Rad, nerad i odmor

:rotf:
Sa toliko samouvjerenja si pisala o tvojim radnim igricama, a ovamo ispade da si jako ranjiva na jedan, čak vrlo mali, porokić. To što ovdje tvrdiš apsolutno je netačno. Idi iz ovih stopa na sledeću temu i ne diži se sa nje dok je svu ne isčitaš. Ujutro ćeš biti nepušač! Uspjeh 100% zagarantovan. :D Posebno obrati pažnju na postove Pipi Langstrumpf.

http://forum.krstarica.com/showthre...vite-pušenje-sa-nama!?p=16240602#post16240602

necu biti nepusac, posto deo mene ne zeli da ostavi cigarete, to je primer strasti od koje se ne moze pobeci, ukoliko ne postoji volja za tako nesto. tako da sve sto sam napisala je tacno. povezi ako imas barem jednu gangliju u glavi :zcepanje:, za mene ostavljanje cigareta nije igra i zato ne ostavljam cigarete. ne moze se pretvoriti u igru, tj. ne postoji volja za tako nesto, to bi bi rad preko volje.

i zasto ja postujem sa imbecilima, kojima je samo cilj da spuste?
dobro razmisli kada upotrebljavas rec apsolutno, u kom kontextu je upotrebljavas. radi na tome da pocnes da razmisljas. :mrgreen:

necu biti nepusac, posto deo mene ne zeli da ostavi cigarete, to je primer strasti od koje se ne moze pobeci, ukoliko ne postoji volja za tako nesto. tako da sve sto sam napisala je tacno. povezi ako imas barem jednu gangliju u glavi :zcepanje:, za mene ostavljanje cigareta nije igra i zato ne ostavljam cigarete. ne moze se pretvoriti u igru, tj. ne postoji volja za tako nesto, to bi bi rad preko volje.

i zasto ja postujem sa imbecilima, kojima je samo cilj da spuste?
dobro razmisli kada upotrebljavas rec apsolutno, u kom kontextu je upotrebljavas. radi na tome da pocnes da razmisljas. :mrgreen:
Lagaćeš! Šta bi govorila da si na heroinu???

Zanemarujem ti uvrede i ponižavanja. Samo ne mogu da ukapiram čome sam ih izazvao.

Da li odmor vežete uz rad ili nerad?
Šta određuje naš odnos prema radu?
Gdje je mjesto jednom, drugom i trećem s obzirom na mentalitet našeg naroda
Koliko formirane društvene vrijednosti utiču na naš stav i odnos prema radu, neradu i da li je odmor sinonim za nerad u našem narodu
Da li smo mi 'lijen' narod jer ne vjerujemo u rad?
A ne vjerujemo jer nas društvo tome ne uči..
Postoji li u našem narodu moralna snaga koja će izmjeniti sveprisutno prebacivanje tereta na drugoga, izbjegavanje obaveza, povećanje kriminaliteta kao izlaz od 'najgoreg i najvećeg' neprijatelja našeg naroda...a to je pošten rad?

Da postoji ta snaga bili bismo zdrav, a ne bolestan narod.

Ipak, "ozdravljenje" je moguce a dokaz je da su nasi ljudi medju najboljim radnicima u inostranstvu - znaci kad imaju motiv za to.

Licno ja sam medju onim "najgorim" koji odmor vezu za totalni nerad i lenstvovanje.

sve je rad i trošenje neke energije (životne) da bi se dobilo nešto (život)
sad rad određuje danas samo utilitarnost i konkretnost - njegovi reultati
rad ima neku kvazivrednost ali u suštini svi žele da rad preusmere na rad pasivni, neobaveznih i lepih stavri i svesni su besmisla strogog i preteranog rada koji samo troši a ne donosi ništa
taj pošten rad je najgora frazeologija
svaki rad zateva i energiju i rizike i strahove i trošenje i društvo je tako raznoliko da su i vrste rada raznolike
ništa ne postoji đabe
korporativni i ekspoatatorski rad gde se masa troši i dobija malo a autokrati čuvaju i dobijaju mnogo je proizvod autoritarnosti, discipline i sttrogi koncepata

Twainovo kultno krečenje tarabe.

