- Poruka
- 29.534
IKONE VREDJAJU BOGA...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
IKONE VREDJAJU BOGA...
ajde razmislite
shta je bogu ugodnije
da se divite slici koju je naslikao neki vernik,verovatno u nastojanju da prikaze lepotu koju je prouzrokovao bog u njemu
znachi slika boga u srcu vernika,pa on opet pravi sliku boga,pa mi gledamo
ili direktno da volimo ljude,kao shto bog voli nas
uostalom bog gleda kakvi smo prema ljudima,a ne dal mu se divimo
![]()
Шта je икона
Икона (грч. είκών, од глагола είκώ - личим) и значи слика, лик или образ. Православни хришћани oдају иконама велико поштовање, јер у њима виде стварно Божје присуство у Цркви, И када се моле пред иконама, они се у ствари моле Богу. Православна црква на иконама после Седмог васељенског сабора представља: Господа Исуса Христа, Богородицу, анђеле, и светитеље. Икона има свој основ и у религиозној психологији, тако дубок, да се у православљу јавља неопходним елементом богопоштовања. Због тога се иконе стављају у куће, храмове и на друга места. Дом у коме нема иконе за православне је нечисто и пусто место. Поштовање се не односи на материју од које је икона израђена: дрво, злато, боја и друге, већ на лик који је представљен на њој. Иконе се освећују посебним чином и кроз то свештено дејство успоставља се веза између оног ко је на икони насликан и саме иконе. Кроз освећење иконе долази до тајанственог сусрета између Господа нашег Исуса Христа и онога који се моли.
Ипак, за верне икона не представља просто уметничко дело или некакву религијску слику. Она се сматра и незаобилазним литургијским сасудом који освештава човека и уводи га у непосредни однос са благодаћу и личношћу која је на њој изображена. Када се, дакле, налазимо пред иконом Христовом и целивамо је, ми се, поклањајући се икони, поклањамо Богочовеку, “плоти” (људској природи) Господњој која је постала равнобожна. Јер на икони се изображава једна ипостас Бога Логоса “оваплоћеног”, Бога Логоса, дакле, Који беше примио плот. Управо то открива нам и свети Теодор Студитски, када каже: “Свакога ко се изображава не природа, него ипостас се изображава”.
Из тог разлога икона освештава очи оних који је посматрају и уздиже разум ка тајанственом богопознању. Она нам открива ону реалност која је недоступна чулним очима, несагледиву дубину “Онога Који је красан мимо свих смртника”. Помоћу иконе ми ступамо “у тајни ка земљи новој”, јер, према одређењу које нам даје Велики Василије, “част која се указује икони усходи ка праобразу”.
Икона има по преимућству анагошку и педагошку функцију. Православље нам, дакле, помоћу иконе сугерише и поучава нас “не томе како да задржимо Господа и Бога у сопственој убогости, него како да се узнесемо ка Његовом богатству”. А разлог томе је тај што се иконом чини прелазак, она има “пасхалну” функцију. “Пасха” значи “прелазак” – прим. прев] и кроз њу ми прелазимо, постајемо поклоницима и судеоницима славе Божије. Икона је заиста “нови језик”, она је мост који треба да пређемо, како бисмо стигли до “надлика, до апсолутне Лепоте, до надсветле Славе”. У православном храму, чак и када се не савршавају свете Тајне, верујући човек осећа снажно присуство Бога и Светих, а томе у великој мери доприноси и постојање светих икона.
Kažeš da pravoslavni kršćani odaju poštovanje ikoni, zato što u njoj vide stvarno Božje prisustvo ???
Djela apostolska 17:29 - Kad smo dakle potomstvo Božje, ne smijemo smatrati da je Bog nalik zlatu ili srebru ili kamenu, liku što je oblikovan umijećem i maštom ljudskom.
Biblija ti jasno govori da Božje prisustvo nije u likovima kipova ili slika.![]()
treba se drzati bozjih rechi,a ne ljudskih zakona
nije problem u slikanju,nego u obozavanju ikona kao da su vaznije od ljudi
apostoli su propovedali isusov zivot,smrt i vaskrsenje
to je zapovest uchenicima
ispada da je ikona neka amajlija,a da isusa ne treba traziti u srcu,nego uzmesh ikonu i gledash
![]()
"poslacju vam uteshitelja,koji cje vas svemu poduchiti"
znachi isusova ljubav je jacha od ovoga sveta,odnosno matarijalistichkog razmishljanja
bozja rech u telu
bog je ljubav,a isus rech ljubavi
rech beshe u boga i bog beshe rech
ili rech beshe u ljubavi i ljubav beshe rech
isus je rekao da je bog vecji od njega,a da je duh uteshitelj i da je tamo gde su dvoje ili troje u njegovo ime
duh svedochi za isusa,a kroz isusa se pokazao bog
"toliko sam sa vama,a josh me ne prepoznajesh"--to je rekao kad su hteli da vide boga
![]()
malo prostije sa da ili ne (nije to tako tesko)
bog u telu
rekao sam
![]()
jedno lice boga, tek da potvrdimo?
ne znam za lica,nisam bio na tom chasu![]()
ja nisam bio na casu kad smo ucili slovo B pa evo znam da ga pisem.
isus je jedno lice boga, da ili ne?
nauchio si da pishesh i da pitash,al ne chujesh![]()