Rat u Ukrajini (2)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za operaciju tolikog obima i na tolikoj teritoriji, gubitci su minimalni...
Kako su minimalni? Površina Iraka iznosi 438 137 km/2 a Ukrajine 603 548 km/2, znači odnos je 3:4. Sam si rekao da su u Iraku saveznici na čelu sa SAD za dva mjeseca (oko 9 nedelja) izgubili oko 2000 ljudi. A Rusi su u Ukrajini već za nedelju dana izgubili 500 ljudi (vjerovatno umanjen broj). Pa uporedi.

FM9NrbbXwAYvMPB

Ali na ovom forumu se nema skim pricati, prije bi rekao da je ovde pljuvaona. Malo ko se drzi teme, nema argumentacije vec iskljucivo prepucavanje. Ludaci sa nekoliko desetina hiljada koemntara koji ih sigurno nisu nabrali tako sto su nesto smisleno pisali. No to je problem administraije koja to dopusta.
Svaki rat je rat resursa, koliko udaraca mozes da podneses i da nastavis borbu a da neprijatelj posustane. Ukrajinci vode taj asimetricni rat, nema jasno definisane linije fronta tako da su linije snadbijevanja ugrozene. Ali svi ti popaljeni kamioni, unisteni tenk ili tenkovi su za Rusiju kao ujed komarca, dok Ukaraina nema taj luksuz. Ja jasno primjecujem da njih Rusi stezu, pogotovo sa Juga .I ukoliko ne izvuku grupaciju koja je rat docekala ipsred Luganska i Donjecka, njoj prijeti potpuno okruzenje. Maruopolj je vec otpisan, a sledeca je Odesa i time ce Rusi i fizicki spojiti sa svojim snagama u Pridnjestrovlju. Onda ocekujem da se krene dolinom Dnjepra na sjever i tako zatvori Kiev sa svih strana . Ali sve to ne ocekujem do kraja Marta mozda ovo zadje i u April. Ali ce Rusi svakako nastojati da sve zavrse do Maja, odnosno do parade u Moskvi.
I moje misljenje je slicno, s tim da su predvidjanja trajanja cijele operacije dosta rastegljiva...posto, ocito, Rusi nece ici na zapad ( ne racunam raketne, ili avio-udare, iz taktickih razloga ), ovlavdavanje istocnom Ukrajinom bi moglo ici i brze, ako bi Kijev pao u skorije vrijeme...ali, po svemu sudeci, Amerikanci u svemu ovom igraju mnogo vecu ulogu, nego sto mozemo zamisliti...pored savjetnika i instruktora, mislim da u Ukrajini postoji i dosta njihove tehnike, a pritom prvenstveno mislim na sredstva za elektronsko ometanje, osmatranje i prisluskivanje...ne zeleci da umanjim ukrajinski otpor, ipak smatram da vojska Ukrajine ima dobranu pomoc od strane Amera...ne Zapada, ne NATO pakta, vec konkretno od Amerikanaca...

citamo 1998 na 1999 srbi su moralno pali do samog dna, i sada vidimo, postali su isti kao i vi ustase

sto se mene tice kosovo nije srbija, nisu ti lesevi tako trebali da se vozaju za bataju i drugde

mozemo mi sada da trazimo opravdanje nato agresija itd, ali da se voze lesevi hladnjacama na sever, da se sakriju?

https://www.slobodnaevropa.org/a/neobelezena-mesta-masovnih-grobnica-na-berlinalu/27501561.html
.
Колико сам сазнао, у једној верзији то су лешеви настрадалих терориста УЧК у борбама са нашим јединицама.

Одвожени су да се не би приказивали по ЦНН-у као настрадали цивили, као што се десило у Рачку...

.

Kako su minimalni? Površina Iraka iznosi 438 137 km/2 a Ukrajine 603 548 km/2, znači odnos je 3:4. Sam si rekao da su u Iraku saveznici na čelu sa SAD za dva mjeseca (oko 9 nedelja) izgubili oko 2000 ljudi. A Rusi su u Ukrajini već za nedelju dana izgubili 500 ljudi (vjerovatno umanjen broj). Pa uporedi.

SAD je sprzio zemlju bombardovanjem prvo...

citamo 1998 na 1999 srbi su moralno pali do samog dna, i sada vidimo, postali su isti kao i vi ustase

sto se mene tice kosovo nije srbija, nisu ti lesevi tako trebali da se vozaju za bataju i drugde

mozemo mi sada da trazimo opravdanje nato agresija itd, ali da se voze lesevi hladnjacama na sever, da se sakriju?

https://www.slobodnaevropa.org/a/neobelezena-mesta-masovnih-grobnica-na-berlinalu/27501561.html
Boli mene kiki za Srbijom i Kosovom, sa Srbima točno znam na čemu sam. Linkao sam tipu koji je postavio znak pitanja "pa zar su Srbi ubijali decu na kosovu".

Trgni se ti. Valjda brojka od 500 poginulih ruskih vojnika za samo nedelju dana u "prijatljskoj zemlji gdje jedva čekaju rusku vojsku da ih oslobodi" govori nešto. I to je zvanična brojka ruske vojske koja je vjerovatno i umanjena. Ne vidim nigdje u ovim "proruskim" istočnim i južnim oblastima Ukrajine gdje je do sada ruska vojska ušla neko oduševljenje, svečani doček i bacanje cvijeća na ruske tenkove. A možeš misliti što ih tek čeka kad izađu iz tih "proruskih" oblasti.
Rusi i ne žele van proruskih oblasti. Ciljevi su Dnjepar i Kijev (pre svega radi preuzimanja državnih institucija i obaranje vlade).
Verovatno bi se na kraju rata kroz pregovore zadovoljili zadržavanjem Luganske i Donjecke oblasti i Krima kao nekim minimumom.

Rusi i ne žele van proruskih oblasti. Ciljevi su Dnjepar i Kijev (pre svega radi preuzimanja državnih institucija i obaranje vlade).
Verovatno bi se na kraju rata kroz pregovore zadovoljili zadržavanjem Luganske i Donjecke oblasti i Krima kao nekim minimumom.
E pa to bi već donekle mijenjalo stvari. Mada Kijev će biti tvrd orah. Ali meni se čini da su ruski vojni ciljevi trenutno znatno širi. Vidjećemo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back