Rakija i zdravlje 40+

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
71.014

RAKIJA: 10 zdravstvenih problema koje će rakija riješiti prije nego lijekovi!​


Šljivovica i loza najpoznatije su rakije, a kao što im samo ime kaže, nastaju iz šljive i loze. Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem ljekovitog bilja rakiji te slatke rakije s dodatkom voća.
PROMOTED CONTENT

S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, s njezinom konzumacijom ipak trebamo biti oprezni, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će zaliječiti određene zdravstvene probleme. U nastavku vam donosimo popis tegoba koje su naši stari desetljećima uspješno liječili rakijom.
1. Bol u želucu

Pojeli ste težak i mastan obrok koji vam je uzrokovao bol u želucu? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.
2. Zubobolja
Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.
3. Grlobolja
Ako je grlobolja tj. upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s par kapi propolisa uspješno će dezinficirati grlo. Također će pomoći topli biljni čaj s par žlica rakije. Saznajte još trikova koji će preko noći umiriti upaljeno grlo.
4. Bol u leđima
Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon par sati. Za ovu namjenu posebno se preporučuje komovica ili tropica, rakije koja se radi iz ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužit će vam i druge rakije.
5. Ukočen vrat
Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata također možete sanirati rakijom na isti način.
6. Bolovi kod reumatskih bolesti
Među oboljelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.
7. Otekline
Rakija dokazano hladi kožu pa dobro djeluje na otekline. Rakiju možete umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblog. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu stoga obloge kratko držite na otečenom dijelu tijela.
8. Loša cirkulacija
Naše bake i djedovi često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.
9. Urološki problemi
Rakija s peršinom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.
10. Mučnina u vožnji
Naravno, ovdje rakija pomaže samo punoljetnim suvozačima jer vozači ne smiju piti dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče s mučninom prilikom vožnje, a rakija će riješiti i ovu tegobu.
Izvor: zadovoljna
 
Poslednja izmena:
pod standardnim pićem se misli na deset grama čistog alkohola, što je jednako jednoj manjoj čaši (od 100 mililitara) crvenog vina od 13 odsto alkohola, 375 mililitara piva ili 30 mililitara nekog žestokog pića.
Kada je reč o ljudima starosti od 40 do 64 godine, bezbedna količina alkohola je od oko polovine standardnog pića dnevno do skoro dva standardna pića, a količine su u ovom slučaju gotovo iste za muškarce i žene.
Alkohol predstavlja rizik za starije od 65 godina ako piju više od tri standardna pića dnevno, odnosno 3,19 muškarci i 3,51 žene.
 
Kao aperitiv-trnovača.
Za degustaciju -madzarka samo sa planine gde ima zimzelenog drveća.
Za piće- ranovača od minimum 52 stepena.
Inače smatram da je alkoholizam nastao zbog
pravljenja žestokih pića ispod 55 % , takozvanih ''pitkih pića''.
 

Back
Top