zaključak izvlači iz statističkih omjera razmjene poginulih, pa se nadurio i počeo nešto pričati o Ilonu Masku.
No dobro, bar nije zaključio da Ukra gine 35x više Rusa.
Sinoc ti dam izjavu Zelenskog, ti me nabedjujes da sam spominjao Putina, i to vrlo drsko, do sad si mi bio jos i simpatican da diskutujem al nemam vremena da trosim na tebe, Ilon Mask ti je bio pandan razgovoru kakve ti vodis, bez reda, logike i smisla.

Statistika razmena pogulih je da brojke idu u prilog stanju na frontu, e sad kako je stanje fronta ovde mnogima nebitna stvar u ratu nek svako izvlaci za sebe zakljucke, ako ce rafinerije odrediti padove gradova ok, nek prave mape sa rafinerijama i kace ovde.

Pola fudbalskog igrališta ti je 50 metara a u tom radijusu, 10 metara manje, ubija ručna bomba M52R.

Moraš u računicu ubaciti i broj mrtvih koje pokupe Ukrajinci pri povlačenju i broj mrtvih koji stradaju pod dejstvom recimo iskandera koji sve češće gadjaju bilo kakvo veće gomilanje snaga i oklopa pa smo imali nemile scene gdje su Rusi pogadjali čak i centre za obuku.Nije taj omjer ali ginu Ukrajinci i u pozadini masovno.

Moraš u računicu ubaciti i broj mrtvih koje pokupe Ukrajinci pri povlačenju i broj mrtvih koji stradaju pod dejstvom recimo iskandera koji sve češće gadjaju bilo kakvo veće gomilanje snaga i oklopa pa smo imali nemile scene gdje su Rusi pogadjali čak i centre za obuku.Nije taj omjer ali ginu Ukrajinci i u pozadini masovno.
Koja racunica bre, vidis cinizam, dodje trazi podatke, kad mu das izvore onda pobesni da je izmisljotina, a sam verovatno ne ume da nadje.

Jedini siguran i tačan zaključak je da ginu i jedni i drugi i to masovno i nenormalno pri čemu je veliko pitanja da li ćemo ikada saznati prave razmere ljudskih gubitaka na jednoj i drugoj strani. Ukrajinu su gubici unakazili u demografskom smilsu ali daleko od toga da su za Rusiju podnošljivi. Davno je pređena granica podnošljivosti i za veliku Rusiji gubici su vrlo značajni.

Ma ne vredi ukrowermahtu objašnjavati, nemaju oni kapacitete da shvate to, i dalje misli da se ratuje na nekoj poljani prssa u prsa,

Back