Nije rad ono što voliš da radiš, i/ili ono što kao (takvo) uspeš da prezentuješ drugima. Ili sebi.

"Rad" ima toliko negativnu konotaciju da se ponekad zapitam da li je u pitanju samo naše soc-realističko nasleđe: sive zgrade, sive uniforme, prebacivanje normi u sivim fabričkim halama. Možda smo nesretni jer nikad nismo imali Tom-a Sawyer-a.

Doduše, možda vučemo genetsku svest o plodovima rada koji ubire nevernički aga. Što obesmišljava ceo proces.

:zroll:

Ako je i za praznično veče, dosta s izgovorima.

Twainovo kultno krečenje tarabe.

Nije rad ono što voliš da radiš, i/ili ono što kao (takvo) uspeš da prezentuješ drugima. Ili sebi.

"Rad" ima toliko negativnu konotaciju da se ponekad zapitam da li je u pitanju samo naše soc-realističko nasleđe: sive zgrade, sive uniforme, prebacivanje normi u sivim fabričkim halama. Možda smo nesretni jer nikad nismo imali Tom-a Sawyer-a.

Doduše, možda vučemo genetsku svest o plodovima rada koji ubire nevernički aga. Što obesmišljava ceo proces.

:zroll:

Ako je i za praznično veče, dosta s izgovorima.

Baš me interesuje kakvo nasleđe će ostati za analizu za postsoc-realističko doba ili doba velikog otimanja...
Prazne sive hale. Prljave fasade na davno izgrađenim zgradama u doba soc-realizma. Plave uniforme. Lopovska privatizacija firmi koje se gase da bi se uvozilo strano smeće i teralo radnike da za bedne nadnice prebacuju norme pakujući u našu ambalažu strano đubre.

Doduše možda vučemo genetsku svest istog tog age pa neko potegne jatagan na ovu bagru lopovsku. To bi celom procesu dalo smisao !

Ako je za neradni dan malo je. Mogao bi više ali me mrzi jer sam neradnik. :lol:

Šta je svačije, nije ničije; nemo' direktore da te ja sad malo pomenem na partijskom sastanku; koj' si mi ti pa moj, valda ću ja ovu kobasicu u čarapi da iznesem iz fabriku kad sam je ja pravio, i to u moju, radničku fabriku...

Svašta ljudi pričaju, mada ne više ko anegdote.

Nisam rada da generalizujem z:mrgreen:, ali postoji razlog zašto se (ovaj narod) nije proslavio sa bratsko-jedinstvenim shvatanjem ekonomije; a nešto bi ko rekla da taj razlog - između ostalih - nije pravilan odnos spram rada.

Još jednom: između ostalih.

Osnovna karakteristika svakog živog bića je da obavi neki posao. To se odnosi na svaku životinju pa i čovjeka. Znači, živa bića su stvorena da bi obavila neki posao. Dakle, obavljanje nekog posla je svrha života. Odnosno, rad je svrha života, a ne nerad. Iz svega slijedi da su živa bića u suštini mašine koje su napravljene da bi obavili određeni posao! Jedino ne znamo krajnji cilj toga posla.

Odmor je predviđen da štiti mašine od pregrijavanja i drugih šteta i akumulisanje pogonskog goriva.

A kad se mašina istroši onda ide u staro gvožđe. z:lol:

Poslednja izmena:
Rad je tvorevina čovjekovog iskrivljenog viđenja Istine o životu.

Da bi smo uopšte imali mogućnost da vidimo iskrivljenje istine moramo da vidimo ono što je NE-iskrivljeno, dakle, ono što istina JESTE.

Šta je to onda 'ono što JESTE'?

Ono što jeste je IZRAZ (ekspresija) Sebe.

Biće se dakle, preko duše (skupa namjera za iskustvima Sebe) emituje u obliku vibracija koje uz pomoć razuma (dimenzije i čula koja tu dimenziju dešifruju) projektuje kroz njegove zakone u željeno iskustvo Sebe.
Eto to je kratki prikaz procesa Kreacije.

