Rat u Ukrajini (33)

Šta očekujete na frontu nakon smene Šojgua i započetih vojnih operacija oko Harkova?


  • Ukupno glasova
    70
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije bankrot ali razmisli zasto je na celo Ministarstva odbrane Putin postavio dvojicu ekonomista? Rekao bih da se previse trosi i krade a novca malo.
0E0440F4-BCAF-4621-A486-0AA624612CB7.jpeg
 
Nije bankrot ali razmisli zasto je na celo Ministarstva odbrane Putin postavio dvojicu ekonomista? Rekao bih da se previse trosi i krade a novca malo.
Vidim ti si odabrao drugu temu po redu.OK.Na čelu svake institucije treba da budu sposobni ljudi.Nema više one Rusije koja grca u dugovma i kojoj drugi govore šta i kako,sa tim je gotovo.
 
I Bas kao ce da ti ruje predju dunav oce ali juce :hahaha:
Eeee ako ti cekas russe da ti dodju bogumi prije ces ti njima nego oni tebi.
Ove srbobotorusse da ih nema trebalo bi ih izmislit ali i to bi bilo nemoguce :ljutko:
1716435351444.png
Ne da pređu Dunav,nego da zauzmu sve do njega,ono dole desno,a onda mogu Dunavom jer je međunarodni plovni put i ne može niko da ih spreči da ga koriste.
 
https://www.politika.rs/sr/clanak/6...da-dobije-drzavu-pregovorima-sta-je-s-Kosovom

Ovde će svi videti pa ću da postavim ovde.
Evo kako zapad sam sebi kopa jamu,a Rusija ih dočekuje argumentom.

MOSKVA – Potparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je, reagujući na izjavu američkog zvaničnika da predsednik Džo Bajden smatra da palestinsku državnost treba dostići pregovorima, a ne jednostranim priznanjima, upitala Vašington kada su takvi pregovori vođeni o tzv Kosovu.
Ona je u objavi na svom Telegram kanalu podsetila da nezavisnost tzv Kosova nije došla kroz pregovore Beograda i Prištine, kao što se od Palestine traži da do državnosti dođe kroz direktne pregovore sa Izraelom.
 
Opet ne valja.

Predlog ruskog ministarstva odbrane o izmeni granice na Baltičkom moru izbrisan

https://nova.rs/vesti/svet/predlog-...-o-izmeni-granice-na-baltickom-moru-izbrisan/
;; A Kosovo ko j.be?
Slede nova doterivanja demarkacione linije, ono iz doba SSSR-a je nekako previše neprecizno. Hibridna operacija započela, Baltičke sile i Finska na aparatima:

Opća panika na Baltiku​

Litva je odmah reagirala, istaknuvši da je to "još jedan dokaz da ruska agresivna i revizionistička politika predstavlja prijetnju sigurnosti susjednih zemalja i Europe u cijelosti". Radi se, priopćilo je litvansko ministarstvo vanjskih poslova, o "namjernoj, ciljanoj i eskalirajućoj provokaciji" u cilju zastrašivanja susjednih zemalja. Litva će, dodaje ministarstvo, pozvati ruskog izaslanika na razgovor te će s partnerima raspraviti o tom dokumentu.

"Još jedna ruska hibridna operacija je u tijeku. Ovaj put pokušavaju širiti neizvjesnost i sumnju o namjerama u Baltičkom moru. Ovo je očigledna eskalacija protiv NATO-a i Europske unije i na to se mora odgovoriti čvrsto", rekao je litvanski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis.

Finski predsjednik Alexander Stubb je na X-u napisao da "Rusija nije kontaktirala Finsku u vezi s tim". "Finska djeluje kao i uvijek: smireno i na temelju činjenica", dodaje Stubb u objavi na društvenoj mreži.

