Jehovini Svjedoci - Pozdravljanje zastave

-------------------------------------------------------------------
Pozdravljanje zastave. Jehovini svjedoci smatraju da je klanjanje zastavi ili pozdravljanje zastave, koje je često popraćeno sviranjem himne, vjerski čin kojim se spasenje ne pripisuje Bogu, već državi i njezinim vođama. Jedan takav vođa bio je kralj Nebukadnezar koji je vladao starim Babilonom. Da bi pokazao narodu svu svoju raskoš i vjerski žar, taj je moćni vladar podigao golemi lik i naredio svojim podanicima da se poklone tom liku kad se oglasi glazba, što je slično izvođenju himne. No trojica Hebreja — Šadrak, Mešak i Abednego — nisu se htjela pokloniti liku, čak ni po cijenu života. U naše doba “zastava je u domoljublju glavni vjerski simbol i najvažniji predmet štovanja”, napisao je povjesničar Carlton Hayes. “Kad prolazi zastava, muškarci skidaju šešir. Njoj u čast pjesnici pišu ode, a djeca pjevaju hvalospjeve.” Domoljublje, dodao je on, ima i svoje “blagdane”, kao što je Dan nezavisnosti u Sjedinjenim Državama, a ima i svoje “svece i junake” te “hramove” ili svetišta. Povodom jedne državne svečanosti u Brazilu predsjednik Višeg vojnog suda rekao je: “Zastava se štuje i obožava (...) isto kao i Domovina.” A u djelu The Encyclopedia Americana stajalo je: “Zastava je sveta, kao i križ.” U novijem izdanju spomenute enciklopedije pisalo je da se državnim himnama “izražavaju patriotski osjećaji i one često sadrže molbe za Božje vodstvo i zaštitu naroda ili vladara”. Stoga Jehovini sluge ne pretjeruju kada domoljubnim svečanostima koje uključuju pozdravljanje zastave i sviranje himne pripisuju vjerski karakter. Ustvari, u knjizi The American Character, u kojoj se opisuje kako djeca Jehovinih svjedoka u Sjedinjenim Državama odbijaju u školi odati počast zastavi ili zakleti se na vjernost svojoj zemlji, navedeno je sljedeće: “Konačno je u čitavom nizu sudskih slučajeva Vrhovni sud potvrdio da su ti svakodnevni obredi zapravo vjerske prirode.” Premda sami ne sudjeluju u svečanostima za koje smatraju da se kose s Biblijom, Jehovini sluge poštuju pravo drugih ljudi da u njima sudjeluju. Oni poštuju i zastavu kao državni simbol i priznaju zakonite vlasti jer Biblija kaže da su one “Božji sluga”. Zato se, postupajući u skladu s biblijskom pobudom, mi kao Jehovini svjedoci molimo “za kraljeve i sve koji su na vlasti”. No to činimo zato da “možemo voditi miran i tih život u potpunoj odanosti Bogu i čestitosti”.
Izaija 43:11 - Ja, ja sam Jehova, i osim mene nema spasitelja.”
1. Korinćanima 10:14 - Zato, ljubljeni moji, bježite od idolopoklonstva!
Rimljanima 13:1-4 - Neka svaki čovjek bude podložan vlastima nad sobom, jer nema vlasti koja nije od Boga. Svaku vlast koja postoji Bog je postavio na njezin položaj. Stoga, tko se suprotstavlja vlasti, protivi se Božjem uređenju, a oni koji mu se protive navući će osudu na sebe. Jer onih koji vladaju ne treba se bojati kad se čini dobro, nego zlo. Dakle, ako se ne želiš bojati vlasti, čini dobro, pa ćeš dobiti pohvalu od nje. Jer ona ti je Božji sluga — tebi na dobro. Ali ako činiš zlo, boj se, jer ne nosi bez razloga mač. Naime, ona je Božji sluga, osvetnik koji iskaljuje njegovu srdžbu nad onim koji čini zlo.