Pogledajte sada i razmislite...šta je potrebno da bi se neko rodio, stoga, šta je potrebno da bi neko postojao u tijelu???

Čemu služi tijelo?

Rođenju predhodi ŽELJA za iskustvom.

Želja je pokretački motiv Kreacije.

Kreacija je dakle proizvod želje ne-manifestovanog da se manifestuje. I jedno i drugo predstavljaju realnost. Realnost ne-manifestovanog je apsolutna i iz nje nastaju sve manifestacije koje su relativne karakteru želje onog koji bira iskustva manifestacije, dakle Bića koje jeste.

Da li onda mislite da to manifestovano (objekat) mora da radi da bi bivstvovalo?

To ne možemo nazvati istinom jer čovjek recimo, kao manifestacija onog što JESTE (želje Bića za iskustvom Znanja o Sebi), nije onaj koji čini išta da bi se iskustvo manifestovalo.

Čovjek JESTE manifestacija želje za iskustvom nečega izvan sebe.

Čovjek JESTE manifestovano iskustvo Znanja o Sebi koje Biće bira da doživi kao Sebe.

Čovjek je OBJEKAT manifestovane želje SUBJEKTA, dakle Bića koje ga čini čovjekom, manifestacija želje onog koji JESTE.

.

Rad dakle ne predstavlja ništa drugo do manifestaciju želje za iskustvom.

Stoga i rad i ne-rad u manifestaciji predstavljaju isto: ISKUSTVO.

I jedno i drugo su dake posledica manifestacije želje. Ono što je veoma važno u ovom momentu razumijevanja stvarnosti Kreacije jeste: "Odakle ta želja potiče?"

Razlika dakle nije u procesu njihove projekcije već u karakteru iskustva koje Biće doživljava, tj. želi da iskusi.

Razlika je u izvoru Namjere, želje.

Rad predstavlja doživljaj Ne-svjesne Kreacije opstanka kao manifestacije realnosti, dok Biće koje je svjesno Sebe kao Kreatora zna da ono NE-OPSTAJE u svijetu već u svakom jednom SADA biva kreirano konstantnom projekcijom Znanja o Sebi u iskustvo Sebe. Kreacija iskustva je direktno proporcionalno vezana za Svjesnost o Sebi. Ukoliko je Biće postalo Ne-Svjesno Sebe kao Kreatora ono upada u ubjeđenje da mu energija, neophodna da bi postojao, dolazi spolja iz projekcije, dakle putem hrane (drugog manifestovanog iskustva Sebe), te stoga i druga ubjeđenja izrastaju iz tog početnog. Strah izrasta kao ubjeđenje koje kaže: "Ukoliko ne budem jeo umrijet' ću!"

Ovo ubjeđenje tjera Biće da projektuje (manifestuje) svoju realnost kao posledicu tog straha (ubjeđenja) pa realnost koja izrasta iz toga teče ovako:

"Da bih opstao moram da jedem.> Da bih jeo moram da posijem.> Da bih posijao zahtijeva rad.> Raditi znači opstati.">...

To je kratki krug ubjeđenja koja kreiraju manifestaciju realnosti koju, kao Biće, doživljavamo.

Dakle, ako to skratimo na jednu rečenicu to bi zvučalo ovako:

" Bog (Biće apsolut) je Željom, kroz princip projekcije, stvorio čovjeka dok je rad (ubjeđenje), od već perfektno stvorenog čovjeka, stvorio 'radnika'."

Dakle, Biće se izgubilo u projekciji svoje Želje premiještajući svoj Centar (svoju kreativnu moć) iz Sebe u manifestovano iskustvo svoje Želje, u čovjeka.

Rad je dakle, proizvod Ne-svjesnosti o Sebi.

Radio ne radio...'svira ti radio'.
:)
.

Na duhovnom nivou ne postoji rad; postoji IZRAZ Sebe.

Umor ne postoji na duhovnom nivou; postoji proces vraćanja iskrivljenja na 'pravu liniju' projekcije, što znači postoji proces prečišćavanja stvorenih ubjeđenja tokom perioda projekcije jednog skustva...dakle, postoji proces vraćanja manifestacije na iskonsku vibraciju (impuls) originalne Želje. Manifestacija ovog procesa se odražava kao iskustvo umora načinjenog radom a koji se iz nje (manofestovane realnosti) oslobađa spavanjem, što se doživljava kao ne-rad.

itd.