"Iznenađujuće je da se ovo događa na temelju obavijesti. Obično se o takvim stvarima razgovara. Sada smo se našli u pomalo neočekivanoj poziciji", rekao je Kimmo Kiljunen, šef finskog parlamentarnog odbora za vanjske poslove. "Treba imati na umu da je izazivanje konfuzije također hibridni utjecaj. Finska se neće dati zbuniti", objavila je finska šefica diplomacije Elina Valtonen.

https://www.index.hr/mobile/vijesti...ika-u-europi-to-bi-bio-kraj-mira/2567226.aspx
 
Pokrenuto je ovde snabdevanje Srbije ruskim naoružanjem pa me je to nateralo na manje istraživanje.
Ostalo mi je da vidim da li je oružje ili municija trgovačka roba i da li podleže uslovima trgovačke plovidbe. Pošto su Rusi pravni naslednici Sovjetskog Saveza mislim da imaju pravo dostave naoružanja Dunavom. Nisam siguran ali...K O N V E N C I J A
O REŽIMU PLOVIDBE NA DUNAVU

Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika, Narodna Republika Bugarska, Republika
Mađarska, Rumunska Narodna Republika, Sovjetska Socijalistička Republika
Ukrajina, Čehoslovačka Republika i Federativna Narodna Republika Jugoslavija...
Plovidba Dunavom je slobodna za sve zemlje ne samo za podunavske. Dunav je proglasen za medjunarodne vode, dozvola se mora traziti jedino za pristajanje u neku usputnu luku.
 
Kmečanje na max, traže se dobrovoljci za odbranu Gotlanda:

Zapovjednik švedske vojske: Putin želi otok Gotland. Ako napadne, kreće rat s NATO-om​

Švedski ministar obrane Micael Byden upozorava na teritorijalne pretenzije Moskve u Baltičkom moru, posebice kada se radi o velikom švedskom otoku Gotlandu. "Siguran sam da Putin priželjkuje Gotland. Njegov je cilj preuzeti kontrolu nad Baltičkim morem", rekao je Byden.


"Ako Rusija preuzme kontrolu u Baltičkom moru, to će imati golem utjecaj na naše živote - u Švedskoj i svim drugim zemljama koje imaju izlaz na Baltik. Ne možemo to dopustiti", rekao je Byden. "Baltičko more ne smije postati Putinovo igralište", dodaje. "Ako Putin napadne Gotland, može zaprijetiti zemljama NATO-a s mora. To bi bio kraj mira i stabilnosti u nordijskoj i baltičkoj regiji", zaključio je.

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je novinskoj agenciji TT: "Rusija ne može jednostrano odlučiti o novim granicama."

Estonski ministar vanjskih poslova Margus Tsahkna rekao je: "Na prvi pogled čini se da je to apsurdna ideja."

Njemačka vlada je objavila da je svjesna medijskih izvješća o ruskom prijedlogu izmjene granice u Baltičkom moru, ali da za sada nije jasno što bi to značilo. "Naravno, pomno pratimo situaciju", rekao je glasnogovornik vlade i dodao da je, prema međunarodnom zakonu, prije izmjene bilo koje granice potreban konsenzus svih država na koje bi se ta promjena odnosila.

e5f2e3b5-7a99-4746-90d3-55991cee4d63.jpg

Plan misteriozno nestao. Kremlj tvrdi da ovo nema veze sa sukobom sa Zapadom​

Ministrica vanjskih poslova Latvije Baiba Braže rekla je da je u kontaktu s Finskom, Litvom i drugim nordijskim i baltičkim zemljama kako bi se "razjasnila situacija".

Naizgled pokušavajući ublažiti napetost, ruske novinske agencije TASS, Interfax i RIA objavile su jutros identične članke, pozivajući se na neimenovani vojno-diplomatski izvor koji niječe rusku namjeru da promijeni granicu. "Nije bilo i nema plana za reviziju širine teritorijalnih voda, ekonomske zone, epikontinentalnog pojasa od kopna ili ruske granice na Baltiku", rekao je izvor.

Obraćajući se novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov zanijekao je da je prijedlog povezan s ruskim sukobom sa Zapadom.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top