Kaa
Iskusan
- Poruka
- 5.946
200+ brzina rotacije planete+brzina revolucije oko sunca+ brzina rotacije sunčevog sistema...itd
malo poludiš ako počneš da razmišljaš o tome
malo poludiš ako počneš da razmišljaš o tomeDonji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
malo poludiš ako počneš da razmišljaš o tomeNa tom što je počelo da se kreće. I nije uopšte važno što u okolini nema drugih tijela. Još ti nije jasno? Ti si, kažeš, mašinac. Smanji "malo" brzine, na nivo gdje se relativizam može zanemariti tj. u Njutnov prostor. Dva tijela ste ti i tvoj kolega. Stojite jedan pored drugog i u jednom trenutku jedan od vas počinje trčati. Koji od vas dvojice se kreće?YOF13:A sta ako imamo dva indenticna tela npr. dve planete zemlje potpuno istih karakteristika . Ta dva tela ( planete ) se nalaze veoma daleko ( beskonacno daleko ) od rugih tela tako da nemaju nikakve interakcije sa njima . U jednom trenutku jedno telo pocne da se krece brzinom svetlosti u odnosu na drugo telo . Na kom telu ce se ispoljiti dilatacija ?
...U vezi s tim - koliko stepeni slobode u tom sistemu ima vrh jednog ljudskog kažiprsta?Kaa:200+ brzina rotacije planete+brzina revolucije oko sunca+ brzina rotacije sunčevog sistema...itdmalo poludiš ako počneš da razmišljaš o tome
Sve zavisi gdje staviš koordinatni sistem. Ako ga staviš u kompjuter, stvarno se malo krećeš. Ali, sve je relativno pa i relativnost!Kaa:I sad nek mi neko ***** da se ne krećem dovoljno i da sve vreme blejim za kompom...

pikax:-> :shock: +
![]()
8-) Pozdrav iz grada koji je nakon kišne noći i hladnjikavog jutra sada okupan suncem!Ako referencu staviš negdje tamo daleko, preko sedam gora i sedam mora, u daleku tačku negdje u središtu vasione, odakle svi njeni krajevi izgledaju podjednako daleko. Ako takva tačka postoji, naravno. Jer, sve je relativno!Kaa:To je krajnje dijalektičko pitanje...stepeni slobode u odnosu na koju referencu?Ako ga zabadaš u pekmez npr.?![]()
YOF13:A sta ako imamo dva indenticna tela npr. dve planete zemlje potpuno istih karakteristika . Ta dva tela ( planete ) se nalaze veoma daleko ( beskonacno daleko ) od rugih tela tako da nemaju nikakve interakcije sa njima . U jednom trenutku jedno telo pocne da se krece brzinom svetlosti u odnosu na drugo telo . Na kom telu ce se ispoljiti dilatacija ?
MasterYoda:Na tom što je počelo da se kreće.
Što nas ponovo vraća na početno pitanje o dva brata blizanca, ako bi bilo tako.Ne bas. Za oba tela postoji dilatacija vremena posmatrano iz onog drugog. Sasvim je svejedno koje od ta dva ce se izabrati za "staticno" (odnosno centar koordinatnog sistema) krajnji rezultat ce biti isti.
Mozda nije intuitivno ali takvi rezultati se dobijaju iz formula i sto je najvaznije poklapaju se sa eksperimentalno utvrdjenim podacima.

:Pogresan naucni princip, a ideja ce jos dugo biti vasa fantastika.Sal:U teletabis- lendu...:
Ta astralna putovanja...ja kontam da su to budalastine, u stvari da ima nesto u tome, samo sto to nije to.Kontam da se u stanju relaxacije u mozgu nesto odvija, nesto kao san, i da teletabisi sanjaju da su se negde astralno spicili.
A ti Vanamond, ako zaista imas mogucnosti da se astralno spicis kroz vreme, aj malo napred, samo malo (da se ne preznojis mnogo) i zjakni sledece izvlacenje loto-a, zapisi brojeve i posalji mi na PP
Onda cu ja javno da se izvinem svim teletabisima, i sam postati jedan.
I na kraju, ovde ne pricamo o astalnom i nadnaravnom, nego o naucnom pristupu jedne fantasticne ideje.