Ја сам против рада али када бих морао да бирам између рада у фабрици и пољопривреде изабрао бих ово друго. Обично се узима као велико достигнуће цивилизације то када су људи са села масовно терани у градове како би уз фабричке машине радили по 12 сати дневно. То се узима као "напредак" у односу на идиличну слику села , слободе, земље. Пре бих рекао да је то пад или почетак система декаденције и пропадања људског достојанства а чијем смо врхунцу данас сведоци .

Али само када бих морао да бирам, а коа што рекох, ја сам против тога. Рад могу посматрати само као средство да се једном ратосиљамо рада и купимо себи доколицу. У слободном времену, кога нисмо посветили богаћењу неке капиталистичке свиње, можемо стицати филозофска знања која у перспективи воде спасењу.

пс. Нису успели у животу они који имају базен, велику кућу и новац као квинтесенцију свог живота, већ су успели они богати духом. А што се тиче чисто материјалног, kао што је говорио мислим да је Буковски, онај је човек успео у животу који не мора рано да устаје да би радио.

U osnovi,rad arhetipski manje prija muskarcu nego zeni.Muski su preci bili borci i lovci,a zene poslovale po pecini-kuci i to doskora...
Filozofi su tako i nastali-kad je pod pritiskom oligarhija i hijerarhija(tema za Patka) trebalo ZAPETI,a nenaviklim borcima i lovcima je to bilo strano i pomalo VONJALO...Zene su to cutke prihvatile-nisu ni menjale stil-samo produzile da rmbaze i kajne filozofija(ujedno odgovor na jednu moju temu...).
Ipak,kreacija nosi nesto magicno privlacno i svaka lenjost prestaje...Dobar umetnik dobija dve plate;prvu kad vidi sta je napravio i drugu kad proda umetnicko delo!
Bog je maznuo samo jednu platu-kad nam je uvaljao svoju traljavu sljaku...:eek:

Ја сам против рада али када бих морао да бирам између рада у фабрици и пољопривреде изабрао бих ово друго. Обично се узима као велико достигнуће цивилизације то када су људи са села масовно терани у градове како би уз фабричке машине радили по 12 сати дневно. То се узима као "напредак" у односу на идиличну слику села , слободе, земље. Пре бих рекао да је то пад или почетак система декаденције и пропадања људског достојанства а чијем смо врхунцу данас сведоци .

Али само када бих морао да бирам, а коа што рекох, ја сам против тога. Рад могу посматрати само као средство да се једном ратосиљамо рада и купимо себи доколицу. У слободном времену, кога нисмо посветили богаћењу неке капиталистичке свиње, можемо стицати филозофска знања која у перспективи воде спасењу.

пс. Нису успели у животу они који имају базен, велику кућу и новац као квинтесенцију свог живота, већ су успели они богати духом. А што се тиче чисто материјалног, kао што је говорио мислим да је Буковски, онај је човек успео у животу који не мора рано да устаје да би радио.

Ustvari, danas su mašine toliko napredovale da nikakav veliki fizički rad nije ni potreban. Nadam se da će u budućnosti mašine toliko napredovati da neće biti gladnih, čak ni oni koji ništa ne rade moći će da žive skromno, mašineće raditi sve potrebne poslove umesto nas :)

Ustvari, danas su mašine toliko napredovale da nikakav veliki fizički rad nije ni potreban. Nadam se da će u budućnosti mašine toliko napredovati da neće biti gladnih, čak ni oni koji ništa ne rade moći će da žive skromno, mašineće raditi sve potrebne poslove umesto nas :)

Jadna li je civilizacija gdje se čovjek oslanja na mašinu da mu donese harmoniju življenja. Kada mašine budu toliko napredovale...onda 'neće biti ni potrbe za čovjekom kakav jeste', da li to shvataš?
Onaj dio čovječanstava koji je u vlasti nad mašinama ne ulaže u njihovu kreaciju da bi čovječanstvu olakšao život...nego sebi. Do sada smo vidjeli plodove takvog plana...a od sada...?

Probudi se moj dobri čovječe, jer ako se ne probudiš danas dok maštaš o svijetu vođenom mašinama...sutra ćeš da se probudiš kao ROB istim.

Kao što 'rad' (izraz Sebe) predstavlja zadovoljstvo umjetniku dok stvara, tako i svakom čovjeku 'rad' teba da postane EKSPRESIJA Sebe a ne prinudna potreba za opstankom.

Za to...potreban je viši nivo Svjesnosti...a umjetnik i postoji u ovoj projekciji kao potsjetnik čovječanstvu za ono što smo svi po Sebi namjerili da budemo: KREATORI Svojih umjetničkih djela-svojih životnih priča.

Sta ce ljudi raditi kada masine budu preuzele teske i nepozeljne poslove,a mozda ,cak i sve one koje obavlja danasnji covek?Oni ce morati da imaju neke sadrzaje u svojim zivotima,jer ce u protivnom samo bitisanje coveka postati besmisleno.
Odgovor na prednje pitanje mozemo pronaci,bar donekle,ako razmislimo o tome kako danas zive veliki bogatasi i kako su ziveli robovlasnici i feudalci.
U svakom slucaju covek ne treba da se odrice stvaralastva,pa i obicnog rada,iako isti za njega nebi prestavljao nuznost.

Prenosenjem rada na masine koje su tu sigurnije i efikasnije covek nikako nije ugrozen, naprotiv oslobodjen je da se posveti svom duhovnom bicu, a samim tim unapredjuje kvalitet zivota i omogucava sposobnim da daju svoj maksimum. Iz tog ugla lako je zakljuciti da humanisticke ideje lakse mogu da se sprovedu u delo.
Tvrdnja da masine mogu da nadvladaju coveka i od njega stvore roba je ravna tvrdnji da je savrsen covek Bog.

Sta ce ljudi raditi kada masine budu preuzele teske i nepozeljne poslove,a mozda ,cak i sve one koje obavlja danasnji covek?Oni ce morati da imaju neke sadrzaje u svojim zivotima,jer ce u protivnom samo bitisanje coveka postati besmisleno.
Odgovor na prednje pitanje mozemo pronaci,bar donekle,ako razmislimo o tome kako danas zive veliki bogatasi i kako su ziveli robovlasnici i feudalci.
U svakom slucaju covek ne treba da se odrice stvaralastva,pa i obicnog rada,iako isti za njega nebi prestavljao nuznost.

Srpski problem:kako implementirati savrsen Zakon?Tako i ovo,Milovanovicu,da ne treba covek da se odrkne stvaralastva...
Rentijere zabole za stvaralastvo...Covek je malkice gora zivotinja od onog sta "obican"covek i moze da zamisli!!! Nasi bogatuni narucivali u svoje bazene morsku vodu i placali je desetak hiljada eura da bi orgije bile sto originalnije.Onaj milijarder japanac POJEO australijske turistkinje posle snosaja,a posle otmice!!! Koji je od nas na ovom forumu bar milioner (Eu)???
Ocekujem bar smajlija na kraju ako se neko zafrkava ili podsmeva necemu,doduse,samo molim...

Prenosenjem rada na masine koje su tu sigurnije i efikasnije covek nikako nije ugrozen, naprotiv oslobodjen je da se posveti svom duhovnom bicu, a samim tim unapredjuje kvalitet zivota i omogucava sposobnim da daju svoj maksimum. Iz tog ugla lako je zakljuciti da humanisticke ideje lakse mogu da se sprovedu u delo.
Tvrdnja da masine mogu da nadvladaju coveka i od njega stvore roba je ravna tvrdnji da je savrsen covek Bog.

Naravno da čovjek nije ugrožen mašinama...niko i ne govori o tome. Čovjek je ugrožen drugim čovjekom (onim koji je NE-Svjestan) a koji u svom vlasništu ima te mašine... i koristi ih protiv čovječanstva.
Shvataš?

Back